10. oktober, 2008 | Denis H.

Elektrarna na lasten pogon

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Če se vprašam, kakšna bi bila današnja elektronska glasba, če ne bi bilo ˝elektrarne˝, ali po nemško, Kraftwerkov? Odgovor je enostaven – nepopolna.

Ustanovitev skupine se postavlja v leto 1970 in sicer kot duo, ki sta ga ustvarila Florian Schneider in Ralf Hütter, ki sta prvotno sodelovala v kvintetu pod imenom Oraganisation. V letih 1970-1974 sta ves čas poizkušala poiskati rešitev in sta v tem času zamenjala sedem sodelujočih, zato se njihovo klasično udejstvovanje piše pod leto 1975 in Autobahn turnejo. Zgodnja zasedba je nastopala v umetniških galerijah, večinoma na otvoritvah razstav, kjer se je srečevala mladina podobnih pogledov.

V iskanju prave formacije se jima je za kratek ali daljši čas pridružilo še deset glasbenikov, v današnji sestavi pa sodelujeta še Fritz Hilpert in Henning Schmitz. V zadnjem letu pa je pristopil tudi Stefan Pfaffe, ki kot videotehnik občasno na tem mestu menja Floriana Schneiderja.

Düsseldorfski ustvarjalci vztrajajo že več kot 38 let in v vsakem desetletju so pustili pomemben pečat. Njihova dela presegajo meje enostavne zabave in se spuščajo v eksperimentalne potenciale svojega časa.

Neo pop elektronski zvoki, ki smo jih vajeni iz igric prejšnjega stoletja še nikoli niso bili tako zanimivi kot v izvedbi teh ˝robotov˝, kot jim radi rečejo zaradi njihove uniformiranosti na ovitku plošče The Mix. Na njej namreč spominjajo na ruske konstruktiviste, ki so svojo umetniško vlogo razumeli kot družbeno koristno delo. Po drugi strani pa naziv izhaja tudi iz ruske besede robotnik (delavec).

Sama glasba je sestavljena iz ponavljajočega ritma, lepljivih melodij, zahodne klasične harmonije in minimalističnega aranžmaja. Pri vokalih pa se poslužujejo klasičnega vokoderja ali kasneje tudi računalniške obdelave.

Konec sedemdesetih so njihovo predanost preučevali post-punk vizionarji, v osemdesetih so njihovo glasbo častili ustvarjalci izvirnega chicaškega in detroitskega housa, v devetdesetih so se jim poklonili mojstri evropskega techna, pomembno pa so vplivali tudi na slovenski Laibach. Njihove ideje, same zvoke in druge prvine lahko najdemo pri znanih pop izvajalcih kot je bil recimo David Bowie in je Iggy Pop v bolj elektronskih vodah pa omenjamo imena kot so Gary Numan, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Human League, Depeche Mode, Joy Division, Giorgio Moroder, New Order, Cabaret Voltaire, Art of Noise, Yello itd…

Tudi njihovi nastopi so vedno nekaj posebnega, saj z vizualizacijami izredno dopolnjujejo svoja minimalistična sporočila, ki ˝osveščajo˝, saj le ta vpletajo tako na politični, kot tudi okoljevarstveni nivo. Sama besedila govorijo o evropskem urbanem načinu življenja in tehnologiji, kot so na primer potovanje z avtomobilom po avtocesti, vožnja z vlakom in podobno.
Album Autobahn je prvi, ki je naletel na mednarodno pozornost, je že krasen primer večplastnosti njihovih sporočil. Spraševali so se namreč, kaj je tisto, kar najbolje določa povojno Nemčijo? Avtocesta, ki je imela in še ima simbolni pomen na več ravneh. Je dejansko Hitlerjeva ideja, ki je omogočila hiter premik vojaških enot med drugo svetovno vojno. Krafwerke vodi tudi razmišljanje o paradoksalni naravi urbanega življenja, kjer se ob zavedanju odtujevanja v modernem svetu vseeno veselimo novih tehnologij.

Do sedaj so izdali štirinajst albumov, med najbolj znamenita dela štejemo Computerwelt, Computer Liebe in Heimcomputer z albuma Computerwelt, Music Non Stop in Autobahn z isto imenskega albuma, Pocket Calculator, Trans Europa Express (TEE), Radioaktivität (Radioaktivität), Das Modell, Die Roboter (Die Mensch-Maschine), Neon Lights, Tour The France in mnoga druga…

Kraftwerk so elektronske eksperimente preoblikovali v pesem in postavili temelje moderne pop glasbe in danes skoraj ni mogoče zaiti v elektronske vode, kjer ne bi bilo njihovega pečata…


Kraftwerk- Autobahn


Vir: Youtube, avtor:cecibeans

Kraftwerk - Trans Europe Express


Vir: Youtube, avtor: marianapoulain

Kraftwerk - Radioactivity


Vir: Youtube, avtor: kkkkkklf

Kraftwerk - Das Modell


Vir: Youtube, avtor: Galgo23

Kraftwerk - Die Roboter


Vir: Youtube, avtor: vj19870330

Krafwerk - Pocket Calculator


Vir: Youtube, avtor: bodland

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.