9. avgust, 2008 | Maja Čakarić

Invazija na Gradec

Čudaška bitja so v sredo osvojila občinstvo festivala La Strade.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prebivalce drugega največjega avstrijskega mesta, Gradca torej, je nekoliko zmedlo, ko so minuli teden opazili, da se je na trgu Karmeliterplatz čez noč zasidrala srebrna kocka. Nekaj dni so jo sumničavo opazovali od daleč, se ji nato nekoliko približali in ugotovili, da nima slabih namenov. Begalo jih je le vprašanje, ali ni morda kocka še koga pripeljala s seboj. Med tem jo je natančno pregledala skupina izurjenih znanstvenikov in potrdila predvidevanja, da ni nevarna. Uspelo jim je celo dešifrirati, da naprava na kocki odšteva čas – do česa, se je pokazalo v sredo ob 18. uri. Takrat so iz nje stopila nam doslej še neznana bitja. In stopila v stik z ljudmi.

Možna je še ena razlaga tega dogodka. Člani ljubljanskega društva KUD Ljud, ki ustvarjajo t. i. interaktivno gledališče, so bili povabljeni k sodelovanju na mednarodni festival uličnega in lutkovnega gledališča, La Strada. Vabilo so sprejeli, ponudbo za koprodukcijo s festivalom prav tako. V Gradcu so po postavitvi kocke vodili umetniške delavnice in v projekt zvabili še 40 lokalnih igralcev. V sredo so tako premierno predstavili projekt Električne invazije.

Neznana leteča kocka je pristala na trgu v Gradcu. K pogovoru smo pripravili znanstvenika, ki je razkril namen naprave na kocki. Prebivalci mesta in turisti so bili so bili do kocke razmeroma zaupljivi, iz njihovih izjav pa lahko sklepamo, da se njenih morebitnih naseljencev ne bojijo.

Posnetek s predstave:

O tem, kaj je res in kaj ni, smo se pogovarjali z Vido Cerkvenik Bren in Jašo Jenullom, ki sta tako in drugače režirala prihod nezemljanov. Pomen nastopa KUD Ljud na festivalu je predstavil umetniški vodja festivala Werner Schrempf:

Še prevod pogovora z Wernerjem Schrempfom:
“Letos na festivalu gostimo slovensko skupino, KUD Ljud iz Ljubljane. Prvič gostimo predstavo, ki traja ves teden. Jutri (6. avgusta) sledi osrednji del projekta. Umetniki in igralci so ves čas na festivalu 6:39

Zakaj je ta skupina tako pomembna za mesto in za vas?
Všeč mi je, da gredo takoj, torej neposredno na ulico in tam improvizirajo. Predstava ima res dober koncept. Povabili so 40 ljudi iz Gradca. Zdaj vse mesto uporabljajo kot gledališki oder. Zelo umetniško je to, kar počnejo. To ne bo šala in proces ni le ustvarjalna delavnica, delajo pravo gledališče, zdi se mi, da se rojeva celo nova dimenzija gledališča.

Ste videli katero od njihovi zgodnejših predstav?
Sem ja. Ne spomnim se naslova. Avstrija je blizu, toda jezika sta si tako različna. Ne spomnim se naslova.

Se spomnite, je bil v predstavo vpleten tovornjak?
Te nisem videl, se je pa spomnim s fotografij. To predstavo sem videl v ljubljanskem gledališču.”

Maja Čakarić, montaža Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano