30. oktober, 2008 | Igor Koršič

Vinjetna diskriminacija

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Naša, še vedno državna televizija, nas prepričuje, da ima Slovenija svoje argumente za vztrajanje pri neuveljavljanju vinjet za prehodne uporabnike naših avtocest. O tem, kakšni so ti argumenti, nam ni dano soditi, ker nam jih oblasti in državni novinarji ne razkrijejo. Razen tega, da državna televizija in minister v odhajanju vztrajata, da sistem vinjet ne diskriminira tujcev. V prid tej trditvi so v Odmevih pokazali križe in težave, ki jih naš umni predpis povzroča slovenskemu državljanu, ki se v Slovenijo vsak teden pripelje z drugim, v Srbiji najetim avtomobilom. Razen tega, da je vsa zadeva neumna in draga, je tudi nedemokratična, saj nas je večina proti obstoječem sistemu brez vinjet za prehodne avtomobiliste.

Naši vladni organi nastopajo proti Bruslju bizantinsko, na ravni kakšne Turčije. (Naj mi prizadevna in vse bolj uspešna Turčija oprosti za to, verjetno krivično primerjavo.) Na raven dvomljive banana republike nas je s svojimi procedurami in kadrovskimi mahinacijami v evropskih ustanovah spravilo že Ministrstvo za kulturo. Zdaj se ta »naša logika« kaže kot integralni del naše državne kulture. Državna televizija celo namiguje, da je najverjetnejši minister za promet na njihovi strani.

Po ponosnih izjavah ministra za promet sodeč je problem v posebni logiki, v slovenskosti argumentacije. Ni potrebno, da smo ne vem kako strokovni in pametni, da dojamemo, zakaj neizdajanje vinjet za krajše obdobje diskriminira tujce. Da so posledice nekega krivičnega ukrepa deležni tudi lastni državljani, ni preveč prepričljiv argument.

Število slovenskih državljanov, ki se zapeljejo po naših avtocestah samo tekom enega ali dveh tednov v letu, bo minimalna v primerjavi s številom takih tujcev. Diskriminacija? V zakon ni izrecno zapisana, posledično pa je evidentna. Prepričevanje Bruslja, da ne ve koliko naših državljanov uporabi avtocesto enkrat letno, zveni smešno. Vendar bo Slovenija kljub temu v Bruslju vztrajala pri svoji logiki. Država se je preprosto zainatila. Da vlada ne razume, da to »ni lepo« (etično), me, le kdo bi vedel zakaj, ne preseneča. Pričakoval pa bi, da bi vsaj dojela, da je tako ravnanje zanjo škodljivo. Razen manjšega števila domačih, Slovenija diskriminira in ropa predvsem prehodne potnike in turiste, ki si Slovenijo želijo obiskati za kratek čas, najrevnejše sezonske delavce v prehodu in sosede, ki se redko namenijo preko Slovenije v kakšno drugo državo. Tako izgubljamo ugled pri sosedih in drugod in odganjamo dopustnike ter delamo škodo našemu turizmu in gospodarstvu nasploh. In se pred bruseljsko birokracijo se smešimo. Z globami bomo na koncu davkoplačevalci vse skupaj drago plačali. Kar je verjetna razlaga odločnosti in navdušenja nad argumentiranjem vlade v odhajanju. Le kdo jim bo verjel, da ni mogoče najti sistema, ki bi bil hkrati nediskrimnatoren, t.j. pravičen in učinkovit pri nadomeščanju cestnine in ki ne bi povzročal dragih stranskih učinkov.

Da bo Bruselj popustil, je utvara. Kot vemo, je tržna nediskriminatornost sveti temelj evropskega združevanja. Po drugi strani lahko Slovenija svojo odločnost in pokončnost kaže na drugih področjih, tam kjer je praviloma servilna, denimo pri neodvisni evropski zunanji in obrambni politiki. Če je naivno pričakovati, da bo glede vinjet odhajajoča vlada vzela pamet v roke, jo bo prihodnja morda le zbrala potrebno količino.

Igor Koršič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
37 x komentirano
  • Farad je rekel/-la:

    Na živce mi grejo upognjenci tipa avtorja zgornjega zmazka, ki jih tako zelo skrbi za dobrobit tujih turistov v tranzitu čez Slovenijo.

  • Oskar je rekel/-la:

    Pamet v glavo ne v roke in uporabo le te predlagam tudi avtorju te pisarije. Prav tako tej in vsem naslednjim vladam.
    Zelo dobro bi bilo če bi se avtor tega pisanja pozanimal kako je z vinjetami v Švici, koliko za nekaj km plačamo v Avstriji in…
    Lahko je v tri lepe nekaj neargumentirano nabijat

  • francka je rekel/-la:

    Počakajmo!nič ni iozgubljeno.Vse bo uredila nova vlada.

  • Marko je rekel/-la:

    Ni bil zadnjič g.Korsič strokovnjak za film? Je tole degradacija, ali poklicanost levih pisunov, ki se po defaultu razumejo na “sve i svašta”?

  • Beatrice je rekel/-la:

    Najprej lep pozdrav iz zamejske “slovenije”! Redno prebiramo vase komentarje in se cudimo nad vasim hudobnim obnasanjem do tujcev, ki prihajajo v slovenijo ali preko slovenije v Hrvasko! Ah..
    saj niso vsi enaki…..bo kdo rekel; ampak ni vazno..s komentiranjem itak pades na nivo tistih nizkih!

    Ce ste tako posteni in ce smo enakopravni slovenskim drzavljanom, zakaj potem v primeru krajse vinjete morate ceno vinjete zvisati slovencem? Niti to ni posteno! Ampak..odgovor je samoumeven, mi tujci popolnoma razumemo zakaj!!!!
    Poleg letne in polletne vinjete z aktualnimi cenami, dodajte krajso - manjek denarja pa naj vam izplacajo vasi politiki!!! Tako bo volk sit in koza cela!!!

    Lahko pa zaprete meje za nas tujce, bomo pa sli z vlakom, ladjo ali avionom v Hrvasko!

  • Janko je rekel/-la:

    Farad: svoje živce lahko prihraniš, če mi kupiš vinjeto, ki jo zagovarjaš. Avtocesto uporabljam le enkrat na leto, ko grem k sorodnikom na drugem koncu države. In takih nas je v slo veliko. Izgradnjo vseh slo-cest že plačujemo: s cestnino ob letnem tehničnem pregledu vozila, s cenom motornega goriva, s davkom na kupljene proizvode in storitve in kdo ve kako še. Pojasni nam, ZAKAJ potem ne smemo uporabljati cest, ki smo jih že plačali in jih še naprej drago plačujemo, BREZ da bi z vinjeto še dodatno plačali celoletno ali polletno NEVOŽNJO po avtocesti?

    Če prepametna slo-politika cilja na to, da izgradnjo slo-avtocest plačajo tujci, naj bo tudi tako pametna, da dokaže pravično utemeljenost svojega pametovanja. Š.J.

  • Primoz je rekel/-la:

    Bravo Beatrice.

  • Alcatraz je rekel/-la:

    Farad: Se strinjam s tabo.
    Uvedba vinjet je ena izmed oz. edina dobra stvar prejšnje vlade. Ja sem za uvedbo krajših vinjet. Samo naj bojo 5 dnevne. Predvsem pa je potrebno podražiti cestnino tovornjakarjem, predvsem tujim. Najboljša rešitev: Vsak tovornjakar, ki zapelje v Slovenijo plača 200€ in stvar je rešena. Pol naj se pa vozijo, kjer hočejo.
    Janko: Kje pa piše, da moraš kupit vinjeto? Zakaj pa moraš iti po avtocesti?

    Kaj boste pa vsi tisti rekli, ko bodo uvedli elektronsko cestninjenje? Kolikor prevozis toliko plačaš, ne glede kje se vozis?
    lp

  • francek je rekel/-la:

    Alcatraz: Saj za to gre! Elektronsko cestninjenje bi bilo nadvse pravično in to avtor kolumne zagovarja, medtem ko se zarukanci tipa Farad naslajajo nad tem, da tujci plačajo pol leta vožnje po cestah za tisto uro, ko so na naših avtocestah in to je tipična slovenska zaplankanost, ki je ne moti, da nas imajo ostali za banana državo.

    Oskar, Avstrija ima tedenske vinjete.

  • kricert je rekel/-la:

    Žal v tej državi veliko ljudi še vedno razmišlja na tipično balkanski način v smislu “skrbimo le za svojo rit na račun vseh drugih”. Popolnoma jasno je da smo Slovenci izbrali sobivanje z Evropejci v Evropski uniji. Ta odločitev nam je prinesla številne koristi na vseh področjih življenja. In seveda če se odločiš z nekom živet ga ne jebeš v glavo, sploh ne na račun lastne koristi. To je namreč nekako tako, kot da bi jebal v glavo svojo ženo in iz nje stiskal denar za lastno korist, seveda pa bi oba furala skupno gospodinjstvo.

  • nostradamus je rekel/-la:

    Elektronsko cestninjenje ne bo nikoli zaživelo, ker tovrstni nadzor posega v osebne pravice. Nihče nima pravice nadzirat našega gibanja, razen v primeru suma storitve kaznivega dejanja in ta nadzor odredi sodišče.

    Tako, da bomo ostali kar pri vinjetah, cena letnih pa bo okoli 150 Evrov.

  • Janko je rekel/-la:

    Alcatraz: Da moram kupiti vinjeto piše tam, kjer me kaznujejo, če jo nimam. In tam, kjer me kaznujejo (na avtocesti), se čutim upravičen voziti, ker sem to cesto že predrago plačal in jo še vedno drago plačujem. Če pa je komu premalo to, da sem to cesto že štiri krat drago plačal in jo še vedno z davkom kar naprej plačujem, naj mi potem pošteno zaračuna le resnično uporabo in ne NEUPORABO te svoje, plačane, ceste. Š.J.

  • Ljubiti resnico, častiti lepoto je rekel/-la:

    ABC nazaj in bo stvar urejena.

  • Barakuda je rekel/-la:

    Kaj mi imamo avtoceste? Aja, pa najbolj kvalitetno grajene? Zato rabim po cijazenju preko vseh gradbišč in omejitev na vsakih 500 metrov za pot MB -LJ dve uri? Leta 1970 sem bil na tej relaciji prej tam, kot danes….

    Se popolnoma strinjam z Jankom. Eden največjih kiksev vlade. Pa še vse živo s šleperji vred se zdaj vozi zopet po stari cesti Šentilj MB! kul. Vsi uživamo. Za famozno obvoznico pa tudi rabim vinjeto. Če bi bil tujec, bi že zdavnaj mislil, da sem kje v Zimbabveju. Tako pa so nas že tako strenirali, da se samo še med sabo žalimo, namesto da bi skupaj kaj dosegli.

    Ja, takle mamo…

  • ervinator je rekel/-la:

    Razlogi Slovenije proti Bruslju so znani in javno dostopni. Problem gorečih nasprotnikov vinjet praviloma je, da so slabo informirani in da relevantnih informacij sploh ne znajo najti, niti jih ne razumejo. Značilna zanje je tudi zafrustriranost, zato v kritiko vinjet tlačijo tudi svoje ideološke predsodke (videno že v Razgledih, tukaj pa pri Simoni Rebolj in še kom). Zato ne morejo dojeti, da tudi najverjetnejši bodoči minister Vlačič podpira argumente za sedanji prehodni sistem.

    P.s.: Zabavno je videti, da v zgornjem zapisu umanjka napoved, da bo zaradi prepoceni vinjet letos v proračunu Darsa minus. Že naslednji mesec bomo od istih kritikov brali, da bi morale bile vinjete še cenejše. :)

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    Prispevek je dober in realen. Kako smo Slovenci veseli vinjet je povsem druga in logična zgodba. Bistvo zgornjega prispevka lepo nakazuje tudi prvi nestrpen in do tujcev aroganten komentar. Osebe, ki ne razume, kako pomemben je sloves državice v uveljavljanju, ki skuša privabit turiste z ugledno ponudbo in svojo ponudbo tržit, ne pa jih za dober dan pač ropat in s tem pustit sporočilo, da smo narod tipa prvega Faradovega komentarja.

    Ko se nadalje v komentarju že blebeta o umevanju stvari, je toliko bolj hecna primerjava s Švico. Kot prvo Slovenija ni Švica in je primerjava slaba. Precej Slovencev rado plača Letno vinjeto za 20 EUR, da gre pokukat, kako lepo jim tečejo obresti na švicarski banki. Malo manj rad plača turist več kot 30 EUR polletne vinjete, da bi zgolj prečkal Slovenijo ali se prvič oglasil v njej in si rekel, uau, kako lepa dežela, sem se bom pa rad še vrnil in pustil veliko denarja za tako pestro in zanimivo ponudbo!!!!!

    Ustreznejša primerjava je z Avstrijo, ki je popustila pod enako pripombo s strani Evrope, ker niso tako butasti, da se ne bi zavedali pomembnosti le te. Pa so v svetu malo bolj že zreklamirani in poznani kot dežela. Notranje težave Darsa so razumljive in so bile predvidljive, saj je bilo jasno, da je vlada vinjete uvedla na hitro kot predvolilni bonbon! Ne pozabimo, da nobena druga država ni izvedla uvedbe v tako brzinsko (ne)splaniranem roku kot “genialna” Slovenija. In vedeli smo, da bo počilo. Zdaj bo morala nova sanirat predvolilno škodo desnice. Osebno pa tudi nisem zasledila, da Vlačič potrjuje ohranitev sistema in prepire z Brusljem. Ko sem njegovo mnenje poslušala jaz, je bil kritičen do poteze, zadržan in govoril, da bo treba zadevo popravit in se nekako prilagodit (Tv klub na Popu). Predvsem je pa zanimiva omemba podpora Vlačiča “prehodnega” sistema, dragi ervinatorče!!! Kakšen bo pa poprehodni?!!! To meni pomeni priznavanje in silno težavnost reševanje problema, ne pa podporo dejanju in zastopanje dejanju prejšnje vlade.

    In ne, mislim, da od istih kritikov ne boš bral, kako bi morale bit vinjete še cenejše, ko je vendar jasno, da ne morejo bit! Morale so bit za predvolilni keks!

  • matjaz je rekel/-la:

    Najbolj zanimiv argument naše vlade Bruslju gre nekako takole: “Kaj se vi tujci jezite, saj diskriminiramo tudi naše državljane!” Mostrovina!

  • ananaška je rekel/-la:

    Ko že vlečemo na dan primerjave z Avstrijo: ne le da ima Avstrija tedensko vinjeto - ko se skozi Karavanški predor pripeljemo na avstrijsko stran, se lahko brez vinjete peljemo vse do prvega izvoza z avtoceste (Št. Jakob v Rožu). In obratno seveda tudi. Ali mislite, da se na naši strani lahko brez vinjete peljemo do izvoza za Jesenice? Še na tomačevsko krožišče, ki je pravzaprav križišče, ne smemo brez vinjete, pa čeprav z njega ne bomo zavili na obvoznico, temveč npr. na Tomačevsko cesto. Nad nami in našo logiko bo nekega dne obupal še ljubi Bog …

  • duko je rekel/-la:

    “Državna televizija” nas prav nič ne prepričuje, le navaja, kako smo (ali bomo) Evropi odgovorili. Navsezadnje je že čas, da pokažemo malo hrbtenice in se, če je treba, tudi malo skregamo, čeprav bi morali na koncu vendarle popustiti. In to predvsem zato, ker smo majhni. Ampak OK, morda je bil to prvi primer, da smo pokazali malo odločnosti. Bravo vlada in minister! Da pa mnogim ne bi bilo prav, karkoli bi ukrenila, je pa tudi jasno.

  • ervinator je rekel/-la:

    “Osebno pa tudi nisem zasledila, da Vlačič potrjuje ohranitev sistema in prepire z Brusljem.”

    Ta del sem odlično opisal kot slabo informiranost gorečih nasprotnikov vinjet. Poleg tega je za njih značilno še, da relevantnih informacij sploh ne znajo najti, niti jih ne razumejo (najbolj detaljno dokazano pri ED-bilčku).

    P. s.: Prehodni sistem velja do uvedbe satelitskega cestninjenja. Vlačič zagovarja, da se Evropski komisiji ne uklonimo že po prvi žogi kot pred nami Avstrija. Evropska komisija je prvostopenjski organ EU. Prejšnji komisar za promet je imel povsem drugačno mnenje, kot ga ima sedanji.

    P. p. s.: Za ubogo Simono še kratko pojasnilo, po obrokih … Sam ne zagovarjam, da so vinjete pravične. Dejansko ne zagovarjam skoraj nič od tega, kar mi polpismeno že ves čas očitaš ti in tebi podobno blebetajoči.

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @ervinator:
    Da še vedno komuniciraš kot zadnji primitivni blesavec nekega vukojebinskega beta sveta, ni presenetljivo. Pravzaprav te od vsega, kar zganjaš, ravno ta mizerna značajska lastnost dela še najbolj opaznega, da pa drugemu očitaš nekaj, v čemer vedno znova zasiješ sam, je pa že prav patetično kretenoidno.

    Dejstvo je, da je Vlačič potemtakem očitno spremenil mnenje in pristop od nastopa, ki sem ga jasno označila, kje se je zgodil. In seveda dopuščam možnost, da tega nisem zasledila, saj kljub rednemu spremljanju informativnih oddaj in političnih odmevov na sploh zagotovo kakšen košček tudi zamudim, ker nisem v penziji s 24 urnim hobijem spremljanja vseh izjav politikov povsod. Lahko bi torej podal kakšen konkretnejši napotek, kje bi se dalo Vlačičevo mnenje slišat, da sama presodim kontekst. Sploh je pa tudi njegova izjava povsem irelevantna za moje mnenje in argumente! Nikjer nisem trdila, da v kolikor bo začel Vlačič enako blesave kozle streljat kot Žerjav, bom postala vsa mokra od strinjanja. Who cares! Satelitsko cestninjenje pa sploh ne bo uvedeno tako zlahka, še posebej v teh prihajajočih časih ne.

    In briga me, kako si tvoj šizofreno blodeč um napleta pogled na svoje zagovore ali nezagovore česar koli že, jaz se odzivam na tisto, kar je zapisano in kakor je zapisano. Če pišeš o božanskih omletah, ki jih sam ne konzumiraš in sploh ne maraš, je tvoj psihoproblem, s kakršnimi ni treba obremenjevat mene. Me ne zanima.

    In spet … Adios! Si že dolgočasen.

  • ervinator je rekel/-la:

    Simona,

    Vlačič sploh ni spremenil mnenja, le nadgradil ga je. Kakorkoli, s tem potrjuješ moj očitek, da si slabo informirana. Priznala si tudi moj drugi očitek, da ne znaš najti relevantnih informacij. Praviš, da bi ti lahko dal napotek za iskanje. Lahko, pa ne bi pomagalo: google.com.

    Vseeno je, če redno spremljaš informativne oddaje, ko pa imaš z razumevanjem očitne težave in celo že vnaprej jemlješ kredibilnost izjavljavcu, ki pove kaj v nasprotju s tvojimi stališči. Zato ni nobenega razloga, da bi začela streljati iste kozle Vlačič. Za to bi moralo biti izpolnjenih preveč pogojev: najprej bi morala Vlačičeve izjave poznati; morala bi jih tudi razumeti; morala bi jih znati vsaj korektno povzeti; nenazadnje, tudi sama izjava bi morala biti streljanje kozlov. Si že uganila? Tako kot si se trudila spreobračati moje izjave in jih interpretirati v skladu s svojimi strašili, tako bi ti spodletelo tudi pri Vlačiču.

    Seveda, ti se odzivaš le na zapisano? Vendar zapisanega od nekega trenutka nestrinjanja naprej nisi več zmožna razumeti. Reagiraš šizofreno, primitivno, blesavo, patetično kretenoidno, psihoproblematično? Verjetno vse to, po tvojih lastnih besedah. Sam sem v dosedanjih izkušnjah s teboj pokazal predvsem: da ti niso jasni nekateri osnovni pojmi; da imaš probleme z osnovno logiko; posledično debatiraš le s strašili v svoji zblojeni glavi.

  • Janko je rekel/-la:

    ervinator: Namesto o nepravičnosti vinjet, kar tukaj pričakujemo, zgrešeno nesramno napadalno in žaljivo poniževalno si se spravil na Simono o tem, kaj je kdo rekel in kako je Simona to razumela. Naslikal si se tako, kot da bi ti vinjete-kost bila premajnha, zato zverinsko glodaš Simonin komentar.

  • Rak je rekel/-la:

    @Beatrice - če jaz potujem v kak kraj v Avstriji in mi je vaša vinjeta predraga, potujem po ostalih cestah. Tudi pri nas imate to možnost, verjemite. Pa še našo lepo deželo boste bolj spoznali, kar pa vam tudi ne bi škodilo, bi vsaj vedeli, da je ta dežela “Slovenija”, z veliko začetnico, tako kot Hrvaška. Tisto, da naj bi razliko cene vinjet plačali politiki, pa ravno ne kaže na nek vaš izrazit nivo pozavanja problematike, ki jo omenjate. Glede na to, da ste zamejka, pa predvsem več lastne pobude in naprezanja za dosego svojih pravic, najprej pričnite z zgodovino Slovencev, pa pravopis in tako naprej, potem se tudi ne boste počutili in navajali, da če potujete kot tujka……. Pa oglasite se še kdaj, nekateri znamo oceniti nivo in niti ne odgovarjamo vsem.

  • Rak je rekel/-la:

    @Simona R - tvoj prispevek vedno rad preberem, tudi brez tega, pa čeprav znižaš ceno švicarske vinjete za 5evrov(?). Ne glede na omembo, da je primerjava med Švico in Slovenijo v tem primeru slaba, pa jaz menim, da gre za potrebno primerjavo v “diskriminiranju” voznikov med deželama. Nekateri drugje omenjajo, da Švica ni v EU. Bebavost, gre za primerjavo “diskriminacije” do tujcev.
    Glede ugleda, prepoznavnosti in ostalega za Slovenijo pa menim, da nižja cena vinjete ne pomeni nič. Tuji turist, ki zdaj kolne za zanj previsoko ceno vinjete za enkraten (tudi v večini povraten) prevoz skozi Slovenijo, ne bo te naše prelepe dežele nič bolj občudoval in zaradi tega naklepal naslednji obisk v njej, če bo cena nižja. Če mu je Slovenija všeč, se že zdaj lahko z polletno vinjeto vozi po njej. Sam sem absolutno za krajše obdobje in temu primerno progresivno ceno te vinjete. Ampak, ali naj bi takoj pokleknili, saj nam bi kljub temu (zdaj Italijanček, jutri kdo drug) iz EU-ja pihal za vrat. Že videno v pogajanjih Avstrije ob vstopanju v EU. Omenjaš, da je Avstrija tudi popustila, sklepam torej, da je sprva tudi zahtevala več. Zakaj smo torej zdaj mi butasti. Butasti bi bili, če ne bi poskušali iztržiti čim več. Ni čudno, da nam skoraj za vsakim vogalom očitajo našo servilnost, če se ne znamo potegniti zase.
    Nekoč sem o tej problematiki na Vesti že komentiral, in bil obsojan, ampak stvari gredo v smer kot sem napovedal. Ni odhajajoči minister tako butast, kot bi se ga ponekod zaradi tega rado prikazalo, upam, da tudi novi ne bo. Na koncu bo obveljala rešitev, sprejemljiva za vse. Ampak, godrnjali bomo pa še naprej. In vozili kljub temu.
    Pa srečno vožnjo vsem, z kakšnikolimi vinjetami že.

  • ervinator je rekel/-la:

    Janko, pravičnost je v Koršičevem komentarju omenjena samo enkrat. Ob njegov zapis sem se obregnil, ker je očitno slabo informiran. Kaj torej ti ali tvoje domnevno krdelo (zakaj pišeš v množini?) pričakuje, je za vsebinsko debato popolnoma vseeno.Simona pa se v tem kontekstu pojavlja kot polpismena debaterka, ki se ji na neki točki nestrinjanja sfuzlja, in od tam naprej debatira le z lastnimi konstrukti (strašili). Njen zverinski besednjak te očitno ne moti.

  • Rak je rekel/-la:

    @Ervinator - ad 15. Kako lahko ob 14h03 komentiraš Simono Rebolj, ko pa je njen komentar datiran isti dan ob 16h33? Lahko pojasniš ti ali bi moral to storiti nekdo drug?

    @Avtor komentarja - v Sloveniji ne poznam državnih novinarjev, ne poznam državne RTV (včasih pred leti ja!), poznam pa “kapitalsko” defaultirane urednike, novinarje, publiciste in (ne)javno RTV. Pa tudi za malo pest nasprotnih. Med njimi nobene TV!

  • ervinator je rekel/-la:

    Rak, Simono sem v oklepaju navedel kot tipičen primer, ki zaradi zafrustriranosti v kritiko vinjet tlači tudi svoje ideološke predsodke, podlo podtika in ji nasploh pamet odpove (glej
    http://www.vest.si/2008/08/28/golobic-z-janso/#comment-163874).

  • ervinator je rekel/-la:

    Še nekaj o finančni vzdržnosti vinjet, v katero Simona (in še kdo, verjetno pa ne tudi avtor zapisa) ne verjame.

    Že nekaj časa je jasno (razen tistim, ki jim je to pretežko verjeti), da se bo račun z vinjetami letos prav lepo finančno izšel. In zakaj bodo isti kritiki, ki so tulili, da so vinjete prepoceni, kmalu krulili, da so bile predrage? V koalicijskem sporazumu nove vlade (Pahorjeve) je zapisano, da se bodo cestnine za tovorni promet v Sloveniji postopoma približale evropskim (glej http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2008101705371001). Tovorni promet k cestninam prispeva približno enako kot osebni promet, torej približno enako kot danes prihodek od vinjet. Če bo nova vlada uresničila svoj program, bodo cestnine za tovorni promet (skoraj) v celoti nadomestile prihodke od vinjet. Ko se bo to zgodilo, se isti zafrustrirani kritiki ne bodo vprašali, zakaj smo morali toliko let plačevati previsoke cestnine, ampak bodo svoj gnev prevalili na predrage vinjete. Voila! :)

  • Rak je rekel/-la:

    @ervinator - vprašal sem te zaradi časovne razlike v objavi obeh komentarjev. Tvoj je bil objavljen prej kot njen. Si poznal Simonin komentar že pred njegovo objavo?

  • Rak je rekel/-la:

    @ervinator - prebral tudi iz linka. Mi je jasno.

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @ervinator:
    Kot ponavadi spet buče prodajaš, natolcuješ in podtikaš. Vlačič po na tvoj način podani informaciji ni nič samo nadgradil mnenje, ampak bi ga v takšnem kontekstu tudi spremenil. To vinjentno potezo vlade je namreč jasno in ostro kritiziral in opozarjal, da na takšen način funkcionirat ne bo mogla. Je pa, logično, izrazil, da bo glede na dano situacijo, kakršna pač je, treba pretehtat zadevo, kako jo v nadaljevanju reševat. V kolikor zdaj, po tvojih besedah, brezprizivno podpira zakuhano situacijo, bi pomenilo, da je mnenje spremenil, vendar gre verjetno bolj za to, da so te vinjete ravno zaradi bonbončkastosti silno problematične pri odzivu ljudstva, ki mu vinjete v taki obliki seved godijo, in siceršnjem finančnem reševanju, kakor je bil z levo roko nastavljen, in se je verjetno odločil, da se ne uklonijo evropski zahtevi takoj, ampak še malo pridobivajo na času. Zato sem te prosila za link, da bi lahko sama presodila kontekst. Vendar ob vseh linkih, ki jih tako veselo limaš sicer, očitno ne znaš poiskat relevantnih informacij kar sam, da bi pomagal meni ubožici … haha … Bi lahko izpadel še bolj podtikovalski in blesav, prosim. V vsakem primeru je moja informacija preverljiva vsakomur in lahko sam presodi o razumevanju izjav in streljanju kozlov.

    Druga stvar je, da informacija o Vlačičevi izjavi, nima nikakršne zveze z biti informiran o vinjetah, kot mi podtikaš. Saj Vlačičevo mnenje ali mnenje kogar koli drugega ni bilo nikakor povezano z vsebino mojega komentarja. Taka informacija je pomembna in vplivna za gradnjo osebnega mnenja samo ideološkim fanatikom tvojega tipa, ki skačejo pol metra v zrak od veselja ob vsaki nebulotični ideji, ki priculja iz vrst njim ljubega političnega nazora, izjave druge politične opcije pa zlorabljajo po potrebi za obračunavanje z namišljenimi sovražniki. Patetično. Poleg vsega pa tvoj zagovor že stokrat vsem znane “logistike” okrog vinjet temelji na preroških poskusih predvidevanja, kako bodo nasprotniki vinjet, oh, potem pa jamrali, da so predrage. Daj raje počakaj, da se zgodi, no ali pa pojdi s takimi razsajat raje k “jasnovidki” Vlatki. Kvečjemu tam se res udobno zliješ s slogom “razprave”.

    Predvsem se pa že nehaj smešit z izpadi tipa polpismena Simona. Kot brezvsebinski pamfletar si tega še posebej ob mojem profilu pisca ne bi smel privoščit oziroma bi moral pokazat vsaj malo izvirnosti, v kolikor bi rad uspel vsaj v žlehtnobi, ko ti že nič drugega ne uspeva. Izpadeš kot Mr. Bean, ki za lepotico, ki ji ne seže do gležnjev, vrešči “grdula, grdula!” Ti mama res ni razložila, da se tako smešijo samo patetični primitivčki. Da ne omenjam kopiranja mojih vulgarnejših izrazov, ki ti jih namenjam. Me veseli, da ti tako ugajajo, vendar ti glede na tvoje cilje ugajat ne bi smeli.

    @Rak:
    Obe vinjeti sem zaokrožila in še vedno je švicarska Letna precej cenejša od naše Polletne!!!! Da Švica ni v EU, se meni ne zdi tako bebava primerjava, ker EU pač ima svoje standarde, ki naj bi ji članice sledile, odkar so bile prepoznane kot primerne države za vključitev, se pa strinjam, da ni bistveno.

    Glede prepoznavnosti ni problem, da nižja vinjeta ne pomeni nič, ampak da opazno previsoka tatinska vinjeta s strani državice, ki se še uveljavlja, pomeni zelo slabo sporočilo tujcem že ob vhodu. V popolnem nasprotju s sloganom turistično propagandnih pamfletov I feel S LOVE nija. Dobrodošli torej.

    Kar se tiče butastosti, hrbtenice in iztržkov. Odvisno od konteksta. Osebno bi bila ponosna, ko bi se Slovenija hrbtenično postavljala za svoje zadeve na mestih, kjer bi bilo to res upravičeno in dolgoročno gledano njenenemu ugledu in iztržku v prid. Sicer pa lahko, kar se po svetu tudi dogaja in temu primerno mnenje si ustvarjamo glede na sloves določenih držav, izpade država primitivna in zaostala na temeljih osnovnih demokratičnih standardov … kot neka banana republika, ki vrešči in rovari po svojih banana standardih, v kakršen kontekst spada med drugim tudi primitiven odnos do tujcev. V kolikor se taista država še uveljavlja pri izpostavljanju in dokazovanju svojih prioritet, so take poteze toliko bolj nespametne. S temi vinjetami namreč ne samo, da dobivamo sloves odiranju tujcev na cesti, ne samo, da je smešno odiranje še v kontekstu izrednih zgoraj omenjeni renta avto primerov, ampak smo letos podelili enormno število visoke kazni tujcem, ki se na cesti niso znašli z nakupom vinjet, veliko jih je res od jeze tudi dejansko poskušalo goljufat, in tudi ta sloves je šel v deveto vas.

    Bistvo dojemanja tega problema je najbolj problematična predvsem v dejstvu, da večini Slovencev pač logično zelo godi vinjeta, kakršna je zdaj. Kot bi večini Slovencev s finančnega vidika zelo godilo, da bi kapitalisti financirali rezidenco predsednika in ne bi slednje obtežilo davkoplačevalcev, pa vendar obstaja drug aspekt, ki bi s takšno veselico postavila Slovenijo v dolgoročno skrajno škodljivo in neugledno luč.

  • ervinator je rekel/-la:

    Simona, tvoj zadnji odgovor se bere kot agonija obupno nepismene zafrustriranke, ki se utaplja v svoji narcistični blaznosti. Domnevam, da je bila to posledica norenja na noč čarovnic. Čeprav sem po drugi strani že večkrat ugotovil (http://www.vest.si/2008/10/07/denis-pokora-golobic/), da je tvoj cirkuško pljuvaški nastop smrdljiv kup laganja in blebetanja.

    Premilo bi bilo reči, da le površno bereš, si slabo informirana in ne znaš najti relevantnih informacij. Tvoj problem je veliko hujši. Zaradi ideološke blokade v svoji glavi dejansko zapisano narobe prebereš in preproste izjave narobe interpretiraš, nasploh je tvoje pisanje skregano z osnovami logike. Tragikomična je na primer izpeljava, da ti povezave do Vlačičeve izjave ne dam, ker da ne znam poiskati relevantnih informacij. Ob tem pa o Vlačičevi izjavi, ki je očitno ne poznaš, na dolgo na široko debatiraš, kaj da bi lahko pomenila. Pred tem si mu (Vlačiču) zaradi izjave, ki je ne poznaš, celo vnaprej odrekala verodostojnost. Tvoja “argumentacija” je zares beda od bede!

    Zares noro je, kako fanatično se (sama sebe) trudiš prepričati, da ne morem imeti prav. V debato si butnila s priseganjem na Vlačičeve stare izjave. Potem si si zabetonirala stališče, da iz mojih izjav nujno sledi, da je Vlačič mnenje spremenil. Jaz ti pojasnim, da jih ni spremenil, ampak nadgradil. Spet problem zate, kajti s tem bi se ti nekaj podrlo. Kljub temu zatem celo sama predstaviš možen kontekst, v katerem Vlačič svojih izjav dejansko ni spremenil, ampak nadgradil. Ko ti na koncu ne ostane več nič, s čimer bi mi vsebinsko nasprotovala, mi podtakneš še en bedni konstrukt iz svoje uboge glave, še eno strašilo, da se lahko vanj zaganjaš (neumnost, da Vlačič brezprizivno podpira zakuhano situacijo).

    Očitno si ujetnik strašil v lastni glavi.

  • Igor je rekel/-la:

    @ervinator:Zabavno je videti, da v zgornjem zapisu umanjka napoved, da bo zaradi prepoceni vinjet letos v proračunu Darsa minus. Že naslednji mesec bomo od istih kritikov brali, da bi morale bile vinjete še cenejše. :)

    Napovedi da bo zaradi prepoceni vinjet letos v proračunu Darsa minus kolumnist ni zapisal, ker ni pisal o problematiki vinjet na splošno. Tako tudi ni verjetno, da bi izpod njegovega peresa brali, da bi morale biti vinjete cenejše. Ervinator tako počenja prav tisto, kar rad očita drugim: vidi nekaj, kar ni zapisano.

    Kolumnist se v zapisu ne opredeljuje niti do umestnosti vinjet niti do njihove cene. Zapisano je le da :

    - zavrača argumentacijo vlade, da Slovenija z odsotnostjo vinjet za krajši čas ne diskriminira tujcev,
    - napoveduje, da tega utemeljevanja Bruselj ne bo sprejel,
    - trdi da TV Slovenija o tem poroča pristransko, kot da bi bila vladni urad za informiranje (državna televizija, de facto),
    - trdi, da je najti tak način obnašanja in (ne) argumentiranja na Slovenskem tudi drugje (na Ministrstvu za kulturo), da gre morda celo za del kulturnega vzorca,
    - da je vladno argumentiranje licemerno in nemoralno,
    - da tako ravnanje škodi tako gospodarstvu kot ugledu Slovenije,
    - da politika na Slovenskem pogosto kaže odločnost in pokončnost tam kjer to ni najbolj primerno (morda ko gre za šibke). Tam kjer bi taka drža bila na mestu je praviloma ni (morda ko gre za močne).

    O vinjetah je zapisano le še to, da je gotovo mogoče najti sistem, ki bo učinkovit, nediskriminatoren in neškodljiv. Iz česar moremo sklepati, da kolumnist morda ne nasprotuje vinjetam in da načeloma ne vidi problema, če bi se podražile.

  • ervinator je rekel/-la:

    Igor, razlika med mojimi očitki in med očitki (na primer) Simone je ogromna. Jaz sem glede tvojega stališča o finančni vzdržnosti izrecno le ugibal (malo nižje sem napisal, da avtor zapisa verjetno ni med tistimi, ki vinjetam napovedujejo finančni polom; šaljiv pripis v prvem komentarju se nanaša na tiste, ki so zaradi vinjet že za letos napovedovali primanjkljaj v Darsovem proračunu. ). Ker se glede tega dejansko nisi izrekel, sem za tvoj primer izrazil le verjetnost.

    Nasprotno pa Simona meni očita - in pri tem vztraja - ne samo stališča, ki niso moja, ampak mi še izrecno podtika stvari, ki jih nisem napisal, in v končni fazi, da bi jih moral. Ogromna razlika je tudi v tem, da jaz nimam problema sprejeti tvojega pojasnila, Simona pa se zabetonira v pozicijo, v kateri ne sprejme ničesar, če je že en milimeter stran od nje. Zato sem na koncu kot njen največji problem prepoznal to, da je ujetnica lastnih strašil.

    P.s.: Glede pristranskosti nacionalne televizije te je zmotil “namig”, da je najverjetnejši minister za promet na njihovi strani (na strani zagovornikov, da vinjete niso diskriminatorne). Ampak Vlačič dejansko zagovarja, da se Evropski komisiji ne uklonimo tako zlahka. Pretiran je tudi tvoj očitek o bizantinskosti slovenskih vladnih organov proti “Bruslju”. S tem si povedal le to, da praktično nič ne veš o tem, kako se druge države (prednjači Francija) tudi mimo pravnega reda EU borijo za svoje interese. Skratka, takšni bruseljski sporčki niso nič posebnega.

  • Igor je rekel/-la:

    Zelo dobro, tako rekoč iz lastne izkušnje vem, kako se nekatere druge države v EU in drugod v mednarodnem prostoru borijo za svoje interese. Vendar je ta zadeva z vinjetami morda tipičen primer kako neučinkovita je Slovenija pri obrambi ali zastopanju svojih interesov. Z nenačelnim, pogosto nadutim načinom svojim interesom bolj škodi kot koristi. Razen tega je sistem, tak kot je, res diskriminatoren do tujcev. Tam kjer bi država lahko bila vztrajna, podjetna in učinkovita, pa ni. Denimo pri črpanju evropskih sredstev. Za to da smo neto-plačniki v EU je najprej zaslužna država. Namesto da bi ustvarjala pogoje za uspešno črpanje teh sredstev, zaradi korupcije in birokratske (ne)logike upravičence pri pridobivanju teh sredstev praviloma ovira.

    Prispevek, ki sem ga videl v Odmevih, je res deloval pristransko. Drži, da je k temu pripomogla vključitev Vlačičevega stališča, da se ni treba tako zlahka ukloniti. Vendar sem razen tega pogrešal “uravnoteženje”, argumente proti odločitvi vlade. Gotovo so stališče o diskriminaciji v Bruslju podkrepili s kakšnim argumentom. Če niso, bi se moral avtor(ica) prispevka sam potruditi za predstavitev tudi druge plati zgodbe. Saj smo mi, državljani, javnost upravičeni do podatkov in informacij, ki nam bodo omogočali, da bomo lahko presojali o tem, kako vlada in minister služita našim interesom. Sicer se strinjam, da takšni bruseljski sporčki niso nič posebnega. Mene je tale zanimal tudi kot simptom.

  • ervinator je rekel/-la:

    Seveda pritrjujem kritiki, da je Slovenija neučinkovita pri obrambi svojih interesov, in to vsak dan, že vsaj dve desetletji (en primer: http://www.vecer.com/clanek2008110505376332). Ne strinjam pa se, da gre pri branjenju slovenskih interesov (na primer pri vinjetah) za nadutost ali da si Slovenija s tem znižuje ugled. Ko katera druga članica EU brani svoje interese, je slovenska “nadutost” proti drugim mačji kašelj.

    Natančneje povedano, slovenske vinjete sploh niso diskriminatorne do tujcev, ampak do tistih, ki avtoceste redko uporabljajo. To pa v splošnem niso tuji državljani, ampak predvsem tisti, ki ne prebivajo v Sloveniji (poleg samih prebivalcev, se razume). Poznamo tudi v praksi dovoljeno diskriminacijo proti tistim nedržavljanom, ki ne prebivajo v državi - dovoljena je že na nepremičninskem trgu. Sam niti ne napovedujem niti ne zagovarjam, kakšen bo izid spora. Vsekakor pa bo zelo vesel, če bo nova vlada res drastično povečala cestnino za tovornjake. Če ob tem uvede še “cestninski cent”, lahko vinjete in cestninjenje za osebna vozila kar ukine.

    Ali je Slovenija neto plačnica v EU, je stvar metodologije, kaj in v kako dolgem obdobju štejemo med prejemke. Sploh pa prejemki niso samo proračunski. Projekti, ki se financirajo iz EU, so večinoma dolgoročni. O končnem učinku je zato prehitro sklepati na podlagi letnih avansov in vračil, ampak je treba za korektno oceno počakati skoraj do zaključka projektov.