5. junij, 2008 | Denis Sarkić

Golobičeva prihodnost

Prvak Zaresa o aktivnostih stranke, tajkunih, vladi, medijih in ASK.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Zares bodo obdobje ustanavljanja stranke formalno sklenili 14. junija s predvolilno konvencijo v ljubljanskih Križankah, je na novinarski konferenci napovedal predsednik Zares Gregor Golobič. V prihodnjih dneh bodo vsem gospodinjstvom v Sloveniji poslali vprašalnik “Vaše mnenje Zares šteje” z vprašanji, kaj si mislijo o prihodnosti. Dvanajst let je minilo, odkar je kakšna politična stranka z vprašalnikom nagovorila ljudi, kaj si mislijo o prihodnosti, je dejal Golobič in napovedal, da bodo vprašalnik poslali na 600.000 naslovov v državi. Za tisk in distribucijo vprašalnika so se oprli na lastne vire, stroški pa znašajo 59.000 evrov.

Gregor Golobič uvodno o načrtih in produktih stranke Zares - 1.del:

Golobič kot pomembno izpostavlja dejstvo, da v omenjenem vprašalniku ne bodo spraševali po politični pripadnosti ali odnosu do strank, temveč želijo izvedeti kritično mnenje javnosti o razvoju države. Teme so podnebne spremembe, zdravstvo, kmetijska in stanovanjska politika, socialna varnost ter šolstvo. Od državljank in državljanov pa tudi želijo izvedeti odgovor na vprašanje, kaj je po njihovem mnenju danes naš največji problem in kako ga rešiti. Med razlogi, da so se na takšen način odločili nagovoriti slovensko javnost, Golobič omenjena tudi izredno pozitiven odziv, ki ga je imel podoben vprašalnik tedanjega predsednika vlade Janeza Drnovška pred 12 leti. Zagotavlja, da bodo odgovore upoštevali pri pripravi programa.

Sicer pa Golobič, “potem ko jim je uspelo prestati težko porodno obdobje”, optimistično gleda na volitve, v primeru zmage pa meni, da bo kandidat stranke za mandatarsko mesto. Obenem pa je na neposredno novinarsko vprašanje dejal, da s takšnim odgovorom “ne najavlja mandatarstva”. Po Golobičevih besedah ima stranka več kot 4000 članic in članov ter končujejo s postopki ustanavljanja strankine mreže, regijskih in občinskih odborov.

Gregor Golobič uvodno o načrtih in produktih ter finančnih virih stranke Zares - 2.del:

Pred konvencijo stranke v Ljubljani, na kateri bodo predstavili kandidatke in kandidate na državnozborskih volitvah in obravnavali predlog strankinega programa, bodo v petek pripravili okroglo mizo z evropskim komisarjem za znanost in raziskave Janezom Potočnikom. Na njej bodo spregovorili o stebrih novega razvojnega sporazuma, z javnimi razpravami pa bodo nadaljevali vse do volitev. Konvencijo stranke Golobič označuje kot “festival nove politike”. V zloženki z vprašalnikom, ki ga bodo prejela gospodinjstva, so vključili tudi misli Tarasa Kermaunerja in Alenke Goljevšček, Slavoja Žižka, Gabi Čačinovič Vogrinčič, Dušana Pluta in Ferija Lainščka. Zloženko pa pospremita uvodna zapisa “za razvoj” in “proti razkroju”, v katerem so navedeni časopisni izrezki iz Dela, Financ, Mladine in Economista. S temi se stranka sklicuje na razvpite primere domnevne korupcije v primeru prodaje patrij, primere Pivovarne Laško, Istrabenza, Mercatorja ter odpravljanja komisije za preprečevanje korupcije.

Ob tem v Zares v vprašalniku med drugim navajajo, da je treba zmanjšati politični vpliv na policijo z ustanovitvijo neodvisnega organa za nadzor njenega dela, ki bi dajal tudi soglasje k imenovanju generalnega direktorja policije, ter zakonsko, finančno in kadrovsko okrepiti protikorupcijsko komisijo. Po mnenju Zares bi morali uzakoniti redno poročanje policije in tožilstva o ukrepanju v zvezi z njenimi ovadbami.

Gregor Golobič odgovarja na vprašanja (predvsem Vesti) o financah - prvič:

Sestanek 12. avgusta 2005 je mogoče označiti z najvišjo stopnjo korupcije, je poudaril predsednik stranke Zares Gregor Golobič. “Puščanje megle” je po Golobičevem mnenju resnica zgodb o boju vlade zoper korupcijo. Takšen je odziv prvaka stranke Zares Golobiča na navedbe predsednika vlade Janeza Janše na izrednem zasedanju državnega zbora, da sta bila do leta 2005, ko je ta vlada nastopila mandat, gospodarski kriminal in korupcija belih ovratnikov del sistema. Golobič omenjene navedbe kot neutemeljene zavrača in opozarja, da je “zdaj ta del prevzel celoto” ter omenja, da je zdajšnja vlada začela mandat s sestankom, ki ga je mogoče označiti “z najvišjo stopnjo korupcije, ki se lahko zgodi”. Kot je znano, gre za sestanek v premierovem kabinetu avgusta 2005, na katerem naj bi se udeleženci sestanka pogovarjali o prodaji Mercatorja, kar pa predsednik vlade Janša zanika.

Gregor Golobič odgovarja na vprašanja o rivalstvu - drugič:

Gregor Golobič ob tem ugotavlja, da sta bila korupcija in gospodarski kriminal v prejšnjih mandatih ustrezno obsojena in preganjana in omenja primer edinega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, ki je bil v Sloveniji zaradi zlorabe uradnega položaja kot državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo obsojen na šestletno zaporno kazen. Poleg tega še opozarja, da je denimo “protikorupcijska klavzula” dediščina vlad Janeza Drnovška. Predsednik stranke Zares je tudi zanikal nekatere očitke o vplivanju na uredniško politiko medijev. Edini medij, na katerega ima “vpliv”, vendar ne po lastni želji, je tednik Reporter, je ob tem pripomnil Golobič.

Gregor Golobič odgovarja na vprašanja o medijih in ASK ter prevzemanju tajkunov - tretjič:

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
27 x komentirano
  • dejan120 je rekel/-la:

    A bo v zloženki tudi tista misel Žižka, ko pravi da je komunist in marksist?

  • Poldi je rekel/-la:

    In se je začelo politično agitiranje…

  • zasavka je rekel/-la:

    no, prej agiranje

  • medek je rekel/-la:

    Odlično, pošteno in ostro.

  • 007 je rekel/-la:

    Slovenski Stalin, je zanj rekel dr.Žižek!!!!

  • 1tastar je rekel/-la:

    Stalin rabi samo še oboroženo finančno policijo, da bo lahko branil tajkune.

  • temnasilaizozadja je rekel/-la:

    Golobič je za Janšo visoki intelektualec. No, za Janšo je marsikdo…
    Predvsem pa imam občutek, da se mu ne gre samo za oblast, tako kot Janezu.
    Na teh volitvah naj zmaga SD, na naslednjih pa Zares.
    SDS pitbuli pa naj vsaj dve rundi počivajo…;)

  • Maja je rekel/-la:

    Joj, fantje, kako ste patetični. Bolj sovražno bi reagirali samo še na pametno političarko. In to nenehno citiranje Žižka - me prav zanima, ali je kdo od vas bral njegovo originalno izjavo v kontekstu. Dajmo, da vidimo … Kaj pa kakšno Žižkovo knjigo, ste jo sploh držali v rokah? Aja, da Žižek piše knjige?

  • jakop je rekel/-la:

    LDS je 4 leta nazaj prav tako poslala vprašalnik vsem gospodinjstvom. Vsem, ki smo ga izpolnili so obljubili, da nas bodo obvestili o dobljenih rezultatih, a tega niso storili. Rezultat je znan.
    Zares sestavljajo tudi bivši LDS člani, tako da si prav veliko od tega vprašalnika ne moremo obetati.

  • janez je rekel/-la:

    Mene pa zanima zakaj so izbrali rjavo barvo v zares takšno barvo so imeli nacisti kolikor mi je znano

  • lucko je rekel/-la:

    @007:

    Povej vse kar je al, ker drugace je to zavajanje, ce izjavo iztrgas iz konteksta

    @temnasilaizozadja:

    Ne opozicija mora bit. Ce bo SD prvi, Zares drugi bo opozicija presibka… In to za nobeno demokracijo ni dobro. Tudi ce se Zares drzi tega kar govori, za SD vemo, da se ne bo in zato potrebujemo opozicijo…

  • fidel je rekel/-la:

    @janez - daltonist
    na nacizem se razumeš, glede barv pa bi ti odprl oči obisk pri okulistu…

  • B.G. je rekel/-la:

    janez, takšnim, ki ne prepoznajo barv smo včasih rekli do so farbnblint. Tudi ta beseda je popačenka nemškega jezika, ki so ga uporabljali nacisti.

  • analitik je rekel/-la:

    Še sedaj nisem dobil odgovora, kako je z njihovo resnostjo. Ali so bili prej zahec in sedaj zares ali pa prej zares in sedaj za hec.

    V obeh primerih pa so ravno zaradi te diskrepance povsem nekredibilni. Mi je pav žal.

  • lucko je rekel/-la:

    analitik, ce vzamem tvoje besedne igre bi lahko rekel, kaj se zgodi z SDS ce zmanka demokracije… SS, kdo pa so bili SSovci pa vemo ane. Se sreca, da se JJ obnasa tako demokraticno… ali pac ne…

    Isto podtikanje ane…

  • B.G. je rekel/-la:

    analitik pa tak.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Lucko! Naj se začudim tvojemu znanju zgodovine.

    Ampak to je najbrž tudi vse, kar veš o obdobju od 1933 do 1945.

  • lucko je rekel/-la:

    Ali pa LDS, ce se stranka in demokracija zamenjata… LSD…

  • fidel je rekel/-la:

    @analitik
    al’ je oprav anal-itik

  • 1tastar je rekel/-la:

    Antoriteta = avto, rit in teta
    Analitik = analni itik

  • B.G. je rekel/-la:

    1tastar= 2tastar,3tastar……=upokojenci=350eur pokojnine=miloščina.

  • konec je rekel/-la:

    Zelo zanimivo bi bilo vedeti od kot denar.
    Zares zanimivo, ampak glede na njihovo preteklost mislim, da so najboljši v prikrivanju resnice, laganju in zavajanju.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    V istih zadevah kot ti, potemtakem?

  • 1tastar je rekel/-la:

    1tastar= 4tastari

  • Rok je rekel/-la:

    Golobiču ne gre za oblast.

  • konec je rekel/-la:

    Rok pravi:

    7. junij, 2008 ob 11:45
    Golobiču ne gre za oblast.
    Ha, ha, ha, ha, ha….

  • Hope je rekel/-la:

    lucko ko že omenjaš LSD - ta gospod ne more biti šef stranke, letos je imel točno STO LET in je še ŽIV. Kdo bo pa volu STOLETNIKA? Je pa kemik odličen