27. oktober, 2008 | Vest

Padalski rekord

Todorović postavil Guinnessov rekord v skoku v tandemu.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V dneh, ko je Slovenijo obnorela britanska kraljica je nas v pisarni društva YHD obnorel Goran Todorović – človek, ki je postavil svetovni rekord, kot oseba, ki uporablja invalidski voziček, v skoku s padalom, v tandemu, z višine 8.200 m in izboljšal star rekord za 1.500 m.

Njegovo pripovedovanje in plane za prihodnost lahko vidite v videu, Goran pa s to in prihodnjimi akcijami tudi zbira sredstva za operacijo.

Prevod:

Predstavitev

GT: Jaz sem vojaški padalec, do sedaj sem opravil 984 skokov. 18 decembra 2003 sem zaradi okvare padala padel z višine 1.200 metrov. Na tla sem priletel s hitrostjo okoli 120 km/h. Že od vsega začetka sem vedel, da bom ponovno skakal. Čez tri leta in pol po nesreči sem ponovno skočil v Beogradu z višine 3.200 metrov. Od nekdaj sem si želel skakati z veliko večjih višin. Do danes je bila največja višina izvedena v tandemskem skoku z invalidom 6.500 metrov. Slavko Perbil, slovenski padalec, ki je bil v vojski v moji enoti, je prišel v Beograd, ko sem imel kamp “Hoja po oblakih”. Pomagal mi je zbrati denar za zdravljenje v Rusiji. Že takrat sva se pogovarjala, da bova skočila, ker v Srbiji ni bilo letala, ki bi lahko s padalci poletelo na večjo višino. Preko njega sem stopil v stik z ljudmi iz Slovenije. Letalo Pilatus se lahko povzpne do 9.000 metrov. Tako sva pred dvema dnevoma, natančneje 20. oktobra, skočila z višine 8.350 metrov. To je sedaj Guinnessov rekord, saj je prejšnja višina 6.500 metrov.

O novih podvigih

GT: Glede na to, da sem član združenja “Vse je mogoče”, sem tudi oseba, ki nikoli ne odneha. Prej sem se poleg padalstva ukvarjal tudi s potapljanjem, jamarstvom, prostim plezanjem,
bil sem član gorske reševalne službe. Ukvarjal sem se z mnogimi stvarmi. Leta 2002 sem se povzpel na Mont Blanc v Franciji, leta 2003 tik pred poškodbo pa na goro Elbrus na Kavkazu. Tako, da smo po skoku izvedli še en podvig z gospodom Brankom Ravnjakom - ponovno sem se potopil. Naslednja stvar - upamo, če ne bom obupal, da se bom spustil v jamo. Še naslednji podvig pa bi bil, da se povzpnem na goro - ne kot treking ampak kot alpinist - z vrvmi, klini in ostalo pripadajočo opremo.

Kdo vam pri teh projektih pomaga?

GT: Pomagajo mi prijatelji padalci, potapljači - preko njih stopam v stik z vsemi ostalimi ljudmi, ki bi mi lahko pomagali.

Kako je z zbiranjem denarja?

GT: Za vse kar počnem je potrebna določena količina denarja, do katere pa je ponavadi težko priti. Tako, da gremo korak za korakom. Upamo, da nam bo uspelo dobiti denar za vse kar imamo v načrtu.

Kako vam ljudje lahko pomagajo?

GT: Upam, da bodo lahko ljudje, ki gledajo ta prispevek kaj pomagali. Žal je za vse te podvige potreben denar - tako da, če kdo lahko pomaga, bi mu bil neizmerno hvaležen.

Če želite lahko prispevek nakažete na račun:

Račun

No, v resnici je obnorel predvsem našo sodelavko Mirico, ki je tudi sama že skočila v tandemu (in je zelo verjetno slovenska rekorderka s 4.500 metri) in izgleda, že spleta vezi za naslednji skok

Mirica in Goran

Pred skokom

Po pristanku

Fotografije posredoval IAHD Adriatic

Pred YHD

Naša padalka

Mirica padalka

vir: Miričin arhiv

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano