26. julij, 2008 | Nana O.

»Varno območje«?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kdo je kriv, zakaj se je to zgodilo, kako je mogoče takšno dejanje, Mladić, Karadžić, Milošević, druga imena, Modre čelade…žrtve, iskanje, jok….genocid… vest?

Srebrenica. Letos mineva 13 leto.
Ja. Združeni narodi so Srebrenico razglasili za »varno območje«, čeprav smo vsi vedeli, nekje v naših glavah je odmevala misel, da tam, kjer je orožje in človek, nikakor ne more biti varno. Ni bilo varno, Modre čelade, Mirovniki so bili poslani v Srebrenico. Oči Modrih čelad so gledale. Opazovale so, tako kot so opazovale dogajanje v Ruandi (leta 1994, ko je bilo v stotih dneh pobitih milijon ljudi). Krvave usodne noči so se zgodile.

Škorpijoni, pod komando Ratka Mladića, so pobijali, obglavljali, žive zakopavali, sorodnike silili k gledanju ubijanja svojcev in končali etnično čiščenje v Srebrenici. Trupla in ostanki trupel so bili povsod, kri je napojila zemljo, ženske in otroke (manjše) so pustili oditi (pred »pokolom«), medtem, ko so žene zadnjič zrle svojim ljubljenim sinovom v oči. Pobili in zakopali (z bagerji) za sanje, iluzijo svojega naroda, so skoraj 8000 Bosanskih muslimanov.

Sarajevo.
Mesto z dušo, mesto z srčnimi, prijaznimi ljudmi je bilo oblegano od dneva 5. aprila 1992, dneva samostojnosti Bosne in Hercegovine. Armada Republike Srbske je že drugi dan Sarajevo dobesedno odrezala od sveta. Poti so bile blokirane, onemogočena pot do dotoka hrane in drugim življenjskih potrebščin. Tisti, ki so zaslutili so pobegnili preden je Milošević ukazal izstradanje mesta. Mesto in meščani so doživljali prave strahote. Mraz, ko so hoteli skuriti svoja lastna telesa, lakoto ko so jedli liste starih časopisov in strah. Strah, da bodo vsi izstradani do smrti ali pa pobiti. Srbi so vztrajali do Dejtonskega sporazuma, popolnoma so se umaknili 29. februarja 1996. Za seboj so pustili 50.000 ranjenih in več kot 12.000 mrtvih ljudi, večino civilistov.

Vukovar.
Leta 1991 je s strani Srbskih Četnikov napadeno to mesto. Mesto brani, kar 86 dni, 800 pripadnikov Hrvaške Nacionalne Garde in okrog 1000 prostovoljcev. Na koncu Četniki maširajo in vzklikajo: »Bit če mesa, bit če mesa, klat čemo Hrvate«! Mesto so agresorji zravnali z zemljo.

Kdo bi lahko pozabil to in kdo lahko pozabi odpeljane (taborišča), ubite, ranjene…zaznamovane?

Štetje žrtev in iskanje odgovorov se nadaljuje. Zgodbe se pripovedujejo, preživeli govorijo, kot bi jim bilo to edino preostalo. Morajo živeti z mislijo na izgubljene, umorjene, posiljene, ki so bili nepogrešljiv del njihovega življenja. Omenila sem samo tri madeže Balkana, veliko jih je, preveč… Preveč za zdrav razum, meni je slabo.

Ob novicah o ujetem Karadžiću, mi gre na bruhanje, namreč, vsi se staramo, vsak dan, neizogibno je…postaral se je Milošević in pobegnil pred svojo obsodbo, preden je bila izrečena, tako kot Tuđman, Arkan, Mladića iščejo, medtem, ko ujetemu Karadžiću, ni žal za svoja dejanja.

Zakaj bi mu bilo? Stotine duš, ki bodo trpele do zadnjega diha za svojci, plemenitega Radovana ne gane. Stotine otrok, ki je kot zadnjo stvar na tem svetu,videlo puškino cev, ga ne gane. Stotine rok mater, iz katerih so jim bili vzeti otroci in pobiti pred njihovimi očmi, posiljeni, obglavljeni, da so vojaki brcali navidezne žoge, Radovana ne ganejo. Uničena kulturna dediščina Sarajeva, Vukovarja… ga ne ganejo….

Če gospoda »Dabića« vse to in še več ne gane, potem resnično upam, da mu bo njegova bioenergija pomagala in se obrnila proti njemu, ker kazen zanj ne obstaja.

Nana.O

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
19 x komentirano
  • tiib je rekel/-la:

    Neverjetno!? Komentar Nane O. brez vsaj enkratne omembe m. in ž. spolnega organa v akciji?? Nepojmljivo, res.

  • lib je rekel/-la:

    to je bila groza!…problem je to velik…balkanski kotel,…hladna vojna,…jugoslavija,…tito…razpad sovjetske zveze,…3 religije v jugoslaviji,…vrhunec hladne pa za finish, kjer se je 1 svetovna začela…groza….in to v neposredni bližini…klanje, posilistva, zažigi….samo nekaj je pa res,…takrat so prišli uvoženi muhađedini v akcijo, in so kar zasedel nekaj bosne,…3 je žepi so bili pa še vedno obkoljeni,..in če ne bi šli oni, srbi na ta ozemlja…bi bila za vedno izgubljena,…samo kar so pa delal, je pa nepojmljivo…skratka ,…človk ne more verjet….balkan.

  • Klementina je rekel/-la:

    verjetno bi Bosanci ze vedeli, kaj narediti z njim

  • Aljo je rekel/-la:

    Ja, razpad Jugoslavije je bil krvav, pričakovati kesanje od psihopatov je pa utopija. Ikonografije narodnih junakov - klavcev, gusle, ter spremljajoče zavijanje me zmeraj razjezi, nekaj gnilega je na Balkanu, zmeraj bilo in zmeraj bo. Ne odobravam dejanj nobene od udeleženih strani, ki so bila gnana s strani najnizkotnejših čustev. Hinavščina svetovne politike je spet dokazala, kako gnil je globalen političen ustroj. Civilizacijske norme veljajo samo takrat, ko kateri izmed svetovnih velesil tako paše.
    Sedanjost pa tudi ni kaj dosti boljša, razvajenost zahoda, sužnjelastniški odnosi v Aziji, prenapetost in zmanipuliranost populacije ZDA, utopična scena J. Amerike, brezizhodnost Afrike, robotiziranost Japonske, sionizem Izraela, pohlep novo ruske elite, zagovednost Slovenije…V zadnjih 6 mesecih je število lačnih na naši preljubi krogli naraslo za cca 300 mil. Naftni in bančni lobiji diktirajo tempo hiper produkcijskega kapitalizma, ki celoten sloni na izkoriščanju revnih, neizobraženih.
    Karadžić je samo odsev “novega” sveta v vsej svoji bedi in nemoči pozitivnega razvoja. Psihopati, ki so narodni junaki niso temelj za razvoj nacije, države, planeta…

  • Klementina je rekel/-la:

    lahko bi na primer pomagal pri obnovi in gradnji dzamij v BiH

  • edi je rekel/-la:

    Tip je (očitno ?! - kakor za koga) psihopat. Temeljno vprašanje je, kako lahko taki tipi (Hitler, Milošević…) za seboj potegnejo cel narod, ali vsaj večji del.
    Edi

  • Vanja je rekel/-la:

    dobra poanta Edi. In grozljiva!

  • Nekdo je rekel/-la:

    Zato, ker so ljudje zaslepljeni, ker mislijo, da so ločeni od drugih ljudi. Ker mislijo, da so boljši od drugih, ker mislijo, da so ogroženi od drugih. Zaradi iluzije, da smo ločeni. A človeštvo je samo eno.

  • antikomunist je rekel/-la:

    Gobbels bi se lahko marsikaj naučil od te idiotske komentatorke. Samo dobre - strokovne laži.
    Nana O - 2sieg hiel” ali pa “Živel komunizem” , konec koncev je isto.

  • sifra je rekel/-la:

    @ed
    . STRAH -MANIPULACIJA-RAJA…

  • младић je rekel/-la:

    Наша тара огнјишта!

  • младић je rekel/-la:

    стара

  • Neja je rekel/-la:

    Ob tako hudih posledicah za človeštvo se navadno sprašujemo, zakaj lahko taki voditelji potegnejo toliko ljudi za sabo. Zakaj se pustimo zmanipulirati…..in kje bi lahko bile zavore……Večkrat pozabljamo, da poskušajo takšni in drugačni voditelji (politiki, mediji, reklamiranje…) vsak trenutek manipulirati z nami, da bi dosegli svoj cilj: oblast, menjavo zgodovine, bogastvo, slavo, prodajo…..in kako nas lahko preslepijo, če “pritisnejo na pravi gumb” naših želja, predstav, potreb…. Zato je dobro vedno in povsod imeti čim več informacij, presojati vsako situacijo posebej ter misliti s svojo lastno glavo.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Spričo komentarjev ljudi, kot je Antikomunist (in vsi njegovi kloni), se nič več ne zdi nemogoče.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Carlos, pusti se zmanipulirati še meni, ne samo “tvojim”!

  • fon_ligenštul je rekel/-la:

    Koncept individualne odgovornosti mi nikoli ni bil všeč. Kaj pa narod, ki je podpiral ta grozodejstva? A je res nedolžen???

  • miran je rekel/-la:

    To, kar se je dogajalo, je grozno in tega z nobeno kaznijo odgovorni ne morejo niti približno poplačati. Še najbolj žalostno pa je, da se je v to pustil potegniti cel narod, navadni ljudje.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Tastar, mogoče - če greva prej na en par Tajkunov.