29. oktober, 2008 | Jani Sever

Vladno poslavljanje

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kaj sploh še počne vlada, ki se poslavlja? Po tem, ko je zaključila svoje kadrovske razmestitve, ne prav veliko. Kar je prav tako lahko problem. Nekatere stvari bi namreč lahko storila, nekatere pa bi pravzaprav morala.

Naj omenim tri. Ker je to takšno pravljično število. Glede vinjet bo vse težave prepustila svoji naslednici. Glede težav slovenske manjšine v Italiji prav tako. Enako pa velja tudi za primer veleposlanice v Sarajevu. Glede vseh teh primerov bi bila prav gotovo lahko bolj dejavna, pa ji tega nihče ne bi očital. Konec koncev je precej jasno, kaj je potrebno storiti. V vseh treh primerih gre pravzaprav za opravljanje nujnih tekočih poslov.

Najbolj zapleten je vsekakor primer vinjet. Vlada pri njih vztraja, čeprav je jasno, da se strategija ne bo izšla. Predsednik vlade, ki se poslavlja, je pred kratkim dejal, da bo očitno treba uvesti tudi vinjete za krajša časovna obdobja. Da bo treba sistem, ki so ga postavili pred nekaj meseci, enostavno zamenjati. Zaradi Evrope. Kljub temu zdaj vlada Bruslju odgovarja, da sistema ne misli spreminjati.

Predsednik vlade svojih besed ni utemeljeval z ničemer. Ni bilo izračunov, kakšne posledice naj bi imela posamezna rešitev za državno blagajno. Ampak evropska komisija je bila jasna. Slovenski vinjetni sistem je preveč diskriminatoren. Če bi uvedli sistem z vinjetami za krajša obdobja bi bilo vse v najlepšem redu. Na žalost izračuni kažejo, da bi se morale v tem primeru letne in polletne vinjete dramatično podražiti.

Vlada, ki odhaja se je torej, v nasprotju s prepričanjem svojega predsednika, odločila vztrajati pri sedanjem sistemu vinjet. Je s tem naredila prihodnji vladi uslugo? Najbrž ne. Saj zdaj Slovenijo čaka sodišče. Precej bolj normalna bi bila najbrž rešitev, ki bi upoštevala prepričanje predsednika vlade in bi napovedala spremembe, ki bi jih prihodnja vlada kasneje lahko prilagodila. Povsem enostavno.

Še bolj enostaven je primer slovenske manjšine v Italiji, ki ji načrt italijanskega finančnega ministra grozi z resnim omejevanjem njenega šolstva. V Benečiji ga menda poslej morda sploh ne bo več. Kljub temu, da dramatične glasove iz soseščine poslušamo že kar nekaj časa, se ne zgodi nič. Slovenska vlada je enostavno malce zaspala. Le zakaj bi se v trenutku, ko se poslavlja, zapletala z Italijo.

In vendar je ta neaktivnost še posebej nerazumljiva. S protestom bi si gotovo pridobila nekaj simpatij v Sloveniji. Hkrati pa ne bi ogrozila ničesar. Poleg tega je zavzemanje za pravice manjšin, tudi če ne gre za slovenske, tako ali tako kul. Je Evropsko in je znak modernosti, spoštovanja različnosti, multikuturnosti … Le zakaj je slovenska vlada torej tako neodzivna? Težko je razumeti.

Nenavadna je tudi zgodba slovenske veleposlanice v Sarajevu. Njena prometna nesreča je prerasla v politični problem. V Sarajevu so vsi prepričani, da je kriva in da je bila vinjena. Za slovensko diplomacijo zato v tem trenutku to, ali je nedolžna niti ni tako zelo pomembno. S tem, da vlada molči in da je Voduškovo samo preselila v Ljubljano, je vsekakor storila premalo.

Sarajevčani si gotovo želijo vsaj nekaj več sočutja. Vsaj kakšen znak obžalovanja nesreče. Nekaj simbolnega. Je to res tako zelo težko? Kakršna koli gesta, ki bi vplivala na zniževanje tenzije, ki jo je povzročila nesreča sarajevske veleposlanice, bi bila gotovo dobrodošla. In vlada bi to seveda brez težav lahko storila med opravljanjem nujnih poslov med tem, ko se poslavlja.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
30 x komentirano
  • uhlec je rekel/-la:

    se podpisem pod to, mislim pa, da zeli jansa novi vladi vrect se nekaj polen pod noge

  • dugi je rekel/-la:

    hmmmmmmm, tale čtivo je kr neki!

    Kar se tiče manjšine, jebeš manjšino. Zakaj se mormo skos za njo neki borit, kolk se pa drugi borijo za svoje, NIČ.
    Skos je treba sam pluvat, leve in desne, drugač nam je dolgčas, ane?

  • butalec je rekel/-la:

    Za slovo so rešili vsaj probleme v zdravstvu in zaporih. Ministra Šturm in Kukovička sta podpisala zadnje akte za namestitev in plačilo duhovnikov v te ustanove. Tega sigurno ne bi bila sposobna storiti nova vlada, za to vsaka čast odhajajoči..

  • mittra je rekel/-la:

    Zakaj naj bi vlada v odhajanju nekaj še storila, če bo nova vlada sigurno spremembe negirala in uredila po svoje. Počakajte, nova vlada vam bo naložila dovolj dela in na staro se boste spomnili samo še z nasmeškom na ustih, takšnim ali drugačnim.

  • BORAC je rekel/-la:

    Če na kratko povzamem pisanje Vest.si o Janševi vladi lahko rečem, da je za vse kar je slabega v Sloveniji kriva vlada, kar je dobrega pa je prišlo samo od sebe, oziroma nas je v to potegnilo svetovno dogajanje.
    In o novi vladi. Za recesijo in odpuščanje delavcev je krivo svetovno dogajanje, za bodoči primanjkljaj v proračunu bo krivo Janševo zviševanje plač javnim uslužbencem.
    To je vsakomur jasno!
    To je vsakomur kristalno jasno!

  • Martin je rekel/-la:

    Janša ima samo eno misijo:

    za menoj potop!

  • francka je rekel/-la:

    Jasno je,da karkoli bi ta vlada še naredila ali ne naredila bi bilo predmet kritike,zato je bolje,da nič ne naredi.Nova vlada naj zadeve ureja.

  • nemej... je rekel/-la:

    Zdaj ko so pokadrovali je res bolje, da več nič ne naredi, ni treba, a ne de francka.

  • Bruce je rekel/-la:

    Jansa v svojem znacilnem tonu : “Ce me niste zeleli ponovno izvoliti, si pa kar sami resujte probleme!”
    On bi seveda s tleskom prstov vse resil, ampak noce - ker MI nocemo, da bi on vladal. Zato NAS mora zdaj kaznovati… ker si MI ne zasluzimo, da bi on se karkoli reseval - Mi si zasluzimo edino padec v brezno, ko njega vec ne bo!

  • Josip je rekel/-la:

    Pozabili ste dodati še konfliktno zapuščino Virantovega sistema plač, pa sodniško stavko, Novo univerzo…

    A tudi nova vlada se je že na startu kompromitirala, in to z Desusom, skupino ljudi, ki se je na eksistenčnih stiskah upokojencev prigrabila poslanskih sedežev in zdaj uvaja nekakšno škandalozno uravnilovko v pokojninski sistem. Med zaposlenimi in upokojenci vre. In to samo zaradi tega, ker g.Pahor ni znal Desus-u oz. g. Erjavcu reči odločni ne, se odločiti za manjšinsko vlado (ali pa sploh odstopiti od nje ) in napoditi Desus v nepovrat opozicije.
    Sindikati so že tu z zahtevami za novo minimalno plačo ! Njim dam popolnoma prav .

  • Zverca je rekel/-la:

    To z vinjetami je svinjarija janšistične vlade brez primere. Oni so dobro vedeli, da to tako ne bo šlo skozi. Vedeli pa so, da bo šlo skozi ravno do volitev. Mogoče je bilo celo dogovorjeno, da janšiste pustijo do volitev, saj je zahteva po uvedbi krajših vinjet prišla le nekaj dni po volitvah, takrat pa je bilo že itak vseeno….

    Sedaj naj bi po novem letna vinjeta stala ca. 130 €. Meni osebno, pa se vozim precej, se to več ne izplača. In večini državljanov tudi ne, razen tistim, ki dnevno migrirajo v službo po avtocestah na razdalji MB - LJ ali KP - LJ. Tako se bo sedaj na koncu izkazalo, da je bil stari sistem “po porabi” veliko bolj ugoden. Če površno preračunam, se mora državljan na relaciji MB - LJ peljati letno vasj 12 X, da upraviči strošek nakupa letne vinjete.

  • obama je rekel/-la:

    Zverca pravi:

    29. oktober, 2008 ob 13:55
    To z vinjetami je svinjarija janšistične vlade brez primere. Oni so dobro vedeli, da to tako ne bo šlo skozi

    ..hm,Italijani že 10 let prodajajo v Furlaniji subvencioniran bencin kljub ziljon EU opozoril,dnevov D,grožnjam s sankcijami,itd.itd. Za spremembo od nas vsi Italijani v tem primeru držijo skupaj,ter imajo korist.

    ampak,ne se sekirat.Najboljša opcija bo to rešila v tren oka.Če so rabili 4 dni,da so prekopirali od Cotmanove enkratno pomoč penzijonistom…

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    uBOGI KOMISARČEK IN RDEČI KLEČEPLAZNIK sEVER, KAJ JE V TVOJI GLAVI, MISLIH IN RAZUMU SPLOH ŠE KAJ RDEČEGA PROSTORA , ZA VSAJ EDEN KULTIVIRAN, CIVILIZACIJSKO NARAVNAN IN OBJEKTIVEN KOMENTAR O ODHAJAJOČI VLADI? oD KJE TEBI TAKO STRAHOVITA OSEBNA MRŽNJA IN NEIZMERNO SOVRAŠTVO DO SEDANJE VLADE IN GOSPODA jANEZA jANŠE?čE TEBI IN TVOJI NIČEMRNOSTI NI USPELO V POKLICNI KARIERI IN OSEBNEM ŽIVLJENJU , SI MORAŠ TO FIASKO PRIPISATI SAMO SEBI IN NIHKOMER DRUGEMU .sICER PA JE VEČINI NAM ZNANO IN JASNO ODKJE IN OD KOGA FINANČNA SREDSTVA ZA tvoj SPLET IN ČEMU SLUŽI. kAJ BOŠ POČEL , KO BO TE MEDSEBOJNE LJUBEZNI KONEC? sEVEDA BOŠ TAKOJ OBTOŽIL FAŠISTA IN DOMOBRANCA jj, DA TI JE on VSE TO ZAKUHAL.zBUDI SE IZ MAŠČEVALNIH SANJ.

  • Zverca je rekel/-la:

    Pa kaj je s teboj Obama? TI, jaz in vsi ostali bomo plačevali tako, kot sem napisaala. Ti je jasno? Razen, če si tako zapečkarski, da iz svoje vasi nikoli ne dvigneš ritke?!

  • Marko je rekel/-la:

    Ubogi Jani bo v kratkem izgubil svoj smisel življenja. Vlada odhaja! Janše ne bo več, da bi “demokratom”
    mahal pred očmi z rdečo cunjico.

  • ona je rekel/-la:

    mediji, opravite svojo funkcijo tudi v tem mandatu… janša še vedno buri domišljijo nekaterim novinarjem. po moje ga nekateri že sanjajo. nihče se ne oglasi o špekulacijah o ministrih, vsi iz trojčka so kompetentni, in čeprav je rupel skrajno nesimpatičen, je vsaj izkušen, in kamen spotike je rupel, ne pa morebitna nova zunanja ministrica. lahko je gdč. kresal pravosodna ministrica, a za zunanje zadeve rabiš ali politične ali pa diplomatske izkušnje, ne enih ne drugih pa ona nima.rop bi tudi moral biti “pase”, ker dogovarjanja niso potrjena (tudi takratna opozicija z g.gantarjem ni mogla tega potrditi), da o g. cviklu ne govorimo (če se izkaže,da obtožbe s patrie nimajo podlage, no ja glede na to, da se o tem nič več ne govori oz. se lider medijske kampanje praprotnik že ukvarja z novimi zadevami, bi lahko rekli veliko hrupa za nič?) bi mogel g. Pahor, če želi ohraniti svojo kredibilnost, umakniti, ne pa da se celo špekulira o njegovi funkciji za sekretarja vlade. Počakajmo, a vsem vam, ki še nimate opranih možgan, priporočam, da berete več različnih medijev, zlasti pa predlagam , da berete finance in njihove komentatorje, kritiko je treba namreč ohraniti do vsake oblasti. Ker je že Janša v opoziciji, upam,da se boste g. sever začeli ukvarjati s to vlado. A bo morebiti za vse kriva vlada v odhajanju, če ne celo nova opozicija? ker akter je isti, in očitno za vas edini kamen spotike? dajte me demantirat, štiri leta imate časa.

  • en_tipson je rekel/-la:

    Vsega je kriva prejsnja vlada!!

    (…ce je pa res…)

  • obama je rekel/-la:

    zverca,pač vaši ne znajo (znate).
    Vi od EU ne boste nič zahtevali ,vi boste kušnili v rit kakšnega Bruseljčana z veseljem,čim bo pomigal s palcem.
    Janša pa tega ne bi,ker je njegova specifična teža v EU nekajkrat večja od cele metroseksualne koalicije skupaj.Komunisti pač,niti predsedovati vas niso pustili.

  • ervinator je rekel/-la:

    “Precej bolj normalna bi bila najbrž rešitev, ki bi upoštevala prepričanje predsednika vlade in bi napovedala spremembe, ki bi jih prihodnja vlada kasneje lahko prilagodila.”

    S to kritiko si prišel samemu sebi v nasprotje. Normalna je seveda rešitev, ki ni v nasprotju z usmeritvijo nove vlade. Najverjetnejši bodoči minister za promet Patrick Vlačič je prepričan, da sedanji sistem vinjet ni diskriminacijski do tujcev, in prav zaradi tega je bil upravičeno jezen na sporno Janševo izjavo. Vlada v odhajanju je torej z negativnim odgovorom Evropski komisiji ustrezno ravnala.

    Glede Voduškove ni pomembno, kako hitro bo tudi formalno odpoklicana. Pomembno je samo, da je vlada v odhajanju ne pošlje nazaj.

  • nostradamus je rekel/-la:

    Vlada enostavno ni mogla opraviti vseh teh zadev, ker je bila preveč zaposlena z letečimi sloni na letališču J. Pučnika…varnost je pa le varnost..

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Ona, ali mi lahko našteješ nekompetentne ministre nove vlade, če pa še predlagani, kaj šele imenovani, niso. Koliko izkušenj pa je imel Dimsi, ko je prevzel zunanje ministrstvo. Še bolj žalostno pa je to,da se v teh letih o zunanjih zadevah ni naučil skoraj nič. In nehajte že jokati za odhajajočo vlado. Če ji 82% vseh vpisanih volilcev skozi volitve pove, da po edino verodostojnem mnenju, to je mnenju volilcev, ni delala dobro, potem je normalno, da se jo zamenja. In potem jemlji resno “žalujoče ostale” in v isti osebi že kritike nove vlade, katere še nikjer ni. Tekoče zadeve še vedno opravlja vlada JJ.

  • Teo B. je rekel/-la:

    Janša izkorišča nacionalizem samo v predvolilne namene (2004 incidenti na meji, 2008 proti Finski, proti Ljubljani in -ićem…) Dejansko pa ne naredi dosti za manjšine (Rupel in Dunaj), sama usta so ga. Ko mora na kaj konkretno odgovorit, zmeraj cinično postavi protivprašanje… Človek je notoričen lažnivec! Tako se ti zlaže v obraz, da mu bolj verjameš, kot pa da bi resnico povedal. Hvala bogu, da je konec s to mizero!

  • ona je rekel/-la:

    ja, res je rupel ustrelil parkrat mimo .. nisi dobr razbral poante, nism imenovala nekompetentnih kadrov… gre zgolj za enoumje in dvojna merila … toliko kolikor je rupel sposoben in kompetenten za veleposlanika na dunaju, o čemer se toliko govori ,po drugi strani se pa nihče ne vpraša o kompetencah kresalove kot zunanje ministrice. to so dvojna merila. naj bo zunanji minister g. vajgl, zunanje ministrstvo je pač pomembno in ne moremo poslat tja nekoga učit.no ja, morebiti se bo pa naučila vsaj zgodovino:) to je moje mnenje.pa tudi tale sever je udaril mimo: vinjete je podprl tudi vlačič, o voduškovi še ureadno tudi policija ni nič rekla .. pri nas so pa tudi top novice. samo,da se nekaj naklada. želim samo,da mediji opravijo svojo delo in naj se zaboga nehajo ukvarjati z janšo. novi vlada bo imela tri mesece miru, potem pa upam, da bo napad in kritika tako ostra kot je bila v prejšnjem mandatu. gre samo za medijsko realnost. pa sploh me ne zanima kdo vlada, mediji imajo preveliko moč, da bi mi bilo lahko vseeno. nihče ne govori o koalicijski pogodbi, od kod bo npr. pahor vzel 9%bdp za zdravstvo. pa glede na ves medijski angažma bi moral biti poraz sdsa še večji …. želim medije, ki bodo komentirali “naše in vaše”, ki ne bodo nagovarjali, koga naj se voli, ki bodo besede “zdi se, po zaupnih verih,po mnenju civilne družbe, po stroki” spremenili v fakte (z imeni in priimki). tako se pa zdi, da novinar je lahko dan danes vsakdo, ki zna pisat in slediti uredniški politiki. od preiskovalnega novinarstva je pa ostalo bolj malo. govorim zlasti za časopis, tv ima še nekatere stare mačke. pa nime zgrabila kakšna paranoja, ki zna biti nalezljiva, a če veliko bereš časopise, ti kmalu postane jasno. pogledaš samo ime in priimek novinarja, komentatorja, pa ti vsebine ni treba več brati…četudi je lev ali desen komentator … ko bi vsaj znali mnenje koherentno argumentirati, pa se večinoma mnenje spremeni v navijaštvo… to me blazno moti…

  • medek je rekel/-la:

    V resnici smo vsi v isti vojni in zelo verjetno je večina Slovencev na isti strani.

    Kaj kmalu bo Mordor na vsakem pragu.

  • francka je rekel/-la:

    Le zakaj bi morala stara vlada še kaj storiti,saj je bilo že neštetokrat izrečeno,da je bila nesposobna,da je državo pripeljala v kaos in ,da je razsula ves sistem/zdravstvo,pokojnune,plače,šolstvo itd./Skratka vse je uničila.Zato je prav ,da do prihoda nove super sposobne in kompetentne vlade ne stori več nič škodljivega.Počakajmo na nove boljše čase in pozabimo že enkrat na staro vlado in pričnimo se ukvarjati z novo,ki pravkar prihaja.Janši pa je najbolje,da se zapre usta na vekomaj,saj je največji podlež v tej državi.Kriv za vse,celo zato,da je pomagal to državo ustanoviti.Brez njega in njemu podobnih bi lahko še vedno živeli v blagostanju in obilju Juge.Res za vse je kriv ta Janša.

  • Desperado je rekel/-la:

    Sever, a se še nisi naveličal - a majo sponzorji še zmer paranojo, da bi temni angel lahko zavladal vitezom okrogle mize … al pa je to že začetek kampanije za druge volitve?

  • Marko je rekel/-la:

    @nesesekirat

    “Če ji 82% vseh vpisanih volilcev skozi volitve pove, da po edino verodostojnem mnenju, to je mnenju volilcev, ni delala dobro, potem je normalno, da se jo zamenja.”

    Lapsus ali huda dioptrija?

  • Matej je rekel/-la:

    Sem zelo dober psihiater, ki zdravim bolezen janšizem! Za kritične primere dodaten popust! Sever, ti dobiš po polovični ceni! Še dobro, da se Janša ne ukvarja več z ničemer, ker potem bi Sever pisal v svojih kolumnih, da naj pusti rajši vse pri miru, ker je naredil dovolj škode! Ampak Severju je zapihal južni veter in ga moti, da se Janša ne ukvarja z aktualnimi problemi! Se bojiš Severček, da tvoj Pahorček nebo kos novi fuknciji? Je še kdo opazil, da v Sloveniji več ne živi noben na robu propada? Cedita se med in mleko! Jupiiiiiiii! Aja Sever, si se pozanimal kaj je Kučko delal na skrivnem sestanku treh tvojih velikih?