23. december, 2008 | Denis Sarkić

F. Juri proti blokadi

Franco Juri o blokadi Hrvaške in možnih naslednjih korakih.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Poslanec stranke Zares Franco Juri v pogovoru za Vest o slovenski blokadi Hrvaške pri njenih pogajanjih za vstop v Evropsko unijo.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
30 x komentirano
  • yeyo.white je rekel/-la:

    izdajalec

  • simpatikus komunalis je rekel/-la:

    Italjan.oni bodo tako dobili istro in dalmacijo

  • Don_Vito_ je rekel/-la:

    cepec! ketere so te poti? prefinjena diplomacija?! še več takšnih veleumov in kmalu bomo lahko začrtali mejo med Slovenijo in Hrvaško tam nekje pri Trojanah…

  • brb je rekel/-la:

    Juri edini pametno razmišlja. Vi ste se pa pustili nategnit politikom, ki vas poceni izrabljajo.

  • UDBA je rekel/-la:

    Ta in njegov brat,da o mladcu sploh ne govorim so resnično sramota.Pa kje je folku pamet,da obkroži katerega koli od teh …… !??

  • janez je rekel/-la:

    Sramota za slovensko politiko ti Juriji

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Bravo, Juri. Ne strinjam se z čisto vsako njegovo vejico, sem pa navdušen, da se čeprav politik ne pusti ujeti črednemu nagonu.

  • Peter Božič je rekel/-la:

    Juri,težko bi me preričal v lakršnokoli dobro voljo Hrvaške za kakršen koli kompromis.Hrvati hočejo biti v Uniji tisti,ki preko svoje uprave nadzorujejo morje ob slovenski obali.Če ti tudi,ko ni meje ,upravljaš z obalnim morjem,potem imaš vso nadzorno funkcijo,ki jo imajo države na kopnem in na morju,čeprav ni več meje.
    Pač,pogovarjali se bomo z njimi naprej,oni pa bodo med tem,ko bo tekel čas,pripravljali vsa poglavja,njih večina pa je taka,da tudi ob teh ,če bi jih sprejeli,zaprli in odprli,ne bi izpolnili pogojev za vstop.To so dejstva,pride jim prav,da je nekdo drug kriv za to zgodbo,zato so med drugim tudi tako neuklonljivi pri umiku teh zemljevodov.
    To bi bilo lahko racionalno jedro te zgodbe,z racionalnimi jedri pa je zmeraj tako,da sploh ni nujno,da so,saj imajo take odločitve celo vrsto drugih političnih vzrokov,mi jim tako kot oni nam,samo nekaj pripisujemo kar pa nujno ni res,
    Torej gre pravzaprav za slabega soseda na drugi strani hodnika v istem nadstropju,ki živi samo od tega kolikor vzpostavlja s teboj kar naprej konflikte in se z njim nikakor ni mogoče dogovoriti kdo bo hodnik očistil,kdo bo pomil okna,in se tega potem lotiš sam,pa ti potem tak sosed sredi zime na hodniku razbije okno in ko vstaviš novega,ti ga spet.
    In zaradi take Hrvaške na meji,je bilo v 17 letih nešeteto incidentov,v katerih Slovenija ni storila drugega kot poišiljala proteste,nikoli ni npr.zaščitila ribičev v tisti polovici Piranskega zaliva,ki so si ga lastili Hrvati,ko so ribiče ustavljali in izvrševali kontrolo,nikoli ni zaščitila niti enega metra meje,ki so si jo korak po korak z incidenti prisvajali,ampak se je obnašala tako kot jaz z mojim sosdeom,ki ga enostavno,ko mi je tretjič razbil okbo na hodniku nisem prijavil policiji ampak sem mu na hodniku povedal svoje,in nič drugega.Hrvaška je zaradi tega bila prepričana,da bo tudi ob tej zemljevidih tako in da ji na arbitražo sploh ne bo treba,ker bo v pristopnih pogajanjih odločeno že vse,In jaz jim nič ne zamerim,saj je kriv tisti,ki se venomer izmika kot smo se mi,in ko se naenkrat ni več mogoče izmikati ne moremo nič več drugega kot da se zapeljemo v blokado.
    To blokado smo si z deset ali večeletno “ruplopvsko”politiko do Hrvaške skuhali sami in si jo tudi sami pripipišimo,s tem pa vendarle delamo Hrvatom uslugo ker so take revni pri pripravi poglavij,da je veselje.Edino korist,ki jo imamo,je da Evropa ve,da smo,saj predsedovanje EU ni bila naša izvirna politika ampak po direktivah ZDATri največje države EU te opazijo samo v primeru,ko se postaviš kot miki miš na zadnje tace in vpiješ “Mačka,gde si da te pojebem.”
    Hrvaška bo zdaj,ko je namenila večje denarce za lobiranje v EU naš najtesnejši projatelj,saj bo ta vloženi denar šel ves za promicijo Slovenije,tako,da je nikoli več nihče ne bo zamenjal s Slovaško
    .”Hrvati budu stisnuli samog sebe u govno”,ne nas,tega namreč ni,kar bi se lahko naučili iz vseh teh zgodb,ko je šlo za to,da je ta ali ona članica dajala veto za vstop kake države.
    Gre namreć za kršenje pogojev,ki jih je že priznala predsedujoča Francija,se tem,da je pripravila svoj kompromisni predlog,ki pa ni bil zadosten.In ko je kršenje pogojev za vstop priznano na tak način kot je bilo to,potem ni pritiska v EU,ki bi lahko zalegel,da bi članica EU,ki bi utrpela škodo zaradi kršenja,sploh smela pristati na kršenje pogojev druge strani.
    Hrvati seveda niso budale da ne bi tega vedeli,zato bo še kar dolgo trajal ta gledališki igrokaz,toliko časa dokler ga bo kdo potreboval,mogoče ga nekateri tudi pri nas nujno potrebujejo.Peter Božič

  • edenpač je rekel/-la:

    Treba je nekaj vedeti… Juriji so Italijani in se imajo za Italijani in Italijani pač niso nikoli počeli nič dobrega za Slovenijo. Ampak kot da to še ni dovolj, pa je Aurellio rojen na Hrvaškem in Franco mislim da tudi…

    Skratka onadva zastopata Italijansko in Hrvaško politiko ne pa slovenske in sramota, da imamo take izdajalske politike v parlamentu… Ah levičarji…

  • BOTA je rekel/-la:

    Evropska zveza je še vedno samo zveza držav, vsake s svojimi interesi. Je tudi zveza kapitala, katerega interesi se praviloma ne ujemajo z interesi držav. Ideja o Evropski zvezi kot nadnacionalni državni tvorbi je prvič padla s padcem ustavne pogodbe. Lizbonska pogodba tudi še ni zaživela in takšna kot je je gnil kompromis nečesa, za kar si niti v Evropski zvezi niso edini kaj naj bi to bilo. Gospodarska kriza je že pokazala, da se vsaka država prvo rešuje sama, šele na drugem mestu so interesi Evropske zveze.

    In ravno zato so pomembni nacionalni interesi vsake države, še zlasti ko gre za meje države, kar nas lahko uči zgodovina. Kako uveljaviti nacionalni interes je drugo vprašanje.

    Poteza slovenske vlade je bila s pravnega stališča racionalna in s političnega verjetno nujna.

    Sploh pa kakšna je lahko politika do Balkana??

  • Neja je rekel/-la:

    Jurij, Jurij, daj, beri še malo kakšno drugo mnenje v Mladini.

  • novinar je rekel/-la:

    Drugič ga raje povabite, da nariše karikaturo. Na tisto se kar dobro spozna.

  • komunalis je rekel/-la:

    kAko se reče po italijansko homoseksualac?

  • Marko je rekel/-la:

    frocio

    Le prevajalska usluga. G. Juri ima pravico do svojega mnenja.

  • Bount je rekel/-la:

    Tako, to, da se Franco Juri se zelo dobro spozna na diplomacijo, ni dvoma, saj je med drugim tudi bil veleposlanik v Španiji.
    In da poslanec jasno in glasno javno pove in razloži svoje stališče glede problema meje z Hrvati, je -
    če vam je to všeč ali ne- če ne drugega, vsaj zelo dobrodošla, etična in moralna poteza. Ne glede na to ali se z vsebino govora strinjamo ali ne, če govor skoncentrirano poslušamo, moramo priznati, da je zaznati v njegovi razlagi drugo, nam skrito stran medalje tega spora s Hrvaško. To je, da ni potrebno, da se zaletavamo v zid ali rdečo cunjico kot mladi bikci, temveč da iščemo optimalno rešitev tega problema z zrelo diplomacijo..itd…saj navsezadnje je ravno pravilna izbrana pot tista, ki nas bo pripeljala do cilja A ali cilja B, ali celo C ali D.
    Navsezadnje tako Hrvati kot Slovenci bi se morali že enkrat zavedati, da smo sosedje, da imamo precej skupnega, da bi, tako hrvaški , kot slovenski politiki morali enkrat že odrasti in nehati s temi političnimi igricami, ki nažalost služijo samo politiki sami. Zavedati bi se tudi morali, da tam kjer se kregata dva, tretji dobiček ima.
    Sicer se pa strinjam, da je EU figo mar za določeno državo, dokler se ta država sama ne potrudi, da si izbori pravice, ki ji pripadajo. Tako kot za meje, ki so zelo pomembni nacionalni interesi vsake vlade, isto velja za razporeditev raznih ekonomij po določenih državah znotraj EU, to so lahko lepe , čiste, za okolje prijazne ekonomije ali pa umazane, prodane ekonomije, ki so značilne za tretji svet.
    In vsaka država znotraj EU, razen v primerih velikih skorumpiranih poslov, ki so tajno skenjeni za zaprtimi vrati, bo vsaka vlada najprej poskrbela zase in tukaj bi se morali sosedi, to je politika zavedati, kako je pomebno, da sodelujejo in si pomagajo. Ali je kdo pomislil, da določeno nepotrebno kreganje “določeni” populistični politiki lahko tudi zavestno ali nezavestno izrabljajo za svoje osebne interese tako na področju materijalnih dobrin kot nikoli potešene sle po oblasti ?
    To je tista druga stran medalje, ki nam jo F.J. želi povedati.
    Prvo stran te iste medalje pa ni potrebno posebej poudariti, tako jo že vsi dobro poznamo, saj smo vsi skupaj o tem že precej , to je z dobrimi argumenti razložili tudi v ostalih rubrikah na to temo.

  • Bount je rekel/-la:

    Pa še tole, Bota in Peter sta napisala vsebinsko zelo dobre replike .
    Vseeno pa je sporočilo, ki nam ga zgornji posnetek sporoča, zelo poučno s stališča
    moralnih vrednot.

  • Štrigon je rekel/-la:

    Juri.

    Že sem mislim (pravzaprav sem bil prepričan), da so v tej naši deželici vsi ponoreli.
    Pa vidim, da ni tako, da se najdejo tudi ljudje, ki razmišljajo dlje od svojega
    nacionalistično-kosmatega nosa.
    Sicer pa ni čudno, da človek, ki je imel možnost dodobra spoznati evropsko (italijansko) levico, lahko
    razmišlja konstruktivno in spravljivo.Tega naša levica ne bo nikoli bila sposobna. Naša levica sploh nima pojma, kaj se dogaja tam čez tisto “prirojeno železno zaveso”, ki jo nekateri imajo v svojih glavah.
    Kaj ko bi ustanovili neko novo stranko ?
    Tako, ki bi storila v Istri to kar je edino prav. Tako, ki bi enostavno zrušila mejo med italijanskim, slovenskim in hrvaškim delom Istre.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Nacionalne države, nacionalne meje, nacionalna jajca? Je to realnost, s katero se bomo morali zajebavati še naslednjih dvesto let? Ne vem.

  • Karl je rekel/-la:

    La sreča, da se iz črede sliši kak drugačen glas. 17 let smo podvrženi propagandi naših nacionalistov, ki so-očitno- prepričali tudi Boruta Pahorja in Petra Božiča. G.Božič, pravi, da so le Hrvati sprožili incidenti. Kaj pa mi? Od kod so prihajali Hervardi in obritoglavci, ki so želeli s silo južno od Dragonje? Iz Karantanije?
    In kdo je tam, po tistih zaselkih, prvi rabutal češnje? Rupel! Pa je še zmeraj na sceni, v Pahorjevem kabinetu in zdaj tudi v senčni vladi JJ. Senca Rupla stoji tudi za blokado, in toliko ljudi ploska potezi, ki bo v EU (in nato tudi v Sloveniji) spodkopala Pahorjevo vlado. Potrebujemo vsi očala z močno dioptrije.Bog pomagaj!

  • Janez je rekel/-la:

    Jaz ne razumem zaničevalne obsedenosti mojih sonarodnjakov s Hrvati. Ko poslušam Jelinčiča ali berem Božiča, se mi zdi, da vlada, v tej naši dolini Šentflorjanski, nekakšen manjvrednostni kompleks. Iz le tega pa nastaja aroganca, ki nima nič racionalnega. Res škoda, zapravljamo čas in priložnosti.

  • Raus je rekel/-la:

    Stvari so zelo, zelo enostavne.
    Razni razgreti borci za južno mejo imajo samo en problem.
    Cela njihova osebnost je grajena okoli tega problema.
    To je problem s katerim se srečujejo samo moški.
    Ker pa je znano, da so fanje na jugu bolj nadarjeni, je ta problem toliko bolj viden.
    Viden seveda v obliki osebnega zaničevanja pripadnikov drugega naroda.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Fenomen, ki se prične na Arktiki in konča na Antarktiki? V absolutnem smislu: severni medvedi zavidajo tiče pingvinom?

  • Štrigon je rekel/-la:

    Ja res je vse je odvisno od tičev.
    Zato se brezupni primeri celo poslužujejo raznih nadomestkov kot so pištole, puške, topovi.
    Ravno prej sem poslušaj našega “plemenitega”, ko je ves žareč govoril, da se spomni
    današnjega plebiscita po neverjetni pijanki in streljanju ?!?!

  • marjan je rekel/-la:

    ….o tičih in nijhovi dolžini…pejte raj kaj pametnega počet….kot pa kdo ima daljšega…..kako da so hrvati priznali našo neodvisnost…..po republiških mejah…..danes pa…. no tičemerci???

  • Blaž je rekel/-la:

    Berite zares dobre komentarje na:

    http://www.zares.si/premislek-o-blokadi-hrvaske-v-eu/

  • rukar je rekel/-la:

    Kot sem nekje nekoč prebral, da ravno Jurijev rod izhaja iz hrvaške Istre,da so se nekoč pisali Jurić.
    Ko je bilo to nobel in prinašalo koristi so se italijanizirali…in končno “na svoji zemlji” bi bili radi zaščitniki Hrvatov, Italjanov…vsem je pa skupno mati in babica partija.
    Končno,bomo pa le morda imeli kaj koristi,da bo istarski gonič (svinger) le postal v EVROPI priznana avtohtona pasma.
    LUKEC “RDEČO PEST”še vedno hranimo dobro, da ni prišla v roke g.Čebaškovi !

  • Pavel Ž. je rekel/-la:

    rukar, od kod tebi podatki o Jurijevem izvoru? Priimek Juri ali Iuri je razširjen v Furlaniji.
    Morda bi ti potreboval malo več swinga, da bi se manj ukvarjal z drugimi neumnostmi.Brez zamere.P

  • Peter Božič je rekel/-la:

    Dragi moj Janez,kako moraš primerjati tisto kar sem naipal zgoraj jaz s kakršnokoli žaljivo trditvijo,ki jih je Jelinćič poln.Ker me sploh nisi razumel,ti bom na kratko napisal kar sem tam na dolgo.Med dvema sta odnosa taka,kakršna sta si jih izbrala sama na začetku,zlasti če sta v načelu res enakovredna,in to Slovenija in Hrvaška sta.Slovenija si je izbrala ves čas politiko nenehnega izmikanja pred vsako odgovornostjo kako potekajo odnosi na meji,Hrvšaka je po naravi stvari sledila slovenski praksi in kar naprej množila incidentna stanja in si s tem ustvarjala prednost in nazadnje tolikšno,da je bila prepričana,da si je ustvarila dovolj,da sama diktira pogoje za mejo.Slovenija se je sama pripeljala v tak položaj in si skuhala blokado,kar je zmeraj zunanje politični debakel,toda kaj drugega ji ni preostalo,saj če bi stvar po praksi,ki jo je imela vse čas,prepustila vetru,bi zgubila dele ozemlja in odprto morje.Tista vlada ki bo to storila,se lahko iz Slovenije ali pa katrekoli države na svetu samo iizseli,torej gre za odgovornost slovenske politike,ki je bila po- ruplovsko- do kraja zanič In zdaj žanjemo kar smo sejali,in edini,ki imamo od tega res veliko škodo,smo oboji,saj se bo tak sovržni govor na obeh straneh tako okrepril,da nam bo še kako otežil življenje in ogrozil demokracijo.,če ne bo hitro ugasnila rdeča luč vendar pa jo lahko upihne samo Hrvaška,ker je šla čez rob,.Toda vprašanje je,ali obem desnim nacionalizmom,Janši in Sanaderju ,to še kako odgovarja da se oba držita ali povzpneta na oblast,Sanader ostane,Janša pa pride spet..Brez te rdeče luči bodo odstotki veliko manjši Za vsak tak karambol sta potrebna dva,in Janez,če me vpraša,kaj pa EU.Nič,če ima kake interese,jih llahko doseže,če je Hrvaška v Uniji ali je pa ni,in če ji Slovenija da v Unijo ali pa ne.Zelo zanemarljiv drobiž je tako Slovenija kot Hrvaška v tej globalni trgovini.Peter Božič

  • Mladen je rekel/-la:

    Priporočam branje in ogled dosjeja o meji (z video in intervjuji) na spletu Primorska.info:

    http://www.primorska.info/fokus/3/