22. avgust, 2008 | Denis H.

Ludovic Navarro, ospredje iz ozadja

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Popularna glasba naj bi bil ˝okus˝ ljudi. Vendar marsikdo ve, kako se ˝zadovoljuje maso˝ in kaj le ta zahteva v določenih pogojih ter seveda, kako se človeka ˝glasbeno˝ usmerja. Tako kmalu ugotovimo, da smo ji vsi podvrženi in z njo živimo, saj drugače ne gre. Sam se nikoli nisem opredeljeval za zvrst. Edino česar nisem nikoli odobraval je tisto, kar je narejeno na prvo žogo, zgolj za prodajo.

Med popularne zvrsti spadajo tudi elektronika, NU jazz, downbeat, jazz jouse ipd., zvrsti, ki obstajajo že izredno dolgo časa, zadnji čas pa v nekem delu celo prihajajo vedno bolj v ospredje.

Med množico, ki preplavlja te glasbene trge, lahko izpostavimo Ludovica Navarra, človeka, ki je poznan pod imeni Subsystem, Modus Vivendi, Deepside in nenazadnje najbolj znani in priznani St. Germain.

V zgodnjih devetdesetih se njegovo ime pojavi pri Laurent Gernierovi založbi F. Comunications s prvim albumom, ki nosi ime Boulevard.
S priznanim trobentačem Pascalom Ohsejem na tem izdelku poizkušata narediti nek hibrid ameriškega R&B-ja, Jazza in Francoskega housa. Laurent Garnier, La Funk Mob in Dimitry from Paris so tisti, ki so sodelovali pri sami kreaciji zvoka in ideje, zato te skladbe lahko najdemo na njihovih starejših kompilacijah.

Naslednji album Tourist, pa postane koncept post produkcije živih glasbenikov v fuzijo elektronike. To mu prinese objavo na Blue Note in razpoznavnost med glasbeniki, s katerimi kasneje tudi veliko sodeluje. Med temi imeni najdemo Björk, Pierra Henryja, Suburban Knights in druge…

Background Music, kot bi sam poimenoval to zvrst, je eden lepših prikazov, kako določena stvar najde svoj prostor. Tako glasbo St. Germaina velikokrat slišimo na ploščah, ki so jih vrteli na uvodnih zabavah državnikov v Parizu, pa recimo na na afrehourjih v Playbojevem dvorcu, predvsem pa v vseh boljših svetovnih ˝klubsko˝ usmerjenih barih, kjer odlično skrbijo za dobro vzdušje in počutje svoje kliantele…

denis h

St. Germain - So Flute



St. Germain - Sure Thing

St. Germain - Rose Rouge

St Germain - What you think about…

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano
  • nejas je rekel/-la:

    Hvala, Denis, za glasbeno izobraževanje. Pa LP …

  • Timl je rekel/-la:

    gut je on…. res prijetna muzika za uho. Dejmo še kej… npr Up,
    Bustle & Out, Tosca, Cassius ipd

  • urbi je rekel/-la:

    Hvala, tudi v mojem imenu. Vesel bi bil, če bi še kdaj kaj takega napisal. Miren večer…

  • kinky je rekel/-la:

    Z vsem spoštovanjem do avtorja tega članka in seveda ne nazadnje do St Germain oz. Ludovica Navarra je pričajoči članek bolj žalitev za St Germain, kot hvalnica, spričo dejstva, da se recenzije tako kultnih imen nikakor ne morejo napisati v enem popoldnevu brez slehernega poglabljanja v ime St Germain kot institucije!

    ps: lahko bi vse vsaj avtor članka potrudil poiskat video Rose Rouge, ki obstaja na youtube-u ne pa da gledamo namesto tega slike Vinsent-a van Gog-a, ki povrhu sploh ni francoz ampak prihaja iz Holandije.

    lp

  • Denis Hasanagić je rekel/-la:

    Nejas, timl in urbi, hvala in seveda, bomo pisali dalje.

    Kinky, pošteno povedano, nisem želel iti poglobljeno v recenzijo, želel sem zgolj omeniti Navarra. Kot drugo, gre za prvo pisanje in nisem vedel, ali bo kdo bral in koliko bo koga dejansko to zanimalo. Želel sem pustiti glasbi, naj govori, ker to naredi bolje. Se opravičujem, če je moje dejanje koga užalilo, to sigurno ni bil namen, najmanj pa omaloževati, kot si sam omenil kult in samega Navarra.
    ps.: pripomba o videu je na mestu, zato popravljam.
    lep večer
    denis

  • malinovec je rekel/-la:

    quote denis h: želel sem zgolj omeniti Navarra.

    škoda prostora na serverju samo za omembe in copy/paste youtube linkov.
    omenjaj sam sebi search google še naprej. :rollingeyes: