7. avgust, 2008 | Helena Božič

Red in varnost

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Začetek tedna je bil na nacionalni televiziji namenjen za propagando Slovenske policije. Že v popoldanskih poročilih so bili prispevki na to temo trije. Seveda vsi polni hvalospevov. Eden o brezmadežnosti in ‘preprostosti’ zapletov v zvezi s slovenskim atašejem v Beogradu, ki naj bi jih pravzaprav ustvarili mediji. Drugi prispevek je gledalca pomiril, saj je prikazal kako trenirani policijski psi lovijo zlikovce in iščejo mamila. Tretji pa je pa je naštel vse dobro, ki ga je za državljane storila policija v letošnjem letu do tega trenutka. Pa ja! Teh nebuloz še največjemu butlju ne moreš prodati. Ali pač le še ti gledamo poročila na televiziji. Jasno je, da notranje ministrstvo potrebuje medij, da sámo sebe prepriča, da dela prav. Zato tudi takšen poudarek, da je g. Romšek ‘pošten človek’. Tudi dober po srcu, verjamem. Konkurenčna televizija je o delu policije poročala nekoliko objektivneje in vsaj navedla aktualne notranje težave policije. Kako je bilo o tej tematiki ob devetnajstih v osrednji oddaji nacionalke lahko sklepate, ne da bi si jo v resnici ogledali. Večerno sem pa zaradi mirnejšega spanca kar preskočila, saj je bila najavljena prav ta tema.

Zadeva z atašejem ima najmočnejše politično ozadje, zaradi česar človek še razume sprenevedanja in izmikanja šefov policije ter njihovih predstavnikov za odnose z javnostjo. Prispevek o policijskih psih in njih dresiranje sem vzela kot mašilo v oddajah informativnega programa v času kislih kumaric in kot nekaj s čimer začnemo uvajati naše najmlajše k gledanju novic. Risanke in mladinski program tako ali tako ponujajo vedno več realizma in vedno manj fikcije, pravljic in programa o živalih, česar ne bi mogla trditi za informativni program. Nisem se pa mogla ustavit krohotati se ob prispevku, kjer si policija pripisuje zasluge za nekajodstotno zmanjšanje števila kriminalnih dejanj in prometnih nesreč v primerjavi s tem časom v lanskem letu. Naključje. Naklonjeno tistim, ki ga lahko izrabijo. Ali pa subjektivna interpretacija statističnih podatkov nekaj tednov pred volitvami?

Med opisovanjem zmanjševanja kriminalnih dejanj je bil prikazan ‘nazoren primer’ z Obale, kjer si je mladina dala duška. Kakšen trn v peti! Kakšen kriminal! Hvalabogu, da se zabavajo, bi rekla. Nobenega vandalizma ni bilo videti, le malo glasnejša glasba, nekaj alkohola na mizi v lokalu. Pri vzdrževanju tovrstnega reda in varnosti so pri delu najbolj zagreti mladi policisti stari komaj kaj čez dvajset let, po možnosti polni lastnih frustracij, ki komaj čakajo, da se spravijo na vrstnike in jim težijo do skrajnosti. Naj se ve, kdo je zakon. A to je zgodba, ki jo že poznamo.

Policija bi se lahko resno in učinkovito lotila prometne varnosti. Pred dnevi me je doletela situacija na avtocesti, kjer bi mi nasvet policista prav prišel. Vozim po omejitvah, 130 km/h po prehitevalnem pasu in prehitevam vozila v dokaj strnjeni koloni, med katerimi je bila le nekaj več kot varnostna razdalja. Od zadaj je po mojem pasu priletel manijak v svojem občudovanja vrednem visokorazredniku, se mi prilepil na avto in mi mežikal z lučmi. Revež je moral ukrotiti svojega zmožnega jeklenega junaka na dovoljeno hitrost in zraven bentiti. Ko sem se odločila, da popustim njegovemu egu, pravzaprav nisem mogla narediti ničesar varnega. Če bi pospešila, bi prej ali slej zadela vozilo pred mano in seveda kršila zakon (kdo ve, če avtomobil za mano ni bil policijski in radarsko meril hitrosti?). Najraje bi bila pogumneža spustila naprej. A sem se počutila premalo vešča, da izvedem manever vključitve v kratki prostor med voziloma na srednjem pasu. Na srečo je imel šofer za mano dovolj jajc in je to storil sam. Prehitel po desni namreč. Drug primer: v naši soseski so pred letom dni dvosmerno ulico spremenili v enosmerno, na kar zelo jasno opozarjajo prometni znaki. Nekateri še vedno zavestno kršijo pravila in ogrožajo nasproti vozeče. Naj jih prijavljam? Kje pa imam čas! Vemo, da je sistem obveščanja policije o kršiteljih in potencialnih povzročiteljih nezgod nemogoč, zamuden birokratski postopek.

Na splošno smo Slovenci na dnu evropske vozne kulture in strpnosti. Čeprav se razmere nekoliko izboljšujejo, si policija nikakor ne more in ne sme lastiti zaslug za to. Objestnežev na cestah pa tako ali tako nikoli ne bo zmanjkalo. Tako kot tudi ne na policiji.

Helena Božič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
21 x komentirano
  • Mace je rekel/-la:

    Ratali smo čista Policijska država. Ko se z avtom vozim po sloveniji ja na vsakem tretjem križišču policaj. Od vseh let ko se vozim po naših cestah jih ni bilo na toliko. Poraja se mi misel, da zaradi vseh butastih stvari, ki jih je vlada naredila sedaj potrebujejo denar in glej ga zlomka udari po malem človeku. Nevem ali je tega treba samo mi grejo že pošteno na živce tele naši smrkci. Moja statistika kazni v 10 letih nikoli dobil kazni letos že 3.

  • BORAC je rekel/-la:

    Helena,
    ko si vozila po avtocesti, po prehitevalnem pasu, in se ti je približal nekdo v občudovanja vrednem visokorazredniku, kako veš, da je bil manijak in ne manijakinja?
    Kot vem se v občudovanja vrednem visokorazredniku vozi ravno manekenka LDS, čudežna ženska, ki bo rešila Slovenijo.

  • BORAC je rekel/-la:

    Slovenska policija dela dobro in se s tem tudi lahko pohvali. Žal je splošna vzgoja slovenskih voznic in voznikov zelo slaba, vozijo agresivno in objestno, zato podpiram večjo prisotnost policije na cestah in striktno kaznovanje prekrškov.
    Žal je tako, da so tisti ki povzročajo prekrške v prometu zelo glasni in zlorabljajo medije za kritiko policije. Tistih, ki pa jim policija zagotavlja varnost in jim rešuje življenja pa ni dosti slišati.
    Smatra se da je varnost in red v državi dobrina “kar sama po sebi”. Pa ni tako.
    Slovenija je še vedno zelo varna država, tudi po zaslugi policije, in tega se premalo zavedamo.
    Pa še tole: v zadnjih dneh je bilo slišati pozive ministroma Žerjavu in Erjavcu po odstopu.
    Pozovimo še poslanca Anderliča naj odstopi, saj se je pred leti vozil pijan in s tem direktno ogrožal naša življenja in življenja naših otrok.
    Mislim, da sem bil jasen.
    Mislim, da sem bil kristalno jasen

  • BORAC je rekel/-la:

    Mace,
    kazen si si verjetno prislužil, če ne se pritoži. Drugič pa vozi trezen in po predpisih in ne obtožuj policije.

  • Fonzi je rekel/-la:

    Mislim, da si bil tako jasen, da jasnejši ne bi mogel biti…Živimo v najvarnejši državi na svetu. Aleluja !!

  • Mace je rekel/-la:

    Vedno sem trezen za volanom zdi se mi pa debilno, da za vsakim čoškom izven naselja visijo in te zaj… zarad 5-10km/h preveč. Jazt osebno mislim, da jih je preveč na cesti. Zaradni njih se za enkrat ni nič spremenilo morda kakšna smrt manj to je pa vse pa povna državna blagajna.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Borac, dam ti prav. V visokorazredniku res ni mogla biti druga (drug) kot manekenka LDS. In ker imajo le eno, še tebi ni bilo težko uganiti, kdo je to, sploh pa, ker je to, tako sklepam po tvoji pripombi, edini “luksuz”avto visoke kategorije v naši državi. Čestitke za dobro opravljeno detektivsko delo.
    Je pa dejstvo, da je razlika sedeti pijan za volanom ali računalnikom-neumnosti za volanom imajo bistveno hujše, tudi tragične, posledice.

  • BORAC je rekel/-la:

    Mace,
    ne vozi 5-10 km/h preveč, vozi tako hitro, kot je dovoljeno in se tega drži. Potem ne bo potrebno postavljati policaje na vsak vogal. Ko te bo zbil pijan voznik, ki je vozil samo malo prehitro, boš razmišljal drugače.
    Do pobijanja na cestah smo vse preveč tolerantni.

  • 1tamlad je rekel/-la:

    Borac, s tabo se na pol strinjam, samo glede na to da ti kar namigujes da je bila poslanka LDS, je spet trditev pod nivojem, kar se mene tice se nisem slisal da se katerikoli direktor ali pa poslanec z daiwoo-jem al pa katro vozi… torej glede na stevilo SDS nastavljenih nadzornikov, direktorjev, ministrov, svetovalcev ipd, je veliko vecja moznost da je andrej ki med voznjo se malo telefonira na radio, bil voznik ali pa kak svetovalec za elektriko v drzavnih projektih… ali pa kak super sposoben clan druzinee petek… ker se pac ve da SDS-jevci in njihovi, pac genetsko ne morejo delati prekrskov, torej jim tudi policaji strgajo kazni.. ker se ve da lohk radar ne dela pravilno… ane borac…

    Ce smo pa pri kaznovanju… je butasto nabijat cene v tri krasne, za dovolj grobe prekrske se zapleni vozilo v katerem je pijanec ali divjak, govorim o primerih ko je prekrsek ze preko nekih normalnih omejitev… pijanost nad 1.0, nesrece povzrocene zaradi pijanosti, hitrosti…

    ko kaj briga recimo poslanca, odvetnika, managerja ali podobe zasluzkarje, kazen pod mejo odvzema izpita… bo pac placal.. drobiz… medtem pa policaji pridno nepripete izlocajo, in zaracunavajo da do mesecne kvote pridejo… dejmo avte za kazni kot so rdece luci, stop znaki in podobno zaplent.. me zanima kolk nekulture bi blo.. pa se policaje procentno na vrednost zaplenjenega vozila nagradit bi se mogoce zacele stvari urejat ;) mal extremizma v pravo smer..

  • 1tamlad je rekel/-la:

    …pa v ljubljani je zelo prijetno biti kolesar, po zelezni cesti proti zelezniski postaji recimo… ko imas zaradi voznikov zaparkiran plocnik po celi dolzini, in vse solarje na kolesarski, ali pa te kak parkirani na plocniku izsili ko ti zapre pot brez da bi kaj pogledal…, redarji znajo samo neplacana parkirna mesta nadzorovat, policaji se istocasno izgovarjajo, da to ni njihovo delo, parkirana vozila po plocnikih… pa je stvar res lepa, da ne govorim v ker zakelj policaji dajejo ukradena kolesa, za najmanj 3 kolesa sem pustil podatke na postaji, pa me niti o eni drazbi najdenih koles ne obvestijo, kaj sele ce kaksna info obstaja o kolesu. Kriminalistov pa sploh nocem omenjat, najprej so mi trdili da moj ukraden telefon, ne morejo slediti, ker je preiskovalni sodnik odklonil izdajo naloga. In ko sem hotel malo raziskati, zakaj ze lociranega osumljenca, noce preganjat, sem ocitno stopil v nekaj kar ni blo blato, ker sem z petka na ponedeljek dobil obvestilo kriminalista, da je sodnik dovolil sledenje in izdajo stevilke iz strani mobitela, da pa je mobi stevilka… hmm malo cudna hitrost, glede na to da so mi najprej trdili, da so odlocbe sodnikov koncne.., po mojem insistiranju, da sam govorim z sodnikom, pa se je cez noc zgodba lahko spremenila… kok je ta nasa policija kul.. na zalost jih vsaj priblizno kljub temu razumem, ko placani so dost preslabo… manj so mi jasni poslanci, ki se predvsem vladni obnasajo tako nizkotno kot nas Borac ucas, sam da se nekak ministri pa poslanci lih ne bi smel…

  • policija je rekel/-la:

    Borac: Ti pa si kekec!!! Policija nč ne naredi v zvezi z ropi ki so pojavili na območju Litije, Zagorja, Hrastnika… V zadnjih parih letih je kriminal za več kot 100% narasel… rešeno pa je bilo zelo zelo malo… policaji sami pravjo naj sami mal raziskujemo (ker smo bili oropani) in jim javmo če bomo kej ugotovil… pčo 2eh letih niso ugotovil ničesar.. Ne nakladaj!.. in govorim iz osebnih izkušenj!!! Če si pa policaj se pa pozanimaj pri sodelavcih in ne trosi laži!!

  • policija je rekel/-la:

    Policaji so se pojavl na vidnih mestih le v zadnjem času… pred volitvami.. da lahk Mate reče da ful delajo… MY ASS delajo!! Nč ne delajo! Preganjajo male ljudi… tavelke roparje pa pustijo pri miru… Pa kaj.. a mislite da smo ljudje budale al kaj!!?!

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Kdaj bo raziskan rop SKB?
    Naj uganem: ob svetem Nikoli?

  • medek je rekel/-la:

    Mate in Vasko sta pa res uspešna ministra. V butalah.

  • BORAC je rekel/-la:

    Carlos Contreras
    Za rop v SKB banki je kriva bredvsem banka sama, ki ni pravočasno vzpostavila ustreznega načina varovanja. So bili pač naivni. Policija pa ne bo nosila odgovornosti za slabo vodenje banke. Ukrepate lahko komitenti banke in zamenjate banko.
    Rop banke je raziskan, a storilec ni najden.

  • BORAC je rekel/-la:

    Ne spomnim se, da bi katerikoli voznik prejel mandatno kazen za prekršek, ki ga ni storil.
    Dragi moji “policijoljubi” en nasvet: ne delajte prekrškov. Na Švedskem in v Avstraliji nikomur na misel ne pride, da bi po avtocesti vozil hitreje od predpisane hitrosti, čeprav je le-ta prazna.
    Jasno?
    Kristalno jasno?

  • Mace je rekel/-la:

    Itak da krivec ni biu najden ker je bila politična zarota. Najbolj smešno je bilo to, da so objavili številke od sefov kateri so bili odprti “bumbarji” . Kar se tiča v Avstriji in na Švedskem kaj majo oni zveze s Slovenijo in ne bodi prepričan da vsi vozijo po pravilih tam kajti ne to ti mal TV pere možgane. Neželi si policijske države kjer bodo začel gledat vsak korak, ki ga narediš.

  • BORAC je rekel/-la:

    Mace,
    hvala za pojasnila. Vsak dan se naučim kaj novega.

  • bojsn je rekel/-la:

    “Rop banke je raziskan, a storilec ni najden.”

    torej hočeš povedat, da na policiji sicer delajo, ampak so nesposobni?

    zdaj mi je pa jasno! kristalno jasno!

  • BORAC je rekel/-la:

    Mi v stranki Zares ocenjujemo, da gre pri kontroli voznikov glede alkoholiziranosti in meritvah hitrosti, za navadno maščevanje janšistov nad nedolžnimi vozniki. Revanšizem skratka.
    Mrtvi na cestah pa so kolateralna škoda!

  • Tadej je rekel/-la:

    Borac, pejt mal spat. Tableti očitno niso prijel dons