9. november, 2008 | Vesna Lovrec

Eko DokMa

Na DokMi o vodi, kot o osnovi življenja.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vprašanje, “Ali naše trenutno ravnanje in upravljanje z vodo ne ogroža prihodnjih generacij ali celo nas same?”, se je po projekciji filma Ena voda iz kina Udarnik preselilo še v mariborski klub KGB.

Film Ena voda (One Water,2008, Sanjeev Chatterjee, Ali Habasi), ki je v petnajstih državah nastajal celih pet let, nas opominja, da je voda osnova življenja. Na slednje so v sklopu mednarodnega festivala Dokumentarci v Mariboru (DokMa) spomnili tudi gosti okrogle mize o vodi, Aleš Bizjak iz Inštituta za vode in Željko Blažeka iz Inštututa za ekološki inžiniring Maribor in Mitja Bricelj, do nedavnega državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor. Slednji je z več slikovitimi primeri zaradi okoljske neosveščenosti precej okrcal tudi ljudi, zaposlene na okoljskem ministrstvu:

Mitja Bricelj: “…in jo mamo povsod, tud v straniščni školjki, mimgrede, tako zdravo vodo…”

Med publiko, ki se je aktivno vključevala v debato, je sedel tudi maratonski plavalec Martin Strel:

Martin Strel: “…razmeroma politična razprava je to, me že mal dolgočasi….”

Vesna Lovrec

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • medek je rekel/-la:

    Bomo testirali vodo iz pip, trimilimeterska usedlina na pol litra vode?

    Pesek, azbestna vlakna (počene cevi), svinjarija, kemikalije ….

    Brez resne nacionalne analize vode lahko lupetate v prazno še 20 let, tako kot do sedaj.

    Smo kot Kazahstan.

    Pitna pa ni, če bi naredili vse potrebne teste bi se zgrozili.

    Pijemo jo pa, samo tožit ne moreš nobenega ta to svinjarijo.

  • TADO je rekel/-la:

    voda bo itak stalno dražja,ker bojo mogli met vedno bolše filtre,namesto da bi ustavli strupe,bojo nardili stroške ljudem…

    Življenje ubija!

  • matej je rekel/-la:

    Predlagam gospodu Strelu, da se preseli na Amazonko in da daruje vse tiste svoje silne “miljone” (it.Lir), ki jih je zaslužil s plavanjem pod pretvezo”Plavam za čista vode sveta” da bo rešil Amazonko.
    Za slovenijo pa je vsekakor bolj smoterno da denar za saniranje porabimo na naših vodah, ker LE-TE bomo mi potrebovali za naše preživetje.
    Samo okoli 2,5 odstotka svetovne vode ni slane, dve tretjini od tega pa sta v ledenikih. Od pitne vode je je okoli 20 odstotkov na oddaljenih, nedostopnih območjih, večina preostale vode pa se pojavi na napačnem kraju ob napačnem času v obliki monsunov in poplav. Ljudem je dostopne manj kot 0,08 odstotka vse vode na Zemlji, po nekaterih predvidevanjih pa naj bi v naslednjih dveh desetletjih naša poraba vode narasla za 40 odstotkov. (VIR RTVSLO)

  • povratna zanka je rekel/-la:

    54 minuta - pa si poglejte, kaj tip je. Slovenija je res daleč od sveta - včasih žal ne tako daleč, da bi bila uspešna kot Avstrija.

    Vseeno, za vse dvomljivce http://www.rtvslo.si/play/studio-city/ava2.27569409/

    Svaka čast Strelu. Ne samo za plavanje in spust, temveč za promocijo, navezavo na prave razloge in samopromocijo, ki je tudi promocija Slovenije. V bistvu je Strel lepa slika Slovenije - skoraj alkohoik, malo samodestruktiven, dokaj pronicljiv in vseeno rovtarski značaj.

    Ko bo prvi Slovenec s svojim filmom na Sundance ju, potem bom vedel, da smo skoraj tako daleč, kot Avstrija. Strelu je namreč konkurenco delal prav Avstrijec, s filmom o finančnem sistemu ( Let’s make MONEY)