17. september, 2008 | Maja Andlovic

Dramo v BTC!

V Šentjakobskem gledališču predstavili nov repertoar.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ljubljansko Šentjakobsko gledališče je danes predstavilo svoje delovanje v prihajajoči sezoni z naslovom Pod kuri dolg času, kot piše na njihovi informativni zloženki. “Rdeča nit sezone je družina, družinski odnosi, družina v krizi,” je izbor tekstov, ki jih bodo uprizorili, pojasnil umetniški vodja gledališča Gregor Čušin. “Vzel sem tekste, ki bi jih kot igralec z veseljem igral,” je dodal.

Tako so se na gledališkem repertoarju znašli Hamlet v pikantni omaki Alda Nicolaja v režiji Janeza Starine, Družinske zadeve Agnes Jaoui in Jean-Pierra Bacrija v režiji Jaše Jamnika, Zbudi se, Katka Milana Grgića, ki jo je prevzel Boris Kobal in Prevzetnost in pristranost po romanu Jane Austen, ki je letos tudi maturitetno čtivo za dijake, v dramatizaciji Jona Jorryja v režiji Zvoneta Šedlbauerja. Obenem pa so izrazili tudi upanje, da te uprizoritve ne bodo zadnje v teh prostorih.

V Strategiji razvoja kulture v Mestne občine Ljubljana (MOL) 2008-2011 je namreč zapisan predlog selitve gledališča na drugo lokacijo, izven mestnega jedra. “Predlagam, da se ta zadeva ne zaustavi samo pri Šentjakobu. Zakaj bi samo Šentjakob moral zapustit svojo hišo in it nekam na boljše, kot pravijo. Predlagam, da se tudi ljubljanska Drama umakne v BTC, da bodo ljudje lahko združili nakupe z obiskom umetniške predstave,” je dejal Čušin.

Direktor gledališča Srečko Kermavner je pojasnil, da pogovori z mestno občino še potekajo in upajo na pametno in razumno odločitev.

“Naša naloga je, da naredimo dobro sezono, ker je to lahko tudi garant nekega podaljšanega življenja Šentjakobskemu gledališču. Tukaj ali kje drugje, pomembno je, da obstane,” je zaključil Boris Kobal in opozoril na problem odnosov med političnimi in kulturnimi ustanovami.

Maja Andlovic

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • Rok je rekel/-la:

    Mislim, a bomo kar dovolili, da nam dušman najprej potepta hortikulturo, potem ukine mestno tržnico in nazadnje še zaduši mestno kulturo? A jo res namerava nadomestiti s trubači in pjevaljkami? Dajmo no malo zaropotat!

  • koki je rekel/-la:

    Videti je, če rečem po kvartopirsko, da je Srečko potegnil enega zadnjih skritih asov iz rokava: izbira Čušina za umetniškega vodjo je na pomoč priklicala cvetober starost iz MGL-ja. Bo zaleglo?

    Bil bi čas za kakšno javno izraženo mnenje ostalih gledaliških hiš v mestu oz. za jasno opredelitev do selitve Šetjakobskega gledališča direktorjev in umetniških vodij sorodnih “igralnic”, profesorjev na AGRFT in mnogih igralcev in režiserjev, ki so delali v Šetjakobskem gledališču in drugih, ki jim ni vseeno za kulturo mesta. (predlog za novinarje vest.si)

    MOLK = PODPORA SELITVI !!!

    p.s. ne tako dolgo nazaj je MOL dve umetniški instituciji (Metelkovo vs. AGRFT) že postavil v podoben položaj borbe za prostor.

    *staroste MGL-ja;
    Mestno gledališče Ljubljansko, katerega ustanoviteljica je MOL, je delodajec Čušinu, Starini in Šedlbauerju, Kobal pa je ex direktor MGL.

  • Peter je rekel/-la:

    Kako naj bo mar tradicija, slovenska kultura, ohranjanje jezika in še kaj komu, ki se je priplazil iz popolnoma drugega okolja, druge kulture, drugih navad, se vpisal on in njegova družina med kapitaliste, prevaral z leporečjem večino Ljubljančanov, da so ga izvolili za župana …

  • marina v. je rekel/-la:

    Naj se začne dogajat kultura in ne politika. Verjamem, da kar je zdravega v narodu ni možno kar tako uničiti. Vendar brez upora ne bo šlo. Širšega. Da pokažemo, da kultura ni privesek in ne more in ne sme biti posledica izključno kapitalske logike. Je samostojna, na človeka vezana entiteta, je njegova neodtujljiva pravica in naravna potreba s katero od nekdaj izraža, izpostavlja, povezuje, izboljšuje in še na mnoge druge načine deluje na družbo, jo s tem odslikava. Ji daje možnost introspekcije. Beseda velikega pomena. Beseda, ki je žal v današnjem času premalo poznana in še manj uporabljena. Pojem, ki manjka predvsem v politiki, pri ljudeh, ki odločajo in s tem vplivajo na ‘narodov blagor’. Pogledi tistih, ki so se oklicali za vizionarje, smeleže in še kaj podobno velikega, segajo že tako daleč, da ne vidijo več posledic svojega delovanja. Kdo jim bo pokazal, da je kapital namenjen človeku in ne človek kapitalu??!!!
    Naj na koncu poenostavim - pričakujem, da bo sedanji župan za seboj zapustil mesto z živim telesom in cvetočo dušo. Kaj je za to potrebno je menda jasno!

  • nadja je rekel/-la:

    Koliko nas sploh je takih, ki se lahko odpovemo nenujnim materijalnim stvarem in se oglasimo, ko gre za usodo kulture, ker vemo, da to ni samo beseda, s katero politiki opletajo kadar in kakor jim ustreza.
    Ko (če) bo kdaj kje nastala stranka za kulturo, se ji z veseljem pridružim.

  • nadja je rekel/-la:

    ..in seveda se gledališč ne meša s potrošnjo (BTC). Tam je prostor za zabavo in kot nalašč tudi dovolj prostora za kakšen cirkus.

  • Simon je rekel/-la:

    Me prav zanima, kaj bi rekel gospod župan, če bi njega in njegov mestni svet poslali v kakšno prazno skladišče nekje na Viču ali pa na Rudniku. Zanesljivo bi se razveselil večjih prostorov, razkošnih parkirišč in pogleda na kakšno retro podrtijico.

  • abc je rekel/-la:

    To je res vrhunec cinizma.Selit Šentjakob….Od centra že tako nič ni ostalo