10. julij, 2008 | Nana O.

Človek - volk

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Šele, ko bo posekano zadnje drevo, 

šele, ko bo zastrupljena zadnja reka, 

šele, ko bo ujeta poslednja riba. 

Šele potem boste ugotovili, 

da denarja ni moč jesti. 

(Prerokba indijancev Kri)

Kaj je človek, kam gre - za koga se žene? Kakšna nenasitna, zajedava nesnaga se skriva v njegovi notranjosti? Kdo koga žre, ker človek je »žrl« in bo »požrt«, sam od sebe…

Iz česa izhaja človeško, zakrito - prekrito, prepričanje, da je Bog sam, na površju Zemlje? Nihče in nič ni večje od človeštva, od tega »stroja«, neke »propadajoče« civilizacije, kjer že dolgo časa ne vem, kdo pije in kdo plačuje, kdo je igralec in kdo scenarist?
Človek je sposoben vsega, iz čiste zlobe, čistega primitivizma, čeprav naj ljudje ne bi bili primitivni… Kdo uničuje, kdo ubija, kdo meče bombe in izdeluje orožje, kdo načrtno določa, kdo sme živeti in kdo ne?

Človek je zašel, daleč, predaleč, nimam upanja, da se lahko človeštvo razsvetli, ker človek hlasta po moči, prestižu, dobrinah, ki ga nikoli ne zapolnijo, dobrinah, ki v njem puščajo še večje požiralnike, ki hočejo vedno več. Tiste, ki jih nikoli ne more zapolniti, tiste, ki nori »glavi« sporočajo, da potrebuje tir, potrebuje center in ne periferijo, potrebuje harmonijo…. Nimam upanja več, da lahko vzklije, nekje v biti človeštva spoštovanje, sočutje in potrpljenje, ker to so poti do vsega, poti do vseh nas in poti do vsega, kar nas obkroža…

In potem si ogledam dokumentarec »A Man Among Wolves”.
Moški po letih in letih opazovanja volkov sprejme odločitev, da to ni zadosti. Spozna, da on lahko zaživi z njimi, jih spozna in jih pripravi, da ga vzamejo v svoj “krog”.
Posvoji male volkce in zaživi z njimi. Spi, se hrani in diha z njimi, postane “človek volk”.
Dovoli jim, da mu celijo rane in skupaj tulijo v nebo (najbolj ganljiv del dokumentarca). Rangirajo se in ljubkujejo, delijo hrano in najbolj pomembno –teritorij.
Ja, Shaunu uspe dokazati, da človek lahko živi in deli tudi to.

Ideja, zaščite volka v naravi, je sicer dobra, vendar bo težko izvedljiva. Človek pač izbira lažje poti. Volka je lažje ustreliti, omejiti število volkov v naravi, kot živeti z njim.
Sprejeti, da mu pripada mesto na planetu, sprejeti, da tudi volku pripada hrana in teritorij, ter vse kar pripada človeškemu bitju, je za človeštvo več kot očitno misija nemogoče. Spoštovati moč volka, kot so to počeli indijanci, potrpeti…razumeti, dojeti, zadihati misel, da gozd in Zemlja nista last človeka, verjetno nikoli ne bo sprejeta.

Zame osebno je to zelo boleča misel, ker si želim, da bi bilo tako, ker imam to “milo” prepričanje v sebi in verjamem vanj, ker sem toliko nora, da ne hodim v živalske vrtove, zaradi prepričanja, da žival sodi v naravo, ker se zjokam, ko vidim kako človek “hladno” zapusti psa, ubije ali muči žival in končno določi, koliko bo katere vrste živelo.
Živali, to moramo vedeti vsi, niso odvisne samo od naravnega “prostora” za preživetje, ampak so odvisne tudi od človekove “volje” ali bodo sploh živele in preživele.

Veliko se je govorilo, pisalo in razpravljalo. Raziskovalci, lovci in laiki imajo različna mnenja. Nikoli nihče ni zašel tako daleč v “dušo” volka in se odločil za takšen spoprijem s to “težavo”. Shaunu pa je vse to uspelo, tudi s pomočjo indijanskega mentorja, ki ga je naučil slediti volku in ga opazovati in videti.

Nekateri so prepričani, da je Shaun Ellis čisto navaden “norec”, drugi se smejijo in tretji mislijo, da je resnično nenormalen moški, ki ga je duševno skvarila vzgoja staršev (privzgajali so mu ljubezen do živali) in “marinci”. Da o namigovanjih, da je vse skupaj samo nateg, ker je z volkovi bil od mladiča dalje, niti ne govorim. V tem primeru znanosti ne bom verjela -bom pa razvijala mnenje še naprej z branjem njegove knjige “Spirit of the Wolf”.

In jaz? Dokumentarec sem “požrla” in kljub robcu, ki sem ga tiščala na nosu in brisala svoj solzni “pusij” obraz, sem našla neko iskrico upanja, da obstajajo še ljudje, ki jim ni vseeno. Ljudje, ki imajo mehko “jedro”in ne bodo dovolili uničiti vsega, kar je boljše od njih.

Jaz stiskam pesti za volka in vse ostale, živalske “prijatelje”.

Nana.O

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
17 x komentirano
  • medek je rekel/-la:

    Ta prerokba tudi mene preganja.

  • Logic je rekel/-la:

    zal to ni prerokba, temvec golo dejstvo. Trenutno stanje je bolj smrtni krc narave kot pa stanje iz katerega se je se mogoce vrniti.. vsak dan umira vse vec zivalskih in rastlinskih vrst, tudi ce zacnemo ziveti v simbiozi in z spostovanjem do narave, bo ostalo precej manj kot pa je bilo ob nasem vstopu v prehranjevalno verigo kot razmisljujoca in izoriscujoca bitja.

    Sej se ze na vesti v glavnem razburjamo nad tem na kateri strani je kdo in katera je boljsa… Kaj pa ukinjanje osebnega prometa po mestih, stremenje k alternativnim virom energije, bio kmetijah, parkih rezervatih za zivali.. namesto tega se nasi poslanci bolj zanimajo na deljenje slovenije na cim vec kosckov, kjer bojo potem lazje vsem nezazidljivim povrsinam spreminjali namembnost, kjer bojo lahko sami odlocali o golosekih ipd.. Kot je zgoraj povedano, vsi delamo samo za denar.

  • dahvor je rekel/-la:

    HeHeHe … kakšna Družba smo - danes … se najbolj vidi, ob komentarjih, ko cene nafte rastejo - kakšne bodo, ko jo bo zmanjkovalo, se bojim, da ne bo nič debate ampak samo mlatenje … no in, da ni samo Človek tak, v tem našem Ozvezdju, da se ne samo Človek grdo, pri mizi, vede, pa je najbolje vzet vrečko kikirikija v lupinah, se vsest na klop in arabske oreščke tret, da se golobi-recimo, veselijo … in bo prvo v oči padlo, da odlično znajo, se za vsako jedrce boriti, da ga dobijo…odlično znajo uporabljati telo, da brata, sestro ovirajo …trenerji košarke, rokometa, nogometa, bi igralce morali naložiti, vsak dan krmljenje golobov, eno uro, bi se igralci toliko naučili, z besedami jim takega znanja nihče ne more dati…Človek si poskuša kaj zmislit, Volk pa sprejme Zakon močnejšega in se ga zelo drži … ima pa še na izbiro, da Volk samotar postane…čist tako kot Človek…kako in zakaj se za kaj odloči, pa nihče ne ve, še sam Človek in Volk tudi ne.
    en zoprnež, na tv, zdravljen alkoholik, je cel prejšnji teden vpil, da ga za Belega Medveda boli … naj čimprej cel Planet zvrtajo, da bo benzina spet poceni … pol je pa kanal nehal mi na kablu delat, ker bodo digitalni ratali, pa vse zamenjujejo, upam, da bo ozdravljen, spet malo zbolel.
    Sem na forumu enem videl, ko eden sprašuje kaj pomeni štokfiš - po slovensko, se reče polenovka…ni še slišal te besede, kljub letom, s tem je povedal, da še nikoli ni bil v nobeni primorski gostilni, tam se “in biancco” dobi…Človek ne more nič rešiti v Vesolju, lahko samo beži, se umika, ko Planetu goriva zmanka, seveda če zna, če se je pridno učil … seveda je tudi tle alternativa ali izbira - na kolena in molit je ali pa milit … moja rakunka ima letos 4 mlade, to je pa rekord, do sedaj je imela navadno 2 ali tri…dihur-ka tudi 4 in že porabim tri vreče hrane na teden, če se jim ljubi, če se ne igrajo ali potepajo, lahko nonstop jejo, vmes pa malo dremuckajo … uživam gledat kako Mama mladičke uči in kako jo ti poslušajo…tudi Živalce se ne učene rodijo …
    Golob sploh ne zmore pogruntat, da pri trtju, uporabi še tace…tudi, če je lačen ne zna, zmore, samo gleda Veverico in ta mu niti enga ne da, čaka, potrpežljivo, na drobtinice, ki bodo Veverici, dol padli…ampak zna pa perfektno se z brati in sestrami, za te drobtinice, tepst - lepše se sliši - boriti…s šefom mačkonom, pa ne upa, ta samo glavo dvigne, vsak, ki ne ve, se ustraši, tako poči, ko jata, bolj gang golobji, poleti.

  • dahvor je rekel/-la:

    …in komentator ni zato take neumnosti upil, upil jih je samo zato, ker gledalci radi čujejo, da cene benzine grejo dol … rad je samo, da je priljubljen in jaz ga včasih gledam samo zato, ker tako noter pade, da ne ve kaj bi še uporabil, da bi vse prepričal, da ima prav, da se moramo vozit … in v vrstah na avtocestah stat, čakat, da se spuca…hehehe.

  • dahvor je rekel/-la:

    …koliko let ima Berlusconi ??? sem ga glih včeraj gledal, kako dobro zgleda, se je tako svetil in vedno več las ima, potem, nisem cel teden ali dva moje najljubše oddaje pogledal in kaj zdaj vidim, moja najljubša voditeljica ima veče joške, prvo sem pogledal, če tudi trebuh, če je noseča, linja idealna … potem sem še oddaje iz prjšnjih dni pogledal in se med vrsticami vidi, da je zelo ponosna, na novo oprsje, vsak dan ima drgačno majco in kamera se ne premakne, od oprsja…to smo danes.

  • jaz je rekel/-la:

    Človek ne spreminja okolice (beri: uničuje narave) iz čiste zlobe, ampak samo zato, da bi si omogočil tak način življenja, ki se mu zdi primeren. Se pravi potraten, agresiven do narave,…

    Zato ti, draga Nana, postavljam isti vprašanji kot vsem ekologom, ki jih poznam:
    1.) Imaš avto?
    2.) Živiš v garsonieri v bloku (2-sobnem stanovanju, če ste štirje)?

    Če je sličajno odgovor pod 1.) DA ali pod 2.) NE, potem so tvoje solze zaman.

  • jurij je rekel/-la:

    več fukat, manj svetobolja..!

  • Okapi je rekel/-la:

    Mene pa bolj zanima, kakšno mnenje ima Nana o miših, podganah, komarjih, moljih, ušeh, bolhah, stenicah, klopih … Bi rada romantično sentimentalno živela v slogi z njimi (in zakaj tega ne počne)? So ene živali več vredne od drugih? Kaj pa bakterije (recimo pljučnice)? Gljivice (tiste med nožnimi prsti)? Niso tudi to živa bitja, enako vredne naše ljubezni in spoštovanja in varovanja, kot volkovi?

    Jurij ima čisto prav;-)

    O.

  • Nana.O je rekel/-la:

    jaz@ dej no, lepo te prosim?? Primeren način življenja?? Če mene izzivaš in vprašaš, je pravi način življenja tak, da ne uničuješ svoje prihodnjosti. Ne me spraševat o avtih, ne me spraševat o stanovanju (imam oboje), dejmo se raje spraševat, kaj lahko naredimo. Jaz sprašuje tebe, ali nam je potrebno proizvajati toliko plastike, če se da steklo tako lepo reciklirati? To so neka pametna vprašanja, rešljiva. Veliko stvari se da rešit-ekoloških, ne da se pa reševati človeškega odnosa in tu ne trobim o ekologiji, ampak o živalcah, ki jim ljudje dobesedno krademo življenjski prostor in odločamo, koliko jih je za odstrel, da bodo lahko “pizduni” gobarili na teritoriju medveda….Gre se izključno za odnos človeka do živali-ker to kar počnejo ljudje z živalmi, se sploh ne da opisovati.

    jurij@ fukal bomo drugič :)))

    Logic@ hja, nekak se strinjam…Kurac pa humanost.

  • Nana.O je rekel/-la:

    Okapi@ Nimam težav s tem-men se vse naštete živali sploh ne gravžajo (če si na to namigoval). Imajo svojo nalogo in ,če jim mati narava dovoljuje nadaljevanje vrste-ima sigurno dober razlog za to(tako kot ga ima za bolezen). Edina v katero ne dvomim je mati narava. Dvomim pa v človeštvo, ker je zašlo-od narave.

  • Aljo je rekel/-la:

    Pa če se napol golo majmunče še tako trudi, na koncu zmeraj zmaga narava..Ljudje smo res arogantna bitja,mislimo, da smo višek evolucije na našem planetu, nekateri opranci mislijo, da smo celo unikatni v vesolju, kakšni slepci. Potujemo skozi vesolje s hitrostjo, ki ga nobena naša tehnologija ne doseže, in mislimo kako smo razviti. Človeštvo je šele na začetku in morda zelo blizu svojega konca. Bomo videli bo narava odločila…

    ANTI NWO

  • sifra je rekel/-la:

    pogrešam komentar ta-strarega, ribiča ..& co…sicer so polni komentarjev
    “modrosti”,”znanja”,”obveščenosti”…!?

  • sifra je rekel/-la:

    aljo …itak!

  • Dejan Zajec je rekel/-la:

    Sam res, ni pravice.
    Če pogledam vse te milijone neobčutljivih houdretov, ki naprdi več metana od goveda, požre več mrhovine od zveri in ima gnusnejše brloge od glodavcev, mi postane boleče žal za vse lepo kar gigantska kolonija ljudi uničimo za svoj obstoj in beg pred sabo.
    Ah, ko bo pljusknilo …

  • Nana.O je rekel/-la:

    najbolj si pa želim, da takšnih novic ne bi bilo-sploh
    http://24ur.com/odstrel-medvedov.html

  • medek je rekel/-la:

    In debilni politiki se “ukvarjajo” z nataliteto slovencev, medvedov je pa kao preveč.

    Kdo bo prej izumrl slovenec ali medved?

    Mogoče bi z odlovom lahko uravnavali število lovcev :)

  • LogIC je rekel/-la:

    problem je v ravnovesju, ki smo ga podrli, ko sadis samo par 10 komercialnih poljscin na njivah in ko redis samo par “koristnih” zivali in se te v ogradah, hlevih, je pac tako, da se porusi ravnovesje, ko dodajamo temu se cenejse variante hranil za zivali, pa itaq skodimo poleg vsega tudi zivali in sebi, ko redimo zivali in jih “inbreed”-amo zato da so biki bolj zavaljeni, krave nosijo vec mleka itn, tudi zivali izpostavljamo problemom… to je odgovor na “butaste” komentarje. V temu je pac stos. tudi prevelike kolicine prahu, ki jih z avtomobili in masovno zivinorejo dvignemo v zrak, povzrocajo nekje suse nekje pa poplave in orkane, vse je povezano z hlapenjem vode in prahom ki se dviguje med oblake in posledicno se zgodijo padavine, sam da otroci v dolocenih predelih afrike tega sploh vec ne vedo… kriv je pa “napredek”, predvsem tisti, ki namesto da zadostuje za zivljenje, zadostuje za 150 in vec kilogramske americane, da mi mecemo star kruh v smeti, da vrzez stran pol kosila inpodobno…