19. september, 2008 | Igor Ž. Žagar

Koline!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Začnimo tam, kjer se je včeraj končalo. Povprašan, naj v tridesetih sekundah, še zadnjič pred volitvami, nagovori volivce, je predsednik vlade, vlažno hrepenečega pogleda, v skoraj ponižni skrušenosti (povsem dopuščam, da je kdo v tej podobi jagnjeta pred zakolom videl neskončno moralno moč, zbranost in disciplino), slovenskemu občestvu naznanil, da bi kot mandatar želel oblikovati kar najširšo vlado, v kateri bi sodelovale tako rekoč vse stranke, saj da Slovenija to potrebuje. Takšnim vladam se ponavadi pravi vlade »narodne enotnosti« in se jih ponavadi oblikuje v kriznih trenutkih, ko ni prostora in časa za aktivno konkuriranje različnih političnih programov. Krize v Sloveniji ni. Če bi poslušali predsednika vlade in njegove ministre, zlasti v času predvolilne kampanje, Sloveniji celo še nikoli ni šlo bolje, in to na vseh področjih. Zakaj bi predsednik tako uspešne vlade, ki je ustvarila tako idealne pogoje, plediral za oblikovanje velike koalicije s strankami, ki imajo na te uspehe (oz. »uspehe«) drugačen pogled? Zakaj bi si na tej poti strmega uspeha kar sam podtikal polena pod noge, ko pa je pot vendar dobro tlakovana, nebo pa jasno in brez oblačka?

Predvsem pa, kako je mogoče istočasno poudarjati, da SDS na volitvah potrebuje zmago z veliko razliko? Zakaj pa z veliko razliko? Če je njena goreča želja za prihodnost Slovenije združiti vse politične sile, potem zmaga z veliko razliko ni ne potrebna ne pomembna. Prav nasprotno, le relativna zmaga takšno morebitno najširšo koalicijo (tudi aritmetično) sploh šele omogoča. Zmage z veliko razliko pač ne potrebuješ takrat, ko želiš povezovati, potrebuješ jo takrat, ko želiš premagovati. S tem pa, seveda, tudi ločevati in razdruževati. Potrebuješ jo takrat, ko se več strank nasprotne politične orientacije (od tvoje) pred volitvami nedvoumno poveže, tiste, s katerimi bi se morda želel povezati ti, pa na to uho ne želijo slišati prav dobro (vsaj večina ne). Kako nevarno uspešno je lahko takšno povezovanje, Janez Janša sam dobro ve tako iz časov oblikovanja Demosa kakor iz časa svojega lastnega povezovanja pred volitvami 2004: tako povezanim strankam namreč naklonjenost v meritvah javnega mnenja ponavadi naraste. In zmago z veliko razliko potrebuješ prav zato, da bi premagal tako povezane stranke, ne zato, da bi oblikoval kar najširšo koalicijo za dobrobit Slovenije.

Da je to res prava tema, je Janša pokazal tudi v današnjem soočenju, kjer je veliko koalicijo ponudil kar trikrat. Pa ga je Pahor vljudno zavrnil. In vljudnost, komunikacijska vljudnost, je bila, pod površjem ponujenih tem, pravzaprav osrednja tema nocojšnjega soočenja. Namreč, ali lahko ob govorcu, kakršen je Janez Janša, res vztrajamo pri vljudnosti in strpnosti? Morda je to res Pahorjev stil, morda čez to mejo res ne more in/ker ne želi, ampak, ali si to lahko privošči pri nasprotniku, ki tudi zasebne razgovore uporablja kot javne argumente?

Vse od začetka volilne kampanje namreč Janša uporablja isto uspešno taktiko, ki je nasprotniki niso uspeli ali pa niso hoteli razumeti: na vprašanja odgovarja z vprašanji, na primere s primeri. In ker je spraševalec sam pričakoval odgovor, svojega odgovora, ponavadi, nima, obenem pa ne zmore (in ne zna) pokazati, da na vprašanje pravzaprav sploh ni bilo odgovorjeno.

Zato bi težko enosmiselno rekli, kdo je bil v današnjem soočenju »boljši«. Če vam je v stvareh politične kulture bližja odrezavost in zajedljivost, potem je Janša nedvomno favorit. Če vam je ljubša vljudnost in strpnost (ki je v kontekstu, ki je že v izhodišču definiran kot politični boj, lahko razumljena tudi kot neodločnost in omahljivost), potem je favorit verjetno Pahor. Vljudnost in strpnost je (lahko) učinkovita le na dolgi rok, odrezavost in zajedljivost pa ima takojšnje učinke. In volitve so pojutrišnjem…

Kakorkoli že (bo), Janša ni lahek nasprotnik, je pa predvidljiv. In počasi bi bil že čas, da se njegovi politični kolegi tega zavedo.

Igor Ž. Žagar

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
34 x komentirano
  • Mark je rekel/-la:

    Prosim vas, da ste naslednjic malo bolj nepristranski. Priporocam vam pa tudi malo vec posluha, do politicnega utripa. Ocitno ste bili vzgojen na FDP, ali njim podobnim institucijam.

  • Mirjana je rekel/-la:

    podpišem.

  • Mirjana je rekel/-la:

    kolumno, se razume.

  • klavdij je rekel/-la:

    malo morgen

  • ervinator je rekel/-la:

    Pahorjeva umirjenost ni namenjena samo Janši, ampak tudi arogantnemu Golobiču in zaletavi Kresalovi. Če bodo namreč oblikovali vladno koalicijo, ju bo Pahor na nek način moral držati nazaj, da jima od napovedane kadrovske in revanšistične politike njune ambicije ne ne zameglijo pogleda na to, kdo je formalni premier. Sicer pa o uspešnosti Pahorjeve taktike pričajo javnomnenjske ankete, ne nazadnje tudi rezultat volitev. Drža Golobiča in Kresalove (čudno, da nisi pohvalil Pečeta) bo ne glede na strokovno mnenje doktorja Ž. dobila pravo oceno šele jutri, in sicer pri veliko bolj relevantnem presojevalcu retorike.

  • južnoštajerski pero v mariboru je rekel/-la:

    Žagar je iztipkal še zadnji konglomerat ubupanega krika in glorifikacije Pahorja da reši kakšno izgubljeno ovčico na vesti ali prepriča še najbolj prepričane.
    Mirjana kaj pa ti nebi podpisala? Če bi Žagar in Sever napisala da je rdeča in oranžna lepša barva kot rumena, bi tipkala hvalospeve o neskončni modrosti kolumnista.
    Predvidljivo.

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Sam sem morda pričakoval več žolca, vsaj agresivnosti, glede na poslednjost soočenja. Prav globoko pogovor ni šel, bilo je nekaj nizkih udarcev Janše (USB-ključek, veleposlanik v Izraelu), tudi sprenevedanja (roka vsem, a roka vprašljive trdnosti), ob čemer je vsaj dvakrat ponovil, da je pomembno nesprenevedanje. Pahor je pojasnjeval jedrnato, zdi se mi iskren človek, vreden zaupanja, a pri nekaj stvareh mi ni deloval modro, recimo v odgovoru Živadinovu, “ja, bila bi dobra atrakcija” ali nekako tako. Ampak je samo pol atrakcija, pol pa kar “znanstveni generator”.

  • MI5 je rekel/-la:

    A veste kera bo v pondelk hit?

    ŽIGA ŽAGA POJE ŽAGA.!!!

    MA KAK PAHOR,LEPO VAS PROSIM!!!! BLEF!!! ŠVIC!!!

  • medek je rekel/-la:

    Meni je Janša totalno morbiden in mi ni jasno kako se folk pali na tak ksiht. Na faci mu piše, da je patološki lažnjivec.

  • Robert L. Tuva je rekel/-la:

    Mimogrede, a je komentiranje komentarja predvolilnega soočenja kršitev volilnega molka?

  • medek je rekel/-la:

    Aja , pa res :)

    Nič, potem pa lahko noč: http://www.youtube.com/watch?v=faybY4TXtv0

  • miško je rekel/-la:

    Včeraj se je Pahor močno osmešil, ko ni vedel našteti svojih kandidatov za ministre…
    Po mojem mnenju je blestel Golobič. V vsakem trenutku in vsaki situaciji je imel pripravljen argumentiran odgovor, poleg tega pa so se moji pogledi povsem skladali z njegovimi. KK je sicer odločna a govori naučene fraze za katere bi upal trditi, da včasih ne pozna vsebine.
    JJ je včeraj kljub ovčjemu kožuhu, ki si ga je nadel, parkrat zlezel s svojo volčjo nravjo izpod nadete maske. Najočitneje pri vprašanju o Patriji.

    Peče se je ponovno izkazal kot odličen retorik, ki ima še svetlo prihodnost v slo politiki, še posebej, če si bo kdaj v prihodnosti spral z glave olje ali kar že je tisto kar se mu sveti na glavi in tudi na zunaj postal malo manj čudaški. Po večini njegovi idej bi si upal trditi, da ni pretirano čudaški, vsaj za naš politični prostor ne.

    O ostalih nimam mnenja, ki bi ga bilo smiselno napisati na forum… ;-))

  • Javnik je rekel/-la:

    IŽŽ - še en fajn tekst.

  • JoJo je rekel/-la:

    kako fino bo volit proti tiranu JJ. :) Za svobodno odlocanje brez psihopata!

  • Mirjana je rekel/-la:

    VOLILNI MOLK!!

  • Losos je rekel/-la:

    MOLILNI VOLK!

  • Bobek leta je rekel/-la:

    ehem, KOLILNI VLOM, KOLINLI VLOM?

  • Zhou Enlai je rekel/-la:

    MIŠA MOLK

  • BOTA je rekel/-la:

    Sloni molčijo!

  • Desperado je rekel/-la:

    V bistvi je tisti, ki ga tle pluvate cel čas v vseh soočenjih peljal vaše favorite scat. 100% zbran, fokusiran,načitan, podatke stresa iz rokava, ravo tako argumente, ne da se ga zmest, deluje kor stroj.
    Skratka rutiner in mojster retorike.

    Vaši pa so večinoma le žaljivi in mečejeo ven puhlice brez podlage z izjemo Barbike, ki se je potegnil preveč nazaj v skromnega fantka s kmetov, deloval je kot, da je polulan namesto, da bi bil nasmejan razigran in nasploh to kar v resnici je, pozer in šminker.

  • Losos je rekel/-la:

    MIŠA MOLK MOLILNI VOLK!!!

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    kako bo kaj izgledalo, ko bo sns v vladi :S

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    še dobro, da nima g. jj danes diareje

  • Beno je rekel/-la:

    Ne znamo utihniti :D

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    saj pa ni prepovedano govorit! prepovedano je propragirat tega ali onega kandidata

    npr. NE SME se napisat VOLITE JANŠO ali pa NE VOLITE JELINČIČA

  • Kowak je rekel/-la:

    Volilni molk?
    Poglej morda na http://www.tinaterzan.si/?p=302

    Desperado: preberi si svoj post vsaj 100 X. Tvoji prijatelji menijo, da bo delovalo.

  • Mirjana je rekel/-la:

    MIŠA MOLK MOLILNI FOLK

  • šifra je rekel/-la:

    psttttttttttt!:)

  • ED je rekel/-la:

    Leteči slon Janša ne more iz svoje kože. Na soočenju je ‘podelil’ nekaj nizkih udarcev, hkrati pa govoril o široki koaliciji ali nekaj podobnega. In Pahorju ca. 3-krat ponujal povolilno koalicijo, ta pa mu je vljudno dal ‘dvojko’. Pravilno!

  • lubrikant je rekel/-la:

    “Žagar je iztipkal še zadnji konglomerat ubupanega krika in glorifikacije Pahorja da reši kakšno izgubljeno ovčico na vesti ali prepriča še najbolj prepričane.” ta je pa resn nenivo..jebo vas!.. preberem enga najboljših komentarjev, čeprou hkrati po moje zapoznelo reakcijo oziroma javljanje levičarja, ki še vedno zna mislit, potem pa v odzivih navedeni citat iz kerga izhaja, da tip sploh ni štekou, kaj je poanta komentarja….resn podn..kakorkoli..strinjam se z Žagarjem…Pahorjev problem je v tem, da člouk pri njegovi uljudnosti in strpnosti prej kot v smiselno strateškost posumi v puhlićavost kakor tudi, da J.J. pač ni tko lahkh zalogajčk in da je še večji problem, da je njegov princip nedoumljen…težava levice je v tem, da je sama pristala na populizem, namesto da bi se naslonila na kadre, ki so sposobni resne analize…tako jest razumem tole od Žagarja..

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Robert L.Tuva, komentar je bil napisan 19.10.2008 ob 23.uri 40 minut, 20 minut pred začetkom volilnega molka. O naštevanju kandidatov za ministre s strani enega od predsednikov strank pa tole; v pogovoru s soprogo se danes nisem mogel spomniti imena enega od predsednikov strank, pa jih prenašam (-mo) že par mesecev. Ne navajam imen-volilni molk, da ne bi vplival na koga od omahljivcev.
    Ha,ha.

  • pigiron je rekel/-la:

    Gre predvsem za suverenost pri odgovorih.
    Država je resno podjetje in samo leporečenje (t.i. vljudnost), želje ter obljube ne bodo prinesle želenih rezultatov. Še posebej ne ob kroničnem pomanjkanju znanja konkretne “ekonomije gospodarstva”.
    Ko se človek odloči za podjetje ve KAJ in KDAJ (t.i. odrezavost, kajne), ter ve KAKO in S KOM. In gorje tistemu “direktorju”, ter njegovim zaposlenim, če ne pozna svojih najožjih sodelavcev s katerimi naj bi po mesecih priprav, menda, prevzel podjetje z imenom Država. Hmmm(!), …(?!)…Po mesecih priprav ?!?

    Bravo g. Žagar! Tudi Vi ste postali vljudni. Čestitam! Po vrsti Vaših člankov na tem mestu lahko zapišem, da bolj kot za koga drugega velja za Vas, da volk dlako menja, nravi pa nikoli. Ko drugim najraje nastavljate ukrivljeno zrcalo, Vam svetujem, da se v tistega ravnega, kdaj pa kdaj, pogledate tudi sami (vsaj za dobro Vaše karme).

  • marjan je rekel/-la:

    No, še nekdo. ki je povedal g. Žagarju kar mu gre!

  • Kmet je rekel/-la:

    Pismu nu! Zdej pa še koline niso več tistu kr so včasih ble. Čeprov gre na nož. Ja letos so bli sami mesarji v prdvolivni kampanji. Kaj čmo, takle mamo!