23. junij, 2008 | Vest

Komentar - Rado

O slovenskem zdravstvu, komentar - Rado Pezdir.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS


Nedavno smo na okrogli mizi na ZZZS, skupaj z nekaterimi najvidnejšimi strokovnjaki s področja zdravstva, sodelavci z Inštituta za ekonomske raziskave v zdravstvu predstavili najnovejšo raziskavo o stanju slovenskega zdravstvenega sistema. Tokratna okrogla miza, sicer ni bila politično preprečena, tako kot se je to zgodilo lansko leto, je pa minila v odsotnosti najodgovornejših oblikovalcev slovenske zdravstvene politike. Očitno jim je še vedno malo mar za dogajanje v zdravstvu in za zapravljanje javnega denarja, ki je sicer namenjen bolnikom in ne posameznim interesnim skupinam, ki tako rade plenijo po zdravstvenem sistemu. Končna ugotovitev, da se na leto neučinkovito porabi vsaj 130 milijonov evrov, bi moral pošteno zaskrbeti ministrstvo za zdravstvo in ZZZS. Pa očitno skrbi samo nas, uporabnike zdravstvenih storitev. Torej vse nas, ki nam trdijo, da kljub vsakomesečnim plačevanjem prispevka za zdravstvo, ni dovolj denarja za ustrezne terapije. Slab izgovor za denimo bolnika, obolelega za multiplo sklerozo, ki jo mimogrede z najučinkovitejšimi terapijami zdravijo v celotni Evropi, samo pri nas naj za to ne bi imeli denarja. Res ga ni, topa zato ker moramo plačevati dražje generike, kot originatorje, kar je mimogrede svetovna posebnost (seveda ne, če domači farmacevt, pojem nacionalnega interesa tako rad sponzorira predvolilne veselice vseh političnih stran), plačevati drage marže veledrogeristom, vzdrževati kartel lekarn, preplačevati nekatere nizko produktivne in sumljivo kakovostne zdravnike, po neznanem sistemu financirati bolnišnice in plačevati čas, ko bi ga zdravniki, medicinske sestre in lekarnarji morali namenjati bolniku, pa ga dejansko namenjajo trženjskim prijemom farmacevtskih podjetij. V sistemu, kjer bolnik ni pomemben in kjer pridni in kakovostni zdravniki vsak dan bolj izginjajo, bi se v normalni družbi moral sprožiti alarm. Ne pa to kar smo videli na okrogli mizi v torek - ignoranca odgovornih.

Rado Pezdir

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
19 x komentirano
  • boris je rekel/-la:

    A je to tisti Rado Pezdir, ki ne more nikjer doktorirati, ker ne izkazuje ustrezne strokovnosti?

  • 1tastar je rekel/-la:

    Rado Pezdir, ki se na vse spozna (kot jaz), ampak ne mara biti anonimen. Popov pop izzivalec!

  • bp je rekel/-la:

    Ne, to je tisti Rado Pezdir, ki nam zelo jasno, neposredno in argumentirano kaže resnično podobo o našem javnem zdravstvu, ki pa nam večinoma ni všeč.

    Pezdirjev problem je, da resnična podoba našega javnega zdravstva ni všeč:
    - birokratom, ker načenja vprašanje njihove odgovornosti za stanje, ki bi lahko bilo dosti boljše
    - omenjenim trgovcem in korumpiranim zdravnikom ( v zdravstvu je zanemarljivo malo krumpiranih medicinskih sester) , ki imajo od nepreglednosti sistema koristi
    - lenobam, ki se bojijo, da bodo morali po spremembah celo začeti delati za svojo plačo
    - herojem (v glavnem zdravnikom in sestram), ki sicer držijo naše zdravstvo na robu, da se do konca ne razsuje, ker jim kaže, da njihov trud ne prinaša zaresnih sprememb in ohranja status quo (=futile), ti znajo bit še najbolj ogorčeni
    - bolnikom s kakšno težjo ali celo kronično boleznijo, ki vedo, da preden se bo stanje v našem zdravstvu izboljšalo, se bo še prej (in zaradi hude inercije lahko celo za daljši čas) poslabšalo in marsikdo lahko zato v tranziciji najebe
    - skratka vsem, razen tistim, ki plačujejo visoke prispevke (poglejte na vaš plačilni list) in dobijo za to vse manj kakovostne storitve, ti pa v tej državi itak “nemaju prava glasanja”

    Pa kaj, če ma poba pri tem morda tudi kakšne politične ambicije?

  • 1tastar je rekel/-la:

    Ja, ampak spozna se tudi na nedelo pri sodnikih, državni upravi, policiji, vojski, fakultetah …. Skratka na vse, kjer se nič ne dela!

  • Pez je rekel/-la:

    Rado Pezdir je tisti, ki govori velike pezdirije.

  • Revolucija je rekel/-la:

    Pezdirja za predsednika. Bo narod končno začel delati.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Revolucije so se vedno zgodile, kadar je moral narod preveč delati!

  • Hohštapler je rekel/-la:

    Nobene dodane vrednosti ne predstavlja tale pezdir.

  • dejan120 je rekel/-la:

    Nekdo, ki na “poslovnih sestankih” z Ano Jud malica piškote, kadi cigarete in pije Red Bull, naj prosim ne naklada o zdravju.

    Zakaj na Vest ne povabite Boškota Šrota, da bo malo razlagal o zmanjševanju alkoholizma?

  • Revolucija je rekel/-la:

    tastar

    Po seksualni revoluciji so ljudje tudi začeli bolj delat (sexat).

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    tako je, Rado !!!… pridni in kakovostni zdravniki v RS iz dneva ” preko noči ” v naslednje nerazpoznavno jutro - VSE BOLJ IZGINJAJO ! … … …

  • LogIC je rekel/-la:

    jst bi pa rad videl da rado zracuna kaj poslanci naredijo za svoje place,kot je to z sodniki naredil :) me zanima koliko svojega intelektuala poslanci vlozijo v interes davkoplacevalcev, koliko pa nekateri samo sedet in dvigovat roko hodijo… ko v takem primeru je mal drag dvigovalec roke… ali so vsaj prisotni takrat ko naj bi bili, kdo so idejni vodje uspesnih pa tudi neuspesnih projektov… na kratko, ali poslanci delajo kaj za drzavljane ali samo izigravajo enkrat gospodo, drugic carovnike itd. mislim na vse poslance briga me kdo je lev in kdo desen, pa ce je kak celo straight :)

  • Revolucija je rekel/-la:

    Marija Pozsonec je najbolj delavna poslanka v DZ.

  • Tomaž Iskra je rekel/-la:

    Gospod Rado:
    prepričajte se sami: koliko časa je potrebno, da vam izmerijo krvni tlak v zdravstvenem domu…, za ta čas vi naredite najmanj 10 prispevkoc za REPORTER!

  • 1tastar je rekel/-la:

    Revolucija, v kakšnem smislu? Seksualnem?

    Ali pa erotičnem, kot Vasko Polič!

  • teta Mici je rekel/-la:

    Menim, da nekdo, ki ugotovi takšne napake (zgoraj), ne rabi doktorata. Je čisto dovolj, da občasno potrebuje zdravnika, izobrazba pa pri tem ni nikakršno merilo.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Za zdravnika?

  • BORAC je rekel/-la:

    To je čisto res, kar piše Rado. Vendar slovensko zdravstvo še naprej obvladujejo zdravniški in farmacevtski lobiji, ki se nekontrolirano napajajo po zdravstvenem proračunu. Plačujemo pa vsi zaposleni, če to hočemo ali ne. Zdravniki nas prepričujejo o pomanjkanju zdravnikov, a istočasno taisti zdravniki preprečujejo večji vpis na medicinsko fakulteto. Vse v smislu ohranjanja ekskluzivnosti.
    So pač zavohali denar in sami se ne bodo spravili od proračunskega korita.
    Dober članek Pezdir

  • BORAC je rekel/-la:

    1tastar pravi:

    23. junij, 2008 ob 16:01
    Ja, ampak spozna se tudi na nedelo pri sodnikih, državni upravi, policiji, vojski, fakultetah …. Skratka na vse, kjer se nič ne dela!

    tastar
    in kaj neresničnega je napisal Pezdir. Razumem da se ne strinjaš z njim, ampak raje povej kaj ne drži v njegovem prispevku! Zdravstveno blagajno moramo polniti vsi, prazni pa se popolnoma brez nadzora, pod pritiskom lobijev. Nekdo bo moral plačati te nepravilnosti, pa če ti je všeč ali ne, stari moj!