19. maj, 2008 | Denis Sarkić

Izšel je Reporter

Reporterji in direktor Prave smeri d.o.o. ob izidu novega tednika.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ob izidu prve številke novega splošno-informnativnega tednika Reporter so novinarji Nenad Glücks, Biserka Karneža Cerjak, Igor Kršinar, Elvira Miše, Monika Kubelj, zunanji sodelavec Bogo Sajovic, urednika Silvester Šurla in Ivan Puc ter Boštjan Kreft, lastnik podjetja Prava smer d.o.o., ki izdaja nov tednik, pripravili novinarsko konferenco, na kateri so ostalim medijem in javnosti predstavilim svojega novega “tiskanega otroka”.

Ob gasilskem fotografiranju novinarskih peres z direktorjem:

Nekaj vprašanja za urednika Šurlo in direktorja Krefta:

Kot je na predstavitvi prve številke povedal odgovorni urednik Silvester Šurla, so tednik začeli izdajati kljub temu, da so nekateri njegovi novinarji še vedno zaposleni na Delu. Tednik bo skušal biti čim bolj atraktiven in ekskluziven. Po Šurlinih besedah je tednik tako grafično kot vsebinsko profesionalno narejen in mu s tega vidika nima nihče kaj očitati. Tednik bo izhajal na 100 straneh, poleg nekaterih nekdanjih novinarjev Maga pa bodo pri njem sodelovali še nekateri znani avtorji - med drugim kot stalna kolumnista Boštjan Marko Turk in Ana Jud. Tednik bo izhajal vsak ponedeljek, prvo številko pa so natisnili v nakladi 25.000 izvodov.

Po besedah odgovornega urednika je prva številka tednika nastala dokaj hitro, v dveh tednih, čeprav je tednik nastajal v razmerah, ko je konkurenca želela preprečiti njegov izid. Pri tem je spomnil, da je časopisna hiša Delo takoj, ko se je v javnosti izvedelo, kakšno bo ime tednika, na Uradu za intelektualno lastnino registrirala blagovno znamko z enakim imenom. Kljub temu Šurla upa, da jim bo na sodišču uspelo dokazati, da je bila blagovna znamka registrirana z slabimi nameni in bo časopis lahko izhajal pod tem imenom. “Če pa bo morebiti sodišče odločilo drugače, pa se bomo o tem odločali takrat,” je dejal Šurla.

Direktor podjetja Prava Smer d.o.o., Boštjan Kreft je na konferenci povedal, da je podjetje izključno v njegovi lasti. Pri tem je zavrnil namige, da naj bi za njim stali nekateri “botri iz ozadja”. Kot je dejal, se je za izdajo tednika odločil izključno zato, ker v njem vidi dobro tržno nišo, tednik pa se bo financiral izključno z oglasi in naročnino. Pri tem je Šurla dodal, da upa, da tednik pri tem ne bo deležen “oglaševalskih blokad, kot se to dogaja v nekaterih drugih primerih”.

Vsa novinarska vprašanja na predstavitvi (za sladokusce):

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
27 x komentirano
  • zderi je rekel/-la:

    Bravo za nov medij in ne neskončno jamranje o novinarski nesvobodi!!

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Prava smer? Sliši se kot stalinska “generalna linija”.

  • Jernej je rekel/-la:

    Bravo!

  • Tomaz je rekel/-la:

    Ali ni to samo še eden od SDSovih “medijev” ? - resno vprašam.

  • fremen je rekel/-la:

    Res mi ni jasno zakaj ljudje še vedno investirajo energijo v medij na papirju.

    Ekonomika se dolgoročno preprosto ne izzide.

    Primer (EN):

    1. 13 million people read the New York Times online
    2. 1.6 million people subscribe to the New York Times paper
    3. The New York Times Corporation makes some $484 million a year
    4. Only $51 million of that total is generated from online operations

    So while the website has a readership ten times higher than the paper, it makes nearly 100 times less money per reader. What the hell is going on here?”

    http://informationarchitects.jp/surfing-the-avalanche/

    Ok, Slovenija je je pač zgodba zase, ampak tudi tukaj verjetno ne bo vedno tako…

  • xrayspex je rekel/-la:

    @fremen: ne štekam tvojga posta. najprej se čudiš, zakaj izdajati tiskani časopis namesto webzina, potem pa paste-aš podatek, ki kaže, da je tiskana verzija tista, ki nosi denar…zadeva je torej jasna: če se kje “ekonomika dolgoročno ne izide”, bi to glede na tvoj post bil natanko spletni časopis..

  • konec je rekel/-la:

    Carlos Contreras, ti se gotovo razumeš.

  • IGI je rekel/-la:

    Prvi vtis prebiranja Reporterja je dober. Nekaj takega smo potrebovali. Nikakor pa to ni še en SDS časopis. Res pa je, da tudi Golbičev ni, kar je večina drugih. Žal.

  • / je rekel/-la:

    kokr sm ga dans prelistu, se mi je zdel kot sds verzija mladine. Pač na sprednji strani “smešna” fotka “levega bloka” z mafijcem na čelu (čeprav bi se lahko za prvo številko bolj potrudili), pol je neka glavna tema z naslovnice. Vmes še seveda izjave tedna in neka verzija mladininega “rolanja po sceni” (al neki takega), pa seveda pol strani dolga primerjava kaj je Peče govoril prej in kaj govori zdej (kokr una kolumnica v mladini)…pa še bi lahko naštevali…
    Pač mogoče še eno WC branje poleg Mladine, FHMja in Playboya…

  • Joško je rekel/-la:

    To je dobro povedal “NAJBOLJ POŠTENI SLOVENSKI ODVETNIK STOJAN ZDOLŠEK”. Vsaka čast-

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Ja, kot sem si mislil: konec že orgazmira.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Tega Zdolška si pa ne bi upal najeti v kazenski zadevi. Bi me sodniki takoj razglasili za mafijca. Okuženi!

  • Joško je rekel/-la:

    PROTESTIRAM!!!!!!

    Uštimajte, da se ne da registrirati isto ime dvakrat, kajti jaz nisem včeraj nič komentiral, dva posta više pa berem post pod mojim nickname-om! Predvsem ugotovite, kdo se je registriral z mojim imenom (preko e-maila oz. IP naslova).

  • Rock je rekel/-la:

    Mah, tale Reporter ne bo dolgo pihal. To vemo vsi, avtorji in bralci (potencialni). Vsi tudi vemo, da bo Reporter sredstvo desne opcije z Janšo na čelu, za vračanje medijskih udarcev v kampanji, ki je pred vrati.

    Denis postavil si zelo dobra vprašanja, zadel v črno, zato so te tako pisano gledali.

    Kot si sam s svojimi vprašanji napovedal, bo Reporter izginil po volitvah. Edino, če se res nekako napol po sreči obdrži, če bo res nekako drugačen in v določenih segmentih boljši od drugih.

    Če pa pomislimo, kdo ga sploh res rabi? Ob vsem internetu in obstoječimi časopisi in TVjem, kdo ga sploh rabi?
    Lastnik oz. investitor, kao vidi v časopisu možnost zaslužka, po moje bi prel zaslužil, če gre ob vseh Kosovarjih in slovenskih kmetih, zelenjavo prodajat…Sedaj ali so ga nategnili in nekako prepričali, da je vložil denar v časopis, ki bi itak propadel, ali pa je dobil zelo verjetno garancije in obljube s strani ‘naročnikov’, kaj vse bo dobil v zahvalo, v vsakem primeru, ali propade ali ne.

    V glavnem tale Reporter je bullshit v svojem bistvu, vsaj tako zgleda na prvi pogled.

    Kdo bo to bral? Folku je itak dosti teh never-ending političnih sag, ki bi jih lahko vse skupaj poimenoval kot ena sama TV medijska žajfnica, ki v bistvu z realnostjo nima nobene zveze. Sedaj bo pa še ta Reporter poleg nabijal, itak v prazno.
    Valda še Direkt je postal inDirekt, po moje komaj še diha. Pa Mag, tudi v glavnem brezveze,..no tile Reporterjevi ljudje so itak verjetno hardcore team iz Maga, privrženci glavnega urednika, k pač delajo z njim v dobrem in slabem,…pač nič narobe.

    Še Mladina je brezveze, k’r neki, čeprav je odigrala ključno vlogo v zgodovini. Recimo, da je speči medved, ki čaka na naslednjo revolucijo. Ampak takrat so zaželjene nove stvari.

    Še najboljši v tej branži provokatorski, je Vest, brez heca.

    Report ni časopis, je politično sredstvo desnice, to je vse in to vemo vsi. Takoga je potrebno tudi dojemat, tale časopis. Prepričajte me drugače.

  • Rock je rekel/-la:

    uh, nisem vedel, da sem toliko napisal, pardon.

  • R je rekel/-la:

    Ima reporter že svojo spletno stran ? Upam, da pride kmalu, edino reporter.si bo verjetno malo težko dobiti :=)

  • Tolsti Grof je rekel/-la:

    Elvira Muše je vroča kot žemljica! Pa še zelo prikupen slog ima, kar mika te, da bi rekel “ti, ti, ti, saj ti ne morem zameriti.”

    Igor Kršinar - imam ga na sumu, da pleši.

    Silvester Šurla ima nenehno zaspan pogled. Človek bi rekel, da se mora naspati. Baje je tudi Šrot to rekel: “Šurlo je treba dat’ spat!” Ampak mislim, da gre za ekvivokacijo.

    Biserka Cerjak se drži v ozadju. Ampak tiha voda se v postli dere.

    Nenad Glucks. Paradnoidni konj Reportetja.

    Bomo videli! Pa do naslednjič!

    Miloš Matijevič lahko napravi Slovenijo za najbogatejšo državo na svetu. Matija Miloševič pa jo lahko bombardira.
    Haha!

  • Nadek je rekel/-la:

    Trg bo pokazal, kako zadeve stojijo in tako je prav! Če bodo kvalitetni in zanimivi, bodo ljudje brali in oglaševalci oglaševali, sicer pa ne. Ne pa, da razni mogotci urejajo in uravnotežujejo zadeve. Gotovo niso nek zveličavni in vsemogočni medij. Vsaka ponudba bralcem več pa je po mojem mnenju pozitivna. Bravo za pogum!

  • aka je rekel/-la:

    Tako imenovani novinarji, ki delajo novi tednik Reporter, niso ter ne dosegajo osnovnih novinarskih in etičnih standardov, njihovi komentarji ne premorejo zdravorazmske logike, kar ve vsakdo, ki je kdaj bral pisarije, ki so jih ustvarili v Magu ali denimo Slovenskih novicah in žal tudi Delu. Eden izmed teh Slivnikovih aparatčikov, Ivan Puc, je skupaj z drugimi Slivnikovimi uredniki, močno prispeval k primitiviziranju in uničenju notranje redakcije Dela ter s tem k padcu naklade nekoč osrednjega časnika. S tem, ko je nekdaj njihov Mag na čelu z Danilom Slivnikom prevzel Delo, so napravili tam pišočim ogromno materialno in moralno škodo, pa v tem sistemu in pod to vlado na žalost za to ne bodo odgovarjali. Dodelili so jim celo Jurčičevo nagrado za zvestobo trenutnim oblastnikom in kapital za nove umotvore, medtem, ko mnogo dobrih novinarjev nima možnost za pisanje in objavljanje člankov … Sramota …

  • konec je rekel/-la:

    aka, vse to besedičenje , da poveš, da novinar mora biti levičar , drugače ni novinar?

  • francka je rekel/-la:

    Čestitam bivšim novinarjem Maga za Reporter.Vsi tisti,ki smo brali Mag bomo zagotovo tudi Reporter.V poplavi levih časopisov in revij končno tudi možnost drugačnega pogleda.Bralci si to zaslužijo.In kaj naj bi bilo narobe,če je revija usmerjena v desno?Saj so v tej državi tudi ljudje,ki niso na levici in imajo pravico imeti svoj medij.Ali so samo levičarski mediji ta pravi?Ali je samo levi novinar ta pravi?V demokraciji morajo biti zastopani vsi pogledi.Tisti,ki pravite,da je to še en SDS tednik mi povejte koliko teh dnevnikov in tednikov imamo?Jaz poznam samo Demokracijo.Vsi drugi so levi.Hvala bogu,da je prišel še eden .Vso srečo novemu tedniku!

  • Rob je rekel/-la:

    Reporter je nekaj samoumevnega in bo (čeprav si marsikdo želi drugače) obstajal še dolgo časa, saj bo raznolikost vedno obstajala. Če lahko obstaja Repovževa Mladina(ki premore enako objektivnosti kot nekoč Mag in danes Reporter, izjema je Kolumna Nežmaha) potem naj tudi Reporter.

    Sicer bom pa rekel v zvezi z novinarstvom samo to, da če novinarji delijo ljudi na “naše” in “vaše”, kar je nekaj popolnoma običajnega pri nas, potem je nekaj hudo narobe v tej panogi.

  • vLAS je rekel/-la:

    Mojega očeta je ubil Klokočovnik

  • vLAS je rekel/-la:

    Mojega očeta je ubil Klokočovnik, vaša revija je najboljša, bravo, le tako dalje