15. junij, 2008 | Urh Maček

Razpad Jugoslavije

O vzrokih in posledicah razpada Titove Jugoslavije.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Mladinski klub Društva slovenskih pisateljev je pripravil okroglo mizo z naslovom O vzrokih in posledicah razpada Titove Jugoslavije. Gostje razprave so bili Spomenka Hribar, Milan Kučan, Budimir Lončar, Božo Repe in Igor Lukšič, moderiral je Vanja Vardjan.

Prvi del:




Drugi del:





Prvi del na Vimeu
Drugi del na Vimeu

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
50 x komentirano
  • Matts je rekel/-la:

    Priporočam ogled Repetovega in še posebej Lukšičevega dela v drugem videu, kjer jugoslovansko zgodbo dobro naveže na globalno sceno, kjer se je zgodil velik premik v desno v smeri neoliberalizma.

  • konec je rekel/-la:

    Privrženci domobrancev v Sloveniji, fašisti v Italiji (na srečo še ne nacional-socilaisti kje drugje)so rabili 60 let, da so lahko kaj sploh povedali o zgodovini ko so bili na oblasti. Komunisti nimajo niti te dostojnosti , da potekata dve desetletji. Komunizma ni več in torej naj komunisti končajo z laganjem, in sprenevedanje.
    Osebno smatram, da ni prostora v Eu-ju za nostalgike treh podobnih si ideologij; nacizma, fašizma in komunizma.
    Sramotno.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Zdaj je pa vsem hudo, da je razpadla ljuba klientelistična Juga!

    Moje izkušnje: http://1tastar.blog.siol.net/2008/06/14/klientelizem/

  • Revolucija je rekel/-la:

    Pa saj je minister Rupel rekel, da se bo ponovno zgodila Jugoslavija, ko bodo vse članice iz Balkana vstopile v EU.

  • konec je rekel/-la:

    1tastar, vedno zanimivo branje, branje tvojih postov.

  • konec je rekel/-la:

    Če se komunisti ne vrnejo na oblast jeseni, mislim , da jim počijo jetra.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Tega bi se človek prej bal pri novorevijaših. No ja, liter/atura, pač.

  • Kurec je rekel/-la:

    @Konec, poglej in pozorno preberi.
    Ti si: K E K E C
    T E P E C
    B E B E C

  • ribič je rekel/-la:

    Manjkal je samo še pomočnik polkovnika JNA tov.saveznog sekretara B.Lončarja tov. Ivo Zares Neobriti,poevrjenik udbe za S.Ameriko in najomiljeniji konzul svih vremena u Klivlendu. Seveda tudi iniciator vseh afer na MZZ..

    ..vsak od nastopajočih naj si nad postlo nabije relief SFRJ 2×1m in rižge svečko

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Le kako, da se na te stvari tako dobro razumeš, ribič? Od kod ti te informacije?

  • marjan je rekel/-la:

    ej carlos živiš v samici?

  • ribič je rekel/-la:

    Carlos Šakalos; kot prvo: o “slovesu” tov. Ivota-namreč o načrtnem maltretiranju posebej SLovencev v Klivlendu vem iz kraja samega…
    kot drugo: aventura “Križnar”,odtujutev diplomatske pošte v zadevi Ernest Petrič in manjšinjsko vprašanje v Avstriji,ter kraja famoznega dokumenta v Zadevi Šetinc.

    Mimogrede,od te zadnje zadeve je tov.Ivo umolknil.Spoznal je namreč,da mu je Ekipa ta dokument lokavo uturila. Tako je tov. Ivo,človek z najdebelejšim udbo dosjejem razkril celotno maršruto in akterje protivladnih ravbot.
    Ekipa se je namreč od tiste zadeve s Petričem u bekgraundu konsolidirala.Kot verjetno veš,je tudi pajčevina v Sovi očiščena.

    Še kaj?

  • marjan je rekel/-la:

    mhm, glasbeno željo carlosu

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Marjan, Bandiera Rossa, prosim!

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Zanima me, koliko od nastopajočih v debati si je dejansko pogledalo zgornja filmčka. Jaz sem se prebil le skozi drugi filmček. Posebej me je iziritirala Kučanova misel, da je rok Jugi potekel in je kljub nekajmilijardnemu vložku tujine ni bilo smiselno reševati. Moje mnenje je, da bi pametna vlada takrat lahko Jugo pošlepala na EFTA-o in bi tako že v začetku devetdesetih vsi skupaj bili v EU. In ne bi rabili čakati na Poljsko… Seveda verjamem Kučanu, da je odpor do racionalne politike bil premočan in enostavno tega niso zmogli. Če to preslikam na današnjo Slovenijo, dobim neprijetne asociacije. Spet imamo zelo glasne akterje neracionalne nacionalistične (in pokrajino ter cel vaškocentrične) politike. Ali to pomeni, da bo še Slovenija razpadla na dve družbi? Eno, ki se bo vključila v evropske in svetovne integracije, in drugo, ki bo doma poslušala glasbo iz predpolpretekle zgodovine, gojila čisto kri in tradicijo in se celo izolirala od globalnih klimatskih sprememb.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Kurec, nadaljevanje:

    BEBLER

  • 1tastar je rekel/-la:

    Igor, saj celo razmišljaš! Ampak si lahko predstavljaš, kako bi komunistična (danes: SD-jevska) oblast dovolila pametno vlado.

    Srbi, ki so takrat vladali Jugi, so že takrat hoteli SFRJ izročiti Rusom. Kakšna EFTA, kakšna EU. Vse jugoslovansko orožje je bilo takrat usmerjeno proti NATU! Pa ruski Migi in tanki in strelivo za kalšnikovke. Pa armadni vrh, izšolan na moskovski akademiji!

    Da se Juga ni včlanila v Varšavski pakt so preprečili jugoslovanski ljubitelji kave, ki so kljub depozitom za prehod meje in carinskim pregledom kupovali kavo od Avstrijcev, ki so pogumno švercali kavo v cisternah in plombiranih tovornjakih. Juga Evropo z Migi in tanki, Evropa Jugo s kofetom!!!

  • ribič je rekel/-la:

    Dobro Đukanoviću,jesi li bjelaš ili zelenaš? Da nisi petokolonaš?

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Šta se bijeli u gori zelenoj?
    Je li snijeg il’ su labudovi?

  • konec je rekel/-la:

    Serm prepričan, da bosta oba nostalgika carlos in igor v jesenskih volitvah kandidirala in to v nabolj protievropski in nostalgično rdeči stranki - zares komunisti.
    To je semo del njihove propagande (ne bi bilo nič čudnega , da so kakšni prof. ali novinarji ali nekaj podobnega in to samo zato , ker jih je tja postavil kakšen “ideološki” boter).

    Če se komunisti ne vrnejo na oblast jeseni, mislim , da jim počijo jetra.
    Kdaj se bodo vključili v predvolivni spektakel tudi sodniki?

  • Dejan Zajec je rekel/-la:

    Ma profesor IĐ, ne kenjaj, ker konfederacija ni šla skoz, ko so Srbi vzdignili svojo nacionalistično glavo, bi nam bil Beograd še vedno glavno mesto. Tebi, dušmane, to godi, a nama, bogami, NE!

    Ribič, vmiri se!!

  • truman je rekel/-la:

    Razpad Juge bi lahko bil precej manj krvav. Mene boli za debele politike…poglejte kaj se je zgodilo z ljudmi v BiH, Hrvaškem.
    Razpad Juge je bil zrežiran s strani domačih politikov, zahdnih politikov in agentov (tujih in domačih iz diaspore), vednar vojna(beri ropanje) ni šla povsem po načrtu in zgodila se je Srebernica, Vukovar,…

    Lep dokaz, da je razpad bil zrežiran je napad na Vukovar, kjer bi zahod lahko že ob prvih strelih zaustavil nastajajoče napetosti. Evo tu dokaz:
    http://www.vukovarac.net/2/vijesti.php?action=fullnews&showcomments=1&id=238

    Meni osebno je zelo žal, da niso sodili Tuđmanu, Izetbegoviću, Miloševiću in še nekaterim zahodnim politikom, ki so glavni krivci za vsako kapljico krvi, ki se je prelila v vojni. In seveda krasni mediji…tudi vam hvala za nacionalizem ki je vso stvar pospešil…bili ste kot encimi v reakciji, ketere rezultat je bila ena najlepših vojn v tem delu Evrope. Hvala!

    Najbolj originalen je Kučan, ki je vedel kako bodo stvari šle naprej ob razpadu…zdaj se pa dela nekega gospoda….fuj! Aja…da ne pozabim…pozdrav vsem prekupčevalcem z orožjem med vojno na Hrvaškem in v BiH…upam,da vas doleti pravična kazen!

    Aja…hvala vsem ljudem iz diaspore, ki so prišli klat v BiH in Hrvaško…torej Grkom, Muđahedinom, in drugim mesarjem….hvala!

    Suma sumarum: razapad Juge je slabo izveden eksperiment Zahoda in politikov nekdanje Juge.

    LP

    p.s. Karađića in Mladića ne bodo nikoli ulovili žive, ker ta dva vesta preveč…

  • 1tastar je rekel/-la:

    Kdor koli je že to režiral, meni je všeč, da je Slovenija danes v Evropi. Balkanci pa naj se še kar naprej jebejo u dupenca.

    Kar se pa Karadžića in Mladiča tiče, imaš pa prav. Evropa nikakor ni smela dovoliti muslimanske države v Evropi, ki bi segala od Banja luke, preko Sandžaka in Kosova do Skopja. Zato jo je Mladić (ob nizozemskem zatiskanju oči) presekal na pol. Kot Krjavelj hudiča!

  • konec je rekel/-la:

    @truman, Tuđman, Izetbegović, Miloševiću so produkti partije, vse drugo je laganje.
    Res ne razumem, kako nekateri hočete oprostiti jugoslovansko partijo pri propadu Jugoslavije. Neverjetno kako lahko ideologija zaslepi popolnoma razum.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Nisu to snijegovi bijeli,
    nisu to labudovi,
    to su gaćice moje Marice!

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    1tastar, ja, vse jugoslovansko orožje je bilo obrnjeno proti NATO-u. In v Postojni so bile velike vojaške vaje: rdeči proti agresorjem modrim. Veliko tankov in še več pešadije. Vaje so preletavali tako Migi kot letala F16. Kdo je pač bil cenejši. In vaje so opazovali predstavniki NATO-a. In po koncu vaj je imela jugoslovanska vojaška pleh muzika skupni nastop z italijansko vojaško pleh muziko. Še vedno lahko preveriš v kakšni stari številki Fronta…

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Konec, jaz nisem protievropsko razpoložen. Ravno obratno. Nadalje nimam botra. Še več. Nikoli se ne bi sprijaznil z Vatikanom kot glavnim mestom.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Dejan, moja generacija je služila vojaški rok 12 mesecev. Mi smo bili med prvimi, ki jim je vojaški rok bil skrajšan s 15 na 12 mesecev. Že takrat (konec osemdesetih) se je (uradno) govorilo o načrtih za skrajšanje na 9 mesecev. Dodatno je že takrat vojska želela ali celo imela (nisem povsem prepričan) nekaj profesionalnih vojakov, ki so podpisali pogodbe za dodatno leto in so delali na tehnično zahtevnejših mestih. Če Jugoslavija ne bi razpadla, bi verjetno tudi ti moral služiti v JLA. To drži. Drži pa tudi, da se ta vojska ne bi povampirila.

    Na drugih področjih pa praktično ne bi čutil, da je glavno mesto federacije ali konfederacije Beograd, saj bi Slovenija bila evropska regija in bi samostojno in enakopravno sodelovala pretežno z Bavarsko. Natanko enako kot danes. Torej, prosim, ne slikaj Opus Dei tam, kjer ga ni.

    P.S. Niso ob koncu osemdesetih vsi “Srbi dvignili svojo nacionalistično glavo”. Večina beograjske intiligence je bila zelo razočarana, ko so ob začetku devetdesetih oni postali napredni liberalni sever brez zaveznikov pod Alpami.

  • IpseDixit je rekel/-la:

    konec pravi:
    16. junij, 2008 ob 17:39

    @truman, Tuđman, Izetbegović, Miloševiću so produkti partije, vse drugo je laganje.
    Res ne razumem, kako nekateri hočete oprostiti jugoslovansko partijo pri propadu Jugoslavije. Neverjetno kako lahko ideologija zaslepi popolnoma razum.

    Ti božji volek, malce bolj bi moral popaziti, če že pišeš o laganju. Res je, Alija Izetbegovič je bil med leti ‘46 in 50 v centralnem komiteju bosanske partije. Kot zapornik na prisilnem delu je delal na gradbišču stavbe CK. Zaradi islamskega fundamentalizma in ops, antikomunizma je bil takrat obsojen na par let zapora, v 80h pa še enkrat, tokrat za 15 let.

    Neverjetno kako popolnoma lahko ideologija zaslepi razum.

    In nikar ne napiši, da je bil Izetbegović sicer antikomunist, vendar kljub temu produkt partije, ker oba dobro veva, da na tvojem zelniku kaj takega ne bi moglo zrasti.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Če bi komunisti izumrli, bi koncu počila jetra.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Carlos prosim nehaj. Boli me trebuh. Počil bom! :-)

  • 1tastar je rekel/-la:

    Armijo naša… LJUDSKA , nepovampirjena, ugovor vesti kazniv (razen če si bil fuzbalist ali jaz), vsi oficirji obvezno v partiji, predvojaška vzgoja na vseh srednjih šolah in fakultetah, NA LEVO KRUG!

    Če je nekdo v vojski samo nekaj bleknil čez državo ali partijo, je šel za eno leto na Goli otok. Pa še v rok se to ni štelo!

    Lepo je bilo v naši domovini biti mlad!

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    1tastar, armija se je od osvoboditve ‘45 do konca osemdesetih zelo sfizila, zato smo jo s skupnimi močmi per partes rušili. Tako jaz več nisem imel predvojaške, na katero imaš ti tako slabe spomine. Nekdo je to moral reformirati; se ti ne zdi?

    Zato pa imamo zdaj nove osvoboditelje, ki se ne in ne naveličajo biti najpomembnejši varuhi tekovina opštog ljudskog odpora protiv južnog okupatora.

  • konec je rekel/-la:

    IpseDixit , nisem rekel, da so partija, rekel sem, da so so produkti partije, kar je različno. Najbrž pa je zate preveč težko doumeti kaj takega.
    Ali ni bil Miloševič šef in “delavec” partije?
    Ali Tuđman ni bil najmlajši Titov general v JLA v letih ‘60?
    Ali Izebegovič nima precej sporne preteklosti v letih ‘50 in naprej?

  • konec je rekel/-la:

    Carlos Contreras, dam moja jetra, če se uresniči kar si povedal. Namreč bi rade volje žrtvoval moja jetra za Svobodo.

  • IpseDixit je rekel/-la:

    Konec, napisal sem ti, da boš napisal, kar si napisal in konec. Priporočil bi pelinkovec, ki se lepo ujema s tvojim karakterjem. Ali pa tepkovec.

  • AleksandarTodorović je rekel/-la:

    V veliko komentarjh sem zasledil, da se nekateri radi igrajo slepe babice.
    Paspad Juge vsekakor ni poledica demokratičnih vzgibov ampak zapoznelo prebujanje naroda (narodov)
    Odgovornost za tako krvav rasplet brez izjeme nosijo vsi takratni šefi.
    Kdo so bili šefi znamo vsi, razen če se ne sprenevedamo.
    Kaj je bil cilj šefov pa več kod zgovorno pokaže Medaški žep, Srebrenica, Izbrisani…položaj Albancev v Makedoniji, trenutno stanje na Kosovem….
    Če bi res cilj naših šefov iz konca osemdesetih bila demokracija, tržno gospodarstvo, vladavina prava, in človekove pravice bi takratni šefi dobro odehtali možne posledice, ki so se zgodile. Prepričan sem da so jih se zavedali. Če bi zvezni in republiški šefi pokazali več potrpežljivosti bi tako željena demokracija vsekakor prišla bodisi v skupni ali v samostojnih državah. Bilanca torej nebi bila 98.000 mrtvih.
    Čeprav mi “svojim” gledamo čez prste, zgodovina jim nebo oprostila.

  • konec je rekel/-la:

    @AleksandarTodorović, komunisti ste se zavedali, da ne boste več na oblasti (narodi niso bili več z vami) zato ste se prelevili v vse kar bi lahko pomagalo, da ostanete pri koritu in na oblasti (nacionaliste, anarhiste, razbojnike, “liberalce”, intelektualce, pseudo-demokrate itd.itd. , nekaterim je uspelo drugim manj). Spremembe so bile nujne in tako so se tudi dolgoletni oblastniki spremenili, tudi v največje in arogantene anti-komuniste.

    Se pa strinjam, da vzgojeni komunisti se lahko formalno spremenijo v vse kar si želijio vendar ne bodo nikoli postali “pristni zagovorniki demokracije, tržnega gospodarstva, vladavine prava, in človekovih pravic” - ker je problem kulturen in torej kulturno vzgojo ne spremeniš v par letih.
    Zato je bilo na Balkanu narejeno toliko neumosti in gorja, ti isti pa bodo dajali krivdo vsem, čisto vsem samo samim sebi ne.

  • konec je rekel/-la:

    @AleksandarTodorović, težave z Albanci pa je zelo kompleksen, ne gre pa pozabiti , da so edini na Balkanu z zelo visokim demografskim trendom, tako, da Američani (ki so racionalni in pazijo na te stvari, tudi dolgoročno) vedo, da bo, čež kakšno desetletje, Albanski narod najšteviljejši in najbolj prodoren na Balkanu (in torej če bodo znali delati, na tem pa se lahkoAmeričani pomotijo, bodo najbolj privlačni z ekonomskega vidika).
    Zato ZDA vedo kaj hočejo na Balkanu problem je delno Eu, ki nima jasnih ciljev (konkretnih).

  • zderi je rekel/-la:

    Kučana kriminalca v keho.
    Hvala

  • AleksandarTodorović je rekel/-la:

    Spoštovani Konec, priznam, da imate 100 % prav v gotovo vseh zadevah, ki jih omenjate o demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic-Dodam le, da so te nad nacionalnimi pravicami i in seveda nad državnimi pravicami. Seveda mora preteči nekaj desetletij, ker “vuk dlaku menja ali ćud ne”.
    Osebno sem levičar ( v srcu),istočasno pa sem bil oporečnik navideznim levičarjem naše skupne preteklosti.
    Moja jedina pripomba (ker mene omenjate) je, da ne pripadam skupini kommunistov, ki so zgubili kontakt z realnostjo, ter ne glede na njihova deklarativna trabunjanja naredili zločine vključno z brisanjem v Sloveniji.
    Zajebali so nas, tako kod so tudi naše nacionalne ponose. Zato sem se že zdavnaj prenehal identificirati z državo ali nacijo-še pred devetesetim. zato mirno spim, ker njihove napeke nimajo kaj opraviti z menoj.
    Zato tudi nisem sodeloval na plebiscitu o samostojnojsti Slovenije,8ker jim nisem verjel, da se borijo za zgoraj omenjene vrednote), zato tudi nsem hotel sodelovati v prižiganju vrvice za balkansko morijo. Nisem šel tudi zaradi tega ker so nas vabili prav nacional komunisti, ki nimajo prav nič z levičarji.
    Če malo pogledamo in ne pristrastno razmislimo, kdor nosi odgovornost za Srebrenico, Medaški žep, Izbrisane, nam takoj postane vse popolnoma jasno.
    ….. procesi…. procesi…, in opet procesi-upajmo z manj koleteralnih žrtev.
    lep dan Vam želim

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Prav, konec. Društvo prijateljev Aztekov te vabi na obisk ruševine Templo Major v Ciudad de Mexico. Huitzilopochtli in Tlaloc se veselita tvoje plemenitosti.

  • konec je rekel/-la:

    @AleksandarTodorović, ne poznam Vas, razumem pa vašo tegobo, čeprav najbrž mi ne boste verjeli.
    Upam pa , da vaš razočaranje do “narodov” oz. “nacij” (Zajebali so nas, tako kod so tudi naše nacionalne ponose. Zato sem se že zdavnaj prenehal identificirati z državo ali nacijo-še pred devetesetim. zato mirno spim, ker njihove napeke nimajo kaj opraviti z menoj). ne privede do “sovraštva” oz. zaničevanja realnosti.

  • konec je rekel/-la:

    @Carlos Contreras, ko ideologija umre, ko argumntov ni več, ko praznina, laganje in votlost postane vsakodnevna praksa, “pseudo-levičarski” intelektualec srtelja neumnosti in bedarije, kot jih samo ti lahko zmoreš.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Hvala ti, ljubi konec, ko bi le vedel, kako me osrečuješ!

  • Joe, k jaha na podivjani glisti je rekel/-la:

    Se mi zdi, da bo lahko JJ šel s sledečo volilno kampanjo:
    1) Radikaliziranje Čiste Lopate: 10% Kolonela pusti Šrotu, 10% borznici, tolk tud Bav Bavu
    “njegovega” Fak Ve FB Investments. Saj legalno si lahko samo Bav Bav domišlja da je na
    Istra Benzu napulu regularno 50.mil€. Težko, bi mu moral pa en narest full dobre pogodbe o
    zaposlitvi. Šrot pa ziher ni mel take plače, torej še težje.

    b) se pravi, denar je gotovo ukraden z BR “Dragica”, z šifro vred. Pa ga je še tolk ostalo, da
    tudi na sodiščih niso vedeli kaj z nijm. Ker pa naj bi bila ilegalna trgovina politično pokrita,
    se zaslužek ne bi smel nerazumno znajti v nekih zasebnih žepih.

    2) Recimo cez 3-5 let bomo ukinl SPIZ, pa bojo vsi dobival minimalno socialno al pa kaj tacga.
    a) Parkplac pod tržnco bo ena velika javno kuhinja ravno ob pravem času.
    b) Večina penzionerjev bo morala vsaj za kakšnih 65% tržne cene prodat stan. skladu, ter v
    njih ostati najemniki.
    3) A jih nismo dobr zjebal, si misl JLA, k je grozila z napadom na JEK!
    a) to da je NLB nabankrotirana, pa ker je vsak, ki ima lahko puf, zapufan, jo je res škoda,
    da se ne more dokapitalizerat, da bi mela za plače. Pa zrihtam kredite, ker dokler
    bo folk delu, naj bi lahk kredite vraču???
    b) Pa ta naš novi strateški partner v JEK. To je najlepše. Hrvaška se mu je odpovedala,
    torej lahko razume, da je 600 m samo zato, da stornirajo dolgove lb in nazaj prodajo, že
    prodano zemljo. Pa saj se da lepo zment.
    c) JEK še leta ne bomo zalaufal, se bl splača elektriko uvažat, ker se bo uran bolj podražu.

    Uživancija prava, s stilom. Eh.

  • glista je rekel/-la:

    Takole čez kurac je geslo Dragice 99% is shit.

  • lopata je rekel/-la:

    Ja, naj mal dnarja nameče s to lopato.

  • bambi molester je rekel/-la:

    Konec pravi:
    “Se pa strinjam, da vzgojeni komunisti se lahko formalno spremenijo v vse kar si želijio vendar ne bodo nikoli postali “pristni zagovorniki demokracije, tržnega gospodarstva, vladavine prava, in človekovih pravic” - ker je problem kulturen in torej kulturno vzgojo ne spremeniš v par letih.”

    Konec, pa kaj ti je storil tale naš bivši komunist Janša, da ga kar naprej napadaš..;)

  • GLISTA je rekel/-la:

    Spoštovani lopata, tebe pa ze pisem obtožni predlog, Bajuk, Rupsit, če ste vsi živi.
    Edina opcija je 30 let.