13. november, 2008 | Vest

Komentar - Rado

O kolhozih, komentar dneva - Rado Pezdir.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Lekcije, ki bi jih morali vleči iz trenutne finančne krize, bodo, kot se zdi, zaobšle Slovenijo. Ne samo, da se nikakor ne neha neskončna tirada o apokalipsi in dokončni rešitvi pred neoliberalizmom, celo več, v obdobju, ko bi morali biti zelo racionalni in pragmatični z vidika pravne regulacije in javnih financ, so interesne skupine, skupaj z dobrim delom slovenske javnosti enostavno podivjale. Pustimo ob strani vprašanje dviga pokojnin in minimalnih plač, pozabimo celo na nacionalizacijo dobičkov, kot instrumente reševanje krize, pomislimo raje na idejo, da bi država z denarjem davkoplačevalcev reševala podjetja. Seveda podjetja, za katera že kakih petnajst let vemo, da bivajo zgolj v komatoznem stanju in jim je trenutna kriza prišla prav kot izgovor, da potrebujejo državni, torej vaš denar, sicer bodo odpuščala. Še več, kot smo imeli prejšnji teden priložnost videti je največji kolhoz, ki je nastal z državno intervencijo, prišel na plan z idejo, da naj del njegove naložbe, po zelo kratkem obdobju nazaj odkupi država. Razlog? Finančna kriza seveda. Resnica? Investicija, ki se je kolhozu zataknila v grlu. Ob tem seveda čestitam odličnemu poslovnežu Šrotu, ki zna vsako priliko odlično obrniti v svojo korist, pregovorno nacionalističnim Slovencem, pa želim čim več podobnih domačih lastnikov, ki bodo poskrbeli za njihov nacionalni interes.

Rado Pezdir

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
24 x komentirano
  • Kosi je rekel/-la:

    Variatio delectat.

    Za mladoekonomiste a la Pezdir, ki znajo vse, razen latinščine: v raznolikosti je užitek.

    Vsakič me preseneti s svojimi originalnimi nikoli še slišanimi tezami. Vsakič, ko ga berem, uživam v raznolikosti njegovih idej. Všeč mi je, ker nikoli ne vem vnaprej, kaj ima v mislih.

  • Q_ je rekel/-la:

    …če nič drugega, mu je treba priznati trdo kožo.

  • Fonzi je rekel/-la:

    Pizdir deluje, kot da ne bi živel v Sloveniji ampak na Planetu Beta. Neoliberalizem ni crknil, saj nikoli dobro ni zaživel. Je pa težava v tem, da vsako gobezdalo dobi svojih 5 minut medijskega prostora…

  • ekonomist je rekel/-la:

    on kaj dela? ali samo po tv hodi pa razlaga?

  • Štrigon je rekel/-la:

    Hoj delat, hoj.

  • Štrigon je rekel/-la:

    V kominuzmu, bil bil najmlajši in najbolj priden partijec.
    Tako kot je bil njegov vzornik Ivan.

  • AzzQim je rekel/-la:

    Ja, Fonzi, tudi ti.

  • aja je rekel/-la:

    ja, on je edini pametni slovenc med samimi bebčki.

    Bogi, kok mu mora bit dolgčas, ko ga ni junaka na njegovi intelektualni višini, bogi, bogi.

    saj človeku se lahko še zmeša od take samote.

  • Rado je rekel/-la:

    Se vam ne zdi,
    da ste malce dolgočasni s Pezdirjem? On je vendar passe.
    Njegova ekonomska linija je povožena.
    In on nam naj zdaj bere levite?

    Dajte no!

  • šifra je rekel/-la:

    res…kadar poslušam dobim občutekon ,biva izven,vseh “dimenzij” slovenske realnosti..!
    pojavi ,se kot “komet”,ki zasvetli,vendar,mi slovenčki,običajno, od tega nimamo ničesar…!
    in kje je smiselnost..?

  • zbik je rekel/-la:

    Življenje je Pezdirju kot ječa, v katero so ga zadnji moment potisnili. Ko pridejo mediji, ko on vstopi vanje, se znajde med dejanskimi in namišljenimi problemi, med sojetniki, ki jim mora dokazati, da je častrivredten član tega krdela. Vsi vemo, da je problem tudi on sam, vendar smo prevljudni, da bi mu to direktno povedali.

    Kot pravijo, mora šibki človek, ki vstopi v zapor, dobiti sloves, da je nevaren, če hoče preživeti. In tako tudi Rado, pograbi najšibkejši problem, ki skoraj problem ni, in ga strokovno razsuje in zmikasti v nulo in nato ponostno stopi novim ječam, novim sivim celicam naproti!

  • BORAC je rekel/-la:

    Kaj je mencigerjanci. Vam ni prav, če vam kdo pove resnico.
    Zaradi nacionalnega interesa in s tem povezanimi monopoli moramo potrošne dobrine v Mercatorju plačevati dražje, kot v drugih trgovinah.
    Še dobro, da si kdo v tej državi upa in sme razmišljati drugače, kot EIPF in Mencinger.
    Sem bil jasen?
    Sem bil kristalno jasen?

  • Tomaž Štih je rekel/-la:

    “Da ste malce dolgočasni s Pezdirjem? On je vendar passe. Njegova ekonomska linija je povožena.”

    Ali vsi v Zaresu takole fantazirate, ustvarjate paralelne realnosti in druge svetove v svoji glavi, ali samo ti?
    Lp,
    Tomaž

  • Fonzi je rekel/-la:

    BORAC - pojdi na Madžarsko, kjer so tujci pokupili vse kar je vredno, ostalo pa pognali v bankrot. Cene so primerljive našim, povprečna plača pa 450 EUR. Madžarsko rešuje sedaj IMF, ki jim bo dal 2 mlrd EUR, da ne bo lakote in bankrota države. Je to tvoj vzor?

  • Rob je rekel/-la:

    Tokrat se lahko celo strinjam z Pezdirjem, predvsem v zvezi z Šrotom. To kar on počne meji že na butalščino(z naše strani seveda), saj se dela norca iz vseh. Država ima možnost, da Šrotu(in njegovim pajdašem/ ne razumem kako lahko kdo sploh misli, da je to speljal brez Turnška,Kučana itd.) zapleni vse, ker je država še vedno lastnik vsega, sicer ne več preko skladov, temveč bank!

    Pa čeprav se nerad strinjam z SDS-ovskim populizmom, lahko Šrot res odpre šampanjec zaradi LDS in Zares, ker priložnosti kakršne imamo trenutno, da zaradi finančne krize zaplenimo vse Šrotu, Bavčarju in še komu, ne bomo imeli nikoli več!

  • dostmam je rekel/-la:

    Nekje sem ujel, da zna vsak cepec kritizirat, redki pa predlagajo rešitev. Kaj je sploh še opcija, če vse ostale ideje popljuvate? Vrnitev v čas samoupravljanja, vožnje na par-nepar, brez pomaranč in banan, prazne mesnice, nasilne vselitve v tvoje stanovanje-ki potem ni več tvoje? Depoziti za izhod iz države in jemanje avtomobilov za orožne vaje najbrž vendarle odpadejo zaradi EU in NATO… Če se s “slajderjem” pomikamo med kapitalizmom in socializmom, smo že danes nevarno čez točko na poti proti socializmu. Smo sploh še konkurenčni? Ne ostane prav dosti placa, aneda?

  • Q_ je rekel/-la:

    @dostmam,

    parnepar so imeli tudi v GB, v Grčiji in še kje po kapitalističnem svetu. Sicer pa v ničemer ne naslavljaš ne Pezdirjevega komentarja in ne komentarjev nanj.

  • Rado je rekel/-la:

    Zabavaš me Tomaž.

    Ali poznaš tisto ljudsko modrost, ki pravi.

    Kdor prizna, da se je zmotil, seveda izpade bedak tisti trenutek.
    Kdor svojih napak ne prizna nikoli, ostane bedak vse svoje življenje.

    LP

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    ha,ha,ha, kolhozi & pašaluki _ _ _ med prijatelji… banane… … trgovske, zdravstvene, krivosodne levosučne in desnosučne _ _ _ in tako dalje, v tej naSCHi “prelepi”, “prepošteni” & “nonplusultraStrokovni” ssLOVEniji _ _ _ _ _ _ :-(

  • dostmam je rekel/-la:

    Na forumih brijete norca iz liberalcev, pred parimi urami pa so nam začeli vleči niti old guysi, ki najbrž ne znajo niti računalnika prižgat. So pa “ispekli zanat” v drugih stvareh. Če je bilo do danes osem lažnih panik, se bojim, da tokrat deveta, ni lažna uzbuna. Komad dneva? Back in the U.S.S.R.!

    Q, tokrat sem bil malo bližje tekstu upam…

  • miro je rekel/-la:

    @Rob
    Seveda je Šrot je to speljal brez Turnška,Kučana. Prepotrebna pomoč je prišla s strani Janše, ki je v vodstvo bank nastavil svoje ljudi, kateri so dali Šrotu kredite na podlagi neobstoječih delnic. Potem je Janša naročil SOD-u in KAD-u da razprodajo delnice pivovarne Laško. Za nameček je Janša Šrotu prodal še Merkator. Tako je ta rabota potekala in tega se ne da demantirati.

    @dostmam
    Pa kje ti živiš? V Sloveniji imamo kapitalistični sistem (ki sicer nujno potrebuje popravke na področju sociale, boljšo regulativo s strani države…) in tako bo tudi ostalo. Ne glede na to kdo bo na oblasti.

    @BORAC
    Stvari niso tako enostavne, kot si ti predstavljaš. Veliko lokalnih skupnosti v Nemčiji tiska svoj lokalni denar, s katerim dražje plačujejo lokalne proizvode. Na ta način ščitijo lokalno industrijo in se branijo pred globalizacijo. Podobno se je začelo s tem nedavno tudi v Avstriji. Izdelke sicer plačujejo dražje, a imajo zato dolgoročno zagotovljeno zaposlitev.
    Če bo kakšna tuja trgovska mreža prevzela Merkator, bo to zanesljivo prineslo val brezposelnosti. To seveda Pezdirja ne zanima. To neznanko je v svoji enačbi enostavno zanemaril, zato je tudi njegov rezultat nepravilen.

    @VEST
    Če že komentira kašen ekonomist, naj bo vsaj kdo, ki se mu ne da očitati nestrokovnosti. Ker ta Pezdir je že smešen.

  • dostmam je rekel/-la:

    @Miro

    živim tam kjer ti, me veseli, da smo v kapitalizmu in me veseli, da bo tako tudi ostalo. Se strinjam, da so potrebni popravki povsod, kjer si naštel, nisem pa popolnoma prepričan, da imava iste stvari v mislih…

    V samem Mercatorju ne bo prišlo do odpuščanj, če ima Debeljak optimalno število zaposlenih in če mu promet v obstoječih časih ne bo preveč padel. Če pa si imel v mislih dobavitelje, je pa veliko odvisno od nas potrošnikov. Če si bomo želeli domače produkte, bomo hodili k tistemu trgovcu, ki jih bo imel na polici. Zelo težko verjamem, da bi Angleži ali Francozi s praznimi blagajni mirno spremljali, ko bi množice s polnimi vozički odhajale iz Tuša ali Interspara. Ta formula je večkrat uporabna…če vam gre Šrot toliko na živce, pijte Heineken, Pago in kakšno tujo vodo 3 mesece pa bo zaprl štacuno…že tako mislim, da bo brez tega šel po Bavčarjevih stopinjah…Bavčar nima več kaj prodajat (fosilni portfelj brandov iz Podarim-dobim in veliko predrag hotel), Šrota pa je na domačem terenu že povozil Pago (Fructal že zaostaja v prodaji), pri pivu in vodi pa je še car. Koliko časa še…tudi za Fructal ne bi pred leti verjel? Čez mejo pa ne proda ene flaše, če zanemarim nekaj zabojev izgubarske Splitske pivovare…

  • šifra je rekel/-la:

    @BORAC
    …jst nisem nič…”, poslušam ,enega in drugega in tretjega…oh seznam”njih” je dolg….!
    … preostane mi,da jih ne poslušam…! ista figa, v vsakem primeru!

  • Rob je rekel/-la:

    @miro, to da je Janša pomagal Šrotu pri zaključku je res(tega ne zanikam), jest sem bolj govoril o obdobju pred Janšo, ker se je ta zadeva pripravljala še pred novim tisočletjem, kdaj se je pa izvršila pa vsi vemo.