18. maj, 2008 | Katja Lenart

Intervju - Jinx

Pred koncertom v Križankah smo poklepetali z Yayo in Cocom.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Čudovito majsko popoldne je bilo in sonce je sijalo, Yaya in Coco Mosquito (Jinx) pa sta imela za seboj že nekaj intervjujev. V prijetnem ambientu Dallasove hiške smo pred snemanjem malce pokramljali, da si napolnimo baterije in priznam, da me je dajala trema. Tudi zato so začetni kadri rahlo tresoči (in upam, da mi ne zamerite). Jinxe (ki se v Ljubljano, v Križanke, vračajo 23.junija, ob 20:30) spremljam že dolgo in tako pač je, ko imaš prvič intervju s svojimi idoli. In oba sta me presenetila s svojo preprostostjo in pozitivno energijo. Luštna sta:


(www.vest.si) Intervju z Jajo in Cocom (Jinx) from Katja Lenart on Vimeo.

Tu pa je še prevod:
Ti je všeč mojito..pijača?
(Coco):Ne, v bistvu mi koktejli niso všeč.
Pa ti, Yaya?
Čakaj, da pomislim…všeč so mi tiste mešanice z belim rumom, pa Fanto..Breezer…ampak, ni se lepo napiti s koktejlom. To je nevaren šport.
Kakšni ste bili kot otroci? Je Yaya pela?
Ja, seveda. Ko sem shodila, sem izvajala neke performanse, doma in za sosede. Najprej sem v bistvu hoteli biti balerina, pri treh ali štirih letih me je to strašno fasciniralo. Balet in opera, ko je bila na televiziji opera, sem bila čisto navdušena. Moji so seveda obračali oči, češ, kaj je tebi, otrok…Bila sem živahen otrok. Pač te faze so bile, balerina, pevka, v zgodnji puberteti modna kreatorka, potem slikarstvo…in na koncu vseeno pevka. Malo sem menjala želje…ampak, vse je to podobno.
Pa Coco? Kaj si ti želel postati, ko si bil majhen?
Ko sem bil majhen, majhen, majhen? Hm, policaj.
Kako si pa potem pristal v tem poslu?
Ma, to je bilo do enega tretjega leta. To je bila moja prva želja. Zdaj sem pa šef benda, to je isto. Če gremo po željah, se ne spomnim. Dolgo sem bil navadni piflar, dolgo. Potem so se pa starši zafrknili in so kupili električno kitaro…
Jim je bilo kdaj žal?
Ja, enih deset let.
Zakaj, je bila predraga?
(Yaya):Ne, dokler ni uspel…
(Coco): Ne, zdaj jim je ok, ampak deset let jim to gotovo ni bilo všeč.
Ok, zdaj pa, veliki koncert v Križankah, 23.junija. Kako se počutite, ko se vračate..to vprašanje so vam danes najbrž že postavili?
(Yaya): Veš kaj, jaz sem bila malo presenečena…malo prehitro se mi je zdelo. Ampak, zdaj mi je ok. Saj je minilo že skoraj leto dni. To samo pomeni, da mi čas prehitro teče. Dali bomo vse od sebe. Zdaj smo še boljši, malo smo se spravili v tek, imeli smo veliko koncertov, tako da bi moralo biti odlično. Sicer pa so Križanke en lep prostor, ambient. Publika je odlična in mislim, da je to eno lepših prizorišč, na katerih smo nastopali.
(Coco): Jaz Križanke poznam kot prostor že od prej, ko smo hodili v študentskih časih na koncerte. Mislim, da sem bil prvič tu 1990.leta, na Sonic Youth in takrat sem se zaljubil v ta prostor in mislim, da takih prizorišč ni stotine kilometrov naokoli. In navdihujoče je zaigrat tam, v vsakem primeru.
Ste že bili na dopustu?
Ja, bili smo …šest let. Bilo je navdihujoče.
Ste bili na Zahodu na dopustu?
(Yaya): Jaz sem bila v vmes v Ameriki, pa v Londonu..in Sloveniji, na zahodu. Nič posebnega.
Ko ste leta 1993 prišli na sceno ste bili High Jinx. Ste še vedno kaj “high”?
(Coco): A, bom prevedel. Na čemu si ti, Jaja?
(Yaya): Kako to misliš? Si malo nesramen, kaj?
(Coco): High? Če smo še vedno High?
(Yaya): Še vedno smo High Jinx… Ampak..
(Coco): High Jinx pomeni…zabava.
Potem ste se malo umirili?
(Yaya): Ma, to je bilo preveč besed. Potem je ostalo samo Jinx..ne vem, zakaj nismo ostali samo High?..
(Coco): Ne, usoda tega imena je…ne bi mi sebi dali ime Jinx. Ker jinx pomeni urok, “bad luck” (nesreča). Če bi bili neki gothic punk, potem morda ja..
Si lahko predstavljate Jinxe v gothic punk verziji?
(Coco): Ej, jaz sem bil darker tri mesece, Yaya malo dlje..
In kaj je ostalo od teh darkerskih časov?
(Coco): Pa ne vem, jaz sem bil na Gang of Four koncertu…
(Yaya): Pa dobro, če slišimo tako glasbo..se radi spominjamo teh časov. Ampak, to je smešno, ko se spomnim..
Kako je zdaj, pripravljate kaj novega, kakšno novo ploščo?
(Coco): Evo, priznam, krivi smo. Ne, do novega leta pripravljamo koncerte, nekaj malega novega pripravljamo, ampak mislim, da bomo šele po novem letu začeli pripravljati kaj novega. Ampak, ni še jasno, kaj bomo…Bomo videli. Še vedno smo na zahodu, počakali bomo, da to mine.
Zelo lep styling imate… Se mi zdi, da ima tudi Alan Hranitelj prste vmes..?
Ja, ima. Vodil nas je po second hand trgovinah (iz druge roke), še v Zagrebu smo jih odkrili. Hvala, Alan. To je bilo prvič, da smo poiskali strokovno pomoč in všeč nam je. Prej smo to počeli samoiniciativno, zdaj smo pa to malo spremenili.
Kam greste pa letos na dopust?
(Yaya): Jaz grem na otok. Na Vis, ja. Tja hodim že nekaj let, to je destinacija, ki mi odgovarja.
So te že kdaj slikali paparaci zgoraj brez ali kaj podobnega?
(Yaya): So, to je bilo na Hvaru, zato tja ne hodim več. Tam so me našli in zato tja ne hodim več. Moj bog, vse za službo…Najslabše fotke, grozno…Potem itak ne moreš nič, lahko samo rečeš, da to nisi ti…
Pa tebe, Coco…so te kdaj ujeli zgoraj brez?
Ne, ne, jaz se zmeraj kopam oblečen, haha. Pa tudi mislim, da nisem zanimiv, atraktiven..
To ti misliš…Ok, še eno vprašanje, glede na to, da smo spletni medij. Kako pa gledate na to produkcijo glasbe, ki se širi po internetu, da lahko ljudje pečejo, širijo glasbo…brez avtorskih pravic..?
(Coco): Internet ima svoje prednosti. Sistemi tipa Facebook, Myspace omogočajo komunikacijo s komerkoli. To je odlična stvar, največ za mlade, za bende, demo-bende, da med seboj komunicirajo. Nič ni boljšega od komunikacije, to ljudi premika naprej. To so absolutno dobre strani. Kar pa se tiče kopiranja glasbe…Temu se ne da izogniti. Mogoče so bile diskografske hiše malo prepočasne, da kaj storijo, ko je bil še čas. jaz tudi resnično mislim, da so CD-ji predragi. In nikoli ne bi smeli biti tako dragi, kot so. In zato ljudje v osnovi kopirajo. Mislim pa tudi, da se bo v prihodnosti zgodilo, da še to ne bo treba, torej ne boš potreboval niti CD-ja, niti hard diska…imel boš mobitel, glasba bo na serverju…zdaje se mi to posluša..in boš to poslušal. Slušalke na ušesa in to bo to. Mislim, da bo tako, da boš poslušal, kar boš hotel, ko boš hotel.
Koncerti bodo pa še boljši…ker bodo vsi poznali glasbo, ko bodo prišli na koncert…
Morda. To je zdaj daleč. Mislim, da ljudje glasbo vedno poslušajo. mislim, da čez deset let ne bo glasbe poslušalo več ljudi…Nekomu je všeč to, drugemu nekaj drugega. Hvalabogu, brez glasbe bi bilo življenje precej drugačno, aneda?”

In za boljši okus in lepo nedeljo še dva videospota Jinxov (Na zapadu in Na čemu si ti?):

Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano