23. avgust, 2008 | Denis Sarkić

Naš kardinal

Kardinal Franc Rode v intervjuju o politiki, cerkvi in še čem.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na Vesti smo dobili eksluzivno priložnost za intervju z nekdanjim ljubljanskim nadškofom in metropolitom, zdaj kardinalom in perfektom kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja Francetom Rodetom. Z njim smo se v sredo zjutraj pogovarjali v hiši na Maistrovi ulici v Ljubljani, ki je v lasti slovenske katoliške cerkve. V intervjuju je kardinal Rode spregovoril o treh različnih sklopih, življenju v Vatikanu, italijanski in slovenski politiki in izzivih za rimokatoliško cerkev v tem tisočletju ter na koncu odgovoril tudi na nekaj zelo osebnih vprašanj.

Ekskluzivni intervju - kardinal Franc Rode:

Za mlajše gledalce in za osvežitev zgodovinskega spomina prilagamo še kardinalov življenjepis:

Kardinal Franc Rode, zdaj tudi prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenjaustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, se je rodil 23. septembra 1934 v Ljubljani. S starši in šestimi brati ter sestrami je živel na Rodici pri Domžalah, maja 1945, v času revolucionarnega nasilja, pa je z družino zapustil Slovenijo in se iz Avstrije preselil v Argentino. Leta 1952 je vstopil v misijonski red lazaristov, kasneje pa še v bogoslovje. Študij je nadaljeval v Parizu, kjer je bil leta 1960 posvečen v duhovnika. Leta 1965 se je vrnil v Slovenijo, kjer je kmalu postal ravnatelj bogoslovcev lazaristov in predavatelj na teološki fakulteti. Objavil je veliko publicističnih del, njegovi kritični nastopi do širših družbenih vprašanj pa so večkrat naleteli na oster odziv pri tedanjih oblasteh. Leta 1981 je v Vatikanu prevzel službo v takratnem tajništvu za dialog z neverujočimi, leta 1993 pa je postal tajnik v svetu za kulturo. Tudi v tem obdobju je veliko predaval in objavljal, zlasti v Franciji, pa tudi v Sloveniji. Zaradi zaslug za francoski narod ga je predsednik Jacques Chirac imenoval za viteza državnega reda za zasluge, leta 2005 pa za častnika častne legije. Od leta 2005 je tudi častni doktor newyorške katoliške univerze St. John’s University.

5. marca 1997 je tedanji papež Janez Pavel II. Franca Rodeta namesto nadškofa Alojzija Šuštarja, ki se je upokojil, imenoval za ljubljanskega nadškofa in metropolita. V času službe v Sloveniji, ki jo je nastopil 7. aprila, je Rode veliko pozornosti posvetil urejanju odnosov med Cerkvijo in državo. Zavzemal se je za večjo vlogo Cerkve pri izobraževanju in javnem življenju sploh, njegove kritike šolskega sistema in splošnih družbenih vprašanj v Sloveniji pa so predvsem na levem političnem polu naletele na veliko pozornost in ostre odzive. Kot največje uspehe svoje sedemletne službe na čelu ljubljanske nadškofije je Rode poudaril podpis sporazuma med Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih in izpeljavo prve vseslovenske sinode, ki je sprejela program za delo Cerkve na Slovenskem v prihodnjih letih.

Franc Rode je bil 11. februarja 2004 imenovan za prefekta kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, ki velja za enega največjih in najzahtevnejših uradov rimske kurije. Od 26. februarja 2005 je Rode tudi član kongregacije za škofe, ki je med drugim pristojna za imenovanje novih škofov in usmerjanje delovanja škofovskih konferenc. Med vodji kongregacij vatikanske kurije je bil poleg ameriškega nadškofa Williama Levade, ki je po imenovanju Josepha Ratzingerja za papeža prevzel vodenje kongregacije za vero, edini, ki še ni bil povzdignjen v kardinala. Njegov novi položaj je dosmrtni, do izpolnjenega 80. leta starosti pa ima pravico sodelovati tudi pri morebitnih volitvah novega papeža. Do zdaj je bilo mlajših od 80 let 110 izmed 168 članov zbora kardinalov.

Novoimenovani kardinal Franc Rode ni prvi Slovenec, ki se je povzpel do drugega najpomembnejšega položaja v cerkveni hierarhiji. Na prelomu iz 19. v 20. stoletje je imel to visoko čast goriški škof Jakob Misija, leta 1998 pa je kardinal postal tudi torontski nadškof, danes 76-letni Alojzij Ambrožič, ki je tako kot Rode po drugi svetovni vojni iz Slovenije pobegnil v tujino in leta 1990 prevzel najpomembnejše mesto v hierarhiji kanadske Katoliške cerkve.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
24 x komentirano
  • Drž°°ga je rekel/-la:

    Respect; g.Sarkiču za zanimiva vprašanja in raztegnjen-do-skrajnosti intervju ter g. Kardinalu za izčrpne-jasne-glasne odgovore;

  • tiib je rekel/-la:

    Pri tem človeku me navdušuje ena in moti tudi ena lastnost. Prva je odločnost, druga pa izprijenost.
    Pa krščanski nauk menda uči, da je lagati greh, a ne g. Kardinal?

  • arha je rekel/-la:

    super

  • doajen je rekel/-la:

    super, intervju leta!!!

  • lalala je rekel/-la:

    izredno zanimiv intervju. kar tako naprej.

  • medek je rekel/-la:

    Odvetnik Edvard Bavcon, ki bo za Lipo kandidiral v volilnem okraju Ljubljana Bežigrad, je napovedal, da se bo zavzemal za revidiranje tistih zakonov, ki so Rimokatoliško cerkev postavili v ustroj institucionalnega sistema države. Kot pomembno je izpostavil revidiranje obveznosti Slovenije do Nata, ki so “netransparentne, za Slovenijo ponižujoče in služijo ameriškemu fašističnemu pohodu na svet, kršitvam mednarodnega prava”.

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/342789

  • XY je rekel/-la:

    Tista z “en Srb v Ljubljani bo dal dovoljenje” je zmagala….

    Čestitke za intervju !

  • G7 je rekel/-la:

    @Denis Sarkić

    Super intervju!

    Je pa zanimivo da imaš tokrat mir pred “sproščenimi” komentatorji, ki jih nisi uspel ukanit, za razliko od samega kardinala, da si plačanec Golobiča, Kučana, Jankovića, Šrota, Iva Vajgla, Pepce Kardelj in Odreda Komiterne Poljane-Center, če strnem samo najpogosteje nastopajoče. Bog daj zdravja tvoji računovodji, po njihovem mora namreč imeti kar precej dela s tabo!

  • medek je rekel/-la:

    http://www.delo.si/clanek/65938

    SDS v akciji sproščenih malverzacij.

  • tata je rekel/-la:

    Škoda, da ga nisi kaj povprašal o njegovih treh potomcih s celjskega konca.

  • Samo Čirin je rekel/-la:

    @Denis

    Skoz boljši postajaš. Deluješ že kar profesionalno(to je pohvala). Le tako naprej. Predvsem se mi zdi uredu, da si malo bolj umirjen, kot si bil včasih.

  • matejetam je rekel/-la:

    Sarkić, super intervju. Nevsiljiva, nepristranska vprašanja so izzvala zelo zanimive odgovore. Zdej je pa že čas za eno povišico na Vesti…

  • vrana je rekel/-la:

    On vsaj pove direktno, kaj misli. Za razliko od hinavca Urana.

  • brenkalo je rekel/-la:

    Odličen intervju… v bistvu dokaj pomemben, po nekaj letih odsotnosti Rodeta iz slovenske scene si iz njega izvabil razmisljanja, preko katerih se opazi velika razlika njegovega misljenja nekaj let nazaj in danes. Očitno mu je Vatikan v marsicem koristil, razmislja veliko bolj kompromisno, ne tako ostro kot vcasih, ter, kar je pohvalno, ne vtika vec nosa v zadeve, ki niso v njegovi domeni, ter to tudi pove, tako kot je. Super Denis, si eden top novinarjev v Slo.

  • Arh je rekel/-la:

    Ha!
    “Mi si nismo tega izmislili.”
    Hehe, ma vse ste si izmislili.

    Razodetja, res lepa “znanost” …

  • nik je rekel/-la:

    Preveč svetla oseba za krvavo-rdečo Slovenijo.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Ja, Konec, saj ti verjetno lahko zrihta kakšno službico v Vatikanu, ka-li? Žal pa možakar, ki je večino življenja preživel v Argentini, Rimu in še kje, slovensko zna bolje kot ti. A ni to nenavadno?

  • ena je rekel/-la:

    Najboljsi vestin prispevek! Bravo!

  • nik je rekel/-la:

    Carlos Contreras, jaz sem lenuh in nisem sploh tako sposoben kot Rode, sem več ali manj na tvojem nivoju.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Reče se “bolj ali manj”.

  • kinky tone je rekel/-la:

    Jaz sem za naše.

  • kerlc je rekel/-la:

    Čeprav sem precej nastrojen proti klerikom RKC mi je ta intervju všeč, ker se je kardinal Rode končno enkrat pokazal v sproščeni človeški podobi, čeprav tisto njegovo razodetje naj prodaja svojim vernikom ampak je bil kar simpa in nič tako zategnjen kot, ko je bil še v Sloveniji

  • ocean je rekel/-la:

    Denis,

    odlična, zanimiva vprašanja ter spoštljiv odnos.

  • [...] strani http://www.vest.si/2008/08/23/nas-kardinal/ je kardinal izjavil, da je Jezus ustanovitelj cerkve. Rekel je: »To, kar mi verujemo, ni naša [...]