24. junij, 2008 | Vest

Takle mamo 026

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Krizno stanje v Zimbabveju

V Zimbabveju je volilna komisija odločila, da bo drugi krog predsedniških volitev stekel normalno, kljub odstopu vodje zimbabvejske opozicije Morgana Tsvangiraia. Tsvangirai na čelu gibanja za demokratske spremembe MDA (Movement for Democratic Change - MDA) svoj odstop opravičuje z obsodbo nasilja in pravi: “da ne bodo več sodelovali v tej nelegitimni farsi volilnega procesa.” Dodaja, da naraščajoče nasilje onemogoča normalen in pravičen potek volitev. Sicer je marca v prvem krogu Tsvangirai premagal predsednika Roberta Mugabeja, a ni dobil dovolj glasov, da bi se lahko izognil drugemu krogu. Sedaj poziva Združene narode in Afriško unijo, da pomagata in ustavita nasilje. ZDA in Velika Britanija želita problem pripeljati pred Varnostni svet, Južno afriški predsednik Thabo Mbeki, pa apelira na obe stranki naj se poslužita medsebojnih dialogov.

Dodajanje dokazov

Busheva administracija želi dopolniti seznam dokazov proti zapornikom v Guantanamu, ki bodo vsak čas prvič stopili pred civilna sodišča. Ameriška vlada se je nenadoma, kljub ugovorom odvetnika osemnajstih pripornikov, odločila dodati nekaj dokumentov, ker naj bi doprinesli k nadaljnemu zadrževanju. To seveda lahko pomeni, da je bil velik del dokazov do sedaj vprašljivih.

Obama noče keša

Obama je prvi ameriški predsedniški kandidat, ki je zavrnil javna sredstva za zadnji del volilne tekme. Neomejene količine denarja tako namerava sam zbrati in jih tudi zapraviti. Lansko leto je sicer trdil, da bo sredstva sprejel, če jih bo sprejel tudi protikandidat. McCain je že potrdil uporabo javnih sredstev. Iz McCainovega štaba so požugali, da Obamova zavrnitev 84 milijonov dolarjev lahko ošibi javni finančni sistem.

Izrael se pripravlja na napad

Izrael je nedavno opravil vojaške vaje z nekaj deset vojaških letal tipa F-16 in F-15 na območju Grčije in vzhodnega dela Sredozemlja. Pentagon meni , da gre za priprave na vojaški napad jedrskih objektov v Iranu. Predstavnik izraelske vojske trdi, da vaje potekajo redno zavoljo nevarnosti, ki grozijo Izraelu. Nek izraelski politik, pa je izjavil, da je šlo tokrat sicer za generalko, da pa bo moral Iran - če prevedemo dobesedno - kmalu prebrati napis na zidu. Iran meni, da je takšen napad s strani Izraela malo verjeten in opozarja, da bo odgovor uničujoč.

Lepa Carla v Izraelu

V ponedeljek sta v Izrael prispela zakonca Sarkozy. Nicolas Sarkozy je svoj prvi predsedniški obisk zapečatil z besedami, da je izraelsko-palestinski mir nujen in z ostro obsodil iranski jedrski program. A koga to briga! Lepa Carla je bila tam in je zasenčila ne le svojega moža temveč tudi politične probleme, ki težijo Bližnji vzhod. Izraelski časopisi so posvečali največ pozornosti njeni garderobi in jo kronali za najlepšo prvo damo po Jacqueline Kennedy. Palestinski Al-Quds pa je namenil del prve strani, ponavadi namenjen trpečim palestincem, kraljici Bruni.

Severna Koreja pomagala Iranu

Strokovnjaki verjamejo, da je Iran s pomočjo Severne Koreje razvijal jedrske snovi v sirijskem objektu, ki ga je Izrael napadel septembra leta 2007. V poročilu je navedeno, da so bili iranski znanstveniki zmožni obogatiti uran, a jim je spodletelo pri plutoniju. Zato so poiskali pomoč pri znanstvenikih iz Severne Koreje. Sirija trdi, da ni šlo za jedrske objekte, temveč vojaške. Iran pa poudarja, da izvaja jedrski program za proizvodnjo elektrike zaradi naraščajoče populacije v Teheranu. Severna Koreja, Sirija in Iran, pa naj se ne bi izpopolnjevale le na področju jedrskega, ampak tudi kemijskega orožja.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.