18. september, 2008 | Dr. Janez Kolenc

Komu je Janša nevaren

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kdo pravi, da leva sredina nima vrednot in svoje zamisli o demokraciji ali komu je Janša nevaren

Torej, komu je Janša nevaren ?

1. Ljudem brez vrednot
17.2.2007 24ur.com navaja Janeza Janšo:
“Kot je poudaril, SDS ostaja predvsem stranka vrednot, kljub še vedno številnim odporom posameznih lobijev. Obenem je izpostavil stališče stranke, s katerim zahtevajo enaka merila za vse državljane.

2. Neuspešnim in nesolidarnim
Janša je dejal, da je SDS na volitvah 2004 zmagala z boljšim programom, sedaj pa Slovenijo vodijo z boljšimi rezultati. "V tem času smo dokazali, da je lahko družba hkrati uspešna in solidarna", je v svojem nagovoru poudaril Janša.

3. Starim kadrom in sporni stroki
"Uspehi sedanje koalicije pa nekatere motijo. V Sloveniji so še vedno veliki odpori posameznih lobijev, ki prodajajo stare kadre s sporno stroko", je dejal predsednik SDS.

4. Slabim in nepoštenim
Kot je dodal, "Slovenija zato potrebuje vse, ki so sposobni dobro in pošteno delati.”

4.3.2008 Milan Zver pove katere vrednote cenijo v SDS:
“Minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver se je v svojem pozdravu zahvalil komisarju Figlu, da veliko pomaga Sloveniji pri razvoju visokega šolstva. Čestital je diplomantom teologije in izrazil zadovoljstvo, da ta smer postaja vedno bolj zanimiva in da se ji odpirajo nove zaposlitvene možnosti. V postmoderni družbi v kateri živimo, so duhovne vrednote pomembne, saj moderna, osredotočena na tehnologijo in znanost, ni dala odgovorov na vsa življenjska vprašanja. Posledično je zaznati ta novi trend v vsej Evropi, ki jo bolj kot premog in jeklo združuje kultura. Ta pa temelji tudi na veri in religiji. Še ena vrednota, ki se na tem študiju poudarja, je ekumenizem. Danes strpnost ni več dovolj, potrebno je storiti več, razvijati medkulturni in medverski dialog, ki je zanesljiva pot, da bi se izognili spopadu civilizacij. Z razvijanjem altruizma in podobnih vrednot, verjamem, da bomo pri tem uspeli, je sklenil svojo misel minister.”

Ali ceni SDS:

  • duhovne ali „duhovniške“ vrednote
  • moderno ali postmoderno
  • življenjska vprašanja ali premog in jeklo
  • novi trend v Evropi, ki temelji na veri in religiji
  • ekumenizem ?
  • strpnost ali medkulturni in medverski dialog
  • altruizem ??

Janša pove, da pripada stranki vrednot in druge stranke izloči iz takšne opredelitve, torej druge stranke so brez vrednot. Za katere vrednote se zavzema SDS pa pove Zver. Za duhovne vrednote, ki temelje na veri in religiji, ki so nemoderne ali protimoderne = so postmoderne, kar pomeni, da gre za ekumensko (ekumen = naseljeno, obljudeno področje) na dialogu in ne na strpnosti začrtano pot, da bi se izognili spopadu civilizacij. Razvijanje altruizma (nesebičnosti) pri tem se mu še posebej zdi vredno podčrtati.

Vendar Janša pove o „postmodernih“ vrednotah več kot Zver. Pove nam, da so nekateri brez vrednot, da so v družbi (narodu, državi) tudi neuspešni in nesolidarni, da so v Sloveniji stari kadri in sporna stroka, da so v Sloveniji tudi slabi in nepošteni. Takšni so V Sloveniji nezaželeni.

Torej je zaželeno postmoderno stanje stvari v Sloveniji takšno:

  • da morajo stranke imeti vrednote
  • da so zaželeni uspešni in solidarni
  • da so zaželeni novi kadri in nesporna stroka
  • da so zaželeni dobri in pošteni.

Lahko bi analizirali tudi program SDS, ki pa izrecno ne govori o vrednotah. Torej stranka vrednot, kaj malo pove o vrednotah. Po eni strani je to lahko izraz tega, da vrednot nima ali pa si lasti vse vrednote, posebej še duhovne (postmoderne).

Pa poglejmo najprej , katere so predmoderne, moderne in postmoderne vrednote:

  • na nivoju posameznika in
  • na nivoju družbe (naroda, države)

Na nivoju posameznika so predmoderne vrednote naslednje:

Skratka, med nami, med prebivalstvom žive različne vrednote in vsak posameznik jih ima in neguje. Janša in Zver pa nam kot postmoderne poskušata vsiliti predmoderne avtoritarne in masovne vrednote, ki nimajo nič skupnega z družbo 21. stoletja. Vprašajte se, ali si res želite živeti v okolju takšnih zaplankanih vrednot ali pa želite živeti v odprti družbi, kot državljani sveta. Odločite se, pojdite na volitve in povejte ali ste sposobni uveljaviti resnične postmoderne vrednote razvitih demokracij.

Zaključek
Demokratične vrednote so pridobitev socialnih revolucij v zgodovini človeštva ter liberalne politične misli. V sodobnih političnih sistemih te vrednote ščiti liberalno-demokratični politični sistem, ki je v svetovnem merilu na pohodu. Lahko bi rekli, da so vrednote liberalne demokracije tudi vrednote demokratične politične kulture.

V slovenski politični zgodovini nimamo močne liberalne tradicije, zato liberalne stranke tudi niso pustile globokih sledi med prebivalstvom. Čas je, da se te liberalne vrednote uveljavijo tudi med širokimi ljudskimi množicami.

V svojem prispevku poskušam prikazati te vrednote, da ne bi oblastniki govorili, da so samo oni nosilci vrednot in vrednotnega sistema (kulture) prebivalstva Slovenije.

Dr. Janez Kolenc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
42 x komentirano
  • medek je rekel/-la:

    ? Celotnemu narodnemu tkivu.

  • guzdeh je rekel/-la:

    razen SDS članom in njihovim družinskim članom :D

  • Misko je rekel/-la:

    Dr. Kolenc

    Kako komentirate dejstvo, da v razvitih demokracijah t.im. liberalne stranke nikoli ne dosežejo oblastne pozicije, temveč so vedno t.im. tretji, za socialdemokratsko opcijo in konzervativci (npr. Nemčija, VB)…
    Odgovor je preprost; v imenu t.im. spoštovanja človekovih pravic POSAMEZNIKA, se je v tej senci vedno skrivala druga plat, simbolizirana v reku, “če se ne znajdeš, je** se !”, kar je slogan, ki doprinaša k razvoju socialnega razslojevanja in bede revnih slojev prebivalstva, tipičen za anglosaksonski svet. Ta koncept pozablja na vrednote, ki jih opredeljujejo kot t.im. kolektivne človekove pravice in svoboščine, ki nosijo v sebi tudi poudarjen občutek solidarnosti in koncept socialne države - TO pa je nekaj, glede katerega je šla stara LDS (in sedaj njeni preoblečeni pubertetniški poganjki; nova LDS ter ZAHEC) do ANTIskrajnosti. In ravno ti imajo polna usta “sociale” in deklariranja “leve opcije” - v resnici pa so ravno politični protagonisti sedaj po prstih užganega velekapitala. Kar se Janše tiče, ja res je samo človek, kdo pa nima napak, po drugi strani pa se za dobrim konjem vedno praši… in tisto kar sedaj zganjajo ZAHEC in LDS, že meji na panični delirij: da ne govorim, da so sposobni sprožati afere “zunaj”(deklaracija novinarjev, diplomatski zapisi MZZ, afera Patrija), in to samo zato, da bi si pridobivali legimiteto doma: meni se to zdi za izkaz izrazite sposobnosti prodaje spodnjic lastne matere…ne pa za izkaz klenosti zastopanja nekih vrednot.

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    janša je nevaren meni, jaz se ga bojim

  • bubec je rekel/-la:

    Janša je nevaren predvsem svojim sodelavcem in zaveznikom.

  • Marko D. je rekel/-la:

    t-h-o-r

    A si tajkun ? Da se bojiš Janše!
    Če si potem se ga kar boj!

  • medek je rekel/-la:

    Tajkun Janša lovi tajkune, tako je to v Butalah.

  • Mc Millan je rekel/-la:

    ……in tako naprej, spoštovani avtor eseja. Ko ste znanstveno obdelali navedbe članov aktualne vlade, se lahko mirne duše lotite kakega drugega teksta, recimo slovenske ustave. Niti najmanj ne dvomim, da boste v slehernem členu našli vrsto anahronizmov, absurdov in pasti ter postregli s tehtnimi predlogi. Kapo dol - bi dejal predstavnik neke druge slovenske znanstvene discipline.
    Bralcem pa, mimogrede, še naslednji citat istega avtorja:
    “V končni instanci to pomeni, da na temeljno problemsko vprašanje o tem, kaj zavira in ovira nastanek demokratičnih političnih sistemov in kaj jih vzpodbuja in ohranja, ni enostavnega odgovora. Zato se je potrebno podrobno posvetiti eskplanatornim dejavnikom, ki delujejo propulzivno ali implozivno na nastanek in razvoj demokratične oblike oblasti.”

  • konec je rekel/-la:

    Komu je Janša nevaren - vzgojenim komunjazerjem in njihovim rdečim podganam.

  • Farad je rekel/-la:

    Oh, še en fdvjevski ´´doktor´´˝, ki ne more spati zaradi Janše.

  • medek je rekel/-la:

    @konec

    A ti se šališ? Komu je Janša nevaren - vzgojenim komunjazerjem in njihovim rdečim podganam.

  • medek je rekel/-la:

    Mislim, da me bralci Mladine niso pogrešali - Mladinin intervju s predsednikom vlade Janezom Janšo

    http://www.mladina.si/dnevnik/18-09-2008-mislim__da_me_bralci_mladine_niso_pogresali/

  • Glas ljudstva ! je rekel/-la:

    Komu je Janša nevaren-vzgojenim komunajzarjem in njihovim rdečim podganam .
    ___________________________________________________________________________

    17. 09. 2008, 21:47, Volitve 2008

    Preobrat v zadnjem tednu?
    SDS že drugi dan zaostaja za SD
    Avtor: Ninamedia

    Rezultati 17. septembra nakazujejo premike znotraj volilnega telesa. Desne stranke držijo svoje odstotke podpore, leve pa nakazujejo rast
    Pahorjev SD že drugi dan vodi na lestvici merjenja volilnih namer, Janšev SDS pa je glede na včeraj izgubil pol odstotne točke. Razlika med vodilnima strankama je sicer minimalna, velja pa opozoriti na stabilno podporo Zares in Desus. Seštevek levega trojčka je tako že blizu večine, potrebne za sestavo vladne koalicije. Zelo stabilno podporo uživa Erjavčev Desus, ki z Zares tekmuje za tretje mesto in bo vsekakor neizogiben partner za katerokoli koalicijo. SLS z rezultati zadnjih dni potrjuje, da bo ostal v druščini parlamentarnih strank, enako kaže za NSi.

    V zadnjih dneh pred volitvami raste tudi število tistih, ki napovedujejo udeležbo na volitvah. Zdaj jih je že 83,2, pri čemer velja upoštevati tudi tako banalno dejstvo, kot je slaba vremenska napoved za konec tedna. Visok ostaja tudi odstotek tistih, ki še oklevajo, ali ne želijo povedati, komu bodo 21. septembra dali svoj glas.

    Sveži rezultati merjenja volilnih namer (tracking poll) danes okoli 22. ure.

  • šifra je rekel/-la:

    skoraj ves slovenski živelj,še komunistična partija ni zahtevala takšnega patriotizma in zvestobe, ,nam je bilo lažje …
    in janša(kaj on predstavlja) sedaj zahteva brezpogojno ljubezen ,do domoine .kako naj nekdo ljubi domovino s 499eu Plače
    kako naj bolani ljubijo domovino ,ko jim niti dostojnega zdravlejenja noče(več) ponuditi!.
    tudi tisti ,ki ljubijo domovino in imajo krščanseke “navade” bodo volili,bivšo”komunajzersko) drhal..
    niso pozabili ,da jim je bilo(takrat) boljše in v cerkvo so lahko hodili po mili volji…

  • Desperado je rekel/-la:

    SPOŠTOVANI NA VESTI

    MENE PA ZANIMA ZAKAJ ZA VRAGA SE TUKAJ NA VAŠEM PORTALU TAKO UBADATE Z JANŠO IN GA NON STOP NEKAJ PLJUVATE KOT, DA VAM JE GLAVNI TRN V PETI.

    ALI TO ZATO KER JE VAŠ SPONZOR LAŠKO?

    ČE SEBE SMATRATE ZA OBJEKTIVEN MEDIJ ZAKAJ POTEM V ENAKI MERI NE PLJUVATE PO ROPU, JANKOVIĆU, KUČANU, CVIKLU, ŠROTU SJ O NJIH BI SE DALO TUD MARSIKAJ, A NE ?

  • lolek je rekel/-la:

    15. šifra
    Ali veš o čem sploh govoriš, al misliš, da moraš vsako “iskrico” z nami delit? Izgleda, da si se res rodil pred 4 leti, ker včasih so bile minimalne plače večje kot 1000 EUR-ov, na zdravnika se ni čakalo, ker so si ti naredili lobotomijo še isti dan …

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    haha desperado :)

    ko so mu pa čestitali za abrahama, se na nisi pojavil?

  • dahvor je rekel/-la:

    hehehe … po do sedaj, zgodovina, videnem, je vsak sam sebi najbolj nevaren / vsak je ustvarjen, da zase skrbi, kar se ob Polne Lune svetlobi najboljše ponoči vidi…in vsak Človek, ki za drugega hoče skrbeti, hoče samo profit od tega zaskrbljenga dobit … po volitvah jih bom še kaj strosil … ko bom vidu, kdo bo za koga skrbu.

  • Robert je rekel/-la:

    SDS ima resne težave z rekom: prakticiraj kar pridigaš!

  • šifra je rekel/-la:

    @LOLEK
    …PREPRIČANI PREPRIČUJE PREPRIČANEGA
    O KAKŠNIH ISKRICAH TI TO..?
    zakaj so (tebi) moje “iskrice” moteče???? čitaj (še) druge komentarje….! ?..haloo?
    a sn jst mrbit tvoja bivša..da me takole. …?

    predstavljal si takole: j.janšo se boji……potem čitaj moj komentar..

  • šifra je rekel/-la:

    …@olek
    p.s.
    jst sem punčka, do nadaljnega…!

  • Robert je rekel/-la:

    @Farad (11): Kr še en FDVjevski doktor bo te dni tudi GRIMS.
    Takrat bo pa vse v redu, a, svojat zarukana?!

  • dahvor je rekel/-la:

    vsak in vse, ko je fajn počlo … Bog je ustvaru in pustil, da Stvarstvo samo zase skrbi … iz zbodovine, ni razvidno, da je osebno prišel kaj popravljat, ker ga je zaskrbelo, kako je, kako bo, če ne bo…ko ne skrbi…to Ljudje počnejo, to nalogo ima Vest, ko se oglasi, da niso dovolj poskrbeli in se morajo vrniti, še malo poskrbet, da bo vse potem zaskrbleno … ja to je pa že nevarno, za Človeka skrbet, Človeku treba dat, to pa ni nevarno več, vsak Človek, Živalce in Rastlince rade kaj dobijo…voljeni volilčev glas najraje…se nadtrudim, da ne bi na volite kaj uplival, hehehe, pa vseeno moram kaj tipkat, poročila študentov poslušam.

  • Farad je rekel/-la:

    No, čemu tako razburjenje Robert? Dejstvo je, da se ob omembi fdv doktorjev tipa spomnim na komad Reper od Slona in Sadeža, ki med drugim pravi…velik so govoril, a zlo mal povedal.

  • dahvor je rekel/-la:

    …in komaj čakam, da boste volili, da se portal Vest na Vesti spet vrne, k Normalnim Ljudem, k resničnemu življenju, če se je že pojavu kakšen šef, da igrlnice reši, na borzi se spet samo kupovat začne, nič več, hitro, ne bo naprodaj, vse še ni razprodano…knjige znanstveno podkovane-verjetno kovače, ki znajo Vole podkovat, se na prste ene roke da preštet, Konjskih kovačev je verjetno malo več, Knjižnih kovačev pa sigurno največ.

  • en_tipson je rekel/-la:

    “ČE SEBE SMATRATE ZA OBJEKTIVEN MEDIJ ZAKAJ POTEM V ENAKI MERI NE PLJUVATE PO ROPU, JANKOVIĆU, KUČANU, CVIKLU, ŠROTU SJ O NJIH BI SE DALO TUD MARSIKAJ, A NE ?”

    Mogoce, ampak oni ne vodijo drzave.

  • lolek je rekel/-la:

    Šifra
    Če si pa punčka se pa oproščam :)

  • tiib je rekel/-la:

    Bliža se DAN “D” s Katarino Kresal na nevemkaterem trgu.. Jupi!

    Čeprav sem abstinent razmišljam, da bi se ga 21.9. okrog desete ali enajste zvečer naluckal. Moji bodo namreč praznovali, pa bi se spodobilo, da se poveselim z njimi.. ;-))

  • angie je rekel/-la:

    Desperado:MENE PA ZANIMA ZAKAJ ZA VRAGA SE TUKAJ NA VAŠEM PORTALU TAKO UBADATE Z JANŠO IN GA NON STOP NEKAJ PLJUVATE KOT, DA VAM JE GLAVNI TRN V PETI.

    Drži, vsem, ki mislimo s svojo glavo in možgani je natančno to: nezaželen in skrajno zoprn trn v peti, Joj,kako boli….

  • ED je rekel/-la:

    Jep, o Zverovih ‘duhovnih vrednotah’ bi ve marsikaj povedati Ludvik Čanžek, financer in ustanovitelj časopisa Demokracija, ki so ga Zver, Ivan in Rajko Janša, Zagožen, itd. ‘pošteno’ zajebali, tj. okradli.

    Drgač pa, zelo dober članek; res se zdi, da janševiki na oblasti ne morejo zapopasti, da je slovenska ustava liberalno-demokratska in ne korporativno-katoliška (privilegiji za RKC), ali kolektivistična (Cukjatijevo blebetanje o Volji (transcendentalnega) ‘naroda’, ki da je nad zakoni), ali tiransko-despotska, ki bi opravičevala avtoritarno, despotsko oblast ali fuhrer-prinzip način vladanja, ki smo mu priča pod letečim slonom Ivanom Janšo.

  • janez je rekel/-la:

    Zato ker Janša dobro ve, s koliko ničlami se piše beseda PATRIOTIZEM.

  • BOTA je rekel/-la:

    Vlada je le eden od stebrov upravljanja te države. Žal, se je z vključitvijo Slovenije v Evropsko zvezo pomen in politična moč vlade na nek način povečala v primerjavi z močjo ostalih stebrov. K tej eroziji moči je dodatno prispevala tudi vlada na razne načine (plače sodnikov, ravnanje s prejšnjim predsednikom države, ….).

    Politika aktualne vlade in njenega predsednika je najbolj nevarna demokraciji v Sloveniji.

  • Glas ljudstva ! je rekel/-la:

    Levica krepko prevzela vodstvo
    SDS zaostaja za SD že za 5 odstotnih točk
    Avtor: Ninamedia

    Merjenje volilnih namer 18. septembra je potrdilo trend, ki se je nakazoval že v prejšnjih dneh: SD je ujel in prehitel SDS
    Med razlogi za tako presenetljiv obrat je potrebno na prvem mestu omeniti odločen angažma nekdanjega predsednika Milana Kučana in ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki sta jasno podprla leve stranke, še posebej Pahorjev SD. Ne smemo spregledati niti skupnega nastopanja “levega” trojčka, ki je v zadnjem tednu prešel medsebojne razlike in zamere in nastopa zelo enotno. Da je trojček postal zelo resen tekmec dokazuje tudi današnji nastop Janeza Janše na prireditvi SDS, kjer je premier ostro in kritično spregovoril o treh levih strankah, ki da so pravzaprav le nekdanja Ropova vlada v drugačni obliki.

    Dnevni vzorec 150 anketiranih je sicer premajhen, da bi lahko z gotovostjo trdili, da je prišlo do preobrata, vendar pa sešteti rezultati zadnjih dni vsekakor pokažejo, da se v volilnem telesu nekaj dogaja. Podobno pokažejo tudi ankete nekaterih drugih agencij.
    Danes in jutri so na največjih televizijah še zadnja soočenja. Zanimivo bo videti, ali bodo prinesla kakšne bistvene spremembe. Ninamedia bo merila volilne namere še jutri, rezultate in zaključni komentar bomo objavili okrog 22. ure.

  • Desperado je rekel/-la:

    angie:
    JZ PA NEKAKO S SVOJO GLAVO MISLIM, DA S TVOJO GLAVO MISLI KDO DRUG

  • ervinator je rekel/-la:

    Med razlogi za tako presenetljiv obrat je potrebno na prvem mestu omeniti našo kreativno metodologijo.

  • Farad je rekel/-la:

    Glas ljudstva, 150 anketiranih????? Lepo bi bilo, če bi komentatorji ohranili vsaj minimalno stopnjo resnosti.

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    14. točk fašizma L.W.Britta:
    1. Močan in trajen nacionalizem.
    2. Preziranje človekovih pravic.
    3. Iskanje sovražnikov in grešnih kozlov.
    4. Nadvlada vojske.
    5. Nadzorovana/obvladovana množična občila.
    6. Obsedenost z nacionalno varnostjo.
    7. Prepletenost vlade in cerkve.
    8. Varovanje moči korporacij.
    9. Zatiranje moči delavstva.
    10. Preziranje intelektualcev in umetnosti.
    11. Obsedenost s kriminalom in kaznovanjem.
    12. Razširjena kronizem in korupcija.
    13. Razširjen seksizem.
    14. Nepoštene volitve.

  • medek je rekel/-la:

    In kdo jim bo preprečil št 14.?

    Neva Predan?, o bog pomagaj?

  • Andreja je rekel/-la:

    Kdo pravzaprav je JJ???????

  • Gandhi je rekel/-la:

    Ej fantje z močno povečano žolčno zlezo!
    Še posebej Thor in njegov strah pred 14. točko v njegovem manifestu!
    Delal sem osem let v volilni komisiji - do teh volitev so me vedno pismeno obvestili, in vabili v komisijo. Nisem v nobeni stranki, je pa res, da dajem vsem (tudi ljudem v mestni volilni komisiji!) vedeti, da sem politicno bolj desno orientiran kot pa levo. Tudi za te volitve sem se rezerviral cas, pa ni bilo obvestila od nikoder. Ko sem poklical na obcino predsednika komisije, so mi rekli, da sem izpadel iz spiska, da je sedaj ze prepozno, itd. Soseda, ki je clan SD, pa je bil v volilni komisiji v casu Juge, po letu 91 pa ne vec, so pa poklicali - ce bi hotel biti…. Tudi kolega iz podjetja, ki javno priznava, da je delal za Udbo, so poklicali, ce bi delal v volilni komisiji, ceprav v volilni komisiji ni nikoli delal….
    Mislim, da to ne delajo Jansa in njegovi!

  • neee je rekel/-la:

    Petar , 10/10/2008, 00:14
    Gospodja Mekina apsolutno nije u pravu. Pitanje citaoca je sasvim na mestu. Vec dugo pratim izvestavanje Politikine dopisnice iz Slovenije, i moram priznati i sam se pitam ima li u toj zemlji neceg dobrog. Nemam, naravno nista protiv kritickog novinarstva, a nisam ni ljubitelj sada vec bivseg slovenackog premjera g. Janse cija vlada je cesto bila na meti dopisnice. Medjutim, ne mogu da se otmem utisku da u tekstovima gdje. Mekine stalno provejava nekakv duboki licni animozitet prema sredini iz koje je dopisnik. Dakle, ne trazi niko lakirovku, trazi se samo malo vise odmerenosti i malo manje privatne rezignacije.