7. december, 2008 | Vesna Arhar Štih

Petarde

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

December in z njim mesec dni zvočnih kanonad je tukaj. V naši ulici, pa ne samo tukaj, bodo vsak čas odmevali, sprva osamljeni, stres vzbujajoči poki gromkozvočnih bomb, potem bodo prišle na vrsto petarde vseh vrst in jakosti. Ampak december in sam Silvester bosta prekratka, da bi nežno slovensko ljudstvo porabilo ves nakupljeni strelni arzenal. Tako se bo kanonada nadaljevala najbrž še v januar 2009, v mesec in leto, ko bo vse lepše in bolje. Tako kot vedno. Globoko pa upam, da bo mesec januar, tudi tako kot vedno, mesec praznih denarnic in s tem bo le nastopila tišina po ulicah in cestah našega glavnega mesta.

Ves december si bom, v petardno stresni fazi, vsa tresoča zastavljala nemogoča vprašanja. Najprej kdo meče petarde. Kadarkoli sem v prejšnjih letih pogledala skozi okno, takoj po poku, ko se je še močno kadilo, nisem nikoli videla storilca. Še drugo vprašanje: zakaj ti, ki jih ni videti, mečejo petarde? In še: v čem je radost tega pokanja? Kaj storiti, da bo volk sit in koza cela? Sicer pa prehitevam. Lepo po vrsti.

Že od nekdaj so mi neprijetne državniške slovesnosti, ki jih spremlja salva častne čete. Ali pogrebi, kjer častni vod strelja v zrak, da se ti para srce od tega neopisljivega zvoka, ne glede na to ali ustreli četa kot eden ali pa vojaki streljajo kot bi padale domine. Vseeno je. Vedno je to pok, ki ti prepara dušo in telo. Poleg sodijo še strogi, negibni obrazi razosebljenih vojakov in strumno korakanje, da človeka popade smeh! Ampak ta obred streljanja izvira iz vojaških vrst, izumili so ga vojaki in izvajali so ga vojaki. Najprej v vojni, potem še v miru. Imajo svoj simbolni pomen, vem! Vem pa tudi, da se vojaki ne igrajo ringaraja in slepih miši. Da pravi vojaki streljajo in ubijajo. Svojega sovražnika. Svojega nasprotnika. Svojega prepotrebnega “nebodigatreba” na drugi strani bojne črte. Kakšna sreča, da obstaja, kajti, če ga ne bi bilo, ne bi bilo kaj streljati, če ne bi bilo kaj streljati, ne bi bilo vojn. Če ne bi bilo vojn, potem bi bil mir. Mir pa je nekaj neznosnega. Za nekatere. In za tiste, ki jih mir dela nemirne, so brihtne buče izumile petarde. Ki tako imenitno počijo, jezijo mimoidoče in stanovalce, petardarja lahko celo poškodujejo, ampak kaj je to proti užitku, ki ti ga nudi prelestni zvok poka petard. A ne!

V pravi vojni pravi vojaki streljajo s pravimi puškami, ki prav zares pokajo in lahko tudi prav zares koga ubijejo. Živel mrtev, podrt, sesut sovražnik!!! Vojak pritiska petelina na puški, petardar prižiga vžigalico. Puška poči, petarda poči, vojakov sovražnik je mrtev, petardar pade v sladostrasten trans. Kajti petardar nima neposrednih sovražnikov, pokanje le njega samega napolni z vsemi užitki velikega bojevnika, zmagoslavnega osvajalca. Petardarjev sovražnik je fiktiven, skrit v njegovih genih in genčkih. Na neki način. V resnici pa smo petardarjevi sovražniki mi, tista druga polovica ljudi, ki ne streljamo, ne mečemo petard, smo pa tik pred stresom. Ali pa že v njem. Pridružujejo se nam še jokajoči dojenčki, preplašeni psi, zbegane mačke, naščeperjeni ptiči. Medvedi pa, hvala bogu, v decembru žurirajo v svojih brlogih in si mislijo svoje o vseh odločbah in odlokih, ki dovoljujejo njihov odstrel. Oba, vojak in petardar imata veliko skupnega. Združuje ju pok, prelestni pok puške ali petarde, saj je vseeno. Prvinski moški nagon ubijanja je zadovoljen. Pok puške ali petarde spravi oba, vojaka ali petardarja, v trans. Ne verjamete? Ta moška streljajoča bitja zagotovo doživljajo orgazmični drget po telesu in padajo v sladostrasten kozmičem zanos, ki ga, tako kot vsi zasvojenci s čimerkoli že, hočejo spet in spet doživljati. Zato so na svetu še vojne, zato na svetu lov še ni prepovedan in zato ob vsaki priložnosti, ko bi morali praznovati v tišini ali ob lepi glasbi, poslušamo pokanje. Pokanje. Pokanje.

Tako ena polovica sveta. Druga polovica, ki si želimo drugačnega prazničnega vzdušja, pa smo nema in nemočna, v tem primeru žal ne tudi gluha, priča tega početja. Namesto prijaznega meseca dedkov Mrazov in Miklavžev in Božičkov je mesec december predvsem mesec zvočne agresije. Mesec petardiad.

Moški, oprostite mi, če sem vas užalila. Zganjam spolno diskriminacijo? Sem vam krivična? In zato takoj k vprašanju. Kdo so ti, ki mečejo petarde, ki uživajo ob pokanju in ki bi v svoji podzavesti tako radi ubijali? So to učenke baletne šole? Gospodinje? Učiteljice in profesorice v šolah; otroške vzgojiteljice ali gospe, ki na trgu prodajajo zelenjavo? Mečejo te osebe petarde in sploh rade streljajo? Ali ženske sploh mečemo petarde? Če ženske ne, so potem lahko samo še moški. Ampak kateri moški? Mladi ali stari, odrasli ali otroci, mogoče so to upokojenci, dedki ali celo brezdelni stanovalci domov upokojencev? Kateri moški torej? In dalje, kakšno izobrazbo imajo ti moški, koliko zaslužijo, so samski ali poročeni, so revni ali bogati…? Prav zanimivo bi bilo odkritje, kateri so tisti moški, ki ljubijo te agresivne mini užitke, ki si tešijo svoje sladostrastne želje na tak način. Dr. Rugel bi gotovo izjavil, če bi še lahko, da imajo moški, ki mečejo petarde, prepolne testise. Zato so agresivni. Streljajo, da se razelektrijo. Človek pa ima pravico, da se razelektri! No, dr. Ruglju verjamem glede testisov, glede pokalne razelektritve pa nikakor ne.

Tukaj, kjer živim, je vedno vsa leta nazaj, pokalo po ves mesec, od jutra do večera, tudi v času, ko je bila striktna prepoved. Ampak kadar sem hotela videti kdo meče petarde, nikoli ni bilo nikogar, vedno je počilo, ko so bili storilci že kdo ve kje. Ni kaj, potuhniti se znamo Slovenci brezhibno.

In da ne bom samo godrnjala predlagam kaj storiti, da bo volk sit in koza cela. Imamo novo vlado, hvala bogu! Je spočita, polna elana in dobrih idej, s kulturnejšim besednim zakladom in izražanjem in lepših manir kot prejšnja in pripravljena na vse vrste spopadov! Predlagam, da se spopade tudi s petardarji. In za vse večne čase prepove to nekulturno novoletno maltretiranje vseh in vsakogar!

Slovenski poslanci, po hitrem postopku zdaj in takoj sprejmite naslednji zakon: prepovejte metanje petard in podobnih pirotehničnih izumov v celoti in popolnoma.Vsepovsod in in za vedno. Pozor, nikar ne pomešajte ognjemeta in metanja petard, prosim lepo! In ne čakajte na recesijo, da jih bo ta zaustavila! Sprejmite zakon še danes! Najprej prepovejte! In nato dovolite! Namreč, dovolite metanje petard na točno določenem mestu, v točno določenem času. Takrat naj se vsi navdušenci kanonad iz vse I feel Slovenia zberejo na tistem prostoru, plačajo naj vstopnino, visoko, zelo visoko, in naj po mili volji streljalo in streljajo. Dan, dva, tri. Potem pa mir! Najprimernejši kraj za tako kanonado bo dovolj velik nogometni stadion. V Ljubljani. Mogoče kar Plečnikov. Saj ga nekateri tako ali tako želijo razsuti. Pa naj ga, kot uvod v začetek »gradbenih del« petardaji. Okrog stadiona naj bo nanizanih nekaj krst, ob njih naj stojijo mrliški ogledniki in pogrebci, za vsak primer, če pride do najhujšega. Tisti, ki se bodo samo ponesrečili, ki bodo ob roke ali oči, ali pa si bodo lepotno popravili poteze svojega obraza, za take naj bodo pripravljeni rešilni avtomobili, kjer naj jim nudijo prvo pomoč. Ki naj jo ponesrečenci plačajo takoj v celoti in sami. Štanti s petardami naj stojijo ob vhodu na stadion in petarde se smejo prodajati samo v času petardiade. Za hrano in pijačo naj bo poskrbljeno. Hrupa in poškodb željnim gledalcem vstop dovoljen – z vstopnino seveda!

Okoli stanujoči prebivalci pa naj si v tistem času neprodušno izolirajo okna, kupijo čepke za ušesa, poveznejo na glave debele kučme ali odidejo v toplice, za vse to pa naj prejmejo dovolj veliko neobdavčeno denarno dškodnino. Iz izkupička, ki ga bodo petardarji plačali kot vstopnino.

Tako bo zadoščeno in ugodeno mnogim: petardarji in njihovi navijači ne bodo ob svoje sladostrastne užitke, vesoljna Slovenija bo obvarovana hrupa, vsi dojenčki, psi in mački in ptiči ne bodo padali v stresne situacije, pa še trgovci ne bodo ostali brez dobička. Zaslužili pa bodo še okoliški stanovalci, vozniki rešilnih avtomobilov, zdravniki in bolniške sestre, izdelovalci krst in mrliški ogledniki ter pogrebniki, pa lastniki stadiona, ki bodo iz izkupička vsako leto na novo obnavljali in popravljali škodo po prestani petardiadi in tako dali zaslužiti še delavcem in vrtnarjem. Pa še na ljubljanski urgenci se bodo lahko posvetili le pumpanjem prepolnih želodcev alkohola, tako bo tudi gneča manjša, saj bodo vsi krvaveči ponesrečenci zbrani kar na stadionu.

Se vam zdi ta predlog krut, brezsrčen, ciničen, nehuman? Že mogoče, vendar nič bolj kot so kruti in brezsrčni in cinični in nehumani ljudje, ki več kot mesec dni maltretirajo vse in vsakogar in vsepovsod.

P.S.1: Zase zahtevam dvajset odstotni zaslužek. Deset odstotkov od vstopnine na petardiadi kot prispevek za avtorsko idejo, deset odstotkov pa, da bom s tem denarjem ustanovila in vzdrževala Društvo ljubiteljev tišine.

P.S. 2: Tudi petardoljubcem predlagam, naj ustanovijo svoje društvo, sprejmejo društveni pravilnik, imajo predsednika, tajnika in blagajnika, in vse kar spada zraven, članov jim tako ali tako ne bo primanjkovalo, in naj se gredo to svojo petardarsko dejavnost kot se gredo svojo dejavnost lovci, pasjeljubci, motokrosarji, golfarji, nogometaši, amaterski igralci in pevci, konjerejci, špiritisti, novodobovci, presnojedci, pranojedci, mesojedci, vegano in vegeterjanojedci. In še kdo.

P.S. 3: Ob vstopu v areno na dan petardiade pa naj udeleženci pri vhodu izpolnijo še mini anketo in odgovorijo na kratka vprašanja. Pismeni metalci petard nam bodo postregli s podatki o spolu, starosti, premoženjskem stanju, državljanstvu, svetovnem nazoru (no, ta bo že ob vstopu bolj ali manj razviden), pa še o čem. Tako bodo petardarji stopili iz teme v svetlobo, vedeli bomo, kdo so ti ljudje. Morda bodo prišli celo na naslovnice slovenskih revij, ženskih in moških, podeljevali jim bomo priznanja in kolajne, morda bodo postali zvezdniki ali petardarji leta. Seveda le tisti, ki bodo preživeli brez prask, raztrganin in drugih poškodb.

Nekateri, predvsem tisti, ki bodo oslepeli, pa bodo morda celo spregledali….

Vesna Arhar Štih

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
19 x komentirano
  • davids5a je rekel/-la:

    Vesna,

    ponovno si napisala članek, s katerim se popolnoma strinjam. Živim v kraju (Zalog - vzhodno od Ljubljane), v katerem prepoved malih pokalic, pirotehničnih sredstev, ne bi nič pomagala. Živim blizu šolskega športnega igrišča, na katerem večkrat ponoči zakurijo avto in na srečo bencinskega rezervoarja še nikoli ni razneslo. Če bi jim prepovedali petarde, bi se pač posluževali takšnih in podobnih sredstev za potešitev uničevalne sle.
    Slišal sem tudi, da so pirotehnična sredstva, katerih primarni učinek je zvok, pravzaprav že prepovedana. Policija je počasna, pozimi pa se jim še toliko manj da v mrazu okoli letati, zato prijave ne bi imele učinka. Preden bi policija prispela na prizorišče, kar lahko traja tudi več kot pol ure, bi se pankrti že davno razbežali.
    Ob branju odstavka, v katerem si omenila urgenčno podružnico Stadion, sem se spomnil zanimivega pregovora, s katerim bi se vsi ljubitelji petard zagotovo strinjali:
    “Bolje petarda v roki, kot raketa v zraku.”

  • op. je rekel/-la:

    otroci, fantje pač radi pokajo…
    boljš par petard kot pa litrca v riti!!

    p.s. puško kar v omari pusti,
    včasih so pokali z biči….

    ko ego občuti strah kar poka od poguma

  • Riddle je rekel/-la:

    AMEN!
    V t.i. “veselem decembru” neprestano opazujem od kod bi lahko priletel nevidni vrag, tako da konec koncev zame ni prav nič vesel … Ko kupujem bundo, vedno pazim, da se da odstraniti kapuco, saj nebi želel, da mi kaka petarda prileti za vrat. NE trdim, da ne posedujem nobenega pirotehničnega izdelka. Že 4 leta imam signalno pištolo, s katero v zrak pošiljam rakete s predvsem svetlobnimi efekti. Zadeva je bolj varna od stvari, ki se prižigajo s vžigalico, kak strel pa rade poskusijo TUDI ženske. Običajno opazuje cela vas, toda ne zaradi ogorčenosti, temveč iz navdušenja, saj ognjemet v pravem pomenu besede lahko polepša praznike, nevidna petarda ki ti poči v roki ali pa prileti za vrat, pa ti jih lahko za vedno konča.

  • Turek je rekel/-la:

    Nisem t.i. petardar oz. me nekontorlirano pokanje vsepovprek moti, ma mi je članek vseeno napisan malo preveč patetično.

  • jurglic je rekel/-la:

    Well put! Se popolnoma strinjam s predlaganim zakonom.

    Ena boljših reči prejšne vlade je bilo sprejetje kadilskega zakona, ki sem ga sam toplo sprejel, a kljub temu sem našel tudi nekaj empatije za vse svoje kolege iz kadilskih krogov. A za podoben petardarski zakon, še tega ne bi bilo.

    Danes je petardiranje samo še hrupno onesnaževanje in ogrožanje. Res bi bil čas, da to postane zgodovina.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Se strinjam.

  • Wega je rekel/-la:

    Meni se pa prav letos zdi, da je že precej bolje. Ob teh časih je včasih pokalo da je bilo groza, sedaj pa sila po redko. Mislim da zakon ne rešuje dosti, potrebna je (pre)vzgoja, svetovanje, pa tudi ognjemetne baterije ki ne pokajo dajo pa veliko veselja so že naredile svoje. na silo z zakoni se ne doseže veliko.

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Tale članek je zelo diskriminatoren in temelji na osebnem mnenju…
    Pirotehnična sredstva so del praznovanj in raznih dogodkov i služijo namenu potenciranja določenih občutenj, vznemirjenja….

    Deviacije v obliki objestne uporabe pirotehničnih sredstev niso nič bolj izstopajoče kot kot pri kakšnem drugem podobnem fenomenu….

    Zato so vskliki po prepovedi uporabe pirotehničnih sredstev zgolj nasilen krik pozornosti za uveljavitev osebnih vrednot….

  • zirosi je rekel/-la:

    Vsakogar nekaj moti in petarde so najbrž v tem rangu najbolj motečih stvari, vendar pa se mi to zdi to pokanje zelo koristno: najprej zato, ker neumni ljudje tako zapravijo svoj denar za neumne stvari, ki pa k sreči niti niso tako škodljive za ostale, potem pa tudi zato, ker preganjajo zle duhove in človeka spominjajo na resnično blagodejnost tišine in miru. Zato sem proti takim neumnim predlogom kot je zgornji: konec koncev že velja novi zakon, ki je zadevo oklestil na pasje bombice in dal še dodatni pospešek črnemu trgu.

    Če pa zraven prepovejo še pasje lajanje, sem tudi jaz za.

  • Riddle je rekel/-la:

    Zirosi!
    Petarde niti niso škodljive za ostale kajne? Povej to moji prijateljici ki je zaradi petarde imela operacijo spodnje čeljusti !

  • zirosi je rekel/-la:

    Riddle
    Napisal sem, da niso tako škodljive - v smislu, da je še marsikaj bolj škodljivega - če ostanemo pri pokanju imamo cel kup drugih načinov za pokanje, od improviziranih naprav pa do strelnega orožja, ki so precej nevarnejši od petard. Neka bedna zakonska prepoved ne bo odpravila človeške želje po pokanju…

    Strinjam se z Matjažem, da so taki pozivi za neke absolutne prepovedi predvsem bedno vsiljevanje svojega osebnega mnenja - če dam še en lep primer: vsak dan pride na urgenco najmanj en ogrizen človek, pa tudi pasji lajež ni ravno nemoteč, zakaj ne bi torej prepovedali tudi pasjega laježa ali pa kar vseh psov na splošno?

  • EgonAlter je rekel/-la:

    Kaj pa če raje prepovemo zvonenje cerkvenih zvonov v strnjenih naseljih? Tovrstno zvočno onesnaževanje ni omejeno na določen čas v letu, še več, mežnarji si večkrat na dan dajejo duška. Naj mi nihče ne hiti razlagat, kako to npr. psi mirno trpijo in kako je to del folklore.
    Naj ne pozabim še na hrup avtocestnega prometa v mestnih centrih, ki je nedvomno nadležen, škodljiv, nenazadnje pa je povezan s strupenim izpusti motornih vozil. Bomo zapirali mestna središča? Redkokateri župan poseduje dovoljšne prašnike za takšen ukrep …
    Ko bojo te škodljivosti omejene, se bom strinjal tudi z omejitvijo (in ne prepovedjo) uporabe pirotehničnih sredstev.

  • jurij je rekel/-la:

    ah joj, kako je nam hudo… življenje je pa res težko… podpišimo kako peticijo zoper petarde, pa še kašno jedko pismo bralcev bi ustrezalo tej problematiki.
    zgolj v premislek; ali niso nadležni tudi otroci, ki tulijo po igriščih in pa cmerajoči dojenčki na sredstvih javnega prevoza? ma ne, kaj šele kolesarji, motoristi… poštarji, sladoledarji, farji, komunisti… mladina, upokojenci, jaz… vse bi blo treba ukint in z zakonom prepovedat! sovražim jih!

    kako zelo človeka znervira čakanje na smrt…

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    No, fantje, človek bi še pomislil, da sami radi mečete petarde.

  • Matjaž Germ je rekel/-la:

    Jaz jih….letos bom na tržnici kupil 200 komadov medic.. Sem zaradi tega slab človek? :)

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Odvisno od tega, kje in kdaj jih boš metal. Za silvestra ob polnoči, malo prej, malo zatem? Zaradi mene.

  • Bin Laden je rekel/-la:

    zaradi petarde je imela operacijo spodnje čeljusti????????’ KAJ JE MELA PETARDO V GOBCU PA JO JE VŽGALA?????? nebom lagal sam porabim za novo leto 600 eur za petarde in sem zaradi tega mogoče neumen????? ne iq imam nadpovprečen, in pol mi vi nekaj gušite, vedno sem in vedno bom pokal petarde, tak se bunijo sami upokojenci in tisti ta res čudni.

  • Bount je rekel/-la:

    Bravo Vesna Arhar Štih, več kot odlično napisan članek. Članek ima poleg vsega tudii zelo inteligentni humor, bravo.

    Hej, vsi ostali imitatoji tipo Bin Laden, ali bolje bim bum bumbar, joj, joj tvoj gobec je pa res pristen kajne? Kaj tolko bevškaš, no upajmo, da te ni kakšna steklena lisička v rit ugrizla? Pa ja nis not pudu!

    No, za tiste, ki pa ste razumeli smisel vsebine zgornjega članka, pa čestitke, saj bistroumnost je vse redkejša lastnost, verjetno je kriva hrana, ha..ha.. ali hrup v glavah , ali ???

  • Bin Laden je rekel/-la:

    daj bount tiho bodi ker te nisem nič vprašo konj zabiti, tak ziher si neki noob ki cele dneve čepi na compu pol pa se pametnega dela.