12. december, 2008 | Jaka Tomc

Manjšini manj denarja

Juri, Vajgl in Kacin o financiranju slovenske manjšine v Italiji.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Italijanski senat je odločil, da bo slovenska manjšina v Italiji dobivala manj sredstev. Na to sta se odzvala poslanca Zares Franco Juri in Ivo Vajgl ter poslanec LDS in evropski poslanec Jelko Kacin.

Poslanci so se odzvali tudi na incident v slovenski osnovni šoli v Trstu. Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Ivo Vajgl je opozoril na izraz nestrpnosti, ki se je zgodil na tržaški šoli Fran Saleški Finžgar in se zavzel za odziv MZZ. Predsednik komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Miro Petek je izrazil razočaranje nad odločitvijo senata v Rimu, ki je zavrnil dopolnilo o sredstvih za slovensko manjšino.

Poslanec stranke Zares Vajgl je izpostavil, da je ta izraz nestrpnosti, ki se je zgodil v Trstu, toliko bolj nesprejemljiv, ker se je zgodil na šoli. Zavzel se je tudi, da se na “ta izraz nestrpnosti do slovenske manjšine” odzoveta zunanje ministrstvo in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Od odprtju nove menze osnovne šole Frana Saleškega Finžgarja v tržaškem predmestju Barkovlje so v torek prerezali trak s slovenskimi barvami. Ta dogodek je postal kamen spotike in povod za politično polemiko, ki v tržaških političnih krogih in krogih slovenske manjšine traja že nekaj dni.

Na dogodka v Rimu in Trstu so se odzvali tudi pri socialnih demokratih. Kot je zapisal poslanec Luka Juri, v stranki menijo, da je polemika glede barv na traku nepotrebna in pretirana, saj ne gre za nič drugega kot za nepomemben protokolarni nesporazum. Po njegovih besedah primer le odvrača od prave težave, to je nižanja italijanskih državnih finančnih sredstev za slovensko manjšino v Italiji in italijansko manjšino v Sloveniji.

Jaka Tomc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • Bount je rekel/-la:

    Obema govornikoma čestitke, zelo dobro povedano kako stojijo zadeve v Trstu.
    Slovenski zamejci v Italiji, se zelo trudijo za priznavanje njihovih osnovnih pravic, saj to je, tudi zaradi precej sovražnega pristopa določenih tržaških funkcionarjev, še posebno težko in zahtevno področje.
    In prav je, da naša vlada glede tega tudi nekaj ukrene in odločno izrazi, oziroma zahteva, da Italijani s črnim Berlusconijem vred, upoštevajo vsaj osnovne zakonske pravice slovenskih zamejcev.

  • neemocije je rekel/-la:

    V Trstu bi lahko kot na Goriškem začeli končno staviti vsaj delno na več konjev in samo na bolehavega in starega komunističnega.

  • kvikl cvikl je rekel/-la:

    ..kajti drugače jih bomo napadli,bount,je tako.pa še srbi in rusi nam bojo pomagali..

    Za začetek bomo napisali še en par Titotov po kraških hribih

  • Bount je rekel/-la:

    Hej Kvikl, če je tebi ta problem smešna, španska vas, fajn, pa se posmehuj, oziroma razkazuj vso tvojo glorijo bistroumnisti…
    Toda vedi, da tukaj govorimo o čisto drugih nivojih vodenja zunanje politike.
    Prejšnja vlada z gospodom Ruplom kot glavnim akterjem na tem področju, ni naredila prav popolnoma NIČ..itd..pravzaprav se je Rupel še posmehoval zamejskim slovencem…itd..
    In to je sigurno problem o katerem je prav, da se govori in predvsem bi bilo zelo narobe, da se še dalje sprenevedamo, da je vse super tako kot je.

  • neemocije je rekel/-la:

    V Trstu bi lahko kot na Goriškem začeli končno staviti vsaj delno na več konjev in ne samo na bolehavega in starega komunističnega.