24. september, 2008 | Denis H.

Gemüeseorchester, zvok zelenjave

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Eksperimentiranje na glasbenem področju je stalna praksa in vsak dan lahko doživimo nekaj novega. Nekateri se odločajo za različna zdravljenja, celo z Mozartovim ˝Laudate Dominum˝, z Emmo Kirkby na sopranu, na drugi strani pa je opaziti minimalizem na vsakem koraku, tako v sami klasiki, kot v novodobnih mainstreamovskih krogih.

Pa vendar je bilo verjetno vedno tako? Beethoven je v glasbi videl najvišje razodetje, Konfucij ubranost, danes pa po večini vlada neka miselnost, da je to le neka vrsta zabave, pri kateri je kompliciranje nepotrebno.
In tako imam občutek, da se nekako enako dogaja z inštrumenti. Od glasu smo preko umetelno okrašenih glasbil v Egiptu, nekaj časa živeli v času, ko so najboljša glasbila izdelovali najboljši umetniki in poznavalci lesa in drugih surovin. Današnji svet je prevzel sintetiziran zvok, katerega so nekateri pripeljali do skoraj nesmiselnega ponavljanja. Ampak eksperiment ostane.

Eden takšnih eksperimentov je Vienna Gemüeseorchester ali po domače, dunajski zelenjavni orkester, ki sem ga sem prvič srečal nekje leta 1999 na Dunaju, ko smo čakali na ˝špil˝. Imeli so na voljo prostore najete tam kjer smo bivali tudi mi in ko sem jih videl sem bil izredno presenečen in nič mi ni bilo jasno. Držijo se pravila, da je glasbílo oziroma glasbeni inštrument s katerim izvajamo glasbo, lahko vsaka stvar, ki povzroča nek zvok ali ton.

Solata, čebula, buče, korenje, paprika, fižol in druga hrana, so bili inštrumenti, na katere so igrali.
Žal mi je da jih nisem bolje spoznal, saj so takrat šele pričenjali s svojo dejavnostjo in večina je v njih videla zgolj čudake, danes pa uspešno koncentirajo po Evropi in Aziji.
Njihov house naravnan beat, free jazz aranžma so res nekaj posebnega. Sicer pa jih glasbene zvrsti ne omejujejo, saj se radi sprehodijo tudi med experimentalo elektroniko, noisom, dubom in ti. clicks’n'cuts.

Denis H.

Vir: Youtube
Avtor: vegetableorchestra

Vir: Youtube
Avtor: manduo

V orkestru sodelujejo:
Jürgen Berlakovich
Nikolaus Gansterer
Susanna Gartmayer
Barbara Kaiser
Matthias Meinharter
Jörg Piringer
Richard Repey
Ingrid Schlögl
Marie Steinauer
Ulrich Troyer
Tamara Wilhelm

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano
  • Kmet je rekel/-la:

    Evo, tu ti je muska za kmete! Solata, čebula, buče, korenje, paprika, fižol… ma jest imam doma celo filharmonijo! Samu kej ku mimanka ena dobr ababa de bi tu mal dirigirala. Kaj čmo, takle mamo!

  • korenček je rekel/-la:

    ti raje na koso pa grable
    špili, to pa babi pusti