3. november, 2008 | David Požar

Tržaški protest

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V ponedeljek, 20.10.2008 smo se v zgodnjih jutranjih urah dijaki vseh slovenskih višjih šol v Trstu (v Sloveniji, ki ima drugačen učni sistem bi to bile srednje šole) zbrali pred šolskimi poslopji raznih ravnateljstev. Šolo smo zasedli ob sedmih zjutraj. Profesorji so ostali zunaj, ravno tako tudi neučno osebje. To je bil začetek protestne akcije, ki je skozi težave in prepire s konfliktno osebo ravnateljice in preko pogajanj s predstavniki sil javnega reda trajala do konca tedna, do sobotne manifestacije po mestnih ulicah.

Protest je bil odraz našega ogorčenja in velike zaskrbljenosti glede novega posega Berlusconijeve vlade v svet slovenske manjšine v Italiji. Kaj je predvideval ta poseg? V sklopu nekega širšega, splošnega krčenja na finančnih podporah javnemu šolstvu je finančni odlok šolske reforme določil, da je obstoj šol z manj kot 300 dijakov postal brez smisla. Zato je ministrica za šolstvo skupaj z ministrom za finančne zadeve predlagala, da se več tovrstnih šol združi v eno samo. Skupno število dijakov vseh slovenskih višjih šol v Trstu le za malo presega število petsto; kar pomeni, da bi iz vseh štirih slovenskih šol nastala le ena sama, tej pa bi pripadala le četrtina finančnih sredstev v primerjavi s predhodnim stanjem. Skratka, reforma bi v teku nekaj mesecev povzročila uničenje raznolikosti poučevanja, raznolike izobraževalne smeri bi izginile, ponudba izobraževalnih programov pa bi bila tako okrnjena, da lahko upravičeno trdimo, da v bistvu naše šole ne bi bilo več.
Osveščeni dijaki dobro vedo, da je naša manjšina kot avtohtona jezikovna skupina praviloma zaščitena pred tovrstnimi posegi. Vsaj na papirju! Mnogo pogodb, mednarodnih sporazumov, memorandumov, zakonov in odlokov je bilo podpisanih in potrjenih, kljub temu pa vidimo, kako je uspelo vladam vseh (tudi levih!) političnih barv – le da v manjši meri kot Berlusconijevi – izogibati se obvez, ki jih ti dokumenti zahtevajo. Brezbrižnost in avtoritarnost take politike sta mnoge dijake zaprepadli.
Ravno zato smo se dijaki odločili, da bomo med okupacijo, katere prerani zaključek bi lahko pomenil dejansko žalostno uresničitev, skušali pozvati krajevne politične predstavnike, naj nam izrazijo solidarnost in podporo. Povabili smo jih na predavanja in razgovore z dijaki in res, izkazali so se z veliko mero sočustvovanja in angažiranosti za naš boj. Povprečen dijak pa se je ravno tedaj spraševal, kako bodo to svoje razumevanje tudi v praksi pokazali. Vprašanje je tehtno in menim, da si ga je marsikdo postavil ter poskušal razvozlati…

Dijaki smo se tudi potrudili, da bi naše protestno delovanje doseglo tudi nek medijski odmev, in to tako v javnih in zasebnih italijanskih, kot tudi in predvsem v slovenskih občilih. Časopisje na italijanski strani – tako slovensko kot italijansko – se je takoj odzvalo. Poročila, članki in debate o naši akciji so bili predvsem v manjšinskih časopisih kar na dnevnem redu.

Vse hvale vredno je bilo prizadevanje pobudnika spletne strani o dogajanju v Zamejstvu (www.slomedia.it) Darka Bradassija, ki nam je vsak dan stal ob strani, nas podpiral in posnel celotno dogajanje na šoli, od predavanj politikov do interviujev z dijaki. Postal je skoraj del naše dijaške skupnosti, saj so ga vsi organizatorji takoj vzljubili. Spremljal nas je prav tako zavzeto tudi v drugem tednu, ko je bilo trde oblike protesta – okupacije – že konec, a je bilo delovanje še vedno burno. Upam, da vas bo njegovo spletno stran obiskalo še veliko “matičnih Slovencev”.

Koprska televizija in POP TV sta tudi prišli pokukat na naš prag, nekaj posneli in naš trezen, politično soudeležen protest v kratkem spremenili, oz. skušali spremeniti v senzacijo. Očitno je za slovenski medijski prostor moteče, če se dijaki z dokaj visoko mero domoljubja in politične volje odločijo za protest na kulturni ravni. Ravno obratno, zanimivo je le, če se izpostavi najmanj pomembne podrobnosti, kot so verige in žabice na vratih, policista, ki se potepata ob šoli itd. Vsi udeleženci protesta dobro vemo, da je bilo tudi to pomembno, ampak glede na naš cilj so bili ti prizori le postranski. Namen slovenske televizijske mreže je bil očitno prav ta, da naš boj prikaže v luči nekega dijaškega zabavnega in avtonomnega udarništva, ki nima pravega cilja, oz. katerega oblika – zapahi, policisti itd. – je pomembnejša od cilja. Rekel bi, da je tak medijski poseg nekoliko poniževalen.

Izpostavil bi še odsotnost slovenske državne televizije in molk matičnega časopisja skozi cel potek okuapacije. Zaradi te medijske zavese ni čudo, da so bili v glavnem Slovenci zelo slabo oz. niso bili osveščeni o dogajanju onkraj meja. Menim, da se za tem skriva načrt slovenskih politikov, da opravičijo svoj molk in negibnost, svojo skrajno pasivnost do te ključne problematike rojakov, ki bivajo izven matice. Mediji so - kot vsi vemo - filter dogajanja na institucionalnih ravneh, ko pa ti umolknejo, se večini nemislečih in nekritičnih dozdeva, da vse poteka kot po olju in da vlada vestno opravlja svoje poslanstvo.

Podčrtati moram namreč, da je bilo ogorčenje glede na brezbrižnosti slovenske politične scene med našimi dijaki veliko večje kot bes nad mnogimi Berlusconijevimi floskulami. Spraševali smo se, kako je sploh mogoče, da se naši rojaki ne zanimajo za našo usodo. Ko pa so se nekateri predstavniki vlade končno dotikali tematike ukinjanja slovenskih šol, je bil njihov nastop prešibak in hlapčevski, vse prej kot odločen in trden. Razloge za to najdemo v namembnih prijateljskih vezeh ki naj bi jih Republika Slovenija vzpostavila z Republiko Italijo… Očitno gre tu za medsebojne interese političnih in gospodarskih elit, ki seveda ne zadevajo dobrobiti narodov, ampak le žepe nekaterih mogotcev.

Mnogi zastopniki neke “boljše kvalitete” slovenskih politikov so se vsaj delno zavedeli, kako je politična elita na obeh straneh meje enakovredna, t,j. hinavska.

Tudi v krogu zastopnikov slovenske manjšine v političnem svetu so mnenja glede vloge in posega države Slovenije razdeljena. Nekateri zahtevajo takojšen in odločen ukrep, drugi pa so prepričani, da bi bil učinek nastopa Slovenije v to problematiko razbremenitev političnih in moralnih obvez, ki naj bi jih morala italijanska vlada spoštovati nasproti naši manjšini.

Enako razdvojena so stališča politikov in kulturnikov glede morebitnega nadaljevanja našega protesta. Po eni strani nas bodrijo, naj ne popustimo; budnost naj ostane visoka, politične strune napete, interes in soudeležba pa konkretna. Po drugi strani pa trdijo, da bi bili nadaljni posegi v sklopu zasedanja šol in tovrstnih “trdih” protestov škodljivi in nevarni. Ob tem je vredno povedati, kako je medijska pozornost padla ravno tedaj, ko smo se v drugem tednu protestov odločili za milejšo obliko delovanja, t.j. osveščanja in debate v sklopu predavanj in govorov med učnimi urami.

Sedaj se organizatorji sprašujemo, kako naj postopamo, katerim smernicam naj sledimo. Vprašanje je pereče, tematika žgoča. Zaradi odobritev reforme v poslanski zbornici, val manifestacij po mestih cele Italije, šibak nastop Slovenije v smislu okrnjenih in milih nagovorov predstavnikov slovenske vlade, zavrnitev predloga za izvzetje slovenske manjšine iz odlokov, ki zadevajo krčenje denarnih sredstev, mnogi spodbujajo k nadaljnjim protestom, k ponovni okupaciji šole.

Vprašanje je, koliko bo pogled ljudi, ki šolo vodijo in upravljajo, torej profesorjev in ravnateljev, dolgoročen. Se bodo končno ovedli, da gre za bodočnost ustanove, ki predstavlja trn v peti zgodovinsko ustaljenim italijanskim šovinističnim in bolj ali manj odkritim ekspanzionističnim načelom? Bodo končno dojeli, kako važna je vloga slovenske šole, kljub vsem vidnim problemom in šibkostim, značilnim za vse ustanove, ki pripadajo italijanskemu šolskemu sistemu? Bo del, nemajhen odstotek šolskega kadra končno razumel, da s svojim hinavskim in brezbrižnim obnašanjem – izvajanjem obstrukcionizma do tistih dijakov, ki se trudijo za organizacijo protestnih pobud - dobesedno pljuva na prizadevanje svojih prednikov, ki so se v preteklem času raznarodovalne vlade trudili, da bi naši kraji tudi ostali slovenski?

David Požar, dijak znanstvenega liceja “F.Prešeren”, Trst

P.S.:

Tudi nekateri dijaki slovenskih in italijanskih višjih srednjih šol smo se v četrtek, 30.10., udeležili množičnega protesta v Rimu. Prevoz do prestolnice je terjal visoke stroške, zato smo se obrnili k predstavnikom slovenskih in italijanskih političnih strank in kulturnih organizacij, da bi nas denarno podprli. V imenu vseh udeležencev se torej zahvaljujem vsem, ki so se odzvali na prošnjo in nam nudili svojo pomoč z denarnimi sredstvi.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
17 x komentirano
  • kozlich je rekel/-la:

    SLOVENCI VEMO KAJ SE DOGAJA ČEZ MEJO, ŽALOSTNO PA JE DA SE NAŠI POLITIKI NE

  • Dan je rekel/-la:

    In če Slovenci tako zelo vemo kaj se dogaja čez mejo
    - zakaj ne ukrepamo?
    - zakaj v nedogled čakamo na Dimitrije?


    Dokler bomo tako zelo pasivni, sebično zaprti v svoje tajkunstvo in mali v svojih glavah,
    nas bodo drugi lahko šetali. In prav imajo!

  • cro_hot je rekel/-la:

    Zgolj zaradi ljubega miru - ne podpremo zamejskih Slovencev. Ne v Italiji ne v Avstriji. Gospod zunanji minister si privošči ekskluzivo letalskih prevozov in se pokrije s klobukom in nič ne vidi in nič ne sliši.
    In tako v naši rovtarski Sloveniji ni problemov z zamejci.
    Zamejci - kakšno čudo je že to ?

  • G7 je rekel/-la:

    Žalostno in boleče.

    Kot kaže so zanimiva le Jorasova korita, kamor tako rade romajo politikantske svinje.Imen ne rabim povedat, niti da se ena od teh rada kaže z orožjem niti, da je druga rada kravam roko do konca not tiščala.

  • medek je rekel/-la:

    Dimsi Rupsi pa leti z najetimi letali, mar bi jih zlahkoto zapeljal do Rima na račun proračuna.

    Bi bil keš vsaj enkrat koristno uporabljen.

    Kje je Rupel?

  • medek je rekel/-la:

    Kaj je slabše Berlusconi doktrina ali Jambrek doktrina?

  • kristina je rekel/-la:

    Sama sem izčrpno preiskovala slovenske spletne strani, da bi našla kaj več podatkov o škodljivih posledicah nove šolske reforme v Trstu .. Razočarano sem ugotovila, da se za zgornjo problematiko zanima le par medijev, edino kar me je navdušilo je stran “www.slomedia.it” , ki je zelo pregledna, nepristranska in ena izmed redkih medijsko - internetnih vezi med slovensko in italijansko stranjo …
    Imate mojo podporo!!
    In srčno upam na preživetje in obstanje slovenskega pouka v Trstu …

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    ZASEDBA SLOVENSKIH VIŠJIH ŠOL V GORICI
    Slovenski višješolci iz Gorice so zasedli šolske prostore

    POSLUŠAJTE INTERVJU

    http://www.slomedia.it/?mod=aktualno&action=viewOne&ID=268

  • neemocije je rekel/-la:

    Preberite čez eno leto ta “strankarski” prispevek in ga primerjajte z realnostjo (tisti ki vas resnično skrbi in ne samo zato , da nabirate politične točke).
    zgodovina se ponavlja……

  • Joschka je rekel/-la:

    David, sam si ugotovil da mediji “padajo” le na senzacionalnost. Pa jim jo dajte!

  • Astroy je rekel/-la:

    Groza me je, da naša država ne stori ničesar, da je osveščenost ljudi v sloveniji na takšni nizki ravni. Konec koncev gre za naše ljudi, za Slovence, za ohranjanje našega jezika, naše kulture. Če bi se dogajalo obratno(kar se seveda nebi nikoli, saj se slovenska vlada nebi nikoli delovala tako, da bi delala krivdo sonarodnjakom kakšne večje, vplivnejše države), bi celoten medijski prostor napolnila ogorčenost nad Slovenijo in njenim ravnanjem, prepričana sem, da bi italjanska vlada v tem primeru posredovala.a to se dogaja slovencem, tako da se zdi to popolnoma nepomembno. Le zakaj bi zapravljali denar za neko uradno pismo italjanski vladi v kateri bi Slovenija podprla naše zamejce in bi jim omogočila kakovostno izobrazbo v materinem jeziku, če pa lahko porabi denar za kaj pametnejšega. Naprimer za brezpomenske referendume ali pa za nakup zasebnega letala? Sicer pa se z veseljem odpovem moji topli malici za kolokor časa bi bilo potrebno, da pokrijem te gonormne stroške, ki bi jih potrebovali za papir in tinto ;)

  • janez je rekel/-la:

    Tako pač je to v tej naši Sloveniji stranka SSN je odločno podprla naše rojake vendar mediji v Slovenij tega pač ne objavijo.www.ssn.si

  • duko je rekel/-la:

    Brezbrižnost slovenske politične scene? Žal res. Izgleda, da smo res narod pritličnih pragmatikov. Če se da z nečim zaslužiti, to pustimo raje pri miru. Me prav zanima, kako bo pod novo vlado. In, če bo kaj o tem pisalo v koalicijski pogodbi.

  • Kos je rekel/-la:

    V Ljubljani vidijo od trojanskih krofov do vrhniškega klanca! Zato je tako!

    In to klub temu, da je Rupel na MZZ zaposlil Bojana Brezigarja, uradno upokojenega časnikarja Primorskega dnevnika iz Nabrežine pri Trstu in predsednika paritetnega odvbora po zakonu o zaščiti manjšine v Italiji. Očitno ta Brezigar nima nobenega vpliva na Rupla. Kaj pa potem tam dela?

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Kos: Očitno ne kaj dosti. Če bi bil človek in Slovenec na mestu, bi odstopil in se opravičil narodu, ki mu je zrihtal penzijo in še delo na ministrstvu za povrh.

  • Kos je rekel/-la:

    Dogaja se:

    http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042219859

    in ker v LJ razni dimitriji in bojani spijo,
    krivcev avstrijska policija, kot ne italijanska, nikoli ne dobijo!