17. julij, 2008 | Denis Sarkić

Eko-fundamentalisti

Zelena stranka in Zeleni progres združeni v Zeleno koalicijo.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Z današnjim podpisom pogodbe o medsebojnem sodelovanju na državnozborskih volitvah sta Zeleni Progres in Zelena stranka sklenili Zeleno koalicijo. Pogodbo, ki med drugim določa oblikovanje skupnih kandidatnih list v vseh volilnih okrajih, sta podpisala predsednik Zelenega Progresa Tomaž Ogrin in podpredsednik Zelene stranke Gregor Pregrad. Ogrin je po podpisu pogodbe v izjavi za medije dejal, da si bo Zelena koalicija na letošnjih parlamentarnih volitvah prizadevala dobiti okoli 150.000 glasov volivcev oz. štiri odstotke vseh glasov, kar bi jim, tako Ogrin, prineslo v novem sklicu DZ štiri poslance. Pojasnil je, da lahko k koaliciji pristopijo tudi druge stranke. Ob tem je dodal, da se ne bodo pridružili kakšni večji stranki, so pa pripravljeni na projektno sodelovanje z vsemi strankami.

Podpis pogodbe za Zeleno koalicijo v gostilni Livada v Ljubljani:

Po Ogrinovih besedah sta se stranki združili zato, da bi pripravili nov pristop k reševanju problemov ljudi, ki so nastali v zadnjih 12 letih. Ti problemi pa so povezani z zdravjem zaradi slabega okolja in industrije, je pojasnil. Prepričan je, da je v Sloveniji trajnostni razvoj prisoten le v besedah, ne pa tudi v dejanjih. Napovedal je tudi, da bodo “zgradili delovna mesta z izkoriščanjem narave, ne da bi naravo uničevali”. Glede zamisli o gradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško je Ogrin dejal, da zaenkrat niso niti za niti proti, ampak bo po njegovih besedah o tem treba najprej napraviti študijo. Meni pa, da je zaradi trenutnih razmer oz. “velike kampanje proti ogljikovem dioksidu” jedrska energija trenutno edina rešitev. “Žal ima izredno slabo stran, to so odpadki,” je opozoril.

Ogrin in Predgrad odgovarjata za Vest:

Predsednik Zelenega Progresa je prepričan, da se človeštvo ne bo moglo odreči uporabi jedrske energije. Dodal je, da mnogi, tudi Greenpeace, zavajajo javnost s trditvami, da lahko “energetsko situacijo” rešijo z uporabo drugih virov, kot so sonce in veter. Ogrin je dejal, da se bo Zelena koalicija posvetila tudi reševanju problema onesnaženja Celjske kotline. Zatrdil je, da je ta problem treba rešiti na ravni DZ in da minister in občina nista dovolj. Ob tem je dejal, da bodo skušali pridobiti evropska sredstva za sanacijo Celjske kotline. Opozoril je tudi na po njegovem slabo odločitev celjske občine o rušenju starih stavb z razstreljevanjem. Meni namreč, da je pri tem “šel v zrak azbest”.

Ostala novinarska vprašanja in odgovori na njih:

Pregrad pa je dejal, da Zelena koalicija soglaša z bojem proti podnebnim spremembam. A je dodal, da je treba rešiti “akutne probleme, na katere dnevno opozarjajo prebivalci, ki živijo v bližini”. Pogodba med drugim določa, da se bosta obe zunajparlamentarni stranki dogovorili za oblikovanje skupne kandidatne liste v vseh volilnih okrajih in da bosta zagotovili 88 kandidatov za volitve v DZ.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano
  • Zlata lisica je rekel/-la:

    Moj glas gre k zeleni koaliciji.

  • Andrej je rekel/-la:

    Tudi moj. Slišim da (v Zelenem Progresu = nekdanja Progresivna stranka) že dve leti zagovarjajo tudi univerzalni temeljni dohodek (UTD) za vse državljane in da bi ta lahko znašal 150 evrov.

  • medek je rekel/-la:

    Še je upanje za Slovenijo.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Teh združevanj zelenih z odpadniki, ki ustanovijo spet eno izvenzdruženo zeleno stranko, smo pa imeli že kar nekaj!

  • lucko je rekel/-la:

    UTD ima kolikor vem v programu tudi Zares in ima precej vec moznosti da ga uresnici…

  • Andrej je rekel/-la:

    Lucko, vsaka čast da imajo UTD v programu, vendar pa se v Zaresu skrivajo posamezniki (Kopač & Terčon), ki so želeli uničiti Triglavski narodni park (TNP) in ki želijo pozidati Kras, pri spremembi namembnosti zemljišč pa se, kot vemo, dogaja marsikaj…

    Spoznal sem ljudi, ki so res garali proti gensko spremenjeni hrani. Nihče od njih ni v kakšni uveljavljeni stranki. Jih je pa veliko v Zeleni koaliciji (Zeleni Progres in Zelena stranka plus civilna družba in društva plus posamezniki). Pri Zaresu pa je “zeleno” le za okrasek in privabljanje volilcev s kakšno peticijo proti GSO. To pa je v resnici že vse.

    Vsa čast ženskam v Zaresu, ki jih izkoriščajo, ko je treba delati (promovirati Zares) in nanje “pozabijo” ko je treba deliti (položaje)…