15. januar, 2009 | Elena Pečarič

Invalidska paradržava

Elena Pečarič o spremembah FIHO-vega pravilnika.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Včeraj je Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide potrdil vse predloge FIHO o spremembi pravilnika in pravil, ki še dodatno krepijo moč in oblast invalidskih funkcionarjev nad javnimi sredstvi.

FIHO kopiči namenska sredstva, ki jih načrtno ne razdeli v celoti med upravičence, ampak z izgovorom rezervnih sredstev, zbira denar za povečanje lastniškega deleža oz. lastniške strukture. Vsota, ki se je tako nabrala presega 6 milijonov evrov.

Vprašanji, ki se porajata sama od sebe sta najmanj dve:
1. Kako lahko javna fundacija, katere sredstva ne gredo v proračun RS, ampak se namensko stekajo z določenim namenom podpore in sofinanciranja invalidskih in humanitarnih organizacij, pridela presežek? Si dovoli, da sredstva ne razdeli v skladu z nameni in na očitke o diskriminaciji pri razdeljevanju sredstev, netransparentnosti, in samovolji organov odločanja, zatrjuje, da je sredstev za vse bistveno premalo?
2. Druga plat te medalje je dopustnost in toleranca vsakokratne oblasti. Zakaj takšna neodzivnost pristojnih institucij, Vlade RS, DZ RS, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Ministrstva za finance in zavračanje politične pristojnosti ter odgovornosti, reakcija proti tovrstnemu ravnanju?

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
27 x komentirano
  • medek je rekel/-la:

    Ne znajo ceniti bisera Eleno Pečarič. In nikoli ne prisluhnejo modrim, so kot konji s plašnicami na očeh. Kje je tisti bič, ki jih žene po stari krožni poti?

  • marc je rekel/-la:

    me je prav zanimalo, kaj je to in najdem magnetogram seje o kateri govori Elena in res neverjetno, prav vsi, ki se oglašajo imajo pomisleke in pripombe in se ne strinjajo s kopičenjem denarja na koncu pa sprejmejo spremembe brez glasu proti.

    http://www.dz-rs.si/index.php?id=96&cs=4&committee=10&unid=MDT|4602312A32197BDFC125753F0035F220&showdoc=1

    Če bo kdo bral pa se lahko nasmeje še ob primitivnem, nejasnem, groznem, neartikuliranem govoru Janeza Juga - direktorja fundacije in magistra znanosti, ki za tole dobiva direktorsko plačo

  • Krt je rekel/-la:

    ČESTITAM direktorju FIHA Janezu Jugu za odlično argumentiran odgovor očitno povsem pomešani Eleni Pečarič, ki ne zna več ločiti kaj je glava in kaj rep.

    SVETUJEM propadli predsedniški kandidatki Eleni Pečarič, da se takoj zateče v varstvo varuhinji človekovih pravic, vendar ne zaradi varovanja pravic bolnice, ampak zaradi nujno potrebne prve psihiatrične pomoči.

  • Krt je rekel/-la:

    Kar zadeva Medeka naj se zaradi mene zaleti v lastno rit. Sploh pa medvedje pozimi spijo.

  • Vratar je rekel/-la:

    Tejle hendikepski babi se je res cisto zmešalo. Moja Meta je prejle klicala na FIHO in dobila preverjeni podatek, da je 6 milijonov evrov cista ‘fata morgana’ hudobne Elene Pečarič, ki sika lazi kot nora kača. Ubogi invalidi, da morajo prenašati njene strupene pike!

  • hank je rekel/-la:

    Podatki iz bilance stanja na dan 31. 12. 2007 za FIHO


    Dolgoročne rezervacije (-dolg.rezervacije za morebitni odkup delnic državnega premoženja v Loteriji Slovenije) 3.076.510,69

    Ugotovljen poslovni izzid (presežek prihodkov nad odhodki iz preteklih let + 2007) 1.022.614,66

    Bilanco sestavil: Perme Cvetka s.p., Grosuplje (piše na štempiljki)

    To je skupaj 4 MIO in prištej še 2, ki so jih dali na stran ob letošnjem rebalansu pa dobiš 6 MIO.

    Tvoja Meta se nebi smela pustit tako hitro odgnat.

    Pa malo pazi na jezik, Vratar. Ta je šele strupen, veliko bolj kot Elenin

  • Zala je rekel/-la:

    Elena, popolnoma te podpiram in se strinjam. Ta vlada je veliko slabša. Govorijo eno, delajo drugo. Najmanj kar lahko narediš, je , da nas o tem obveščaš. Ne obupaj!

  • Maja je rekel/-la:

    Vidla sem to. Večina poslancev je blo proti. Zdel se jim je paradoksno kako lahko namenski denar ostaja, čeprav ga je vedno premalo, FIHO bi pa kupoval delnice. Rekli so naj FIHO raje skrbi za financiranje soc. programov, ne pa za privatizacijo. In potem šok. Vsi so bili za, niti en proti.

  • Tanja je rekel/-la:

    Kako je mogoče, da so bli vsi za, če so imeli večina argumentov proti? A potem glasujejo proti seb in proti svojim prepričanjem? A so jih podkupili?

  • Peter je rekel/-la:

    Po mojem se polovica poslancev sploh ne seznani z problematiko in gradivo samo mal prelistajo, pol pa delajo usodne napake.

  • Jaka je rekel/-la:

    Noben se noče ukvarjat z invalidi in je najlaži za politiko, da dajo vso moč Fiho. Beda.

  • Gogi je rekel/-la:

    Kdor pozna g. Juga ve kakšen kmet je. Tam rabjo enga k je butasta lutka.

  • silvan je rekel/-la:

    MAG. JANEZ JUG: Jaz bom poskusil zelo kratko to pojasniti, ne bi se pa spustil na sistemske zadeve, ker niso kompetence v nas.
    Poglejte, zakaj je svet fundacije prišel do neke odločitve. Veste, da ta krog civilne družbe se ogromno širi. Država podeljuje ogromno statusov humanitarnim invalidskim organizacijam in praktično ko dobiva ta status edina institucija, ki financira te zadeve v državi je FIHO. Mislim ima javni razpis, ljudje se prijavijo, če se odklonijo javno zadevo povemo zakaj in možne so pritožbe in tako naprej. Nobena druga inštitucija tega nima, pač odredi toliko kot je potreba ali pa tudi ne in s tem je zaključena zadeva. V FIHU je pa tako, FIHO pa vse na to izdela ko kriza jača, zmeraj večji je, da rečem, ta socialni pritisk na zadevo, na FIHO, ker veste da nekatere organizacije se ustanavljajo predvsem zaradi tega, da se pride nekje do nekega denarja. Mislim da je to jasna zadeva.
    No in ko smo razglabljali, ne samo tisto kar dobimo iz Loterije Slovenije pa podelimo, mi smo razmišljali kako bi prišli do dodatnega vira, do dodatnega vira za delovanje teh potreb. No in ko smo to razmišljali, poleg Evropske unije, poleg skladov in ne vem, še OECD-ja in tako naprej je praktično tudi to, ker vi veste, da je fundacija za financiranje nizkih organizacij 40% lastnik Loterije Slovenije. Ima, to spravi o ustanovitvi aktov je država rekla, takrat šestindvajsetega, da 40% vrednosti Loterije Slovenije pripada oziroma je lastnik dve fundacije, torej naša in športna, tukaj je tudi športna ta zadeva. No in mi skozi tiste dividende dobimo kar neki kos pogače vsako leto, rečemo to premoženjsko zadevo, ki jo imamo notri. No in zdaj, ko je država najavila, da se bo umikala, da rečem Kad in Sod, da se bosta umikal iz teh državnih podjetij in tako naprej, ker ta loterija je tudi 40%, Kad in Sod imata svoje deleže. No tam je pa še športna loterija in da smo rekli, zakaj bi šlo to tujcem v roke, zakaj bi šlo ne vem komu v roke, smo rekli največji zainteresanti za ta denar oziroma da rečem za te dividende so te tri grupacije, jaz jim bom rekel kar civilna družba pa naj bo to šport pa naj bo to humanizacija pa naj bodo invalidi. No in pazite, tukaj ni prišlo do nobenega kupovanja, do nobene zadeve še. To kar je YHD pisal, to je neko natolcevanje.
    Mislim, to smo se odločili potem, da ne bi ta denar… Denar pa ni namenjen… Mislim tisto kar vemo mi, vsako leto imamo finančni načrt v FIHU, ker ga naredimo na podlagi plana loterij, loterija pa bo iztržila iz iger na srečo in na podlagi tistega naredimo mi finančni načrt za vsako leto in na podlagi tistega finančnega načrta naredimo tudi razpis. No in na razpis se javi tisti, ki ima pogoje, se pa recimo nekje proti koncu leta vedno dogaja ta zadeva, jaz ne morem planirati recimo takšno institucijo pa niti oni sami kot igra na srečo, recimo pride dvakrat, trikrat do, ne vem, saj verjetno vsi igrate pa preden se tiste sedmice podaljšujejo in naenkrat kapne dovolj denarja. Za vsak javen razpis je potrebno narediti najmanj tri mesece in tako naprej. In zdaj leta 2006 so se praktično ljudje odločili, da bi bilo pametno, del sredstev, da ne bi vse tako, da rečem po domače “popušili”, da bi bilo potrebno na dolgi rok vložiti, ker nam tisto na dolgi rok prinaša stabilen vir denarja za pokrivanje teh zadev. In tam govorimo o šestih milijonih in je resnica, mi smo takrat ustvarili neki presežek. Presežek je bil pa zaradi tega, ker je v zadnjem mesecu, recimo v decembru mesecu ali pa novembru se vedno pokaže ta… Ali pa tudi manjka ampak se je pokazal višek teh sredstev recimo zaradi teh prenosov sedmice in tako dalje in ljudje so se tako odločili.
    No in tam je bilo tri milijone sredstev danih kot rezervacija, če bo kdaj prišlo do te možnosti ni pa samo od nas odvisna ta zadeva, recimo nakupa, loterija ali pa karkoli. Vesti da glavni je Zakon o igrah na srečo in Zakon o igrah na srečo določa kako se lahko baranta ta zadeva z loterijami in tako dalje. Tako da stvar je zelo kompleksna, zelo široka tako da jaz nebi tega razlagal.
    Druga stvar je pa to; mi v Fihu nimamo nobene, kot sem slišal, recimo nekega branika, da ne bi to lahko delali. Mi imamo v zakonu samoprepoved, da ne smemo zmanjševati premoženja fundacije. To je pa tistih 40% delnic, ki jih imamo notri. Mi smo tudi, prejšnji Državni zbor zaprosili, ker smo rekli, zakaj bi pa to tujcu šlo v roke pa ne vem komu, naj gre to domačim ljudem, ljudem na obrobju, jih prosili za to mnenje. In mnenje Državnega zbora, saj ne vem, zdaj ni niti važno katerega, mislim … so rekli, da so oni isto kompendenti za te odgovore. Odgovor je bil pa ta, kar ni prepovedano, lahko delaš. Ampak mi zaradi higinene, po domače povedano, higiene, ker vemo, da je Državni zbor ustanovitelj teh zadev, smo praktično tudi to zadevo uredili in ne gre za noben šverc. Oziroma, druga stvar je pa tisto, kar pravijo, 6 milijonov, je pa tisti rebalans, ki je bil tudi, se je zgodil, letos je loterija izredno dobro poslovala. Moram reči, da strahovito dobro, da se tako izrazim, in mi imamo po zakonu notri oziroma po naših pravilih, če presežemo 15% recimo prihodka iz loterij nad finančnim načrtom, pride do rebalansa. Tisti rebalans je bil letos 4 milijone in tisti rebalans je bil pa razdeljen takole; mi smo rekli “fifty - fifty” da … rečemo, 2 milijona je šlo za dofinanciranje vseh tistih programov, socialnih, invalidskih, humanitarnih, polovico smo pa prinesli v finančni načrt za 0,9, ker se zadevamo, da lahko letos v tem letu lahko pride do katastrofe, recimo tudi pri igranju loterij in smo rekli, da imamo vsaj neko, ker je že vključeno bilo tudi v razpise 2009 in vsa tista sredstva so praktično preko razpisa že porazdeljena, da rečem porazdeljena, vsem tem invalidskim humanitarnim organizacijam. Tako da, saj ne krivim vas, ampak recimo tole kar je IFD napisal, mislim to je neka zgodba, ki se vleče, že dolgo časa jo imamo v parlamentu. To je vsa resnica, tako da tukaj jaz ne bi dosti govoril okrog te zadeve.
    Druga stvar je pa, kar se tiče vseh drugih; no to je kar se tiče financiranja. Viški pa ne prihajajo. Viški prihajajo zaradi tega, ker Slovenci, ko zagledajo tam 2 milijona evrov, recimo na Loteriji Slovenije, potem jih prime, malo mrzlica jih zagrabi in začnejo igrati, ne vem. Jaz na to nimam vpliva. Ampak sem pa zelo zadovoljen, čeprav lahko pride tudi do zasvojenosti, saj vemo, tudi negativna zadeva, ampak smo zelo zadovoljni, ker se pač polni ta blagajna s katere financira stvari. No, tako je ta zadeva. In letos se je tudi to zgodilo in mislim, da so vse tele organizacije dobile 2 milijona evrov, so dobile skozi, ni šlo pa skozi javni razpis, ker mi imamo to tako, da če je rebalans do toliko, potem ni javnega razpisa, ampak gre, praktično to financira vseh tistih, ki so že, so bili že na vrsti, pa se še nekaj recimo, kajti vsi nimajo 100% realizacijo, ampak se še tistim pomaga. Tako, da tukaj je, jaz mislim, da je bilo zadovoljeno v veliki potrebi. Kar se tiče pa teh zadev tudi okrog tega financiranja enakosti. Smo pa tudi tako …, veste nekatere stvari bo treba tudi sistemsko urejati, recimo ne vem, recimo tega društva, ki ga omenjate. Poglejte, jaz ne bom nič lagal, bom direktno povedal. Te tovarišice, gospe dobijo iz … milijon 200 tisoč evrov, milijon 400 tisoč evrov dobijo za svoje financiranje, Fiho zelo malo sodeluje. Tako da, če bi pogledal zelo parcialno na društva, katera uspejo toliko pokasirati v tej družbi, je to ogromno. Gre pa za en sam socialni program; tukaj se pa jaz, ne bi sedaj ga strokovno obdeloval, ampak ta strokovni program je tudi teža, da se spravi sistemsko skozi zakone. To je druga zadeva, vendar mislim, da je FIHO odigral tisto vlogo pri temu financiranju. Kar se tiče pa ostalih zadev, direktorja, pa ne vem še kaj smo rekli; tukaj je pa stvar sistemskih rešitev, ki je bila zakonodaja. Jaz se v to ne …, moram pa reči, da stvar funkcionira, ničesar nezakonitega, ker vse tisto, kar smo mi tukaj notri …, ne vem, statuti, vse skupaj kar imamo. Veste da je bilo vse to požegnano v Državnem zboru, je dalo soglasje k razpravi. O nekih nezakonitostih je težko govoriti.
    Druga stvar je pa, se pa strinjam z razpravljavci, da se pa da, jaz nisem pristaš tega, da bi se zabetoniral, ne vem, za 100 let tam nekje, pa tako živel, sem pa za to, da se stvar, ker to je dinamična organizacija, se da tudi dopolnjevati, dograjevati in to smo mi pripravljeni, to delamo, imamo tudi strategijo razvoja teh zadev in tukaj jaz mislim, da na temu zelo kompetentno delamo in delamo na temu. Celo moram reči tako, malo za hec malo za res; ko smo imeli obisk delegacije, medvladne delegacije iz Bosne in Hercegovine pa še nekje dol, celo so dali predlog, če bi prišel FIHO dol na jugozahod - saj je jugozahod, meni se zdi - dol, če bi prišel, praktično to dobro prakso tudi, pa ne mislim sedaj to prakso, ki je po teh papirjih, ampak način, sistem dela, da bi šli našim bivšim sodržavljanom pokazati kako to deluje. In so pripravljeni, Evropska unija je pripravljena dati tudi denar za take namene Fihu, da bi šel te zadeve, mislim kot dobro prakso prikazati v tisti smeri dol, itd. Tako da, jaz bi, jaz sem dokaj optimist in zaradi takih parcialnih zadev kot je to društvo ali pa ne vem kaj, ne bi jaz delal zgage, ker morate vedeti recimo, da smo eno društvo pri nas, recimo primer, društvo delovnih invalidov, ima 56 organizacij. Vsaka organizacija je večja od tega EFD, pa ne bi nič rad primerjal te zadeve, velikosti, itd. Ima 56 organizacij po Sloveniji, ki so vse večje od teh zadev, je pa res, da so ti ljudje oziroma ti člani dokaj agresivni, dokaj glasni, jaz jim rečem, imajo tržinski splet odlično narejen, ker ta svoj program prodajajo, to je resnica. Vendar na žalost je pa tako, da drugi pa molčijo in seveda, prihaja tudi do teh zadev. Tako, da jaz bi prosil, ne glede na to, ne vem če sem vam dovolj odgovoril kar se tiče teh financ, to se jasno zdi. Mi imamo tudi preglede, v bistvu ne da ni brez kontrole, mi letno poročamo parlamentu, vsako leto je močna devata tukaj na odborih …. Potem imamo nadzore tudi drugje. Ključni nadzorni organ, pri nas je pa Računsko sodišče, ker je bilo pred štirimi leti. Notri je pregledalo zadeve, niso nič … takega odkritega. Tudi v kratkem se nakazuje ta zadeva, tako da jaz mislim, kar se tiče teh vidikov, zakonskih itd., oziroma ni korupcije pa ne vem še kaj se obtožuje, da odklonilno zavračam to zadevo, kar se tiče. Smo pa pripravljeni, res, da končam, da ne bi bil predolg, smo pa pripravljeni na dograjevanje tega sistema, ki ga bo pa potrebno narediti. Verjetno v tej smeri. Vi veste, da mi smo imeli dosti … pa tudi tam je tisti ZUP pa ne vem kaj se vse vmeša notri v to zadevo, jaz sem bil sam, kot poslanec sem bil takrat udeležen, 1996. leta pri … teh zadev. Mi takrat nismo imeli nobene zakonodaje, ki bi lahko opredelila te zadeve kot fundacijo. Ampak smo igrali vedno na tri dele. Zakon o zavodih, ki je danes tudi …, Zakon o ustanovah, potem je bilo pa še nekaj, mnenje te pravne fakultete pri Pravni fakulteti, ta institut, kjer je dal dr. Pirnat pa Virant pa še ne vem kateri so dali, neko mnenje in iz tistega se je vse skupaj praktično postavilo nek model, ki je funkcioniral do sedaj in funkcionira, jaz mislim, tudi evalvacija bo narejena med temi, civilno družbo, ki bo pokazala kako so res zadovoljni s tem denarjem, koliko je učinkovito itd. Se pa da stvar, sigurno, smo pripravili tudi mi dograjevanje tega sistema, tudi pravne in še drugače, recimo, ampak to naj pokaže javna debata oziroma javna razprava med vsemi, da rečem udeležencih teh iger itd., in naj prinese kar bo prineslo. Nismo proti temu, da se zapremo v neko ožjo grupo in tako delamo. Hvala. Sem bil malce dolg, ampak sem poskušal pojasniti koliko je tega.

    kar tole preberite in primerjajte z odgovorom FIHO, pa se hitro vidi “kam pes taco moli”.

    Trditve JJ: (pardon ne gre za Janeza Janšo)

    1. Najvišji organ Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) je Svet Fundacije FIHO, vodstvo Fundacije FIHO pa izvaja njihove odločitve (razdeljevanje sredstev, rebalans in podobno). Zato so očitki, da se vodstvo Fundacije FIHO samovoljno odloča, da lahko počne z denarjem, kar hoče, in da gre za kolizijo interesov tistih, ki so, kot se je izrazila gospa Elena Pečarič, “pri koritu”, povsem odveč. Gospa Elena Pečarič natančno ve, kako delujejo komisije za razdeljevanje sredstev in natančno ve, da vse to potrdi svet Fundacije FIHO. Prav tako so v Svetu Fundacije FIHO predstavniki vlade, Fundacija FIHO pa ima tudi nadzorni odbor, kar predstavlja tudi nenehen nadzor nas porabo sredstev.

    1. Mateja DE REYA - Združenje mulitple skleroze Slovenije
    2. Franc DONKO - Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije
    3. mag. Marjan HUDOMALJ - Društvo revmatikov Slovenije
    4. Midhet HUSKIČ - Društvo študentov invalidov Slovenije
    5. Dane KASTELIC - Zveza paraplegikov Slovenije
    6. Franc KAUČIČ - Zveza invalidskih društev ILCO Slovenije
    7. Ivan KOŠEC - Društvo laringektomiranih Slovenije
    8. Miran KRAJNC - Zveza delovnih invalidov Slovenije
    9. Jože OKOREN - Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite
    10. mag. Vladimir PEGAN - Zveza društev vojnih invalidov Slovenije
    11. Drago ŠAJN - Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije
    12. Boris ŠUŠTARŠ IČ - Društvo distrofikov Slovenije
    13. mag. Veronika TRDAN - Društvo Vita za pomoč po nezgodni poškodbi glave
    14. dr. Katja VADNAL - Zveza Sožitje – zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije
    15. Alojz VOLC - Društvo paralitikov Slovenije – PARAS
    16. Matjaž JUHART - Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije

    Na predlog Rdečega križa Slovenije:
    17. Borut MIKLAVČIČ

    Na predlog Slovenske Karitas:
    18. Peter TOMAŽIČ

    Na predlog Gorske reševalne zveze Slovenije:
    19. Dušan POLAJNAR

    Na predlog humanitarnih organizacij, ki so vpisane v razvid humanitarnih organizacij:
    20. Dragica BAC
    21. Srečko BRUMEN
    22. mag. Nataša DERNOVŠČEK HAFNER
    23. Franc DOLENC
    24. mag. Geza FILO
    25. mag. Tone KLADNIK
    26. Gregor KOBAL
    27. mag. Nace KOVAČ
    28. dr. Borut Š TABUC

    V Svet Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Slovenije se z 17.4.2008 kot predstavnika Vlade Republike Slovenije imenujeta:
    29. mag. Cveto URŠIČ
    30. Ana POLANC

    Primerjajmo prejemnike sredstev za leto 2009 in samo slep bi lahko spregleda, da ne gre za hudo kolizijo interesov in podvajanje funcij funcionarjev največjih prejemnikov sredstev, organizacij, uradniških funkcij, nadzornih odborov ipd.

    Komisija za ocenjevanje in pripravo predlogov za razporeditev sredstev FIHO invalidskim organizacijam - 3. mandat 2008 - 2013

    Predsednica:

    1. Mateja De Reya
    Namestnik predsednice:
    2. Midhet Huskič
    Člani:
    3. mag. Vladimir Pegan
    4. Ivan Košak
    5. Matjaž Juhart
    6. Drago Šajn
    7. Dane Kastelic

    Med člani so tudi aktualni minister za zdravje, direktor direktorata za invalide in
    Boris Šuštaršič: - predsednik prejemnice sredstev DDS, državni svetnik, predsednik NO Loterije Slovenije, predsednik Birografike Bori se pravi - prejemnik, nadzornik, direktor firme, ki za FIHO tiska in celo državni svetnik ipd. Tudi, če je res tako sposoben ni mogoče prezreti hude kolizije interesov, tako kot ne pri Uršiču niti Miklavčiču in vseh drugih invalidskih funkcionarjih.

    2. Programi posameznih invalidskih in humanitarnih organizacij se (so)financirajo v okviru danih finančnih zmožnosti fundacije. In to je tisto, kar nekateri ne razumejo.

    Ni res, uradni rebalans in tajni, pri YHD sploh en gre za tako ekstremno visoke zahtevke, ….

    3. V Fundaciji FIHO povsem razumemo, da bi društvo YHD rado več sredstev, vendar Fundacija FIHO YHD ne more obravnavati kot priviligirano organizacijo. Tukaj je še 100.000 uporabnikov sredstev Fundacije FIHO, ki so povezani v 22 nacionalnih invalidskih organizacij in 217 društev na lokalni ravni ter še večje število uporabnikov v 63 humanitarnih organizacij. Vse te organizacije in društva Fundacija FIHO (so)financira, zato ne moremo pristati na izsiljevanje ene organizacije, ki Fundacijo FIHO že nekaj časa neutemeljeno blati.

    Trdo jedro NSIOS-a so priviligirano obravnavane, zakaj tudi YHD-ja ne zmorete enakovredno obravnavati veste le vi?

    4. Vsa dodatna sredstva, ki jih prek leta dobimo iz naslova koncesije Loterije Slovenije, takoj razdelimo med invalidske in humanitarne organizacije. Tako smo lani konec leta med invalidske in humanitarne organizacije razdelili 2,15 milijona evrov dodatnih sredstev, in to 23. invalidskim in 76. humanitarnim organizacijam. Med prejemniki dodatnih sredstev je bilo tudi društvo YHD.

    Spet neresnica, tajen rebalans zamolčite, EU bi vam pa financirala postavitev istega sistema v BIH.

    5. Največja težava, in to ve tudi gospa Elena Pečarič, ostajajo tuji internetni ponudniki iger na srečo in tuji internetni ponudniki športnih stav, ki delujejo brez koncesij in je zato posledično tudi manj denarja za invalidske in humanitarne organizacije. Po neuradnih podatkih je zaradi teh ponudnikov Fundacija FIHO na letni ravni prikrajšana vsaj za šest (6) milijonov evrov. Vendar je to jabolko, v katerega gospa Elena Pečarič očitno noče ugrizniti. Najlažje je seveda krivdo prevaliti na Fundacijo FIHO, čeprav tako vodstvo Fundacije FIHO kot Svet Fundacije FIHO ves čas opozarjata, da je treba tudi delovanje tujih ponudnikov internetnih iger na srečo in tujih ponudnikov športnih stav sistemsko urediti tako, da se bo del sredstev prek koncesije prelil za invalidske in humanitarne organizacije, kot je to denimo urejeno za Loterijo Slovenije.

    Tuji internetni ponudniki niso nikakršna grožnja, če ne boste dali sredstev, se bo res bolje na njih obrniti in zatevati enakopravnost!

  • Vratar je rekel/-la:

    Hank je po mojih dodatnih informacijah temeljito pomešal računovodske podatke, kajti navedena 2 milijona evrov sta bila vključena v finančni načrt za 2009 in se že črpata po mesečnih dvanajstinah glede na odobrene zneske posameznim invalidskim in humanitarnim organizacijam. O morebitnem bilančnem presežku vsako leto odloča Svet FIHO, ki pa seveda o zaključnem računu za leto 2008 še ni mogel razpravljati. Moja Meta torej ve kaj govori, ker vsak podatek preveri in ne naklada kakor čvekari Elena Pečarič tja v tri dni.

    Kakšni butalci ste vi hendikepiranci in zraven še vaši podrepni zagovorniki, pove neizprosno dejstvo, da FIHO pridobi vsako leto pomemben vir sredstev od dividend, ki jih izplačuje Loterija Slovenije, ker je država 40% kapitala tega prireditelja iger na srečo prenesla v lastništvo FIHO. Poleg tega smo v obdobju finančne krize in samo naivni hendikepiranci menda pričakujejo, da ne bo nobenih težav pri dotoku koncesijskih dajatev od iger na srečo v FIHO. Na primer v letu 2007 do jeseni invalidske in humanitarne organizacije niso prejele niti evra za vzdrževanje materialnih sredstev in nakup opreme, ker je bilo denarja le za izvajanje osnovnih programov. Hujše težave pa je pričakovati v letu 2009.

    Tepci butalski poskušajte razumeti, da gre za zagotavljanje stabilnega in enakovrednega financiranja invalidov in socialno ogroženega prebivalstva.

    Zaradi navedenega je hujskaško razmišljanje hendikepirancev resnično odveč.

  • Farkic je rekel/-la:

    Nisem vedel, da se vele lažnivec Rafael Zupančič - Rafko imenuje se Silvan. Izgleda, da si Rafko enako rad sam s seboj dopisuje, kakor sam sebe zadovoljuje. Uuuuuuuuuuu!!!

  • Cistilka je rekel/-la:

    Ajde Farkiću jako dobro. Kad sam delala da na odelenju mladih invalida u domu penzionera berzigrad je tam bio Raf Zupanćić. Istina je, kada sam mogla zamenjati rjuhe uvjek su bile flekaste. Miris mi bio poznat.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Hm, vratarjeva teta kot glavni vir informacij. Zanesljivo in preverljivo, ni kaj.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    In “čistilka”, ki uporablja ženski spol in polomljeno srbščino.

  • silvan je rekel/-la:

    A vidite kakšne primitivne stvari vas ženejo v življenju. Sami največ poveste o sebi in bo kar držalo vse predhodno napisano.

  • Neva je rekel/-la:

    Zakaj se nič ne spremeni v invalidski sferi. Tist Šuštaršič je že davno za v penzjon, naj pridejo naprej mlajši, sodobnejše ideje. Kako ga ne morte zamenat?

  • jani je rekel/-la:

    Hudo! Elena, ful si jim dobr povedala, kar dlake mi grejo pokonc

  • Blade je rekel/-la:

    Boh nas obvaruj mlajših ala Elena, Rafko,….

  • Tajnica je rekel/-la:

    Komaj sem včeraj z avtom prilezla domov, so mi že servirali monolog Elene Pečarič, ki je šokanten zaradi dejstva, ker očitno ni več sposobna dojemati družbene realnosti. Za mene je sicer to tragična usoda človeka, vendar je v Eleni skoncentrirano toliko hudobije, zlobe, hladne preračunljivosti, cinizma, maščevalnosti, politikantske manipulacije, cenene razprodaje usmiljenja zaradi invalidnosti, da me kar stiska v želodcu. Ogabno in ogabno. In ona naj govori o svinjarijah, čeprav že leta in leta ne počne nič drugega kakor da packari po soljudeh, še posebej po sokolegih invalidih.

    Sodec po sliki je Elena za svojo rit odlično poskrbela ter ji gre zgolj za samouveljavitev in medijsko promocijo. K vragu z njo in njenimi nihilističnimi pedagogi in podpornimi seratorji.

  • Teja je rekel/-la:

    Tajnica, kako trpiš, ko tako sovražiš Eleno. Človek bi se vprašal, če ti je spelala moža. Kaj je narobe s teboj, da jo tako sovražiš? Zakaj sploh spremljaš njeno delo? Verjetno si bolana. Jaz pa z užitkom preberem kaj piše Elena in vsaka njena bitka mi da upanje, da bo ravno zaradi njenih dejanj prišla rešitev tudi zame. Zato pusti, da delajo ljudje dobre stvari, ti pa svojo grdo osebnost nesi raje k psihiatru. Mogoče je pa še upanje za te.

  • kaktus je rekel/-la:

    Vse para sklade bi ukinil integriral v proračun.
    Imel sem soseda paraplegika, ki je edini doslej priznal, sicer znani rek: “Kriplni smo skoraj vsi žleht “.
    OD TU IZVIRAJO TUDI VSA PREREKANJA.

  • morje-izola je rekel/-la:

    Komaj si včeraj z avtom prilezla domov, so ti že servirali monolog Elene Pečarič. Družina ali tvoj partner in sekretar NSIOS. Šokantno dejstva je, ker očitno res nisi več sposobna dojemati družbene realnosti. Za tebe je to res tragična usoda, v sebi pa imaš in tvoji kolegi invalidi skoncentrirane toliko hudobije, zlobe, hladne preračunljivosti, cinizma, maščevalnosti, politikantske manipulacije, cenene razprodaje usmiljenja zaradi invalidnosti, da je logično in razumljivo, da imaš želodčne težave. Ni ravno ogabno, je pretresljivo. In sama govoriš o svinjarijah, čeprav že leta in leta ne počneš nič drugega kakor da packariš po soljudeh, ki jih želite prisilito v to, da akceptirajo identiteto invalida in agregatni motiv družiti se s sebi enakimi oziroma jih potisniti v geto.

    Po sliki sklepati kako je kdo poskrbel zase pa je še ena tvoja fantazma, ki se ti prikatuje dan in noč.
    Malo manj poslušaj kovinarje in gimnazijske maturante pa boš lažje shajala v življenju, saj, ko te ne bodo več rabili za stvari, ki jih pišeš te bodo odvrgli kot staro cunjo. Takrat ti bo kapnilo kot je že marsikomu, bo prepozno.

    Res trpiš v svojem početju in verjetno ti res ni lahko.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Kot žrtve Borisa Šuštaršiča, Štefana Kušarja in podobnih so kljub lažem o dobrem varstvu invalidov/hendikepiranih v Sloveniji umrli: