12. december, 2008 | Mirjana Čakardič

Civilnim iniciativam

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zakaj pišem danes? V večnamenski dvorani Fakultete za humanistiko v Kopru smo sklicali tiskovno konferenco na temo Plinski terminali v Tržaškem in Koprskem zalivu. Sklicala jo je civilna iniciativa: Zveza društev za varstvo okolja Slovenije (ZDVOS), Ljubljana, Združenje zakupnikov kmetijskih zemljišč Slovenske Istre (ZZKZSI), Koper ter že znana Civilna združenja Istre (CZI), Koper.
Zakaj torej pišem danes? Morda zato, ker pretekla izkušnja z mediji ni bila ravno vzpodbudna. O sprejemljivosti lokacije za nameravane posege (ne zanemarimo dejstva, da smo se pred dvema letoma in pol borili proti terminaloma v Tržaškem zalivu … danes pa govorimo še o tretjem v Koprskem zalivu), njihovih vplivih na okolje, čezmejnih vplivih, onesnaževanju, nevarnosti …. je veliko in jasno povedala in napisala že neodvisna stroka (slovenska in italijanska), civilna družba … celo politika se je tedaj (opozicija) oglasila in odločno postavila v bran zaščite okolja. In nastopil je težko pričakovani trenutek vladnega uradnega stališča, ki nas je potolažil z jasno in javno izjavo MOP, z ministrom Podobnikom na čelu, Tržaški zaliv je za nameravane posege nesprejemljiv, kar so dokazali izsledki vladne strokovne študije.
Vendar olajšanje ni trajalo dolgo, kmalu smo ugotovili, da zadeve niso tako enostavne … vmes se je odvijala serija volitev, malo v Italiji, malo pri nas, malo na državnem, malo na regijskem ter malo na lokalnem nivoju … problematika pa se je le spretno umaknila iz javnega prizorišča ter prestopila v »ilegalo« odmaknjena od »nadležnih« novinarjev in »ekofundalistov« (po Jerovšku).
Civilna iniciativa bo na temo v januarju 2009  pripravila  problemsko konferenco, kjer bodo odgovorni ministri vpletenih resorjev, vključno z vladnim vodstvom pozvani, da nam jasno in korektno odgovorijo na zastavljena vprašanja. Zato dovolj o terminalih.
Rada bi spregovorila civilni družbi … manjšim lokalnim civilnim iniciativam, ki se razpršeno, a hrabro in vztrajno borijo za svoje pravice, za varovanje zakonitosti in našega okolja.

Želim poudariti nekaj, kar se je mi zdi zelo pomembno … korak, ki bi ga bilo potrebno storiti, je okrepitev moči civilne družbe na območju celotne države.

Javno bomo podprli ostale civilne iniciative po vsej Sloveniji … Boštjana Pihlerja, ki mu je zaradi boja za okolje in prizadeto prebivalstvo bila sodno odvzeta pravica do svobode izražanja - Lafarge, prebivalce Renč, kjer se minister MOP spreneveda in ne ukrepa v duhu varovanja zakonitosti, oziroma grobega kršenja le-te s strani Elesa, Etbina Tavčarja, ki so ga po krivdnem razlogu odpustili iz službe ter ga bremenili za 100.000 euro odškodnine, zato ker je opozarjal na nezakonitost v postopku, ki jo je potrdilo ustavno sodišče v primeru golf igrišča v Lipici, civilno iniciativo, ki si s pravnomočno ustavno odločbo za zaprtje asfaltne baze v Planinski vasi ter vzpostavitve v prvotno stanje (marec 2007) lahko obriše … recimo nos … in še jih je … s skupnimi močmi si bomo prizadevali vzpostaviti nove temelje pravne države … nemočnega čakanja na čudeže smo se naveličali.
… a to je le začetek

Mirjana Čakardič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
21 x komentirano
  • Nogavička je rekel/-la:

    Prav imaš, Mirjana! Čas je že, da prebolimo občutek, da smo na oblasti mi, volilci, in da bomo največ dobrega za sebe naredili, če bomo pustili posameznim oblastnikom, da nam solijo pamet in govorijo, da naj ne skrbimo, saj točno vedo kaj delajo in kako se stvari streže.

    Ja … si mislim. Mogoče to pali pri volilcih Janše o katerem odločitvah se ne dvomi, saj so vsi dvomljivci v službi bivšega sistema in zadrti komunisti. No, ljudje pa nismo neumni in vemo kaj je prav in kaj narobe, kaj je res in kaj ni in kdo nas hoče na suho … Čas osamosvojitve je torej za nami, pred nami je nov dan, ki kliče po aktivnejšemu pristopu k nadziranju oblastnikov in njih interesov ter interesov njihovih delničarjev.

    Ostali volilci smo povsem na drugem koncu dojemanja oblasti in nam je kritična distanca do izvoljenega kandidata domača in pričakovana, zato: odgovornost za spremembe.

  • sanja je rekel/-la:

    Morda vam bo pa uspelo povezati slovenske iniciative, zveze in društva. To bi bila kar zavidljivo močna “zelena” grupacija. Le posamezniki bi se morali odpovedati raznim egotripom in nikoli pozabiti, zakaj sploh to delajo.

  • angie je rekel/-la:

    Ej, Mirjana,
    vaš boj cenim in ga podpiram - vendar, lepo prosim, razmišljajte cum grano salis:
    nikar ne podpirajte vseh civilnih inciastiv po vrsti! V LJ jih je že okoli 30, vsaka četrtna skupnost ali že razvojni projekt ima svojo in nekatere med njimi so čisto zagovedeni tipi, ki nasprotujejo vsakemu razvoju in napredku…

  • Bount je rekel/-la:

    Da, nažalost res je, tudi v civilni inicijativi obstajajo razni Ego komolčarji in povzpetniki.

    Ampak nič zato, bistvo je zelo pozitivna vsebina in sporočilo, ki nam ga Mirjana želi posredovati.
    Sporočilo civilnim inicijativ pokojnega dr. Drnovška: politiki nekako capljajo za pobudami civilnih inicijativ,
    takšen je sistem današnje politike..itd..itd…torej čas je za spremembe, potrebno se bo začeti združevati v skupnih okolju in zdravlju prijaznih projektih..itd…moč je v rokah pravice in množice, ki si resnično želi spremembe in ne v rokah posameznih Ego tipih, pa naj bo to v politiki, ali pa v inicijativah ali…
    seveda, je pa tudi v civilnih inicijativah zelo zaželeno imeti modre pobudnike , ki bi imeli voljo in znanje, da bi vso zadevo nekako vodili in usklajevali.

  • Nogavička je rekel/-la:

    Problem zelene opcije je, da je (samo) zelena in da je razparcelirana na tisoč in en interes, bolj ali manj oseben. Že nekaj časa razmišljam s čim bi lahko zeleno postalo konkurenčno v polju političnih idej? Seveda imam nekaj idej, ki bi presegle vrtičkarstvo in prehranske navade, ki zeleno samo po sebi potiskajo na obrobje: npr. plinski terminal je v očeh povprečnega človeka potreben in degradacija okolja je cena, ki jo je v svoji nevednosti pripravljen plačati. Torej, interes kapitala diktira tempo in v ta krog smo tako ali drugače vpeti vsi.

    Ko bo zelena opcija pridobila spoštovanje kapitala, se bomo začeli zares pogovarjati. Iskanje in uvajanje substituta ali alternativnega vira, ki bo tudi komercialno zanimivo, bo premaknilo tok misli v pravo smer. Če interesa pri obstoječih virih kapitala in znanja ni, ga je potrebno ustvariti zunaj kontroliranega okolja.

    V mislih imam potencial ljudi, tisočmojstrov, inženirjev, teoretikov in tistih, ki si želijo pa ne vejo kako bi sami …

    Zanimiva iztočnica: nafta se je pocenila in ker smo v času recesije smo zadovoljni s tem, da se je bencin pocenil na raven, ki nas, kako romantično, spominja na cene bencina iz naše mladosti … tako kot ena pijača. Le da smo kar na enkrat v vsem olajšanju v medijih pozabili na reševanje sveta … dobesedno; zdaj je pomembna tema recesija.

    Še več: Greenspam je nedavno izjavil, da je preveč zaupal tržnim zakonitostim, ko je govoril o resnosti recesije in še prej hipotekarnega catch the casha. Tako je potrdil moje prepričanje da ponudba in povpraševanje nista edini spremenljivki pri oblikovanju svetovne cene, npr. nafte. Kako bi sicer lahko nekdo preživel padec cene iz 180 pod 50 in zmanjšal ponudbo, da bi dosegel vsaj 50; do nadaljnega.

    Pa smo pri drugem smislu delovanja zelene opcije: navajanje ljudi, da bomo sami sposobni oceniti ali je 25% popust manjši ali večji od 45% za dobrino, ki jo kupujemo, ker smo prepričani, da druge možnosti ni.

    Za primerjavo: kako se razvija Linux in kdo ima od tega korist ter kaj lahko storimo sami, da bo “Linux” še boljši?! Naj ne bo kapital in ekonomska cena odgovor na vse, naj ne bo prostovoljnost omejena le na SOS telefone (z vsem dolžnim spoštovanjem), ampak naj postane zavesten odgovor na monopol interesa lastnikov kapitala, ki je tretja spremenljivka skupaj z ponudbo in povpraševanjem, ki uravnavajo naš svet in življenje na njem, npr.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Na žalost sem se dokopala do pcja šele sedaj.
    Nogavička, Sanja, angie, Bount…se popolnoma zavedam kaj CI pomeni tudi v praksi, zato sem nekatere namerno omenila.
    Dokaj dobro poznam primer Lipica, asfaltna baza, pa tudi Lafargu sledim,..o Renčanih pa mediji kar precej obveščajo..v teh primerih gre za kršitve zakona, za grobe posege v prostor, predvsem pa za sporne sodne posledice, ki sankcionirajo posameznike ali društva, ki na nepravilnosti opozarjajo.
    Sanja, praviš,..upam da vam bo uspelo…jaz pa bi te povabila na izjavo, ki deluje veliko bolj spodbudno…upam da NAM bo uspelo..pa še upam mi deluje malo pobožno:))
    Ko te berem opažam, da sva kar “na liniji” .
    Med nami je veliko ljudi, iz stroke, ki še vedno pri stroki vztrajajo, veliko, ki lahko s skupnimi močmi presodijo/mo, če si neka CI prizadeva ohranjevati okolje, in si ne dovoli, da bi se nezakonitosti izvajale nad njimi in njihovim prostorom,…ali pa si na račun njih, posamezni egotripi pripravljajo politično kariero…temu se ne bomo izopgnili..le kritično in budno moramo slediti in presoditi.
    Pa še to,..z Lipico, Asfaltno bazo,..avtoceto Pivol, Pomol III ,..je CZI že za časa terminalov sodelovala in smo se pri sklepih že tedaj podprli…in meni se zdi tako prav. Ne bodimo apatični,..ne glejmo tujo stisko kot da se nas ne tiče,..jutri lahko doleti nas,..in verjamitemi,..ta indolenca vas ne bo pustila ravnodušne.
    Vsekakor pa lepo da ste se odzvali:)

  • Bount je rekel/-la:

    Sicer, po odzivu na ta članek, se lahko sklepa, da nažalost teme kot so okoljevarstvo, večine ne zanima kaj dosti.
    Kdo ve zakaj?
    Pa bi jim moralo, saj okoljevarstvo tudi pomeni, da se zavedamo, kako pomembno je, da živimo v zdravem in mirnem okolju…itd..itd…
    I

  • Mirjana je rekel/-la:

    Bount, drugič bomo napisali naslov,..za novo leto, novi, sintetični joški desetim srečnim izžrebankam!
    ne bo dost komentarjev,..vsekakor pa bo rekordno število klikov..
    Je pa težko premakniti gmoto iz mrtve točke, se strinjam,..prav zato je pomembno da začnemo z vzgojo že v vrtcih, šolah…in morda prenehamo z nabitimi šolskimi programi “učenja” otrok, ki služijo ravno odtujitvi od bistva..tudi takšne šole se že pojavljajo..in če smo že na tem svetu, da živimo, in če v našo idejo verjamemo,..zakaj je ne bi gojili in razvijali…vsakdo pri sebi..al naj le tarnamo, obsojamo druge,..pa vegetiramo, v slepi veri da živimo?

  • martin je rekel/-la:

    G.Mirjana,
    Mi v Ljubljani delujemo in se borimo, da ohranimo nase kulturne spomenike, ki so dokaz, da smo Slovenci narod.
    Nismo proti razvoju, ne zelimo pa biti žrtve kapitalistov.
    Probleme lahko vidite na
    http://forumzaljubljano.org/forum/

    Na nivoju Slovenije pa smo združeni v Pravični Sloveniji :
    http://www.pravicna-slovenija.org

    Lep pozdrav,
    Martin

  • Matjaž je rekel/-la:

    Bravo Mirjana!

    Za prijatelje pravične družbe je na novo odprt portal, forum in fotogalerija! Vabljeni vsi, da prispevate prispevke!

    http://www.anv-val.eu
    http://www.anv-val.eu/forum
    http://www.anv-val.eu/galerija

    Kontakt za objavo: objava@matjaz62.eu

    Gremo naprej!

    Matjaž

  • 1tastar je rekel/-la:

    Jaz bom pa ustanovil civilno iniciativo za prepoved civilnih iniciativ. Hudič je, ko se ustanovita dve civilni iniciativi: ena ZA in ena PROTI. Zadeva poteka podobno kot Facebook proti Ruplu.

  • Mirjana je rekel/-la:

    http://video.godsdirectcontact.net/magazine/EE444-449.php
    čeprav dolg posnetek, priporočam vztrajanje..je zadnji interviju v njegovem življenju,..kjer predsednik spregovori tudi o odnosu do politike …

  • pravica je rekel/-la:

    Mislim, da bi se morala ustanoviti močna civilna iniciativa za ohranitev Ljubljane, ki bi preprečila nenormalne in škodljive apetite sedanje mestne oblasti. Naj se angažira čimveč etnologov,arhitektov, in razgledanih Ljubljančanov, da nam ne bi nek primitivizem ogrozil kulturo in tudi moderen način grajenja prestolnice evropske države. Zaskrbljujoče je to, da je ministrica za kulturo po enem samem pogovoru z županom že obljubila zelo nekvalitetno reševanje županovih obljub.Kakšen pogled na urbanizem in na gradnjo pa ima župan se najbolje vidi na naselju v Podpeči pri Mercatorju, ki ga je zgradila Electa. Ne samo, da posega v prostor ob Ljubljanici, je tudi tako neestetska,da človek ne more verjeti, treba je videti.

  • Mirjana je rekel/-la:

    prav tu je osnovni problem…kot prvo se moramo združiti za zaščito zakonitosti,..in to s preseganjem lastnega problema,..le ko vzpostavimo spoštovanje zakonitosti,..in to dobre, jasne in kvalitetne zakonodaje…se bodo naši poblemi veliko lažje reševali..to je predpogoj, da lahko …gremo naprej..

  • Bount je rekel/-la:

    Mirjana, hvala glede zgornjega linka- video posnetka, to je zadnji intervju z dr. Janezom Drnovškom.
    Upajmo, da bo vsaj kateri od naših politikov našel čas in ga pogledal, saj bi njemu in vsem nam zelo koristilo.
    Seveda, je pa tudi res, da nekateri naši vrli možje lahko ta video gledajo in gledajo, pa vseeno ne bodo razumeli nisti osnovnega sporočila, ki nam ga sporoča. Vsaj po današnjem stanju na našem političnem prizorišču, lahko sklepamo, da je velik del naše politične smetane še daleč stran od ozaveščenosti, humanosti in modrosti dr. Janeza Drnovška.
    No, tudi tisti politiki, ki so si nadeli masko dobrotnika, naj si ga ogledajo, mogoče bodo potem razumeli
    kakšno vlogo naj igrajo.

  • sanja je rekel/-la:

    Mirjana
    se strinjam, da sva tam nekje iz podobne serije :)
    Ja, seveda, pridružim se iniciativi za združitev okoljskih iniciativ in za medsebojno podporo.
    Moja osebna izkušnja z eno od iniciativ je sicer taka, da se je vse končalo, ko so se nanjo začeli lepiti politiki, ki jim je ta iniciativa pomenila le še eno od sredstev za samopromocijo. Pri tem pa se mi obrne želodec.
    Drugače pa ja… pridem, podpišem.. čeprav vse manj verjamem v strpno pot, saj agresivnost in pravna oboroženost predstavnikov kapitala zastruplja hitreje, kot se da na drugi strani proti temu strpno boriti.
    Morda pa bi se zadev morali lotevati takole?
    http://www.guardian.co.uk/environment/2008/dec/11/kingsnorth-green-banksy-saboteur

  • Mirjana je rekel/-la:

    Sanja,..največji ekološki zastrupljevalec je tako človeški um.
    In tukaj se spet strinjava:)
    Še kako dobro poznam razne politične karieriste, trojanske konje,.. ki se zelo radi “prilepijo” na takšne iniciative, še posebej če postanejo odmevne……a sprijazniti se moramo že v naprej da so in bodo,…povsod..in vsaj za en krat še..vselej. Izgleda, da je to v človeški naravi. Biti je potrebno predvsem buden, verjeti v stvar,..ne pa prav vsem. In tukaj mislim, da ima naš bivši predsednik dr. Janez Drnovšek prav, ko poziva na dvig zavesti slehrnega posameznika. In ker to ne deluje čez noč, in ker se prav tako ne doseže s čarobno palčko,..se strinjam s teboj, da vsaj ta trenutek zgolj pozitivna misel ne bo zadoščala.
    Ob priliki terminalov sem imela na strani GPR rubriko o terminalih,..in po neki tiskovki, kjer mi je bilo sporočeno navodilo naj ne napadamo vlade,..sem bila tako presenečena,..da enostavno nisem vedela več o čem naj govorim. Pa saj ne napadamo mi vlade, sama se s svojimi dejavnostmi ali pa nedejavnostmi napada. Mi le odkrivamo zaveso. Pa sem mu pisala osebno,..da se sicer strinjam z dvigom zavesti,..s pozitivnim mišljenjem,..a ko imaš mačeto nad glavo,..jo moraš najprej umakniti..a hkrati s svojim z zamahom je že pripravljena boljša, kreativnejša, ambicioznejša in ne “ambiciozna” rešitev,.. in ni to zgolj ekoterorizem, kot je naš ljubi Jerofšek izjavil..pa se za to nikoli ni javno opravičil, čeprav je bil javno pozvan :))..a ne Matjaž?
    No, predsednik mi nikoli ni odgovoril neposredno,..naslednjega dne sem dobila odgovor v njegovih mislih, ki jih je objavljal. In veš kaj me je razjezilo?..da je imel prav…:))
    Naj povem, da je na omenjeno tiskovko v kolumni…prišel zgolj 1 (en) medij…nič hudega,..gremo naprej :)

  • Matjaž je rekel/-la:

    Sam sem in delujem v nekaj CI, tako ali drugače! Pa to ni point, katerega želim zapisat!

    Zapisat želim tole: če resnično želiš v CI delovat neodvisno, moraš pač enostavno reči politiki NE HVALA!

    Ko so namreč nekateri uvideli, da me ne morejo utišat, so me začeli vabiti v svoje vrste (politične). Ni jim in ne bo jim uspelo! In to iz preprostega razloga! Civilna družba in politika ne gresta skupaj!

    Civilna družba je nadzornik politike, namreč!

    In ja draga Mirjana! Jerovšek ima še vedno dolg!

    lp, Matjaž
    ——————————————————
    http://www.anv.val.eu

  • sanja je rekel/-la:

    Mirjana, ah!! Seveda imaš prav, nič se ne zgodi čez noč. Razen revolucije :)
    Kar stiska me ob tem, ko opazujem, kako eko-terminatorji s pridom in dobičkom izkoriščajo splošno kulturo ljudi. Kaj bi bilo ekvivalentno nasprotno dejanje tega, kar počnejo sami? Npr. Lafarge. Ekoterorizem? Saj je cel sistem ustrojen tako, da ščiti brezobzirne nosilce kapitala. Popolnoma narobe svet!! Bogati si lahko privoščijo delati škodo. Lahko tudi ubijajo druge ljudi, vendar s pogojem, da to počno dovolj počasi. No, za take primere se je družba naučila, da se temu ne reče tako. Se sliši preveč brutalno…