17. september, 2008 | Denis H.

Disco maestro

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Peking, in z njim olimpijske igre, se je letos poslovil s pesmijo Forever Friends. In kdo so tisti ustvarjalci, ki dobijo priložnost takšnih razsežnosti? Tokrat je ta čast zopet doletela ˝Disco Maestra˝, še enega ˝človeka iz ozadja˝.

Giovanni Giorgio Moroder je olimpijado zaznamoval že dvakrat prej. Prvič leta 1984 v Los Angelesu s pesmijo Reach Out, drugič pa 1988 v Seulu s Hand in Hand.
Redki poznajo njegovo ime, a njegova dela so zaznamovala pop glasbo skozi film, plesno glasbo, oglase in drugo.
Dobitnik treh oskarjev, treh grammyjev in štirih zlatih globusov, večini postane bolj znan, ko omenimo same filme in glasbo znotraj njih.

Glasba v filmu Midnight Express nosi njegov pečat.V njem najdemo skladboThe Chase, ki ima zelo veliko privržencev še danes in iz leta v leto se pojavljajo nove oblike tega legendarnega preboja v elektronski glasbi, za katerega je leta 1978 prejel prvega oskarja.
Naslednje leto je v sodelovanju s svojim varovancem Haroldom Faltemayerjem in tekstopiscem Tomom Whitlockom sestavil vsem dobro poznano skladbo Take My Breath Away, za film Top Gun, ki mu prav tako prinese ta prestižni naslov, Berlin pa iz ˝podzemlja˝ postavi za več tednov na vrh lestvic po vsem svetu.
Tretji kipec pa je prejel leta 1983 za skladbo, ki jo je napisal za Ireno Caro, What A Feeling iz filma Flashdance.

American Gigolo, The Never Ending Story, Thief of Hearts, Electric Dreams, Superman III, Scarface in drugi, so še nekateri naslovi filmov, ki so zaznamovali določeno obdobje, glasba znotraj njih pa nosi Moroderjevo ime.

Ko je poleti leta 1975 k njemu pristopila Donna Summer, z željo po skupnem ustvaranju, sta se njuna pogleda glede pesmi Love to love you, baby razhajala. Vendar je Donna na koncu vsdeeno popustila in dovolila Giorgiu ustvarjati z novim disco zvokom in studijska improvizacija je prinesla veliko sprememb v tekstu in petju. ˝Stokanje˝ in ˝orgazmično˝ petje, kar je Moroder zahteval že v samem pričetku, je Donno postavilo visoko na lestvice in je postal njen prvi Hot Dance Club hit. K projektu je pristopil tudi priznani britanski producent Pete Bellotte in tako je nastal sedemnajst minutni izdelek, ki je bil na nekaterih radijskih postajah celo prepovedan zaradi ˝eksplicitnih˝ vsebin. V reviji Time pa so zapisali, da je v bilo pri nastajanju pesmi simulirano 22 orgazmov.

Istega leta pa nastane tudi vinilka E=MC2, ki je po trditvah Casablance Recordings (danes Polygram), prva digitalno posneta plošča.

Samo sodelovanje z znanimi artisti je skoraj neskončno. Elton John, Cher, Freddie Mercury, Chaka Can, Oliwia-Newton John, Bonnie Tyler, Donna Summer, Barbra Straisand, Limahl, Berlin, Irene Cara, Eurythmics so le del, ki se je prepustil njegovi domišljiji in znanju.

Med uspešnice pa se štejejo skladbe Belive In Me, Love To Love You Baby, Classically Elise, Let the Music Play, Flashdance, What a Feeling, Love Kills, From Here To Eternity, Take My Breath Away, Sweet Dreams, Don’t Go Breaking My Heart in še mnogo, mnogo drugih…

Danes se Giorgio Moroder ukvarja z multimedijo in eksperimentalno umetnostjo. Predvsem spreminjanjem fotografij v film, z glasbeno podlago. Zadnje večje delo, A Special Tree, je sestavljanka, kjer je s pomočjo računalniške animacije spremenil nekaj sto slik v psihološki misterij. Restavriral pa je tudi film Metropolis, ki ga je tudi uglasbil.
V vsem svojem glasbenem in filmskem ustvarjanju pa si je leta 1988 vzel čas in skupaj s Claudiem Zampollijem in oblikovalcem Marcellom Gandinijem postavil nov standard v italijanski avtomobilski industriji z imenom Cizeta-Moroder V16T.

Moroder je zaznamoval naša življenja, mogoče mu je tudi zato italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi leta 2005 podelil laskav naslov - Commendatore.

G. Moroder & Donna Summer - Love To Love You Baby


Vir: Youtube. Avtor:glauciomunduruca

G. Moroder - The Chase


Vir: Youtube. Avtor:JayWesLeyroz

G. Moroder & Blondie - Call Me


Vir:Youtube. Avtor:susieretrofuture

G. Moroder E=Mc2


Vir:Youtube. Avtor: SIRIO2222


G. Moroder & Eurythmics - Sweet Dreams (Are Made Of This)


Vir: Youtube. Avtor:solwolfpunk

Več pa si lahko ogledate na njegovi uradni strani.

Denis H.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano