17. julij, 2008 | Ajda Perme

Sončev pljusk

Reportaža s 15. Sunsplash Rototom reggae festivala.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V soboto 12. julija se je zaključil že 15. reggae festival Rototom Sunsplash. V Parku Rivellino v Osoppu pri Udinah so tekom dneva potekale razne aktivnosti v obliki debatnih krožkov, filmov, fotografske razstave, bobnarskih delavnic, šole afriškega plesa, Capoeire in Didjeridoo-ja, seans meditacij in alternativne medicine in predavanj o reggae glasbi in rastafarijanski kulturi.

Ob sprehodu po festivalu nismo mogli mimo stojnic z vsem, kar rastafarijanec potrebuje za svoj življenski slog: stojnic z različno kulinarično ponudbo, da poteši lakoto, visečimi mrežami, da želodček opravi svoje, stojnic s pripomočki za gojenje in kajenje marihuane, improviziranih masažnih salonov, hipijevske družine, po naše The Kelly Family, ki je pekla pice v tako imenovanih Fužinah, zaupanja ne vreden salon za tetoviranje, besnih afričanov, ki so vsak dan tolkli po kongosih, pa tudi verige frizerskih salonov, ki je specializirana za afriške kitke in dreade. Naša ekipa je sicer ubrala mačku bolj prijazno opcijo - vsak dan smo obiskali bližnje jezero in se hladili s pomočjo tistih par stopinj, k jih je imela voda, da nas je sploh zamikala, pa je bilo dovolj že podajanje frizbija v senčki.

Poleg organiziranih in neorganiziranih dnevnih aktivnostih, pa je bil letos tudi en boljših line up-ov, ki ga je v trenutni reggae sceni mogoče nabrati. Pred našim prihodom so nastopili Kymani Marley, Youssou N’ Dour, Africa Unite, Bushman in Heptones.

Mi smo ujeli zadnje štiri dni, ko so nastopili Cocoa Tea, Asian Dub Foundation, Busy Signal, Jah Cure, Michael Rose, Luciano, Alborosie, Lady saw, Alpha Blondie, Tosh meets Marley, Marcia Griffiths, Roots in Session sounds, in nekatere izmed njih za vas tudi posneli.

Pred vami je Rototom Sunsplash od 9. do 12. julija v kratki verziji, s tistimi, ki jim je bilo pač treba prisluhniti in pomigati na njihove viže. Izčrpna reportaža izbranih koncertov, da boste vedeli, kaj ste zamudili!

Busy Signal, Jah Cure in Michael Rose:


Busy Signal, Jah Cure, Mykal Rose @ Rototom SunSplash 2008 from Teo on Vimeo.

Marcya Griffithis, Lady Saw, Tosh meets Marley in Alpha Blondie:


Marcia Griffiths, Lady Saw, Tosh meets Marley, Alpha Blondy @ Rototom SunSplash 2008 from Teo on Vimeo.

Luciano in Albosrosie:


Luciano, Alborosie @ Rototom SunSplash 2008 from Teo on href="http://vimeo.com?pg=embed&sec=1353038">Vimeo.

Festival je s svojim obiskom in govorom počastila tudi jamajška ministrica za kulturo in šport, Olivia ‘Babsy’ Grange:


Jamaican Minister of Culture and Sport, Olivia ‘Babsy’ Grange @ Rototom SunSplash 2008 in Osoppo Italy from Teo on Vimeo.

Kot edini slovenski predstavnik na festivalu pa je nastopila DJ zasedba Roots in session sounds, za vinilkami sta navdušila Pier in Fu. Zaradi goreče podpore si nismo dovolili zamuditi norenja v dancehall šotoru, no za fotko pa smo si le odtrgali tistih nekaj sekund:

Roots in Session: Pier in Fu
ris

Podporniki
supporterssunsplash

Za vsak slučaj pa še nekaj fotk iz samega prizorišča:
Jutro
rototomrototom-2661-Edit

Jah Fire
rototomrototom-2999

In zion with a lion
rototomrototom-3250

Štanti za materialste
rototomrototom-2686

Jezero za hedoniste
lejktajm-1046

Jah bless!

Kamera: Tomo Brzin
Montaža: Teo Rižnar
Fotografije: Luka Matijevec, Teo Rižnar, Ajda Perme
Tekst: Ajda Perme

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • Irena je rekel/-la:

    Jejhata! :D Super reportaža! Nazadnje sem bila na Rototomu pred dvema letoma in je bilo vse od a do z super, razen ž-ja: okradli so me namreč že prvi dan totalka - vzeli mobitel, digitalni fotoaparat in 200 evrov, na srečo pa vsaj dokumente pustili, da sem lahko prišla domov. Seveda jst ne bi bla jst, če iz jeze in trme ne bi vztrajala še naslednjih 9 dni :D Mislim a veš, če ti že tako zelo pokvarijo prvi dan na festivalu, potem ti vsaj koncertov, uživanja in 150 evrov vredne karte ne bodo! :) Ste jedli une ogrooooomne palačinke, ki so do zadnjega kotička namazane z nutello, da potem veselo vse curlja po tebi? :D :D

  • Ajda Perme je rekel/-la:

    Palačinke, ki so tanke, da se vidi skozi njih, po novem mažejo le na eni polovici nje. Ata z goro nutell je zgleda začel malo šparat, mi pa tut mal, ker 3 evre za na pol namazano palačinko pa tut ni neka računica.. Ampak seveda, večkrat se jim nismo mogli upreti, ker sej veš kako je, če te na sunsplahu zgrabi čokolada..

  • Nana.O je rekel/-la:

    ajda @ a oni niger k kuha tisto vegan juho v kotlu je kje..bil…slučajno? njam :P

    drugač pa-bila večkrat na Soča reggae riversplash-u
    nazadnje k je bil Marleyev sin Julian…nisem pa nikoli imela težav, čeprav sem imela 15kg težko foto-opremo….fajn je blo zmerom :)

    na Rototom-u pa še ne.

  • Ajda Perme je rekel/-la:

    Nigra z juhcami nisem opazila, morda je letos več plesal in manj kuhal.. ;)
    Za varnost je bilo odlično poskrbljeno, skoraj da smo si upali puščati opremo v šotoru.

  • Simon je rekel/-la:

    Ja kul da so članki objavljeni, mi se tudi trudimo http://www.myspace.com/mothersvibe