22. november, 2008 | Denis H.

Cassius in zvok nasilja…

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Če se še malo zadržim pri francoskih ustvarjalcih, potem naikakor ne morem mimo znanega dvojca, ki se skriva za sposojenim imenom - Cassius. Philippe Cerboneschi in Hubert Blanc-Francard, bolje znana kot Philippe Zdar in Boom Bass, sta kmalu po uspehu Daft Punka vzklila na lestvicah takratnega svetovnega mainstreema.

Philippe Zdar tako leta 1988 sproducira album takratne vzhajajoče hip-hop zvezde MC Solaarja, nekaj let kasneje pa glasbeno vez nadgradita še s skupnim projektom La Funk Mob.
Odkrivanje prvih elektronskih zvokov ju je pripeljalo du njunega prvega skupnega ustvarjanja v letu 1995, z naslovom Foxxy. Po odcepitvi dua k projektu Motorbass se je leta 1996 dvojec le ustalil, kar je dokončno obrodilo tudi skupno ime Cassius, pod katerim delujeta še dandanes.

Po tem uvodu preživita večino časa kot remixerja za skupini Air in Daft Punk, dokler v letu 1999 ne izdata prvi singel, imenovan CASSIUS 1999. Plošča ju je dobesedno lansirala med prvake, skladba pa se je zasidrala na sedmem mestu UK Top 40. Kmalu za tem sta izdala prvi album z naslovom 1999, na katerem se nahajata tudi singla Feeling For You in La Mouche.

V letu 2002 izide njun drugi album z naslovom Au Reve. V sodelovanju z Jocelyn Brown nastane močan disko izdelek z naslovom I´m a woman. In tudi tokrat jima uspe veliki met, in The sound of violence, s Stevom Edwardsom na vokalu, zopet postane velik hit in dvojec se močno zasidra v svetu mainstreema.

Po tem času se duo prične bolj posvečati nastopom in naslednji singel z naslovom Toop Toop izzide šele v letu 2006. V istem letu pa ustvarita še zadnji album 15 again, ki je še bolj vokalno in eksperimentalno podprt kot vsa prejšnja sodelovanja.

Inovativnost teh dveh ustvarjalcev pa se ne konča zgolj pri sami glasbi. Na promocijski turneji zadnjega albuma se odločita in objavita ˝a cappello˝ singla Toop Toop in povabita svetovno skupnost k sodelovanju v obliki remiksov. Do konca leta prejmeta preko štiristo različnih pesmi, zato se odločita in ustanovita Cassius Workshop project. Tam dajeta na uporabo svoja dela po kosih in so na voljo vsakomur za razvijanje v poljubno smer.

Cassius, funk, elekronika in francoska revolucija v novi preobleki…

Cassius - 1999


Vir: Youtube, avtor: L0VECHILDD

Cassius - Feelings For You


Vir: Youtube, avtor: richyc83

Cassius - The Sound Of Violence (Narcotic Thrust Edit)


Vir: Youtube, avtor:Mesoian

Cassius - I’m A Woman


Vir: Youtube, avtor: Denisrv

Cassius - Toop Toop


Vir:Youtube, avtor: chardonbrice

Denis H.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano