10. december, 2008 | Matjaž Košir

Po dolgem času prvi signali za popravek na delniških trgih

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Najpomembnejše vprašanje, s katerim se ukvarjajo analitki je, zakaj se finančni trgi ne odzivajo več na slabe ekonomske objave. Petkova objava v ZDA je pokazala, da se je število delovnih mest v novembru znižalo za 533 tisoč, kar je največ po letu 1974, stopnja brezposelnosti pa se je povišala na 6,7 odstotka. Objava števila novih brezposelnih ljudi sicer nima statusa ‘vodilnega indikatorja’, ki bi trge presenetil, a vseeno je bil ta podatek globoko pod pričakovanji. Takšen dogodek bi v preteklosti povzročil močan padec delniških trgov, energentov in ustrezne premike na valutnem trgu. A to se ni zgodilo. Ob koncu trgovanja so v petek zvečer ameriški indeksi zabeležili celo močan pozitivni premik.

Prejšnji teden so zaznamovali pomembni dogodki tako v Evropi kot v ZDA. Evropska centralna banka (ECB) in angleški BOE (Bank of England) sta znižali ključne obrestne mere. BOE je znižala obrestno mero za eno odstotno točko, na dva odstotka, kar predstavlja najnižjo raven od leta 1951. ECB pa je obrestno mero znižala najbolj v desetih letih, odkar banka obstaja, za 0,75 odstotne točke na 2,5 odstotka. Drastični ukrepi močnega nižanja obrestne mere potrjujejo slaba pričakovanja centralnih bank glede gospodarske rasti. O tem ni dvoma, a zavedanje, da se z nižanjem obrestne mere ustvarja tudi potrebna ‘podlaga’ za okrevanje gospodarstva in finančnih trgov, se v teh kriznih razmerah v zavesti investitorjev pojavlja le počasi.

Zaenkrat izgleda, da sta ameriška vlada in FED (ameriška centralna banka) uspešna pri ‘prvih korakih’ reševanja finančne krize. Zaupanje investitorjev v sposobnost hitrega prilagajanja ameriškega političnega telesa je vse od septembra izrazito opazna na valutnem trgu, ko se je ameriški dolar pričel močno krepiti in pridobivati v vlogi ‘hranilca vrednosti’. Ob prej omenjeni slabi ekonomski objavi iz trga dela v ZDA bi v petek v normalnih razmerah pričakovali občutno rast valutnega križa EURUSD (slab vpliv na vrednost USD), a tega skoraj ni bilo opaziti. Razlog za to ‘indiferenco’ na valutnem trgu se skriva v odsotnosti številnih kratkoročnih investitorjev, kar povzroča, da je valutni križ EURUSD vedno manj občutljiv na običajne tržne vplive. Podatki o pozicioniranju profesionalnih velikih igralcev kažejo, da ne prihaja do bistvenih sprememb v sentimentu in so še vedno pretežno usmerjeni v ‘dolge’ USD pozicije. Ameriški dolar ima tako še vedno status zatočišča v kriznih razmerah in le malo verjetno je, da se bo to v kratkem spremenilo.

dax2

Veliko močnejši signal investitorjem, da se počasi morda le bližamo ‘boljšim časom’, je med vikendom in v ponedeljek poslal medijem skorajšnji predsednik ZDA Barack Obama, ki napoveduje najobširnejši paket za stimulacijo gospodarstva po letu 1950. Z javnimi deli, gradnjo infrastrukture in drugimi investicijami želi ustvariti nova delovna mesta in tako preko multiplikacijskega učinka ponovno zagnati gospodarstvo. Novice o možnih novih stimulacijskih ukrepih prihajajo tudi iz Azije, istočasno pa zgledajo možnosti za rešitev ameriških avtomobilskih gigantov vedno boljše. Včeraj je Busheva administracija ugodila prošnji za izredno pomoč za Ford, GM in Chrysler v skupni višini $15 milijard dolarjev. Pogajanja o pogojih in podrobnostih še potekajo.

Delniški trgi so včeraj pričeli kazati prve znake, da se posledice ‘podlage’ in ‘prvih korakov’ pričenjajo pojavljati tudi v vrednosti finančnih instrumentov. Tehnična analiza, ki analizira gibanje tečajev na grafikonih in spremembe v sentimentu investitorjev, je ponavadi prva, ki potrdi ali opozori na skorajšnje spremembe.

Na dnevnem grafikonu nemškega indeksa DAX lahko vidimo, da je tečaj v ponedeljek zaključil nad negativno trendno linijo (modra črta), ki je bila v veljavi od sredine septembra. Na naraščajoče pritiske kupcev, ki spreminjajo vsesplošni sentiment investitorjev sebi v prid, opozarjajo tudi drugi tehnični indikatorji in delniški indeksi.

eurusd

Navkljub pozitivni tehnični sliki lahko pričakujemo močno oviro pri nadaljevanju rasti tečaja (v skrajnem primeru) pri cca. 5350/5400 točkah. Iz širšega časovnega vidika se DAX (kakor tudi drugi delniški indeksi) sicer še vedno nahaja v negativnem trendu. Preboj odpora pri 5400 bi impliciral na močan pozitivni signal in nadaljevanje rasti, a za sklepanje na takšen razvoj dogodkov je zaenkrat na voljo še premalo informacij.

Iz trejderskega (špekulativnega vidika) je situacija zanimiva za odpiranje dolgih pozicij, saj trenutne razmere omogočajo tudi dobro razmerje med nagrado in tveganjem. Pod tehnično mejo 4600 točk bi bilo namreč nadaljevanje rasti nemškega indeksa postavljeno pod vprašaj, medtem ko bi padec pod 4510 pomenil stopnjevanje prodajnih pritiskov.

Matjaž Košir

Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • Monika je rekel/-la:

    Kok časa še?A bodo skladi prišli kdaj nazaj?

  • Sanja je rekel/-la:

    Mene tud zanima.

  • domen je rekel/-la:

    Bodo prisli nazaj, samo to ne bo ravno iz danes na jutri:).

    Vsec mi je prispevek, vsebinsko je dobro podkrepljen in taksne rad preberem.

  • sioxxos je rekel/-la:

    g. Matjaž Košir…. predlagam, da si poiščeš drug poklic… kajti, medtem ko vsi resni analitiki pričakujejo kolaps dolarja in ameriškega gospodarstva, vi pišete o uspešnosti banksterjev v Fed-u z kriminalcem Bernanke-jem in šefu financ Paulsen-om na čelu.

    The party is over for USA in posledično bomo krizo kriz čutili vsi… 8,4 TRILIJONOV US $, vrženih v finančne institucije v zadnjih 3 mesecih in to s pospešenim tiskanjem denarja brez kritja v gospodarstvo, ki je na kolenih in to v državi, ki temelji na potrošnji, namesto na proizvodnji in varčevanju…. vse to in še marsikaj bo v ZELO ZELO KRATKEM času povzročilo beyond your mind devaluacijo dolarja in posledično se približuje scenarij, ki te bo očitno zelo šokiral.

    Tole je za začetek šoka, ki ga boš doživel, ko boš videl,, kako deluje THE REAL ECONOMY in ne tvoja zgoraj napisana DISNEYLAND FINANČNA ANALIZA OZ. ŠALAMASTIKA, pod katero si se celo podpisal.

    http://www.youtube.com/watch?v=2I0QN-FYkpw

    Nato preidiva na prihodnost…. zelo bližnjo prihodnost…

    http://www.financialsense.com/fsu/editorials/schiff/archive.html

    Glede na tvoje DISNEYLAND razumevanje financ, ti svetujem, da si še posebej podrobno prebereš članek o tem, kaj pomeni DELEVERAGING. To boš našel tule:

    http://www.financialsense.com/fsu/editorials/schiff/2008/1126.html

    In ko se ti bo pričelo svitat, kaj se pravzaprav pripravlja v svetu… si poglej tole stran

    http://www.ae911truth.org/

    ki ni delo nekih psycho zagovornikov teorij zarote, temveč ARHITEKTOV IN INŽENIRJEV, ki ti z strokovnimi dejsstvi dokazujejo, da je bil 9/11 INSIDE JOB.

    Po tem šoku, ki bo trajal nekaj časa in se ti bo pričelo porajati vse več vprašanj, se malce potrudi tudi sam in poišči na tone voljo podatkov, da je f….g FED v bistvu PRIVATNA MAFIJSKA ZDRUŽBA, ki nas je pripeljala do te katastrofe, ki se nam bliža…

    In ko bo že vse prepozno, da bi dojel vso globino… se nam pridruži na

    http://www.infowars.com/

    in mic po mic boš spoznal pojme NWO, BILDERBERG GROUP, NAFTA, ROTHSCHILD in globino razpada BANKSTERSKE EKONOMIJE, v katero očitno še vedno verjameš…. ampak menim, da boš vse skupaj skontal šele takrat, ko boš si ceneje brisal guzo z dolarji, kot pa z pravim wc papirjem.

    Razmisli tudi o javnem sežigu diplome, če je le ta bila izdana na kakšni ekonomski fakulteti.

    Folk, resnično, IGRE JE KONEC… pripravlja se veliki KABOOOOM. Čas je za wake up.

    sicer pa lp vsem…

    sioxxos

  • sioxxos je rekel/-la:

    Shame on you http://www.vest.si. Zbrisali ste moj post. Vaše geslo SPOŠTUJ VSAKO VEST IN VSE LJUDI… pri vas velja samo za enoumje.

    Še enkrat… Ta članek od g. Matjaža Koširja je ČISTA ŠLAMASTIKA oz. DISNEYLAND EKONOMSKA ANALIZA. Argumente za navedeno sem opisal in dodal cel kup linkov, ki ponujajo širšo sliko BEYOND YOUR IMAGINATION scenarija, ki se že in se v polni meri še bo razvil v začetku 2009.

    Če bo ta moj post vzdržal več kot prejšnji (manj kot 24 ur), sem pripravljen ponovno opisati, kdo je ekonomist Peter Schiff, kaj je napovedal v 2006, da se bo zgodilo in so se mu smejali, sedaj pa je ugotovljeno, da so vse njegove navedbe bile izredno natančne. Njegove napovedi za naprej so katastrofične. Napisal sem tudi, da bi si bilo dobro prebrati kaj več o pojmu DELEVERAGING in predvsem, da bo v kratkem prišlo do devalvacije dolarja in propada gospodarstva. Stvari so v bistvu mnogo resnejše, kot si jih večina misli.

    Članek od g. Matjaža Koširja pa je kompletna šlamastika DISNEYLAND EKONOMIJE, ki deluje samo v pravljicah, nato pa se knjiga konča in prične se REAL WORLD.

    GAME OVER FOLK, berite na youtubu PETER SCHIFF-a. Vse je ekonomsko obrazloženo. 8,4 TRILIJONOV dolarjev, natiskanih v zadnjih 3 mesecih s strani banksterjev v FED-u pomeni, da sledi kolaps.

    Nato sem ponudil

    http://www.ae911truth.org/

    Gre za spletno stran ARHITEKTOV IN INŽENIRJEV, ki so s polnim imenom in priimkom podpisali peticijo o tem, da je STROKOVNO dokazano, da je v dogodku 9/11 šlo za INSIDE JOB.

    Napisal sem še marsikaj in tudi ponudil marsikaj v branje. Nekdo tu gor je ocenil, da post potrebno zbrisati.

    Wake up folk…. SVOBODA MISLI je ogrožena…

    Pridužite se nam na

    http://www.infowars.com/

    V kratkem se bo v svetu zgodil KABOOOOM neslutenih posledic v glavni vlogi BANKSTERJEV iz združbe BILDERBERG in z banksterji iz Fed-a na čelu.

    lp

    sioxxos

  • sioxxos je rekel/-la:

    ok… še zjutraj zbrisan članek je sedaj spet gor… me veseli.

    hvala in lp

    sioxxos

  • Matjaž Košir je rekel/-la:

    Monika, Sanja: Moje analize so ‘kratkoročne’ narave, ker na trgih iščem špekulativne priložnosti, predvsem z uporabo tehnične analize. Slednja je pokazala dobro osnovo za odboj trgov, ali vsaj stabilizacijo. Tehnična analiza pravzaprav (poenostavljeno) proučuje obnašanje investitorjev in s tem prispevkom sem podal argumente, ki bi stopili v ospredje, če bi se prikazani indici tudi uresničili. Zaenkrat do odboja trgov, kakor bi se lahko zgodil ‘po teoriji’, še ni prišlo (kot sem omenil vzorec dvojnega dna sploh še ni formiran). Možnost za to se je pravzaprav drastično zmanjšala - a še vedno obstaja. Pri tem naj opozorim, da bi se delniški trgi tudi v primeru odboja še vedno nahajali v negativnem trendu, časovni okvir takšnega razpleta pa bi lahko bil od enega do treh mesecev. Zaradi tega je tudi naslov tega prispevka…signali za popravek (in ne obrat negativnega trenda).