28. oktober, 2008 | Jani Sever

Slovenija upokojencev?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predsednik Stranke mladih Slovenije, Darko Krajnc je razočaran nad odsotnostjo razprave o mladih v času oblikovanja nove slovenske vlade in koalicijske pogodbe. Ima kar prav. Vse se vrti okoli Desusa, ker je precej žalostno.

Ne glede na to, da bo večina tistih, ki so mladi nekoč starih in da bodo nekateri celo dočakali nekakšne pokojnine, je naravnost grozljivo, če sta višina pokojnin in moč stranke upokojencev centralna politična točka konstituiranja nove vlade. Posebej, ker so druge vladne stranke v predvolilni kampanji poudarjale medgeneracijski dialog, razvoj, znanje tudi zdravstvo. Na koncu pa je videti kot da se vse skupaj vrti okoli pokojnin.

To ni nujno povsem slabo, če ne bo vladne koalicije zapeljalo v popuščanja, ki so bila denimo značilna za prejšnjo vlado. Janez Janša se je do zadnjega hvalil, da je bila njegova vlada do upokojencev radodarna. O pokojninski reformi pa je najbolj znameniti stavek izrekel že pred časom, ko je bil prepričan, da Sloveniji o pokojninski reformi ne bo treba razmišljati še kakih dvajset let. Kljub temu, da je Evropa ves čas opozarjala, da se mudi.

Karel Erjavec je včeraj že deloval precej bolj spravno kot pred nekaj dnevi. Zvenel je, kot da je pripravljen celo popuščati. Saj veste, kriza je in to globalna in on že ne bi hotel ogroziti finančne stabilnosti države. Pozabil je celo predvolilne obljube o višini pokojnin. A kljub temu so njegove besede ostale jasno na strani pokojnin, kar seveda ne more biti presenečenje. Tako se zdi, da je še največ odvisno od popuščanja ali trdnosti drugih.

Vendar sta ta trdnost ali popustljivost vedno omejena. Važna je cena dogovora. Erjavec ni zaman trmoglavil glede obrambnega ministrstva. Ker ga ni dobil, se je na drugi strani dvignila vrednost pokojnin v koalicijskih preigravanjih. To pa je posledično dvignilo ceno kandidatom Desusa za ministrska mesta. Če bo Karel Erjavec postal notranji minister, bo Desus zasedel eno najpomembnejših ministrstev, vsekakor bolj pomembno od obrambnega.

Ni pa nepomembno to, na kar opozarja Krajnc. V koalicijskih pogajanjih so pokojnine prekrile vse ostalo. Vsaj takšen je vtis. Krajnc govori o novih delovnih mestih za prve iskalce zaposlitve, o stanovanjih, pa zaščiti gospodarstva, predvsem podjetništva, okolju prijaznega kmetijstva, energetike, ki bi temeljila na obnovljivih virih energije in spodbujala ter promovirala učinkovito rabo energije, gradnji varčnih objektov …

V Sloveniji imamo stranko, ki pravzaprav odloča o zmagovalcih in je povsem orientirana v obrambo pravic dela prebivalstva. Prav to jo dela uspešno ter hkrati zelo motečo in tudi potencialno zelo škodljivo. Da se koalicijska pogajanja vrtijo predvsem okoli njenih zahtev pa je za vtis, ki ga prihodnja vlada o svoji politiki s tem že ustvarja, predvsem negativen. Najdražja koalicijska stranka se bo tega, kot kaže, šele morala začeti zavedati.

Med mlajšimi generacijami o tem ni nobenega dvoma. A tudi upokojenci imajo večinoma svoje potomce, na katere praviloma mislijo več kot sami nase.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
50 x komentirano
  • dugi je rekel/-la:

    ma to je kr neki, skos poslusam sam o upokojencih. Kaj pa aktivno prebivalstvo. O tem se pa nic ne govori. Upokojenci majo saj karla, kaj mamo pa mi, mladi, NIČ, noben se ne bori za nas, ker vse boli kurac.
    Itak pa bo ta vlada padla v dveh letih. Ze sestavljajo jo 1 mesec, pa se 1 jo bodo, mislim, kateri nesposobneži. Kako nas bojo šele vodili???

  • mittra je rekel/-la:

    Pri nas se vrti okrog upokojencev že od prvih demokratičnih volitev, vse do danes. Res žalostno, da smo ustvarili ogromno upokojensko volilno telo.

  • medek je rekel/-la:

    Limonada Patria pa Kahel notranji, ja res … Hrvaška vabi.

  • medek je rekel/-la:

    PU Ljubljana odgovarja: V primeru Cerkvenik policija ravnala v skladu s pooblastili

  • TURKMENISTAN je rekel/-la:

    NE SE PIZDIT! TO KAR STE VOLILI TO MATE.GLAVNO ,DA STE ZRUŠILI JANŠEKA.A NE? KAKO ŽE GRE UN REKEC “NAROD SI BO………………..SAM” :)

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    ERJAVEC SE JE ŽE V CELOTI PODELAL.nA VSE JE PRISTAL IN POKIMAL.upokojence je z obljubami o 600 eurov pokojnine tako prelisičil in nalagal , da mu je velika skupina verjela in zato izvolila

  • krajnc je rekel/-la:

    Bravo Jani, prav to smo danes debatirali - koliko je v resnici tu vsebinskih težav - so verjetno naj-bolj kadrovske - Kam z Karlom, Gregorjem…? In tako že tretji teden čakamo obljubljeni epilog…

    dugi - problem nas, ki se zavedamo težav mladih in se borimo za slednje je prav ta, da mladi ne grejo na volitve, da sami pri sebi nekaj protestirajo…na koncu pa še tisti, ki volijo, dajo svoj glas jelinčiču in podobnim - ki so že 20 let na vzvodih oblasti, pa mladim delajo zgolj in samo škodo!

    mittra - ja, in krivda je na tistih, ki ne grejo na volitve…mladih je v naši družbi kar dovolj za dostojno protiutež upokojencem a na volitve v nedeljo jih ni…

    nekaj rešitev smo v SMS že zdavnaj podali, pa se očitno nekateri na oblasti bojijo udeležbe mladih…volilna pravica 16 letnikom, e-volitve, internetne z osebno kodo (DŠ), volitve 2 dni - v petek ali soboto in ponedeljek…

  • xxx je rekel/-la:

    Grozljivo bo, če Desus dobi na naslednjih volitvah še več glasov. Kranjčev program je morda v teoriji dober (ne poznam - sklepam iz zapisa). Me pa njegovi tretje razredno populistični nastopi odbijajo.

  • TURKMENISTAN je rekel/-la:

    Brez zamere! Men se pa zdi ,da mladi takim kranjcem tipa ZSMS ne verjamejo.To je glavni problem.Tisti mladi,ki pa so pametni in imajo dobro življensko vizijo jim pa politikantstvo in politika nista izziv še manj potreba.Politika je pribežališče falirancev in nesposobnežev,tako levih kot desnih ,da se razumemo.ZSMS kranjcem se fučka za mladež.Preveč debatirate in razmišljate kako bi se prerinili k koritu.Marš kej koristnega delat. Smešni ste!

  • silvom je rekel/-la:

    Ali se sploh zavedate, kaj bi se zgodilo če bi VSI slovenski upokojenci na volitvah glasovali za DESUS ? Verjetno bi imeli dvotretjinsko večino v parlamentu !!! Hura !!!

  • šifra je rekel/-la:

    ..ja o upokojencih, vendar niso ničesar krivi…!
    če so “pobrali”(drugi)ves družbeni denar in imovino,ki so jo ustvarjali desetletja in jim pošteno pripada…!
    mladi se MORAJO(še) IZBORITI ZA(svoj) “KOŠČEK” torte ,ki jo še niso “ustvarili”…!

  • šifra je rekel/-la:

    @medek ..kaj se( teb)i dogaja …?
    … vedno bolj iz “konteksta”?

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Kod upokojenec s pokojnino, s katero združeno z ženino “penzionistično revščino” ob pametni porabi mesec preživim (-viva) bi rekel, naj se najnižje pokojnine uredi (zviša) s prerazporeditvijo denarja v pokojninskem skladu. Naj rajši povečajo minimalne plače, pa bo tudi za pokojnine več denarja-ob višji plači in nespremenjeni stopnji prispevkov. In ne pozabimo, da se nam obeta brezposelnost in tudi ti ljudje (s svojimi družinami), pri polni moči in volje do dela, morajo (pre)živeti. Ne pozabimo nanje. Sicer pa rešitev ponuja minister v odhajanju A.Vizjak in sicer, naj se vlada potrudi, da bo gospodarska rast velika. Lahko se je hvaliti z gospodarskimi uspehi, ko po svetu vlada konjunktura in “gre v denar” vse, kar narediš. Vlada naj poskrbi za še take davčne olajšave v gospodarstvu, kaj ti pomaga, če ni kupca za tvoje izdelke. Se vidi po tej izjavi Vizjakova “strokovnost” SDS-ovcev, nič kaj višja od strokovnosti povprečnega upokojenca, prebijajočega se s svojo “penzijo” skozi mesec.

  • Uroš M. je rekel/-la:

    Problem je, da sodeč po tem kar se dogaja dandanes pri nas, kakor tudi na Japonskem in verjetno še amrsikje je, da imamo enostavno rpeveč starih ludi in rpemalo maldih, ki morejo “skrbeti” preko davkov zanje.

    Je pa res žalostno, da je to osrednji kamen spotike, skoraj enako banalno kot celotna afera patria in še kakšna banalna stvar.

    Me prav zanima v času globalne krize, ko padajo cene vsem surovinam, celo nafti, ali bodo tokrat naši predragi trgovski botri spustili cene in na tak način razbremenili tako pokojnine, kot tudi marsikaterega državljana čedalje večje stiske.

    Ali se motim?

  • Uroš M. je rekel/-la:

    PS se opravičujem za tiskarske napake, se mi zelo mudi =)

  • Rak je rekel/-la:

    Mar ne bi bila idealna združitev strank starih in mladih. Bi se lahko kar sami zmenili. Ampak stari in mladi so itak v vseh strankah. Čemu potem sploh ti dve stranki? Aja, kraja volilcev in zbijanje moči drugim. Kako dalekovidno. Samo, kako naj to razumejo kratkovidni? No, razumeli ne bodo nikoli, bodo pa kmalu čutili.

  • janez je rekel/-la:

    Sj bo SD uvozu 100 000 južnih bratov v teh 4 letih pa bo. Vse za upokojence.

  • sveti gral je rekel/-la:

    Sever vidi se , da ne razumeš tematike. Upokojenci niso pri tem nič krivi in nimajo z mlado generacijo ničesar ,kar bi mladim materialno škodovalo. Po 40 letih dela je vsakdo opravičen do spodobne pokojnine, pokojnine s katero normalno preživi , tudi v domu starejših občanov. A se sploh zavedaš koliko denarja je vsak posameznik dajal v tale fond. Koliko odrekanja je bilo , za skupno dobro. Šole , bolnišnice, infrastruktura, telovadnice ,ceste so se gradile na njihov račun.Prišla je nova država in začela se kraja brez konca in kraja ,ki traja še danes. Na KADU kradejo in zapravljajo brez kompromisa.Potem se dobijo neki Pezdirji in Mrkaići , ki trosijo neumnosti brez meja, vse kar imajo je preobilna telesna teža.Si predstavljaš srednji sloj , pa naj bo to učitelj , ki po 40 letih dobi 700 evrov pokojnnine. Da te ni sram , kaj pišeš , govoriš in premlevaš in točno veš kam bo seme padlo.Bistveno vprašanje je kam je šel denar od leta 1988, kje so denarni skladi namenjeni penzijam. Kam so šle tovarne in druge materialne dobrine in tudi tiste , ki jih je brez sramu pogoltnila RKC,ki se danes sprašuje o pravičnosti. Kakšna perverznost in pritlehnost. A smo se zato borili???? Ko se spomnim laži takratnih (1991) politikov , da bo Slovenija 1996 nova Švica in da bo cestni križ končan 1998 mi postane slabo ob dejstvu , da smo bili nalagani in prevarani iz vseh strani takratne politične nomenklature, zlasti DEMOSOVE in njihovega dečka Sachxa. Vse ostalo, kar je sledilo je bila posledica skrajno pokvarjenih začetkov prej omenjenih perverznežov, ki jim je šlo zgolj za oblast in ne za demokracijo in blagostanje slovenskega naroda. To je danes še bolj jasno , kot je kadarkoli bilo.

  • dahvor je rekel/-la:

    …vsak Kmet sebe vidi kot Gospodarja Vsega, ne samo svoje posestvo in vse ostale samo kot Hlapce ali ne bodisijihtreba-take pa Kmet potolče, naprimer mucke … vsaka podobnost s slovenskimi managerji in politiki je zgolj naključje … so vsi iz kakšne kmetije doma … razen še vedno izjema Akrapovika - tega še vsi Peklenski Angeli in ostali gangi motoristični poznajo kot poštenega, odličnega strokovnjaka, jaz še dodajam, se mi zdi, da je tudi neodvisten.
    Edini smiselen ukrep Države je ta trenutek, da vse poslovalnice, ki dostojno zaposlenih niso sposobne plačat, zapre…to bi bla taprva regulacija države v gospodarstvu … pa naj ti poslovneži malo meditirajo, za kaj so na tem Svetu, ne pa da padajo pod upliv tečajev financ … kar tam govorijo in pišejo se je že vse zgodilo … kako smo rekli - napiši opis in kaj zasluži…da Kmetje svoje sanje, navadno o treh trahtorjih, naprej sanjajo … in o podpori Države seveda.

  • butalec je rekel/-la:

    Tudi z novo vlado bomo izgleda živeli še vedno v Butalah, odnosno nas imajo oblastniki za butalce. Zaradi medgeneracijske solidarnosti se višina pokojnin rešuje s plačami in ne s penzijami. Delavcem je treba povečati plače s tem se bodo po formuli povečale tudi penzije pa bo volk sit in koza cela. Zaradi višjih plač bodo tudi bodoči upokojenci imeli večje penzije, problem je samo ta, da bo premalo ostalo za dobičkarje in “tajkune”. Pa ne nas strašiti z demografijo, kajti butalcev za delati bo vedno dovolj, samo delo jim dajte. Na svetu je že sedaj problem v tem , da delavci ustvarijo veliko več, kot lahko s svojimi plačami kupijo. Zato se zadolžujemo in prihaja do recesije in celo krize. Politikantje v Butalah pa teh preprostih stvari nočejo priznati in medgeneracijsko solidarnost poskušajo rešiti tako, da bi upokojenci preživljali ne samo svoje brezposelne otroke ampak še vnuke in to s penzijo, ki ni dovolj visoka niti za njihovo dostojno preživetje. Za evropsko delo naj delavci dobijo evropske plače, pa bodo tudi pokojnojnine evropske, socila pa naj da svojo roko ven iz pokojninske blagajne in problema se je treba lotiti sistemsko in ne s parcialnimi rešitvami zadevo še zapletati. Se opravičujem za preprosto butalsko razmišljanje, sem pa prepričan da je vsebinsko boljše od politikantstva.

  • cro_hot je rekel/-la:

    @janez pravi:
    28. oktober, 2008 ob 16:14

    Sj bo SD uvozu 100 000 južnih bratov v teh 4 letih pa bo. Vse za upokojence.
    ***

    Če ne bi v 70ih prišli delavci iz južnih republik bi lahko še vedno peli Kajuhovo : Samo milijon nas je
    Nerodna reč !

  • francka je rekel/-la:

    Res je vse se vrti okoli upokojencev.Mislim pa,da je odveč bojazen,da bodo upokojenci dobili višje pokojnine.Zadnji razgovori bodoče koalicije nakazujejo,da se ne bo nič spremenilo.Nadaljevali bodo kot prejšnja vlada,t.j.z enkratnim dodatkom.Leta 2010 pa naj bi nekaj spremenili.Če so prejšnji vladi očitali,da deli predvolilne bombončke v obliki enkratne pomoči in,da to ni vredno nič mislijo sami tako nadaljevati.Le kje so predvolilne obljube?Usklajevanje pokojnin z neto plačami,najnižje pokojnine najmanj 600Evrov ali po Erjavcu celo 1000 Evrov.Tisti,ki smo razmišljali z glavo seveda nismo nasedli tem obljubam.Veliko naivnih volilcev pa je in zdaj imajo kar so izvolili.Erjavec kar pridno popušča.V predvolilnem času je bilo tudi veliko govora o povišanju plač.Posebno Kresalova in Golobič sta imela polna usta sociale in kako je Janševa vlada vse zafurala.Kako bosta vse popravila.Kaj pa zdaj obljubljata?Le pogrom v medijih,ki se pravzaprav že potihem dogaja.Res je svetovno finančno stanje slabo in recesija je tu,vendar so ti problemi že znani najmanj leto dni.Predvolilne obljube bi zato morale biti temu stanju primerne ne pa demagoške floskule,ki jih ni možno uresničiti.

  • dahvor je rekel/-la:

    Upokojenci in Upokojenke … ravno poslušam koliko plačujejo gostince -natakarje in kuharje - novodobni gostinci, v prečudoviti Sloveniji - sram me je, dobro, da od prisotnih samo jaz Slovensko razumem … zato Upokojeni naredite in uporabite svojo moč za Slovenijo - pa ja ne boste v taki sramoti Planeta zapustili … no in tudi to je tradicija 60-letna … tako imate svoj del krivde … da ma kuhar natakar 600 eu plače v Sloveniji … po podatkih njihovega sindikata … vsakemu Turistu to povejte-bo napitnina veča in kelnerji jo morajo s kuharji in ostalimi deliti - brez unih u pisarnah … in koliko vlad vladajočih se je v 60 letih zamenjalo - malo, skoraj vse lahko na pamet naštejem, zgodaj zjutraj … eni te isti, nič niso kot Delavci storili-nič kot Upokojenci ne nardijo…izbrani, šolani, poveličevani, pa strogo po navodilih partije, to je udbe še danes tako delajo, še danes si nič ne upajo, da ja privatizacijske pizde se gospodi dajo klicat … kar je pa naprej na poročilih je pa na hrvaškem, pa ja, seveda … Treba vse nardit, da Turist ne bi Slovenije začutil - samo poslušat mora, kaj mora čutiti … Španci imajo boljšo - Ko si v Španiji, se smej…ta bi bla odlična za Slovenijo -samo smeh bi blo treba s krohotanjem zamenjat … 2% več turistov, ste vse une birokrate, ki so 6 mesecev v Slovenijo sestankovat hodili, tudi šteli, kot turiste, ko so nehali, takoj je ratala kriza…uuu Hrvati ga pa dobro svirajo organizirano … kmalu se bo samo še sirene slišalo…in za konec - so rekli, da kmečka logika … ja kakšna pa je v Sloveniji, če lastnik Delavca plača za cc 190 ur dela 600 eu netto … vsak Kmet, v svoji delovni sili ne vidi vsegaspoštovanja vredne Delavce ampak navadne brezpravne Hlapce … farmarji še z mexikanskimi ilegalci si ne upajo tako,delat, predn kakšno grdo rečejo, dobro okoli prej pogledajo, da bi jih tako sramotno plačevli, jim pa niti na kraj pameti ne pade … niso pa povedali, koliko ima plače predsednik združnja in sem prepričan, da ni samo eno in da vsako združenje, položnice za članarino pošila …
    Slovenija od kot lepote tvoje, ja od Boga, Slovenci jih še niso in jih še ne zmorejo delat … mogoče, ko bodo Mladi namesti Starih delat začeli…če sploh bodo.
    Sicer meni bi 20eu na dan bilo dovolj, za moj življenski stil bi mi še za kakšno letalsko karto ostalo, samo, če bi mi kdo jih poklanjal, za 20eu na dan pa 10 ur ne bi kelnaru - pa to je glih zadosti, da bi bil čist in počesan, toliko stane vzdrževanje delovne obleke … in, ko o certifiktih govorite, potem poiščite tiste, ki so zanj dobili, toliko vrednosti, kot je država v razpadnju in v nastajanju rekla da so vredni … meni osebno ga je malo kasneje z dopisom ukradla-me prisilila kam naj ga uložim … danes se niti ne spomnim več kam sem tisoče mark vložu, samo se bom pozanimal, kateri gantar se kurči s temi tauženti mark in koliko vrednost danes ima-ga bom najdu in potem kot penzioner od pisarne do pisrne težil in potem naj gantar in ostali gspudje naprej modrujejo, da že v osnovi ni bilo prevare, bom hodu peš, da ne bo koga zamikalo mi dinamit ali pa tnt pod avto postavlat … Gostinci sem v bitki z vami - samo z Gostinci ne z bleferji, ki se delajo, da so prijazni…policaj ne more bit dolgo gostinc…policaju se samo zdi, da gostinci tudi samo postopajo…kako detektiva pogrešam, vsak dan je službo v mojem baru naredu, če zdaj nazaj gledam, res bi bila scena pol manj vredna, če ga ne bi blo, kako so se ga Gostje navadli -kot na tečnega hišnega ljublenčka, ki ga treba skozi čohat … upam, da še naprej u kamniku u penziji uživa in, da je zdrav in da ni ločen, da ni sam-osamljen in brado bi vsaj do popka zdej, ko je frej imet…
    Za naprej obljubim, se bom temam o upokojencih izogibalo, me zelo zadane, bit upokojen … mi je Mama od prjatla, vse dokumente na mizo prnesla, samo podpisat bi moral in bi bil invalidski upokojenec, joj, ko bi lahko opisal kakšna revolucije-obrati so se u moji glavi zgodili, ob pogledu, na papirje, na zdej boš pa upokojenec…ne in ne, nisem podpisal, danes mi je včasih žal, bi vam malo na strošku le bil, ne pa nič, tako mi ostane samo naprej it…o upokojencih in penzijah ne berem več, nima smisla … včasih so rekli, ko je kakšen priden Delavec - Mojster v penzion šel, na pa bo kmalu umrl, dolgo živijo samo tisti s penzijo, ki za časa delovne dobe, dela niso končali … hehehe, to jih še je, samo je tudi fajn musca na radiju…pa bom njih poslušal zdaj.

  • medek je rekel/-la:

    @šifra

    Razlaga: Če je Kahel bil nesposoben peljati nakupe Patrije, pomeni da je za notranjega ministra še manj sposoben, če vemo da janšev klan obvladuje podzemlje.

  • tomzee je rekel/-la:

    Čas je, da se Slovenci usedemo za eno mizo, si nalijemo čistega vina in priznamo, da je malo manjkalo pa bi naša mala oaza zdrsnila nazaj v Balkan. Mislim, da izjave vrha SDS spominjajo na radikalno politiko avstrijskega Haiderja, s priokusom mafijske Camore.

    Ja, takšne neokusne šale na naš račun se dogajajo v ozadju političnega odra. Čas je da ljudje pokažemo, da so politiko izvoljeni od nas, da nas zastopajo (ne pa svoje politične interese). Najprej je treba spremeniti politične funkcije in sprejeti soodgovornost politike (in poslancev)- neke vrste profesionalizem politike!!
    V Sloveniji manjka izobraženih kriminalističnih institucij, ki bi lahko za rešetke spravila marsikaterega politika (ali naj bo neznanje merilo demokracije?!!)- zato nam pa tujci dihajo za ovratnik!!!!

    Čas KP je za nami, družba je evolvirala (nekateri politiki pač ne);treba je gledati naprej- kaj nas čaka v prihodnosti. Obujanje nostalgij nam ne bo ničesar dobrega prineslo- le ideološko (osebna) delitev še za en rod vnaprej…….treba se je skupaj usesti in najti alternative za težke čase, ki še prihajajo.

    Treba se je vprašati, kakšna pa bo naša zapuščina naslednjim rodovom, ki šele odraščajo in ki jim ne damo priložnosti da se izkažejo, temveč jih klanovsko regrutiramo v svoje družbene in kulturne okvire (ki so bili dobri za nas- za mlade pa ne bodo, saj svet nenehno evolvira!). Naša pretirana skrb za otroke jim le otežuje njihov razvoj in vklapljanje v ta svet!!!

    Naše otroke je treba ozavestiti o njihovi naravni, družbeni, politični soodgovornosti- le tako bo naša družba napredovala- da bodo imeli nek odnos do sveta in družbe, ki ga počasi že izgubljamo!!!

    Vsi stremimo k čimvečjemu kupčku denarja, namesto da bi ohranjali medčloveške odnose, ki so vredni več kot kupi denarja- pohlep in nevoščljivost sta sveta vladarja!!

    Politika se je preveč približala družbi, nastajajo korupcije in obljubljanja občutka moči ljudem-vsi bi najraje služili iz naslonjačev, delal pa nihče….sekanje ovinkov nas na dolgi rok ne bo pripeljalo nikamor!!! Zato pa je svetovna situacija takšna kot je!!!

    Treba je uporabljati pamet in pokazati marljivost!! Ampak kje je ostala zdrava pamet, da bodo minimalne pokojnine višje kot minimalne plače?! Ja kdo pa plačuje za pokojnine?!

  • šifra je rekel/-la:

    @dahvor
    tako se še sam gostinski sidikat ni zavzel,hvala,…!
    ,da o(grenkih) nasmehih “kelnerjev” ne zgubljam besed, še “pezionisti” verjetn ne bomo smeli postati …!

  • šifra je rekel/-la:

    @medek
    …hvala za razlago…sicer je, tako ali tako, vse povezano med seboj!

  • šifra je rekel/-la:

    .@.tomzee
    dobre misli,vendar daleč od realnosti…
    kriminalistične službe-zapori…vedno več “malih ribic”..!
    nedaj bože ,da se nam dogodi “amriški”(pravni) sistem,ki sam(uspešno) “prozvaja”svoj “zarod”…!.

  • Al abud je rekel/-la:

    Đizaas! Sej ni tolk kompliciran. Upokojenci ne varcujejo, ne potujejo in povprašujejo po slovenskim blagom. Vsak upokojencem prerazporejen evro se bo tako vrnil v slovensko gosodarstvo. Fino za med recesijo, a ne?

    Mladi se nej znajdejo sami, manj birgel, bolj samostojna in pokoncna drza.

  • xxx je rekel/-la:

    Mladi bodo imeli nižje pokojnine in delali bodo do 65 leta. Povprečna starost umrlih moških lansko leto pa je bila 69 let.

    Torej bodo mladi delali praktično do smrti in živeli starejše generacije.

    Lahko bi rekli, da postajajo mladi sužnji starejših generacij.

  • šifra je rekel/-la:

    @xxx
    …nikakor ne sužnji starejših generacij…
    vsi smo sužnji, napačnih civilizacijskih norm in “izbranih” ,ki imajo škarje in platno…za usmerjanje “moči” delovanja v preteklostido današnjega dne…(vse se je pričelo s prvim/i sužnjem, tu ni dvoma)..!

  • pigiron je rekel/-la:

    Bistvo koalicijskega dogajanja je kredibilnost udeležencev. Gre za vsa področja, ki so bila v predvolilnih soočenjih očitno le navržena, saj je bil glavni cilj le diskreditacija bivše vlade. Uspešno.

    Kako uspešno in v skladu s pričakovanji volivcev bo vlada orala skozi labirint potreb ter tudi želja, pa se na žalost že kaže. Pa dajmo jim čas, boste rekli. Seveda časa imajo pribl 1460 dni oz. 48 mesecev, ki jih bodo pa tisti z najnižjimi pokojniami, z dosegom velikega manipulatorja z javnim mnenjem, sedaj sigurno dostojno preživeli.

    Sicer sem morda povsem izgubil kompas, pa vendar, max. 25€/mesec dodatka iz proračuna?! (zadeve se ne bo sistemsko reševalo, kajne g. Jani? Ni duha o reformi.)
    Sam na tem mestu bi verjetno rekel: “Dragi DESUS vtaknite si miloščino v rit, pa da vas nikoli več ne vidim in ne slišim! ”

    Žal vsaka šola nekaj stane; pa tudi ta bo!

  • Q_ je rekel/-la:

    Namesto medgeneracijske vojne bi se lahko šli razredni boj. :)

  • kvikl cvikl je rekel/-la:

    uau,najboljša opcija je iskal,razmišljala,napenjala,preračunavala-in glej a zajčka-na koncu je kopi/pejstala Cotmanovo z ziljonkrat presranim,opljuvanim draginjskim dodatkom…

    4 dni so porabli za kopi/pejst-fantje pejmo od tle,tle gre vse h oštji,tile brezkravatarji niso sposobni vodit niti Tonge

  • janez je rekel/-la:

    # cro_hot pravi:

    Če ne bi v 70ih prišli delavci iz južnih republik bi lahko še vedno peli Kajuhovo : Samo milijon nas je
    Nerodna reč !
    ************************
    Ja, pa Gorazd in Gregor bi pela z nami.

  • Robert je rekel/-la:

    Zadnji stavek je to!

  • sanja je rekel/-la:

    Če se ne motim, je imela SMS imela v bratovščini z SLS priložnost vstopiti v koalicijo, kjer bi se lahko bistveno bolj zavzemali za stvari, zaradi katerih so zdaj tako razočarani. Mogoče se bi dalo celo reči, da so prav oni krivi, da je tako.

  • medek je rekel/-la:

    Kahel ne bi smel imeti dostopa do katerekoliod dveh “obrambno-informativnih” služb.

    Ima tip Bushevski sindrom letenja in ni varno.

  • edi je rekel/-la:

    Bravo Jani!

  • Aschmodei je rekel/-la:

    Čaki, a ni rekel, da bodo pokojnine jurija? Zakaj niso jurija? Naj bodo zdaj jurja, če je že govoril, da bodo! Ne pa takole, 600 evrov je skoraj enkrat manj, kaj boš s tem.

  • Elvis je rekel/-la:

    38 miljardevrov pufa bo samo še olepšalo pridih navdiha da delo osvobaja

  • Mirjana je rekel/-la:

    Krajnc
    Da, res je, s to limonado o penzijah so nas pa res že malo utrudili, …kaže pa, da, ka buh da, ..bo v naslednjem tednu znan mandatar,…nakar nam bo končno dano vedeti kater veter bo končno pihal v tekočem mandatu. Bojim se, da je kar nekaj presenečenj spretno v “ozadju”, ki se bodo ponovno zavihteli na svoje nekdanje položaje…a počakajmo, da ne izpademo nergači.
    Darko, ideje SMS,..pa ne le ob predvolilnem obdobju so mi bile blizu, pravtako nekatere poteze, ki ste jih izpeljali (okoljska problematika..). Pa vendar ste me presenetili (da ne rečem razočarali) z vstopom v stranko, ki s tem programom nima prav nič skupnega.
    Podaljšanje volilnega časa na vikend ali celo ponedeljek ne bo rešilo ničesar,..le stroški bodo večji.
    Morda bo najbolje, da si kar najhitreje sezujete iz SLS, stopite na lastne noge, …in pričnete ta hip s povezovanjem.. z mladimi,..s civilno družbo in 4 leta so malo, da s skupnimi močmi naredimo vsaj korakec,…če že koraka ne bomo zmogli. Predolgo smo spali..in to je pač cena, ki jo plačujemo.
    Torej, …čakati na čudeže od zunaj je zgrešeno,…bomo morali začeti kar pri začetku,…zavihati rokave in…gremo naprej .)

  • Mirjana je rekel/-la:

    Ne vem, če se še neimenovani mandatar zaveda, da s takim početjem kreira novega “sovražnika naroda”,…in to naj bi bila politika povezovanja?…ubogi penzionerji,.. sicer pa, kaj so volili desus..zdaj se mu lahko zahvalijo za drobtinico,…pa še gnojnico, ki bo polita po njih. Desus čaka izračune…eni pa računajo,..kaj neki za vraga računajo?. Če je moč v nekaj dneh izračunati, kako brez večjih ran dvigniti penzione…pa kaj za vraga delajo vlade 4 leta????
    Dajmo se že en krat odločit kaj čmo,..a se bomo v nedogled predalčkali, ali bomo končno povlekli kakšno potezo,…ali bomo še naprej mleli, …pa mleli, ..prežvekovali,…da ne bo več niti kaj izpljuniti?

  • Marko je rekel/-la:

    Pahor in njegovi bleferji pospešeno kurijo bedne ostanke svoje kredibilnosti.
    In prav nič se mi ne smilijo.

  • BORAC je rekel/-la:

    Zdrave sile v tej državi so dosegle svoj cilj. Afera Patria je dosegla svoj cilj, zrušili smo Janšo. O Patrii tako ni potrebno več pisati, zadeva je dosegla svoj namen. Naslednja naloga je delitev plena, povišanje plač sodnikom, dodelitev rezidence njegovemu visočanstvu Turku in njegovi ženi Barbari, nagrajevanje vseh, ki so pomagali rušiti Janšo.
    A kako bo to vplivalo na konkurenčnost gospodarstva? Kako bodo preživeli zaposleni v gospodarstvu, kako je s pobijanjem na slovenskih cestah. Koga pa to sploh zanima.
    Važno je, da bomo imeli vlado strokovnjakov, ki bodo pol delovnega časa zaposleni na fakultetah, pol pa kot ministri. Saj mediji tako ali tako ne upajo kritično poročati o nedotakljivih.
    Na zdravje!

  • BORAC je rekel/-la:

    Nova vlada bo zelo uspešna pri praznenju proračuna in višanju plač javnim uslužbencem. O tem ni nobebega dvoma.
    Ne vem pa če je kdo od levičarskih “strokovnjakov” kdaj pomislil, da je potrebno proračun tudi polniti. Niti ne vem če so velespoštovani kdaj slišali za svetovno konkurenco, globalizacijo.
    Najbrž ne, saj so vsi plačani iz proračuna!

  • kapodol je rekel/-la:

    Sedaj je idealna priložnost, da ukinejo PRIVILIGIRANE POKOJNINE in naredijo npr. tri razrede v katere se razvrstijo upokojenci glede na delovno dobo in prispevke, ki so jih plačevali ko so bili zaposleni.
    Opozicija jih bo gotovo podprla in z dvotretjinsko večino lahko spremenijo zakon.
    Ampak ali bodo odvzeli “nezaslužene” prihodke upokojenim komunistom ? Dvomim.

  • duko je rekel/-la:

    Desus sploh ni stranka v pravem pomenu besede, ampak interesno združenje. Napaka politike je bila v tem, da je upokojence napravila tako nezadovoljne, da so se vsaj deloma združili na volitvah in to je zadostvovalo. Upokojencem bi bilo treba omogočiti, da so še naprej lahko aktivni kolikor morejo in, če le hočejo. Potem mnogim ne bi bilo treba voliti aparatčikov kot protest. Po drugi strani pa me nakladanje Kranjca in t.im. mladih prav nič ne gane. V volilne namene so se združili z SLS, ki je govno od stranke, samo zato, da bi prišli v parlament. Mladi imajo očitno drugačne želje in predstave o bodočnosti, če jih sploh imajo. Zdaj pa je z upokojenci pač treba računati, čeprav ne preveč. Glavni cilj so tovariši s tem, ko so prišli v parlament - beri: do odličnih plač, itak že dosegli. Če bi pa manekenski trojček dosegel tak rezultat, da Desusa ne bi potreboval, bi bilo pa drugače. Kako upokojence zadovoljiti, pa že meji na kvadraturo kroga. Pahorju ne zavidam. Tudi trojček se vse manj smeji.

  • Petrovc je rekel/-la:

    Ahhaaa, smo pa v drugi (2.) fazi! STREZNITEV!

    …..po propagandni vojni, po navidezno brezhibni takticni obkolitvi, po naziranju s surovim, krvavim, mesom in rumom, se trume bojevnikov krvavozeljno, da se jim temni pred ocmi, da vampe, kamor je potrebno zasaditi rezilo, zazenejo v prostor obkoljenega nasprotnika. …….
    Bojisce potihne, zmaga je popolna, spoznanje je strasno, na polju leze samo trupla nasih, nasprotnik se je zvito izmaknil in klanje je potekalo med nasimi frontniki, ki so z obeh strani napadli, …….

    Tretja faza bo nekje maja 2009.

  • [...] lahko hudo posegla v kakovost življenja drugih. Treba se je zavedat, da nismo in ne moremo postat Slovenija upokojencev, kakor je situacijo odslikal Jani Sever in opozoril na zapostavljeno sfero mladih, ki so za gradnjo [...]