29. avgust, 2008 | Vest

Komentar - Majda

O prikritem oglaševanju, komentar - Majda Širca.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kaj je prikrito oglaševanje? To, da izdelek ne pakiraš v oglas, temveč ga skriješ v članek, v zlobirani intervju ali kakšen drugi novinarski »žanr«, ki poudarja kvalitete tvojega izdelka in slabosti izdelkov drugih ponudnikov.
V politiki ni nič drugače kot na trgu. Novi brezplačniki (Ekspres in Slovenski tednik), ki se rojevajo pred volitvam so živ dokaz za to. Kako jih prepoznate?
Hvalijo svoje blago in brezkompromisno pljuvajo po drugih.
Imajo preštudirano ciljno publiko: »mal ruralno, mal urbano, še najraje pa tisto, ki nima denarja za druge časopise«.
Trajajo določen čas: rodijo se pred volitvami in – prepričana sem, usahnili bodo po volitvah. Ekspres nekaj dni prej, kar naj bi potrjevala pogodba o distribuciji s PTT Slovenije, ki se izteče pred 21. septembrom.
Tisto pošto, kjer ima država pomemben lastninski delež. In tudi prave kadre.
Seveda nič na tem svetu ni brezplačno. Za novodobne brezplačnike, ki izhajajo takorekoč brez oglasov, pravzaprav plačujemo hudo ceno:
- teptajo novinarske standarde
- načenjajo etiko javne besede
- z lažmi ubijajo »neprave« ljudi, ki jih ne more rešiti niti popravek
- in kompromitirajo tiste ljudje, ki jih vlečejo na svoje cenene strani. Ljudi, ki jim tam ne bi bilo potrebno pristati. A ne gospod Jančar?

To onesnaževanje medijske krajine bi moralo razburiti stroko. Ne le razburiti, temveč pošteno razjeziti. Prekrito oglaševanje tržnih izdelkov je sicer v zakonu sankcioniranjo, prikrito politično oglaševanje na način novodobnih brezplačnikov pa ne. Kajti z njimi zakonsko ni nič narobe, anonimni fantje in dekleta so pač v razvidu medijev, poštni nabiralnik imajo, sedaj pa se tudi že podpisujejo pod svoje izdelke. Nihče jim ne more – in pravzaprav tudi sme - prepovedovati javnega izrekanja.
Je pa morala in etika tista, ki bi morala ustvarjati omejitve.
Lahko bi – in tu lahko vstopimo tudi mi politiki – rekli, da nabiralnike opremimo še z eno nalepko. Nočemo vas. Imamo raje gozdove kot umazane nabiralnike.

Majda Širca

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
30 x komentirano
  • miha je rekel/-la:

    Majda beži u penzijo !! nategovat znate pa res vsi … janževci ali pa vsi drugi

  • kinky tone je rekel/-la:

    Jaz sem za naše.

  • angie je rekel/-la:

    Čestitam, Majda, in hvala!

    To, kar je ta vlada storila na medijskem področju, v medijski krajini in novinarstvu, zlepa ne bo mogoče popraviti, Tudi če naslednja ekipa v letu 2009 takoj spremeni medijsko zakonodajo v normaln, se bo še leta in leta poznalo.

    Prilagam še tale n.n…Ekspresno novinarstvo

    Potem ko so prejšnji teden ” ekspresni novinarji” sočasno s predsednikom vlade izumili pojem mafijsko novinarstvo, ki ga uporabljajo brez narekovajev, z njim pa zmerjajo stotine novinark, novinarjev in urednikov “v lasti slovenskih medijskih mogotcev”, ki sta - če ste slučajno spregledali ali preslišali premiera, - po njihovem vztrajnem in glasnem ponavljanju nekdanji član SD Boško Šrot in še vedno član LDS Bojan Petan. kot na ves glas trobijo v najnovejši ekspresni številki, ki je včeraj vnovič zasula najmanj 340.000 poštnih nabiralnukov po državi. Da pogled v lastniško strukturo medijev jasno kaže, pod čigavo taktirko delujejo, in kdo seveda stoji za temi “lovkami kapitala”, in to kljub temu, da se lastništvo medijev in s tem vpliv, ki ga imajo lastniki na slovernsko javnost, skuša prikriti, trdijo tako imenovani ekpresni novinarji. Prav. Od njih torej pričakujemo, da se razkrijejo, snamejo maske in se podpišejo s pravimi imeni, zraven pa pripopajo še svoje slikce, da bo te klena in pogumna peresa slovenska javnost končno zares spoznala. Spodobno bi bilo, če bi zraven povedali, kdo je dejanski financer te najnovejše medijske domislice, saj šala, da si ves ta špas lahko privošči nek učitelj telovadbe, nič več ne vžge. Kot nihče ne verjame temu, da to ni predvolilni projekt vlade, ki si ga je privoščila preden se je uradno začela prava tekma za volilce. Tisti, ki vemo, kako in po čem nastaja časopis, bi radi slišali tudi to, odkod jim toliko denarja. Se je morda Zame-tek prijavil na Simonitijev razpis za pluralizacijo medijev iz žaklja za uravnoteževanje medijev dobil najboljši zade-tek, tako kot sta na tej loteriji zadela tednik Demokracija in mesečnik Ampak?!?

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Saj je Janša jasno definiral, kaj razume pod pojmom mafijsko časopis. To je takšen, ki se niti z besedico ne obregne ob mafijo. Ali je v Expressu in Slovenskem tedniku najti kakšenkoli trač zoper SDS? Hmm.

  • nabiralnik je rekel/-la:

    Ekspers je kar odkrito oglaševanje. A ker ga že moraš pobrati iz nabiralnika, da ga vržeš v smeti, si nato pač temeljito umiješ roke in je opravljeno.
    Slabo prikrito pa je oglaševanje v intervjujih in člankih v plačljivih revijah. Preberite si slavospev Evi Irgl ali pa portret Franceta Cukjatija. Za mlade volilke ali sočutne mamke. Temu se reče (slabo) prikrito oglaševanje! (Kot) naročeno ob pravem času. Ne dvomim, da nam bodo do volitev pripravil še mnogo takih “sproščenih”, prijaznoprisrčnih vsrcesegajočih predstavitev. Gospod Janša se ne da. Če ne dobi ene medijske hiše, pa pomaga nekomu kupiti drugo. Dolg pa plačujejo uredniki in novinarji.

  • dahvor je rekel/-la:

    … smo mimogrede, ker Gospa danes zelo dobro zgleda, bi bla višja stopnja prikritega oglaševanja, da bi namesto papirja na vsak naslov en prenosnik, tisti tapoceni, lep, lahek poslali in, ko se bi prižgal, bi blo prvo obvestilo,takož lepo, kot - i love-feel Slovenija, ki bi obveščalo, da, če je v Družini, Naslovu več članov, naslovnikov, lahko takoj še vsakmu svojga pošljejo, samo pokličite, telefonirajte, mailaite, osebno lahko pridete iskat, možnost izbire barve, za deklice in dečke, igrce naložene…še kakšna sporočila -zadnje čase zelo pali - kako se bi v njegovih čevljih počutil, če bi bil .-.-.se zdaj po novo mora vsak politik uprašat, ko Narod nagovarja.. in tako ne bi ostalo nobene kritike na zastonj podiranje dreves, ker v ozadju takega posla, se bi toliko poslov dogajalo, da bi iskra labore cvetela, sem pa mislu, da je ni vč…samo to je že posel za poslovneže, politiki kaj takega, še niso sposobni, nimajo prakse in izkušenj…sicer pa tudi ni potrebno, ker tudi Državljani Slovenije nimajo dosti izkušenj, zato višja stopnja prikritega oglaševanja splh ni potrebna - vozijo že dovolj na istrabenz in laško pivo … no malo upanja za hotel palace le je in za razvoj regije, zdej, ko je komando Nemec prevzel…ampak Gospa, splet je da se Ljudje pogovarjajo, se družijo, glih tako k0t na cesti ali v betuli, niti slučajno ne tako kot na sestanku, kjer se vsi kontrolirajo, ker se za službo bojijo, seveda v Sloveniji, vsako malo večje popoldansko druženje Ljudi, takoj strah zbudi, če ni vodeno in kontrolirno, to je tudi že po tradiciji, bitka med starim in novim…če staro zmaguje je ojej-muzej.
    in kako bi šele potem novinarji tiskanih medijev noreli,potrošniki, vsi bi doma sedeli igrice igrali in nič več brali, razen navodil, kako se zmaga.
    Prof MM lahko zračuna, koliko bi, na-za pc seveda, za mac bi blo treba nekaj malega doplačat tak projekt koštal, koliko bi pokasiral in koliko profitiral…na te, ki jih zdej gleda, se nič ne sprašujejo, kako bi se v čevljih, katerim bi vladali radi, počutili, hodit ali vsaj sedeti…jaz sem večino časa bos, do japonk še pridem…pa še kašna tovarna prenosnikov bi bla tudi podkupnino prpravljena plačat, sedaj, ko prodja le teh,drastično pada, vsak, ki si ga lahko kupi, si ga je že kupil, verjetno.

  • MajdaŠ je rekel/-la:

    @nabiralnik, te dni je na delu močna disciplina v kao nepolitičnih medijih. Lika se in polira, sito je drobno, ukazi pa močni

  • ribič je rekel/-la:

    ..če smo preživeli Nedeljski Udbovnik , Svet na KanalizacijiA in “pravi” MAG,bomo tudi Ekspres..

    PS:kako kaj Lipica,gospa Zaresna? Neč golfa? Menda dela zavod sto na uro,odkar so se ZARES odkrižali delomrznežev in njih podpornikov

  • MajdaŠ je rekel/-la:

    Nezaresni ribič,
    Lipica bi morala delati res sto na uro, saj je v lanskem letu od države dobila skoraj
    3 400 000 (tri milijone štiri sto tisoč evrov !) kljub temu, da je bilo načrtovanih le za 380 000 (tristo osemdeset tisoč!) evrov podpore.

  • ribič je rekel/-la:

    Zaresna Majda;
    in res dela! Poštimana čreda,urejene knjige,človek ne zardeva ob polomljenih ograjah..

    In kolko je dobila skupaj Lipica državne podpore v LDSletih? S kakšnim rezultatom?
    Da je v “kadrovskem cunamiju” našutiranemu stručkotu Tavčarju gnila krma v štali?

    bodmo malo realni,čas bi bil

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Hecno. Namesto o neštetih problemih z mediji, ki jih poznamo vsi, se bomo zdaj pogovarjali o skrivnostih nezakonitega odpuščanja v Lipici, ki jih poznamo samo nekateri. Bravo Ribič.

  • kriptoproletarec je rekel/-la:

    Ma pustite ribiča pri miru. On ima partijsko nalogo (prevod: njegov nadjaz zahteva, da spoštuje voljo velikega Vodje), da dežura na vest.si.

  • marjan je rekel/-la:

    Bedno. Samooklicani levičarji ne tolerirate, da nekdo pove svoje mnenje. Sami ste po nareku in navodilu na spletnih forumih. V dokaz so komentatorji, ki celo kandidirajo na volitvah in “usmerjajo” teme.
    Tistih, katerih vest ne dovoli biti tiho in povedo svoje mnenje brez pričakovanja plačila, se bojite!

  • marjan je rekel/-la:

    G. Širca? Verjetno taki brezplačniki, kot si ga je omislil g. Kučan pred desetletjem in aktualni predsednik, niso “napačni” ali kako?? Mi odgovorite kako ste sprejeli omenjeni brezplačnik?

  • angie je rekel/-la:

    Marjan,
    a si za hipec kdaj pomislil, da nismo SAMOOKLICANi levičarji kar je zate očitno zmerljivka,, ampak preprosto kar mislimo s svojo glavo, primerjamo, kaj kdo pove s tistim, kar slišimo po uradni dolžnosti, medtem ko bi zate in za dežurnega ribiča (uni.rdečuh je očitno na morju) po vajinih prispevkih k razpravi sodeč težko dejali.

  • marjan je rekel/-la:

    Ja samooklicani. Kako lahko v Sloveniji imamo Forum 21 kjer so gospodarstveniki iz prejsnjega sistema vodi jih pa Milan Kucan. Podpirajo pa SD. Kje je fora, da se kapitalisti predstavljajo kot socjalno cuteci??
    Sicer pa o dezurstvih, katerih komentatorjev je vec, Razne Neje Sanje pa tudi ti Angie, marsikatera zamenja spol v svojem pisanju, potem se opravicuje, da je njen brat uporabljal comp in tako naprej in nazaj. Vse skupaj je na Vesti 15 do 20 razlicnih komentatorjev, nickov je pa se kak ducat vec.
    sem eden bolje opazenih in temu primerno imam tudi MyHotRod, ki pa se zal ze nekaj casa ni pojavil…

  • ribič je rekel/-la:

    Marjan;oni drugega mnenja ne prebavijo…

    ..kakšen komentar na danes od TaPotnega predstavljen “drim tim”?

  • kriptoproletarec je rekel/-la:

    Ma dej, Marjan. Meni se ne da brati 1000x ponovljena drugačna mnenja. Sej včasih je prav zabavno, ma navadno komentarji nimajo veliko veze s člankom. Poleg tega eno je drugačno mnenje, drugo je pa stalno podjebavanje z enimi in istimi fintami.

  • angie je rekel/-la:

    Torej, Marjan,

    tvoj analogični salto mortale čez Forum 21 na nas, ki drugače mislimo od tebe in tebi podobnih in smo po tvojem samooklicani levičarji na Vesti je… too much. Zmeden si, prijateljček. Grem na sladoled.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Marjan, na podlagi česa si kvalificiran za razpravo o tem, kaj je levica in kaj desnica?

  • sanja je rekel/-la:

    @marjan
    spet nakladaš, ali kaj? ali ti nihče ne da priložnosti, da bi povedal, da bi “pravega levičarja” še spoštoval, takih pa itak več ni, zato so vsi drugi “samooklicani”. Razlika med enimi in drugimi je, da se oni prvi niso samooklicali. Ah ah, dolgčas, zeh!

  • marjan je rekel/-la:

    Marjan, na podlagi česa si kvalificiran za razpravo o tem, kaj je levica in kaj desnica?

    Ker pišem z obema rokama :-)

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Najprej z eno, potem pa z drugo?

  • Janez Turk je rekel/-la:

    Majda, tvoja obzirna opazka, da se Jančarju, sicer znanemu pisatelju, dramatiku, publicistu, prešernovemu nagrajancu, slovenskemu akademiku in tudi članu Evropske akademije znanosti in umetnosti, s svojim oglašanjem pa res ni potrebno spustiti tako nizko, torej z oglašanjem v nekem rezervnem (pred)volilnem trobilu, ki ga je Janša pred mesecem v paniki, da ne izgubi volitev, plasiral kar v 340.000 izvodih v poštne nabiralnike Slovenk in Slovencev, je zelo umestna. In pove več kot dovolj o intelktualcih Jančarjevega kova in tudi drugih znanih osebnostih, ki podpirajo brezumje sedanjih ideologov o “sproščeni”, “pluralni” in “uravnoteženi” Sloveniji. Človek bi pričakoval, da naj bi ti intelektualci poznali vsaj osnove pshilogije za začetnike, pa jih očitno ne. Zaslepljenost z novodobno Janševo doktrino o “sproščeni” Sloveniji in blaginji, ter nerazumnim sovraštvom do bivšega režima je res brezmejna in marsikomu nedoumljiva. O etiki in morali promotorjev takšne politike pa bolje, da ne izgubljam besed. Goljufajo, ker jim pač sistem to omogoča (anketa Žurnal 24, Delova anketa pred dnevi o tem, katero stranko bi volilci volili).
    @marjanu, ki da piše z obema rokama:
    tudi jaz pišem na računalnik z obema rokama. S svinčnikom pa se podpisujem z desnico. Sicer sem pa levičar in bom glasoval za Zares.

  • južnoštajerski pero v mariboru je rekel/-la:

    Meni je prav, čim več časopisov. Boško in Petan tudi ne smeta tako berluskonizirati Slovenije, prav tako ti širčičizmi od ministrice za propagando niso umestni.

  • Dejstvo je rekel/-la:

    Dejstvo je, da je težko uvesti nov časopis, če njegova ciljna publika zanj ni pripravljena plačevati.

  • sanja je rekel/-la:

    Treba je razlikovati med časopisom in propagandnim šavjem.

  • BORAC je rekel/-la:

    Majda očitno noče razumetih novih časov. Če ji nekaj ni všeč potem rogovili in kokodaka po parlamentu, če pa je nekaj v skladu z njenim rzmišljanjem potem je to zelo strokovno.
    Omenila je Ekspres in Slovenski tednik, kot trobilo SDS, čeprav iz njenega žepa za ta dva časopisa ni šlo niti cent denarja. Hkrati pa je pozabila na skoraj strankarska trobila Mladino, Vest, Studio City, ki ves čas svet opazujejo popolnoma monokromatsko.
    ZAKAJ TAKA DVOJNA MERILA, ZAKAJ TAKA NESTRPNOST, DO TISTIH KI MISLIJO DRUGAČE, KOT MAJDA?

  • Radovednež je rekel/-la:

    Ga. Majda.

    Vedno me je zanimalo, kaj imate v torbici, ki jo vedno nosite sabo? Tista veste, ki je podobna kurirčkovi, samo malo manjjša je in svetlo rjave barve.

  • tihi je rekel/-la:

    Tako kot so brezplačniki prikrito oglaševanje je prikrito tudi njihovo financiranje in glede na to, da so namigi o tem, da jih financira trenutno vladajoča stranka sem prepričan, da jih neprostovoljno financiramo vsi državljani (delavci, upokojenci itd…) tako kot tudi neprostovoljno financiramo predvolilne aktivnosti SDS v slogu “Vse zastonj, vse zastonj…..) saj delijo zastonj pijačo, zastonj hrano, še celo zastonj srečelov so si izmislili, v končni fazi pa vse to še kako drago plačujemo državljani, kar postaja glede na trenutno situacijo v državi že zelo neokusno, zato so razburjanja upravičena. Človek se sprašuje le od kod hudiča jim toliko denarja in če je vse to zakonito je v tej državi nekaj zalo gnilega…….