20. januar, 2009 | Nikola Maljković

Oči uprte v finančni sektor

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Današnji prispevek bi lahko začel podobno, kot sem začel pisati pred dobrim mesecem, saj smo v zadnjem tednu preteklega leta in v začetnih dneh letošnjega imeli zelo podoben primer kot ob začetku preteklega decembra.

Ko so konec preteklega leta delniški tečaji v ZDA in v zahodni Evropi zabeležili mini naraščajoči trend, smo na tujih poslovnih kanalih lahko ponovno opazili kopico analitikov in upravljavcev premoženja, ki so začeli govoriti o novi rasti, o tem kako se bodo razmere stabilizirale, kako je čas za nakupe itd. Vsi so bili navdušeni nad reševalnim načrtom novega predsednika ZDA Obame, ki naj bi porabil še dodatnih tisoč milijard dolarjev za oživitev gospodarskega stanja.

Ponovno sem bil skeptičen glede rasti, saj je ta prišla ob nizkem prometu. Tako sem, podobno kot v začetku decembra, čakal na potrditev, ko naj bi se večina trgovalcev ter upravljavcev vrnila v službo. Nikakor nisem pričakoval enodnevnega padca, ki se je zgodil v decembru (-9%), a sem vseeno pričakoval, da bodo tisti, ki so uspeli ujeti tečaje na nižjih nivojih, začeli počasi unovčevati dobičke, tisti, ki imajo negativen pogled za naprej, pa naj bi z veseljem dočakali višje nivoje za odpiranje novih prodajnih pozicij.

Tečaji so ob dokaj umirjenem tempu začeli padati in tečaj SP500 indeksa se je ustavil ravno okoli območja, na katerega sem že opozoril pred dobrim mesecem, okoli 815-820. Na grafu lahko opazimo precej povpraševanja okoli teh nivojev, zato bodo ti še posebej pomembni za pravilno pozicioniranje v prihodnjih tednih. Dokler se tečaj uspe zadržati nad 815, bodo upanja o odboju še vedno aktualna. V primeru preboja in zaključka pod temi nivoji, pa se precej povečujejo možnosti za dosego in morebiten preboj najnižjih nivojev v novembru. Tega scenarija se večina vlagateljev najbolj boji, saj bi to lahko predstavljalo nov val prodaj.

slika1

Kot sem omenil pred dvema tednoma, bom ob morebitnem testiranju novembrskega dna še posebej pozoren na dogajanje na trgu, saj bi ob stabiliziciji tečajev in odboju začel počasi z vlaganjem na srednji rok, kajti to bi lahko pomenilo, da je količina povpraševanja dovolj velika, da ustavi morebitne nadaljnje ponudbene pritiske.
Vem, da so ekonomske razmere precej slabe in da nas verjetno čakajo še slabši časi, vendar zna trg pogosto odreagirati ravno obratno od tega, kar se pričakuje, zato bom pripravljen na vse možne scenarije.

Kupovanja pa se bom lotil v delih, torej bom ob ugodnem scenariju začel s približno eno tretjino sredstev namenjenih za srednjeročno vlaganje, z ostalim delom pa bom čakal na razplet dogodkov. Ob potrditvi, da kupci lahko zadržijo pozitiven moment, bom poskušal izkoristiti “korekcijske padce” za dodatne nakupe. Zaenkrat je o tem mogoče še malce prezgodaj govoriti, vendar se lahko glede na volatilnost tečajev to zgodi precej hitro.

Od vseh sektorjev bom še posebej pozoren na finančni sektor, saj ne verjamem, da bi se lahko celoten trg odbil brez njegove pomoči.

Prejšnji teden so ameriška in evropska bančna podjetja zabeležila nove prodajne pritiske. Poslovni rezultati so bili porazni, ameriški Citigroup je napovedal, da se bo razdelil na dve podjetji, Bank of America je prosila in dobila novo državno pomoč v višini 20 milijard dolarjev, nemška Deutsche Bank je objavila izgubo v zadnjem trimesečju v višini 4,8 milijarde evrov, Royal Bank of Scotland pa je včeraj objavila, da bo izguba v letu 2008 znašala približno 28 milijard funtov. Tedenski padci so bili izjemni: Citigroup -48%, BofA -44%, RBS vključno z včerajšnjim dnem -78%, Deutsche Bank pa -26%.

slika2

Na grafu ETFa, ki sledi košarici finančnih podjetij iz SP500 indeksa (Financial Select Sector SPDR - XLF), lahko vidimo, da je tečaj zelo blizu novembrskemu dnu. Za odboj trga je nujno, da se razmere v finančnem sektorju stabilizirajo.

Uspešen teden.

Nikola Maljković

Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano