10. december, 2008 | Denis Sarkić

Pahorjeva čista vest

Premier o Ruplu, velikih potezah in kritiki Janševe opozicije.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

“Vem, zakaj sem se tako odločil in vem, da sem se prav,” je včeraj glede odločitve o imenovanju Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca dejal premier Borut Pahor in dodal, da se bo koalicijski vrh o tem pogovarjal na sredinem sestanku pred sejo vlade. Pahor je sicer zatrdil, da vlada deluje nemoteno in se posveča vprašanjem gospodarske krize. “Kdor sprejme tako odločitev, mora biti v razloge zanjo prepričan. Jaz sem jo sprejel zavedajoč se vseh posledic, ki jih bo to imelo in me vse to, kar se dogaja, ne preseneča,” je še dejal Pahor. Obenem je zatrdil, da formalne zahteve za sklic izrednega koalicijskega vrha od predsednice LDS Katarine Kresal ni prejel. O tem, kaj sta se s Kresalovo pogovarjala na včerajšnjem sestanku, pa ni želel povedati.

Premier Borut Pahor o svetovalcu za nacionalno varnost in opozicijskem SDS ter viziji do novega leta:

Kot je povedal premier, razume razloge za nezadovoljstvo tistih, ki mislijo drugače. “Vem pa, zakaj sem se tako odločil in vem, da sem se prav - zato lahko tudi mirno zaspim in se zbudim z novim upanjem, da bo dan prinesel dobre rešitve za glavni problem, s katerim se soočamo, za reševanje gospodarske krize,” je glede odločitve za Ruplovo imenovanje dejal Pahor. Po njegovih besedah bi ga namreč “negodovanje javnosti že povozilo, če te odločitve ne bi sprejel z dobrimi razlogi”. Pri tem je opozoril na problem vlade, če iz strani visokih uradnikov pride do posredovanja diskretnih informacij v javnost. “Kako je mogoče, da pricurlja v javnost novica o diskretnem posegu vlade, ki je sicer v takih razmerah običajen?” je vprašal Pahor.

Pahor o Ruplu in koaliciji:

Izpostavil je, da je pred nami težko obdobje, zato se je treba posvečati zlasti ključnim vprašanjem ter ukrepom za reševanje gospodarske in finančne krize. “Mislim, da bo pri vsem prevladala modrost in se bo tudi vladna koalicija posvečala vprašanjem, ki se jim posveča tudi vlada,” je dejal Pahor. Dodal je, da bo ekonomsko socialni svet še pred prazniki obravnaval ukrepe za reševanje finančne krize. Glede razrešitve direktorja urada vlade za komuniciranje Anžeta Logarja je pojasnil, da je prišlo do nesporazuma med njim in generalnim sekretarjem vlade, ko ga je vprašal, če je predlog za Logarjevo razrešitev usklajen. Kot je dejal Pahor, mu je generalni sekretar zatrdil, da je, vendar je ta govoril o uskladitvi s koalicijskimi partnerji in ne o uskladitvi z Logarjem.

Pahor o koaliciji in Ruplu ter diplomaciji:

“Prav zato sem se opravičil, vendar pri tem opažam, da nekatere ljudi opravičila bolj bolijo kot surove besede,” je dejal predsednik vlade in pri tem poudaril, da utegne biti prihodnje leto odpuščenih več deset tisoč zaposlenih. “Upam, da bodo delodajalci delavcem to odločitev sporočili na človeški način. Ne želim živeti v družbi, kjer opravičilo bolj boli kot surova beseda,” je še poudaril Pahor. Po njegovih besedah bo namreč prihajajoče leto zelo zahtevno. Tedaj bo treba biti “dostojanstven, treba bo zbrati vso energijo, da bomo reševali težave, ki bodo za nekatere zelo hude. Naša dolžnost je, da takrat ohranimo vsaj njihovo dostojanstvo”.

Premier o izplačilih letnih nagrad upravi v Zavarovalnici Triglav:

Pahor je glede vztrajnosti pri svojih odločitvah na koncu še poudaril, da “ga ljudje verjetno niso poslušali do konca, ko je pred volitvami govoril o novem vzorcu obnašanja”. “Kaj pa je tako mikavnega na tej oblasti, da bi zapravil svoj notranji mir, da bi ugodil pričakovanjem drugih? Notranji mir lahko ohranim samo, če sprejemam odločitve, ki so v korist skupnosti,” je sklenil premier.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
17 x komentirano
  • Teja je rekel/-la:

    Denis, ti si zakon!

  • Jana je rekel/-la:

    Tko k ti sprašuješ, drugi nimajo j…

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    “Jaz sem jo sprejel zavedajoč se vseh posledic, ki jih bo to imelo in me vse to, kar se dogaja, ne preseneča.”

    Mene je po drugi strani številka 15.000 na Facebook-u malo presenetila, pa verjetno ne le mene…

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    “…da sem storil v času mandata vse tisto, kar sem nameraval storit, ko sem stopil jeseni pred ljudi, jih nagovoril, naj mi zaupajo ta mandat.”

    Je torej potezo z Ruplom nameraval storit jeseni? Zdaj je že zima, brrrrrr.

  • JINX je rekel/-la:

    leporečje! tolk govorjenja,pa sama prazna slama.

  • Neja je rekel/-la:

    Govoričiš in govoričiš…še nisi prerasel pravljic s srečnim koncem. Poslušaj se, Pahor, in boš videl, kako pocukrano govoriš. In kako se povzdiguješ. Kar tolaži se, da je sprejemanje kritik pač vloga mandatarja. Dobro bi bilo, da bi o kritikah tudi razmislil. Ko si obljubljal spremembe, nismo razumeli, da bojo te samo v formi in ne v vsebini.

  • medek je rekel/-la:

    Pahor je očitno postal plačanec za Blackwater Worldwide. Sloni letijo.

    Še en našminkan prašič.

  • medek je rekel/-la:

    Tale ameriški piar je pa zelo prozoren. Res sluzaste floskule in ostuden egotrip.

    Plačanci Blackwaterja v četi Erika Princa. Cijaški vzorci so Pahorju všeč. Nategovanje ljudi.

    Pahor se boji vprašanj, kam pa se mudi izdajalcu naroda?

    Res je, spet recetira neke vznesene srednješolske recitale, sem, sem, sem,….

    Ma, bedni Pahorček kaj si, lepo oblečen drek od voditelja.

    Če je Blackwater zadovoljen, potem se Pahorju jebe za Slovenijo.

    Prodane duše, ki želijo levico podesaničiti, kar ni zaključil JJ, bo zabetoniral Pahor.

    Mislim, da bo najlažje, če SD izključi Pahorja iz stranke.

  • medek je rekel/-la:

    Čez 4 leta …. In potem postane Kresalka mandatarka in se znebimo Pahorja.

    Ampak neeee, tudi nje se polastijo leteči sloni( in ne tisti dobri iz pravljice). In spet isto, kwa pa zaj?

    Kje je Hobit?

    http://www.youtube.com/watch?v=VgPZB9wxs24&eurl

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    Ne, predsednik vlade ne respektira drugačno mnenje, ki ni samo drugačno, ampak utemeljeno drugačno s strani množice javnosti, ki so ga izvolili in mu pomagali na oblast! Ni podan namreč niti en razlog, zakaj naj bi bila funkcija Rupla dobro, da premier tako mirno spi. Poznamo veliko razlogov proti in niti enega za, razen za lase privlečenih. In ni nikakršnega problema v opravičilu Logarju. Lepo! Opravičilo je plo zgolj zato, ker Cvik ni počakal, da se Logarju izteče mandat, medtem ko se SDS hvali, da oni niso razrešili prejšnjega … hehe … do izteka mandata. Opravičilo ni problem. Kolikor sem razumela obvestila medijev, je Pahor Logarju ponudi službo tiskovnega predstavnika, ne se pa samo opravičil. To je pa že nekaj drugega, saj gre spet za sporni kader z zelo slabim slovesom izpod prejšnje vlade. Je treba osveževat spomin?

    In ne, nismo narobe razumeli napovedi o drugačni politiki, konsenzu in zavračanju kadrovskega cunamija s strani Pahorja. Mislili smo samo, da bo smernica drugačne politike v kadrovanju temeljila na sposobnosti, strokovnosti in na nagrajevanju z delom in zaupanjem drugače nespornih osebnosti, ne glede na politično pripadnost. Tako je Pahor tudi govoril, ko se je puli za glasove volivcev, tudi za tiste, ki bi sicer volili drugi dve stranki takratnega levega trojčka. Dvomim, da so si volivci predstavljali, da drugačna politika pomeni poskrbet za najbolj sporne kadre, ki nimajo, ali pa vsaj ne bi smeli imet čiste vesti. O tej drugačni politiki Pahor pred volitvami obveščal NI!

    Lepo, da mandatar mirno spi, ker ve, da dela v dobro narodu. Bi me zelo zanimalo, ali Pahor meni, da je na primer Bush mirno spal pri svojih odločitvah v dobro države. Tistih, zaradi katerih danes kraca neko knjigo obžalovanja in rahlih zmot. Da je mislil dobro po svoji pameti in logiki, ni nihče dvomil nikoli. In v tem je tudi katastrofa. Zakaj naj bi državljani menili, da je mandatarjev sladki sen nekakšna znanilka pravih smernic, ob tem, ko slednje ni nikjer opazno, niti podprto z vsaj enim utemeljenim argumentom.

  • englishman je rekel/-la:

    pa jebemtiš medek, a blackwater cel svet vodi? pa saj obstajajo tudi druge privatne vojske

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    gOSPOD DR.rupel, NEZNANSKO UŽIVAM , KO BEREM IN POSLUŠAM ŽE VES TEDEN BOLJŠEVISTIČNO-MURGELJSKE KOMENTATORJE IN UŽALOŠĆENEE UDBOVSKE GNIDE.mISLIM, DA OSEBNO TUDI vi NEIZMERNO UŽIVATE IN SE HAHLJATE , KO RDEČA GOLAZEN OD SOVRAŠTVA IN HUDOBIJE ENOSTAVNO CRKAVA IN DOŽIVLJA INFARKTNE NAPADE IN EPILEPTIČNE NAPADE.uŽIVAJMO ŠE NAPREJ.

  • medek je rekel/-la:

    englishman

    Itak, da jih je mnogo, ampak fokus je na maseratiju, ki je glavni driver Bele hiše.

    Sicer pa so takšne korporacije kot živo srebro.

    Je pa zanimiva tajna vojna med BND in Cio+Mutnovodo( Blackwater xy) na Balkanu.

    Tako kosovski premier kot bivši slovenski sta imela rajši neevropejsko organizacijo.

  • medek je rekel/-la:

    In the two weeks directly following Nisour Square, Blackwater signed more than $144 million in contracts with the State Department for “protective services” in Iraq and Afghanistan alone and, over the following weeks and months, won millions more in contracts with other federal entities like the Coast Guard, the Navy and the Federal Law Enforcement Training Center.

    Blackwater’s Iraq contract was extended in April, but the company is by no means betting the house on its long-term presence there. While the firm is quietly maintaining its Iraq work, it is aggressively pursuing other business opportunities. In September it was revealed that Blackwater had been “tapped” by the Pentagon’s Counter Narcoterrorism Technology Program Office to compete for a share of a five-year, $15 billion budget “to fight terrorists with drug-trade ties.” According to the Army Times, the contract “could include antidrug technologies and equipment, special vehicles and aircraft, communications, security training, pilot training, geographic information systems and in-field support.” A spokesperson for another company bidding for the work said that “80 percent of the work will be overseas.” As Richard Douglas, a deputy assistant secretary of defense, explained, “The fact is, we use Blackwater to do a lot of our training of counternarcotics police in Afghanistan. I have to say that Blackwater has done a very good job.”

    Such an arrangement could find Blackwater operating in an arena with the godfathers of the war industry, such as Lockheed Martin, Northrop Grumman and Raytheon. It could also see Blackwater expanding into Latin America, joining other private security companies well established in the region. The massive US security company DynCorp is already deployed in Colombia, Bolivia and other countries as part of the “war on drugs.” In Colombia alone, US military contractors are receiving nearly half the $630 million in annual US military aid for the country. Just south of the US border, the United States has launched Plan Mexico, a $1.5 billion counternarcotics program. This and similar plans could provide lucrative business opportunities for Blackwater and other companies. “Blackwater USA’s enlistment in the drug war,” observed journalist John Ross, would be “a direct challenge to its stiffest competitor, DynCorp — up until now, the Dallas-based corporation has locked up 94 percent of all private drug war security contracts.” The New York Times reported that the contract could be Blackwater’s “biggest job ever.”

    http://www.alternet.org/authors/5434/

  • Bount je rekel/-la:

    Res je, od vseh politikov moškega spola je Golobič še najboljši in tudi napametnejši govornik.
    Toda, ali je to dovolj? Ni dovolj! Ali trenutno kaj lahko spremni na bolje? Ne, no, vsaj Golobič tako misli in verjetno ima tudi prav. Zakaj? Ker - moje mnenje- Slovenija še ni dovolj zrela, da bi lahko nagradila tiste politike, ki si drznejo- pa čeprav bi to morda tudi pomenilo njihov zaton ali poraz - govoriti Resnico.
    Živimo v času in kraju kjer je LAŽ postala ena glavnih vrednot . LAŽ nagrajujemo, bolj ko negdo laže, bolj je imeniten itd..
    Pahor laže, da je z Ruplom vse oh in sploh super, kar seveda ni. Bojim se, da je za Rupla že prepozno, ker je že preveč globoko v živem blatu, zato Pahorju majhen, dobronameren nasvet:zavedaj se, da marsikaj kar misliš, da prav delaš, je v resnici grda igra, ki jo tvoj lasten nižji EGO igra s teboj. Zbudi se, dokler je še čas, to je, preden boš padel v živo blato.
    Glede Rupla pa takole, je nekašna moderna Mata Hari, ve veliko umazanih skrivnosti, ki niso za javnost, to je sedanje in prejšnje vlade, katere zelo spretno uporablja za svojo lastno dobrobit in seveda na škodo vseh nas.

    Golobič pa ima prav, češ saj Pahor ne ve, kaj dela in tudi če bi mu povedali, še vedno ne bi vedel kaj dela, zato pa nima smisla sklicati zasedanje..itd.. Kresalova je preveč optimistična glede spreobrnitve Pahorja, no tako nekako razmišlja Golobič.

    In kdo je za vso to veliko zmešnjavo, ki jo danes imamo na poličnem prizorišču kriv?
    Več ali manj vsi mi, državljani RS, saj imamo točno to, kar si zaslužimo.
    Torej vsem nam v premislek, dokler bomo podpirali laž, ali bolje povedano, ne bomo znali ločiti laži od resnice, do takrat bomo imeli tako sceno. Torej , predlagam, obrnimo se v našo notranjost, v našo tišino in se vprašajmo kdo sploh smo, od kod prihajamo in kam gremo!

  • semso je rekel/-la:

    Pizda, kero premocrtno razmisljanje forumovcev tle gor. na prvo zogo. Pa ne maram ne Pahorja ne Rupla.
    kaj se je sel ze Rupel pogovarjat v Rim, medtem k so bli Hrvati v Bruslju? Mal mozgancke napet. Rupel je kekc, ampak a mislte, da je sam takrat podpisal Vilnusko izjavo? Ne glede na poznejse uradne izjave drugih. Za desnicarje se razumem da so vcasih nestrpni in konservativno zarukani, ampak da levicarji glav mal ne odprete na prepihu, me pa tud cudi!!

  • Bount je rekel/-la:

    Glavno , da ima Pahor čisto vest in vse je lepo bilo…