20. junij, 2008 | Mojca Dimec Bogdanovski

Angelca Likovič vas gleda

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

»Pazite, kaj sanjate, Angelca Likovič vas gleda.« Tako je Nina Osenar teden pred koncem šole zaključila zadnjo oddajo Big brotherja in ga napravila celo za kanček družbeno kritičnega. Uperila je puščico nazaj in zadela.

Večeri z Velikim bratom in njegovo druščino so odšli, ostali so samo še večeri z Angelco. Najlepše maščevanje. Najslajše maščevanje. »Ni bolšga«, bi rekla Nina. Pomigljala je s prstki pred očmi in nas prepustila gospe tovarišici in njeni pobudi za šolo po meri človeka, kar koli že naj bi to bilo. Gotove ne grmenje in strašljivo govorjenje, kako je vse narobe, zamazano in zapacano. Angelca se je javila takoj naslednji dan kot »steber« nove šolske zakonodaje. Nina gre in pride ga. Likovič s svojimi pravili, da bodo počitnice res manj slajše in vstop v novo šolsko leto po obdobju kislih kumaric še bolj strašljiv. Čez počitnice ostaneta Angelca Likovič in Rebelde.

V šolah se razgraja in sprošča nasilje, nasilje izhaja iz pravic, ki jih imajo šolarji, zato je potrebno s pravili poseči v območje pravic, jih omejiti in s tem vrniti sonce in mir nazaj v šole. Konkretno, kot pravi gospa Likovič, se bodo z novimi pravili vzpostavljali boljši odnosi. S kamerami ali brez. Nekako po meri človeka. Če nas gleda Angelca Likovič, nas je lahko strah, če nas gleda big brother, pa se lahko vsaj dolgočasimo.

Nina se je Angelci zgolj maščevala, tako na pretkan način, najbrž zato, ker se s svojim šolskim žuganjem vtaknila v njeno oddajo vedno takrat, ko se je v njej zgodilo kaj obscenega, bodisi cigumigu pod kovterčkom ali verbalno in fizično nasilje po slabem vinu na eks. Oboje je dvignilo zanimanje za dogajanje v hiši, le kaj se tam notri dogaja, da nas mora skrbeti, je mogoče res še kaj. Bo mogoče še kaj? Nič. Tisto, kar gospa Likovič prepove, to je samo past za gledalce, seks in discipliniranje gobezdavih žensk. Tisto, kar potem še vleče gledalce, so razvlečena čreva, seveda ne brez biserčkov, takih družbeno kritičnih dimenzij.

Angelca gor ali dol, v slovenskih resničnostnih šovih, kjer se gledalci preko telefonov vmešavajo v izločanje takoimenovanih tekmovalcev, nikoli ne zmagajo slovenceljni čiste sorte, temveč tisti bolj eksotične vrste. Kdo potem vzpostavlja boljše odnose? Ne Slovenci klenih in zasidranih družin, temveč pregnani, izseljeni, marginalizirani, muslimani. Vsaj trije resničnostni šovi, kar pa ni malo, so postavili vso stereotipno ksenofobijo Slovencev na laž, vse tiste strahove, da so Bosanci, avstralski Slovenec, potomec emigracije, saj ni važno, katere že in zakaj, tudi jaz se ne spomnim, in muuusliiiiman, ki se je postavil v bran lastnega sebe samo takrat, ko se mu je gravžala svinjina, v tem prostoru zoprni in škodljivi, da se ne znajo obnašati. Kje pa. Iz slovenske hiše vsi prihajajo kot zmagovalci. Emil, Andrej, v zadnjem šovu »Naske, odpalen do daske«. Slovenski prst na tipki se ne ustavi pred stereotipi dolenjske superiornosti. Slovensko uho ne uživa ob zvokih fovš zaigrane harmonike, raje sliši slabi rap. In ne presliši varanja, zaničljivega odnosa do žensk, egoizma na najbolj trmast način, zariple poniglavosti in patetične domačijskosti. Ni važno, ali se v prepričanju, da je taka večinska mera človeka, kasneje temu prepušča, važno je, da se v samoti televizijskih večerov temu odreče in pritisne številko za marginalca.

Mojca Dimec Bogdanovski

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • medek je rekel/-la:

    Angelca ima za vse meter, samo Janšata pa gleda slepa.

  • jurij je rekel/-la:

    juhuu za marginalce, kurc gleda slovenceljne:)

  • 1tastar je rekel/-la:

    Angelco za vodjo kampanje za JJ. Zmaga zagotovljena!!!

  • luka je rekel/-la:

    Lepo napisano….ampak se moramo zavedati, da tudi gospe Angelci vid zmeraj bolj šepa.

    :)

  • Tomaž je rekel/-la:

    Angelca je tipičen primer slovenskega krščanskega človeka. Jaz jim pravim fari.

    V vse se vtaknejo, vse bi zrihtali, vse vedo,…. pred svojim pragom pa ne znajo pomesti.

    Boj se takih ljudi !

  • 1tastar je rekel/-la:

    Tako je, Tomaž. Boj se je!

  • arnela je rekel/-la:

    Zadnji del besedila smrdi po nestrpnost.

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    he,he,he - če boste slučajno sanjale svetilnik, morate pol takoj k spovedi !… če ne, se vam lahko še v podzavest ena takšnale erekcija zaleze, pa boste ratale takšne pohotnice kokr tiste iz SEXA v mestu in na njegovih obronkih _ _ _ zelo torej pazite nase, še bolj pa na svoje sanje, ker za bodoče soproge res ni primerno, da vas javnost obravnava kokr da ste tm ene potrebne al pa že itak pofucane, zguljene lajdre !!!

    ( PIRAMIDA & BB rules preSS.)

    ;-)

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Le koga si želi v posteljo tisti/tista, ki sanja o svetilniku? Janšo ali Tonyja Blaira?

  • ZzZ je rekel/-la:

    Šola po meri človeka? Zame bolj represivni ukrepi s katerimi bi otroke še bolj zdivjali in jih vzgojili v upornike proti vsemu povezanemu s šolo… In šolska pravila nam bo narekovala ženska, ki je nazadnje sedela v šolskih klopeh v času Marije Terezije?!

  • sproscena.slovenija je rekel/-la:

    Angelca, hm, kaj bi si clovek mislil o njej…
    Bivsa tovarisica nasega Janeza Janse. A ni hecno, da je s svojim mecem in ognjem privrsala na sceno in “zacvetela” ravno v obdobju Janeza Janse ? Sicer pa, tocno tako kot nekateri moji predhodniki. Angelca je tipicen submescanski tip fara, ki hodi v cerkvico ravno toliko, da izkorisca njihov social networking, drugace pa ima lastna moralna merila. In zelo, zelo, gorece poskusa svoj prav uveljaviti. Sola po meri cloveka ?! Draga Angelca, takih sol je toliko, kolikor je ljudi. Lepo vas prosim, kdo pa ste vi, da boste moralizirali meni in mojim otrokom, kako naj in kako naj ne zivijo. Zresnite se ze enkrat…

  • Maja je rekel/-la:

    MIslm!.. Kdo bo meni govoril, kako in kaj lahko počnem da bo dobro in zgledno. Vsak naj ima svoja načela in vrednote, ki so če pogledam med vrstniki (+21)super, sploh ni tako grozno, kot ta gospa vse prikazuje. Stojimo na realnih tleh in vemo kakšna prihodnost nas čaka, se pa bojim kakšna prihodnost čaka moje otroke, če bo Angelca dodobra oborožila šolski sistem. Tisti, ki pa jih ona označuje za problematične (kar v vsaki oddaji, kjer gostuje pove popolnoma enako), bi morali pomagati, ne pa jih še dodatno oddaljiti od družbe, kaj pa ona ve, kakšne probleme imajo določeni učenci doma ali v šoli. Ona želi vladati, kot so nekateri vladali 65 let nazaj, brezpogojno in le po svojih zapisanih pravilih. Vas na kaj spominja??? lp

  • 1tastar je rekel/-la:

    Angelca je rada preglasila vse že takrat, ko je JJ še šolske klopi drgnil!

  • Angelcofil je rekel/-la:

    Mau bi si lohk mejkap poštimala tk zgleda k neka stara kokla k je petelin ne pvoha več

  • dd je rekel/-la:

    Angelca Likovič UMRI
    Mojca Dimec Bogdanovski UMRI

  • miška je rekel/-la:

    Angelca je bila ena najbolj avtoritativnih ravnateljic. Menda je s svojimi zahtevami terorizirala tako učitelje kot učence. Že v 80-ih letih je z učitelji z njihove šole prodajala nove metode diferenciacije, vključno z zunanjo. Z vsemi štirimi si je prizadevala, da je to potem uzakonila devetletka. Sedaj pa je obrnila ploščo in si prizadeva za šolo po meri otrok. Dajte no!!! Blef nad blefi!!!!!!!!!!!!