14. januar, 2009 | Vest

Toženi tržaški ekologi

Tržaški naravovarsteniki se bodo morali zagovarjati pred sodiščem.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Tržaško tožilstvo prosi za arhiviranje preiskav o čezmejnem onesnaževanju in obsodbe okoljevarstvenikov, ki so to prijavili. V petek, 16. januarja 2009, bo sojenje Robertu
Giurastante-ju
, odgovornemu predstavniku Greenaction Transnational in članu vodilnih v Združenju Alpe Adria Green.

V petek, 16. januarja, bosta na tržaškem sodišču obravnavani čezmejno onesnaževanje med Italijo, Slovenijo in Hrvaško ter nevarnost jedrskega onesnaževanja.
Gre za dva različna postopka: V prvem postopku bo sodnik Antoni, ob devetih, sodil Robertu Giurastanteju, italijanskemu naravovarstveniku, ki je ta onesnaževanja prijavil. Nanaša se na onesnaženje morja in zraka, ki so ga povzročile sežigalnica, tržaška čistilna naprava in škedenjska železarna na območju Italije, Slovenije in Hrvaške ter na odgovornosti vplivnih upravnikov, politikov in tržaških Sodnih organov, ki tega onesnaženja niso preprečili. Tržaško sodišče je mnenja, da R. Giurastante v obdobju, ko se je to dogajalo (marec 2007) ni predstavljal svojega društva (Amici della Terra Trieste-Prijatelji Zemlje Trst), ker mu je bilo to pooblastilo odvzeto s strani državnega združenja (Prijatelji Zemlje Italija). Zaradi tega je tržaško sodišče, namesto da bi izvršilo preiskave o prijavljenih onesnaževanjih, izdalo kazenski odlok, s katerim je možno v Italiji obtožiti, preiskati in obsoditi neko osebo brez obvestila in sodne obravnave. S pritožbo na to obsodbo je R. Giurastante dosegel preložitev sojenja, ki se bo pričelo 16. januarja.

Sporne fotografije:
trst

t2

t3

t4

t5

t6

t7

Bistvo problema je veliko onesnaževanje okolja v tržaški pokrajini (ter tržaškega zaliva), ki bi ga v Italiji radi prikrili s tem, da prizadenejo naravovarstvenike, ki so to hudo onesnaženje prijavili na evropskem nivoju.

V drugem postopku, na oddelku G.I.P. (sodnik Tommasini) tržaškega sodišča bo tržaško tožilstvo prosilo za arhiviranje ene Giurastantejeve prijave. Nanaša se na to, da Italija ni predvidela tveganj v primeru nesreč v jedrski elektrarni Krško. Isti naravovarstvenik je s prijavo na evropsko sodišče zaradi hudih kršitev norm Italijo že opozoril. V primeru nesreče italijansko prebivalstvo nima nobene zaščite. Nesreča 04.06.2008 v Krškem je pokazala, da je ta prijava pravilna (pomanjkanje načrta za rešitev v sili je osnova za vsako preventivo). Tržaško tožilstvo, s tem ko krši evropsko zakonodajo, smatra da italijanski državljani nimajo pravice do nobene zaščite proti radioaktivnim sevanjem

Oba postopka, ki sta neposredno povezana, nam jasno pokažeta, da se ne upoštevajo pravice državljanov, se pa na tak način ščitijo koristi oblastnikov in slabo delovanje vlade. R. Giurastante, odgovoren za združenje Greenaction Transnational ter eden vodilnih članov Alpe Adria Green –italijansko, slovensko, hrvaški okoljevarstveni network- je med italijanskimi najbolj dejavnimi okoljevarstveniki, ki se zavzemajo za pravice civilne družbe v boju proti »mafiji« v gospodarstvu in varovanju okolja.To združenje je imelo in še vedno ima pomembno vlogo pri opozarjanju na nevarnosti jedrske elektrarne v Krškem (grajena na nevarnem potresnem območju) in nasprotovanju gradnji plinskih terminalov v tržaškem zalivu (ki jih italijanska vlada zelo podpira).

Predsednik Alpe Adria Green
Vojko Bernard

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
14 x komentirano
  • unexpected je rekel/-la:

    Spoštovani Denis Sarkić,

    ZAKAJ SE LAHKO NA VESTI DRUGA OSEBA (ob 16:23 v prispevku “Komentar - Darko”) PODPISUJE Z MOJIM NICK - OM?

    Prosim za odgovor.

    Hvala.

  • Q_ je rekel/-la:

    …dej že gmh.

  • Žbogar je rekel/-la:

    Slike in zgornji tekst veliko povedo v kakšnem času in kraju danes živimo.
    Žalostno je predvsem to, da so interesi kapitala še vedno nad vsemi drugimi interesi, kot na primer pravica, ki nam jo ustava zagotavlja, to je živeti v zdravem okolju. Takšni industrijski objekti bi se morali graditi daleč stran od zelo naseljenih območij.
    Miljski hribi, zaledje Ankarana , Koper itd…so kraji, kjer imamo- tako statistika pravi, to je meritve, ki jih je opravil tudi zdr. inš. iz Celja, da ravno v teh krajih je največ zelo bolanih pljučnih bolnikov, posebno so k temu nagnjeni otroci in starejši.
    Glavni vzrok za to, je ravno objekt na zgornji sliki, saj burja raznaša te strupene, toksične odpadke, ki jih tržaška sežigalnica meče v zrak tudi na te kraje slovenske obale…itd..
    Sedaj pa se nam obetajo še razni drugi- glede varnosti in okoljevarstva zelo sporni objekti, kot so terminali, širitev luke Koper.. itd…

  • Žbogar je rekel/-la:

    Mirjana pravi:
    Kot kaže, se tudi tržaška stran zelo trudi prikrivati realno sedanje stanje okoljske obremenitve…še posebej, ko se pripravlja nov poseg (terminali)

    Pa še je tožb tudi pri nas zoper posameznikov, ki so opozarjali na nepravilnosti, nezakonitosti…Etbin Tavčar , Jožef Horvat,..dr. Erika Breclja menda še niso tožili,…so se raje odločili za mobbing… da o seriji tožb, ki so vložene s strani naših oblastnikov zaradi domnevne žalitve…ne izgubljam besed…res živimo v sproščeni, demokratični Sloveniji…

  • Mirjana je rekel/-la:

    Z veseljem predstavljam našega starega kolega-sofajterja, samuraja,..Vjerana Piršiča iz Kvarnera
    Nekaj, kar je vredno prebrati.
    http://blog.vecernji.hr/ekoblog/

    kot dokaz njegovih trditev pa še to:
    http://www.primorska.info/novice/2253/intervju_bruno_korelic/

    Slovenci in Slovenke, bratje in sestre..zbudimo se…dobro jutro…pa prijetno branje

  • Mirjana je rekel/-la:

    Pe ša malo tega…..

    http://www.business.hr
    “Hrvatska treba od Enija otkupiti ugovor o eksploataciji plina iz Jadrana”

    Darko Baniček
    darko.banicekatcharbusiness.hr
    14.01.2009 15:23

    “Neobično je kako se sada svi čude, a nekadašnji Start je još sedamdesetih pisao o posljedicama spajanja Europe na ruski plinovod zbog opasnosti da Rusija energiju iskoristi za geopolitičke ucjene”, izjavio je za Business.hr najagilniji borac za zaštitu okoliša u Hrvatskoj Vjeran Piršić, predsjednik Savjeta Eko Kvarnera.

    Piršić podsjeća da su pojedinci upoznati s dogovorom Ine i Enija o eksploataciji plina iz sjevernog Jadrana još krajem devedesetih upozoravali na štetnost tog ugovora te da bi se danas, kada smo postali svjesni opasnosti uvoza plina iz samo jednog izvora, trebalo razmotriti otkup ugovora od Enija, kako bismo plin iz svog podmorja koristili za vlastite potrebe.

    “Razumno bi također bilo upustiti se u gradnju skladišta plina koje bi se s cijenom od 150-200 milijuna eura isplatilo već sada kada nam prijeti da toliko novca potrošimo samo na interventni uvoz plina”, komentira Piršić, koji ističe da se udruga Eko Kvarner nikada nije protivila gradnji novih dobavnih pravaca za energente već je samo dovodila u pitanje lokaciju i primjenu mjera za zaštitu okoliša.

    “Treba podržati nove transportne pravce, ali je važno naglasiti da nam je potrebna primjena optimalnih, a ne samo dovoljnih mjera zaštite okoliša”, izjavio je Piršić

    Piršić, koji je stekao ugled jednog od najagilnijih boraca za zaštitu okoliša, podržava i projekt Nabucco, kojim se plin trebao dovoditi iz Irana, što bi bila alternativa ruskim zalihama, zatim Jadransko-jonski plinovod, kao i LNG terminal, čiji je smještaj kraj Omiša za Eko Kvarner upitan. Eko Kvarner je u postupku odabira najpovoljnije lokacije lobirao za projekt stvaranja zajedničkog off shore LNG terminala, koji bi nadomjestio gradnju u Omišlju, Pločama, Kopru i Trstu.

    “Problem je Hrvatske što mi fetiširamo fosilna goriva, pa tako ispadne da švedski Malmö ima više solarnih panela, koji zbog kuta sunca koji ih napaja stoje okomito, nego Split, u kojem bi solarna energija znatno smanjila ovisnost o drugim izvorima energije”, tvrdi Piršić.

    Piršić se zalaže da pri donošenju energetske strategije Hrvatska ne uzima u obzir samo primarnu cijenu osiguravanja određenog energenta već i ukupnu cijenu kojom određeni energent opterećuje društvo kroz zagađenje okoliša i npr. troškove liječenja izazvanih negativnim utjecajem na okolinu.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Zahtjev za izdavanje upute o sadržaju Studije

    TERMINAL UKAPLJENOG PRIRODNOG PLINA, OPĆINA OMIŠALJ, OTOK KRK

    INFORMACIJA o zahtjevu za izdavanje upute o sadržaju Studije utjecaja na okoliš za terminal ukapljenog prirodnog plina, općina Omišalj, otok Krk (pdf)

    PODLOGA uz zahtjev za izdavanje upute o sadržaju Studije o utjecaju na okoliš (pdf)

    Ministarstvo poziva zainteresiranu javnost da dostavi svoja mišljenja o sadržaju studije o utjecaju na okoliš prije njezine izrade. Mišljenja se dostavljaju u pisanom obliku na adresu Ministarstva zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb ili putem elektroničke pošte na mail: anita.gulam@mzopu.hr. Rok za dostavu mišljenja je 30 dana od dana objave ove informacije. Prije izdavanja upute o sadržaju studije Ministarstvo će razmotriti prispjela mišljenja javnosti, ostalih nadležnih tijela i pravnih osoba s javnim ovlastima.

    14.01.2009

    …..kot lahko vidimo, tudi hrvaški ekofundalisti (po jerofšeku) ne dajo miru…

  • Žbogar je rekel/-la:

    Mirjana , hvala. Lepo je, da obstajajo tudi osebe, ki jih tudi zanima kaj se dogaja preko njihovega vrtička. Saj so vse stvari medsebojno zelo povezane in tega bi se morali tako Slovenci, Hrvati in Italijani posebno dobro zavedati ter medsebojno sodelovati in gojiti dobre sosedske odnose.
    Na področju okoljevarsvta, se to dolgo časa že dogaja, okoljevarstveniki se združujejo v skupnem
    naporu za boljši jutri vseh nas.
    Spodaj vabilo, ki ga je poslalo društvo pacifisti- mirovniki iz Italije. Trenutno samo v italijanskem jeziku, kratek prevod sledi

    Trieste laboratorio di pace - Fermiamo l’assedio a Gaza
    Giornata mondiale di mobilitazione contro il massacro
    dei Palestinesi a Roma, Assisi e Trieste
    Sabato 17 gennaio ore 16.30
    Manifestazione In piazza della Borsa
    Per informazioni :
    Senza Confini Brez Meja
    Maricka_25@yahoo.it
    Salaam Ragazzi dell´Olivo ( 040 54688 )
    Comitato pace convivenza e solidarietà
    “Danilo Dolci” - compax@inwind.it
    338 211 8453

    Trieste laboratorio di pace, contro l’assedio di Gaza
    Manifestazione sabato 17 gennaio ore 16.30 piazza della Borsa

    La nostra Città ha un passato sofferto di guerre, lacerazioni etniche, contrapposizione ideologica. Trieste multireligiosa, luogo d´incontro di latini, slavi e tedeschi, piccola sintesi d’Europa, vuole testimoniare il rifiuto della violenza, la solidarietà fra i Popoli, la vocazione di laboratorio per la Pace.
    Danilo Dolci si è distinto in questo senso. Trieste, al centro dei percorsi di prima, seconda guerra mondiale e guerra fredda, ha un “Museo della Guerra per la Pace”, che dovrebbe testimoniare il rifiuto della violenza nella soluzione dei conflitti.
    Il 1° gennaio 2009 si è tenuta “Pacem in Terris”, la Marcia organizzata da Comitato pace e convivenza e Comunità di Sant´Egidio, insieme ad Associazioni religiose e laiche, con l´adesione dei Comuni di Sgonico e Muggia, di Cgil Cisl e Uil. Provincia e Comune di Trieste hanno dato il loro patrocinio.
    L’iniziativa è stata la prima, in città, a manifestare disagio e riprovazione contro la guerra, scatenata a Natale da Israele nella Striscia di Gaza. Una tregua immediata, lo stop all’invasione terrestre della striscia, la realizzazione di un corridoio umanitario internazionale, sono state richieste con forza quel giorno, in linea con Costituzione, Carta delle Nazioni unite e Dichiarazione dei Diritti umani.
    Il percorso iniziato il 1° gennaio, è proseguito domenica 4 con un presidio in piazza Oberdan e piazza Unità; seguito da una mobilitazione, sabato 9 in via delle Torri, in raccordo con le iniziative Italiane e Internazionali in corso. Abbiamo raccolto gli appelli qualificati, lanciati dalle maggiori Organizzazioni impegnate in proposito, Action for Peace, Pax Christi, International solidarity movement, Free Gaza, Tavola della Pace, Ebrei contro l´occupazione, Ovadia/Rashid; in base all´unico criterio di valutazione possibile, la Nonviolenza.
    Aderiamo alle due grandi manifestazioni previste per sabato 17 gennaio, a Roma ed Assisi, per esigere l´immediata interruzione delle operazioni militari e la fine dell´assedio a Gaza; vincolare Israele al rispetto del diritto internazionale e delle risoluzioni Onu, pena la sospensione degli accordi militari, commerciali e di cooperazione; costruire una pace vera in Medioriente, promovendo il negoziato con tutte le parti coinvolte; esigere dai mezzi d´informazione una copertura reale, non reticente dei fatti relativi al conflitto.
    In questo senso, vista la difficoltà a partecipare direttamente alle due iniziative nazionali, per la marginalità territoriale di Trieste, e l´importanza di costruire iniziative nella nostra città, è stato deciso di promuovere una manifestazione lo stesso sabato, 17 gennaio alle ore 16.30 in piazza della Borsa.
    E’ oggi evidente che politica, diplomazia ed eserciti non bastano per affrontare le situazioni di contrapposizione. Dobbiamo mettere in campo iniziative nuove, civili, di pace, rendere attuale l’opera dei Gandhi, Mandela, King.

    Trieste, 13 gennaio 2009

    Il 7 novembre, la Marcia Mondiale per la Pace, proveniente da Alessandria d’Egitto, Palestina, Israele, Libano, Turchia, e dai vicini Paesi dei Balcani entrerà da Trieste in Italia; nella speranza di stimolare la rinascita dei sentimenti di Pace nei territori attraversati. Per contribuire anche alla sospirata, definitiva riconciliazione fra i nostri Popoli.

  • Žbogar je rekel/-la:

    Kratek in hitri prevod zgornjega teksta:
    Trst -laboratorij Miru - ustavimo obleganje Gaze.
    vetovni dan mobilizacije proti pobojem Palestincev v Rimu, Assisiju in Trstu , v soboto dne 17.01.09 ob 16.30 uri. Trst- manifestacija na piazzi della Borsa.
    Naše mesto je v zgodovini trpelo vojne, etnično razmesarjenje, ideološka nasprotovanja. Trst, multireligijsko mesto, kraj kjer se stikajo latinske, slovanske in nemške kulture, kraj, kjer se te nacije srečujejo, majhno jedro Evrope želi pokazati, da nasprotuje nasilju, želi solidarnost med narodi in je glas za laboratorij za Mir.
    Danilo Dolci ( mirovnik porodu Slovenec po materi in Italijan po očetu), nas je v tem stilu tudi zapustil. Trieste, center dogajanj prve in druge svetovne vojne ter hladne vojne ima Muzej Miru in Vojne, ki naj bi bil priča nasprotovanju in nasilju glede rešitve meja…….itd….
    Trst 13 .01.2009.

    7. novembra, svetovni pohod za Mir, izhajajoč iz Aleksandrije v Egiptu, Palestine, Izraela, Libanona, Turčije in bljižnjimi državami Balkana prispe v Trst- Italija; v upanju, da se vzpodbudi čustva za Mir
    v vseh prečkanih državah. Za prispevek hrepenenju dokončne sprave med našimi narodi.

  • Žbogar je rekel/-la:

    Spodaj, za tiste, ki razumejo italijansko, oziroma kratek pouzetek za tiste , ki ne razumejo ta jezik , to je zanimiv komentar o vplivu ” novinarjev “, ki so uspeli napisati kakšen odmeven članek ali knjigo in zato postali slavni v Italiji in posledica tega je njihov “precenjen” vpliv v najbolj odmevnih medijih tudi z članki, ki so bili etično, moralno sporni ter si tako, kot tudi zelo vztrajni politiki ustvarijo določeno “famo” in se vsepovsod pojavljajo, to je na vseh možnih medijih, televizijskih programih, prireditvah in uživajo veliko popularnost in zaupanje publike ..itd.. zaupanje, ki so si ga nekoč pridobili in ga sedaj lahko vnovčijo za usluge obsojanja vrednemu sistemu, ki jih vzdružuje in preoblikuje. …itd…
    To je primer tudi dobrega novinarja Stella, ki je postal slaven z knjigo -best sellerjem La Casta leta 2007 ..itd.. Stella jeveliki občudovalec razvoja in je sedaj vdani glasnik in občudovalec caste plina, to je ENI, Edison, Enel, Hera, Exxon Mobil, Eon, Gas Natural, Erg, Gaz de France saj med drugimi tudi z njegovim “zanimivim” člankom” Ne plinskim terminalom in če propadejo načrti , bomo v mrazu, objavljenim v Corriere della Sera, zavaja javnost.
    V svoji drzni predstavitvi deli, oziroma ocenjuje ekologe na “dobre”( tisti, ki so del Legambiente in ki nasprotujejo nuklearkam , ampak cenijo-podpirajo plinske terminale in sežigalnice) ter na tiste “slabe”( tisti, ki nasprotujejo vsem bedastim in strupenim ekološkim posegom), Stella se posebej trudi in te druge ekologe zelo ironično kritizira…itd..nadalje opis kako se ironično posmehuje livorčanom, ki nasprotujejo plinskim terminalom na morju, zaradi strahu pred nevarnostjo za eksplozijo in gre tako daleč , da jih celo definira kot ekoteroristi, ter se posmehuje tistim , ki omenjajo domino efect takega industrijskega velikana in nasprotuje prebivalcem, ki se temu objektu upirajo, ne da bi jih sploh razumel, zakaj to počnejo ter zbira in kliče privržence, da se mu pridužijo v tem njegovem “izdelku” in to od skrajne desnice do Sgarbija in do srednje levice, argumentira terminale le arheološko in pokrajinsko ……itd..itd..
    Stella v svojem članku ZAVAJA bralce, da v Italiji manjka plin in da zaradi tega bodo zmrzovali..itd..
    je kot neke vrste scenarij za najboljše filme, ki govorijo o katastofi…itd in je toliko bolj dramatična v Italiji, ki naj bi se odrekla nuklearkam brez da bi razmislila o alternativih virih obnovljive energije…idt
    skratka pisec zaključuje , da Stella nima nobenega pojma o čem govori.

    No, tole samo za razmislek, kako velik vpliv imajo plinovodske “kaste” in njihovi glasniki, tako v politiki kot v medijih, saj javnost močno zavajajo z napačnimi podatki in informacijami glede
    resničnega stanja problema energetike..itd…

    LA CASTA DEL GAS

    In Italia esistono giornalisti “famosi” che pur essendo diventati tali dopo avere scritto libri ed articoli di pesante denuncia del “sistema”, continuano allegramente a fare parte della sua elite, scrivendo sulle pagine dei quotidiani più importanti e comparendo nelle trasmissioni in TV con la stessa frequenza di quanto accade agli uomini politici di grido. Giornalisti che con il loro lavoro di “denuncia” del sistema, prodotto con l’ausilio dei finanziamenti che il sistema stesso ha messo loro a disposizione, sono riusciti a ritagliarsi una posizione di favore all’interno della quale possono godere di grande credibilità presso l’opinione pubblica. Credibilità che una volta conquistata potrà essere da loro capitalizzata rendendo utili favori al “deprecabile” sistema che li nutre e li foraggia.

    E’ il caso del buon Gian Antonio Stella, nato nel paese che fu di Eleonora Duse e divenuto più che famoso nel 2007 dopo la pubblicazione del best seller “La Casta”, al quale ha fatto seguito l’altrettanto mordace “La deriva” dello scorso anno. Stella, grande estimatore della crescita e dello sviluppo, come si può evincere da molti suoi scritti, ha dedicato una “marchetta” alla casta del gas, quella costituita da ENI, Edison, Enel, Hera, Exxon Mobil, Eon, Gas Natural, Erg, Gaz de France, partorendo un curioso articolo titolato “Il NO ai rigassificatori: bocciano i progetti e stiamo al gelo” che ha trovato pubblicazione sabato scorso sulle pagine del Corriere della Sera.

    Nel suo pezzo l’ardimentoso Stella divide gli ambientalisti “buoni” (quelli legati a Legambiente
    che contestano il nucleare ma apprezzano i rigassificatori e gli inceneritori) da quelli “cattivi” (che si oppongono a tutti gli scempi e le nocività ambientali), dedicando a questi ultimi alcune righe cariche di disappunto ed ironia. Mette alla berlina i livornesi che si battono contro la costruzione del rigassificatore off shore, ironizzando sul rischio derivante da un’eventuale esplosione dell’impianto, arrivando perfino a definirli “Ayatollah livornesi” Irride gli ambientalisti di Panigaglia, vittime a suo dire dell’effetto “nimby”, contesta i cittadini che si oppongono (senza che lui ne comprenda il perché) al rigassificatore di Brindisi e lancia i propri strali contro coloro (dalla sinistra radicale, a Sgarbi, fino al centrodestra) che stanno impedendo la costruzione del rigassificatore di Porto Empedocle in Sicilia, con giustificazioni di carattere archeologico e paesaggistico che Stella giudica incomprensibili.

    Se tanto livore nei confronti degli ambientalisti, quelli non allineati con la lobby del cemento di Ermete Realacci di cui Stella nel pezzo si manifesta estimatore, non può mancare di lasciare basito chiunque conosca appena un poco in profondità le questioni ambientali, ancora più stupore provocano gli argomenti che il giornalista porta a giustificazione del livore stesso.

    Stella nel suo articolo tenta infatti d’indurre il lettore a credere che a causa della mancanza dei rigassificatori l’Italia rischi seriamente di rimanere al gelo per mancanza di gas, nel caso di eventuali problemi sulla rete dei gasdotti, arrivando a vaticinare di abitazioni congelate, fabbriche bloccate e trasporti paralizzati. Un quadretto degno dei migliori film “catastrofici” a stelle e strisce, tanto più drammatico in un paese come l’Italia che, a suo dire, avrebbe abbandonato il nucleare, senza imboccare le strade alternative delle energie rinnovabili, all’interno delle quali il buon Stella annovera anche i “Termovalorizzatori” dimostrando in maniera inequivocabile come stia sproloquiando riguardo a cose di cui non ha la benché minima conoscenza.

  • Žbogar je rekel/-la:

    Presentazione
    spodaj informacija o novem plinskem terminalu, ki bo dokončan čez cca 3 mesece v Rovigu,
    ob reki Pad, nedaleč od naše meje z veliko kapaciteto, ki naj bi predtavljala višek potrebe energije v Italiji, torej namenjena za potrebe izvoza v druge dežele…itd…

    Partito da Algeciras – sullo Stretto di Gibilterra – 20 giorni fa, il rigassificatore Adriatic LNG è stato inaugurato, il 20 settembre 2008 presso il terminale di Porto Viro, a Rovigo, alla presenza del Presidente del Consiglio, Silvio Berlusconi.

    Posizionato a 15 chilometri dalla costa veneta, il terminale è stato calato fino a toccare il fondo marino a 28 metri di profondità, immettendo acqua marina nella parte inferiore e nei compartimenti laterali della struttura e successivamente 300.000 tonnellate di zavorra solida destinate a stabilizzarla.

    L’operatività dell’impianto è prevista per il 2009, dopo la realizzazione delle strutture di ormeggio e il collegamento con il metanodotto che porterà il gas sulla terraferma.

    L’impianto, che fa capo a Terminale GNL Adriatico Srl - società partecipata da Qatar Terminal Limited (45%), ExxonMobil Italiana Gas (45%) e Edison (10%) - sarà la prima struttura offshore al mondo per la ricezione, stoccaggio e rigassificazione del gas naturale liquefatto.

    Il terminale GNL sarà in grado di rigassificare 8 miliardi di metri cubi di gas l’anno, aumentando del 200% la capacità di rigassificazione dell’Italia e coprendo il 10% del fabbisogno nazionale di gas. L’impianto contribuirà quindi in maniera determinante a incrementare la sicurezza energetica del Paese, nonché la competitività sul mercato italiano del gas naturale.

    Il rigassificatore e le strutture connesse sono state realizzate nel rispetto dei più elevati standard internazionali di rispetto dell’ambiente e della sicurezza. Il progetto ha ottenuto parere favorevole in 4 diverse Valutazioni di Impatto Ambientale. Il gas liquefatto proverrà dal Qatar, il più grande giacimento al mondo di gas.

  • Žbogar je rekel/-la:

    Spodaj prekopiran komentar, ne glede na moje osebno mnenje o spodnji zgodbi Nata,
    je mišljen predvsem kot razmislek glede problemov energije in sicer:
    Hodimo po poti svobode razuma srca, na koncu vsakega predora je svetloba! Resnica in pravica naj nam bosta sveta.

    # Komunist pravi-v čanku o Nato:
    15. januar, 2009 ob 0:04

    Čestitam pogumnim članom civilne iniciative za radikalno pobudo za izstop iz zločinske NATO organizacije! Omenjeno društvo je verjetno eno redkih, če ne edinih v tej državi, ki deluje v skladu z doslednimi načeli humanosti in človekovega dostojanstva, resnica in pravičnost sta jim sveta! Ne ustrašite se napadov imperialističnih oprod, ki ne predstavljajo mnenja Slovenije ali Slovencev, temveč mnenja nepomembnih tujih rovašev, ki se svoje zmote in zablode niti ne zavedajo. Hodite po svoji poti, po poti razuma in svobode, ne pozabite, da je na koncu vsakega predora svetloba!

  • Žbogar je rekel/-la:

    Vsem bralcem obvestilo, oziroma opravičilo za dolga italijanska teksta in sicer:
    Prosim, brez zamere, ti so namenjeni določenim bralcem -Italijanom, ki bodo zgornji članek, predvsem zaradi slik, pogledali.

  • compax je rekel/-la:

    hallo to everybody. I invite you to come to Trieste saturday at 16.30 in piazza della Borsa, and partecipate at the manifestation, to try to move togheter and save Gaza from massacre. As witnesses.
    Živio, Alessandro Capuzzo