21. januar, 2009 | Denis Sarkić

Zares aktualni Golobič

Ostre besede Zaresa - Golobič in Zalokar Oražmova o aktualnostih.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Povezovanje različnih političnih opcij, ki so mu v stranki Zares “načelno naklonjeni”, je lahko nevarno in škodljivo, če se uporablja nekritično, je na novinarski konferenci dejal predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Partnerstva 2+10 po njegovih besedah ne bo, v stranki pa podpirajo sodelovanje v iskanju ukrepov za izhod iz finančne krize. “Samo srečevanje političnih strank in samo iskanje soglasja preko ločnice koalicija - opozicija ne more biti nadrejeno temu, da se sprejema odločitve, da so te odločitve pretehtane, da so te odločitve pravočasne in da nosi zanje tisti, ki jih sprejema in je zanje pristojen, tudi polno odgovornost,” je pojasnil Golobič.

Gregor Golobič na vprašanja Vesti o partnerstvu in evropskih volitvah:

Pobuda Partnerstva 2+10 za razvoj, ki jo je podal predsednik SDS Janez Janša, po Golobičevih besedah “ignorira temeljne načelne predpostavke”, ta neustreznost pa se kaže tako v vsebini kot tudi “v obliki oziroma v postopkih, ki jih predvideva”. Kot je pojasnil, pobuda po vsebinski plati “zelo nekritično povzema mnoge sporne usmeritve prejšnje vlade”, in sicer med drugim usmeritev v gospodarsko rast kot najvišjo pravo vrednoto, nedorečenost razmerja med javnim in zasebnim na mnogih področjih, klimatske spremembe v pobudi pa so “izrazito podrejene”. Po predlogu stranke Zares bi se morali najprej omejiti na področje gospodarske krize, “ki je urgentno”. Vlada bi morala ob iskanju partnerjev za dialog “po celotni nevladni sferi” tudi “v bloku parlamentarnih strank najti način, kako izmenjati poglede, argumente, izkušnje” in tako prispevati k boljšim rešitvam, je dejal Golobič. Priložnost za pogovor in sodelovanje pa v Zaresu vidijo tudi ob nekaterih drugih temah, kot so regionalizem, soočanje s klimatskimi spremembami, ustavne spremembe in spremembe volilne zakonodaje.

Gregor Golobič na vprašanja Vesti o izjavah Janeza Janše v Reporterju:

Kot je poudaril Golobič, “takšno sodelovanje ne more biti odveza od odgovornosti tako ene kot druge strani, ki vstopajo v tak dialog. Opozicija ima svoje pristojnosti in odgovornosti, enako velja za vladajočo koalicijo.” Prav tako takšno sodelovanje “ne more in ne sme posegati v pristojnosti različnih institucij in tudi ne presegati ločenosti vej posameznih oblasti”. Sodelovanje, ki ga v Zaresu podpirajo, “ne sme pomeniti utrjevanje partitokratske logike, ne sme pomeniti dokončne zmage in prevlade politične sfere nad javnostjo kot tako,” je še dejal Golobič. Po njegovem mnenju “vseobsežnost in totalnost tega predloga v nekem smislu pomeni ravno nadaljevanje ali povečevanje te napake iz prejšnjega mandata, ko si je politična sfera privzela pravico, ki ji ne gre, da ima prvo in zadnjo besedo v vsem, da lahko kot podrejene obravnava in v tem smislu kot neenakopravne v dialog niti ne vključuje mnoge segmente slovenske javnosti.”

Uvodni Gregor Golobič o partnerstvu strank koalicije in opozicije:

Kot je dejala vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem, lahko preobsežnost tega sporazuma povzroči, da se o vseh zakonih, ki jih sprejema parlament, “dogaja določeno usklajevanje in to že v fazi, preden zakoni pridejo do vlade”, kar lahko pomeni “veliko nevarnost za položaj parlamenta in parlamentarizma”. “Menimo, da gre v določenih točkah za devalvacijo in degradacijo položaja državnega zbora, da se ustvarja neka oblika nadparlamenta,” saj večjo vlogo dobivajo “ozki strankarski veljaki”, ki mandat za usklajevanje dobijo pred razpravo “s stroko, nevladno sfero, ki se nam zdi bistveno bolj pomembno v fazi, ko zakon nastaja,” je poudarila Zalokar Oražmova.

Uvodna Cveta Zalokar Oražem o partnerstvu:

Na novinarsko vprašanje, kako komentira sobotno izjavo predsednika vlade Boruta Pahorja, da je Janšev predlog podoben njegovemu osnutku in da oba dokumenta skupaj pomenita dobro osnovo za sodelovanje med koalicijo in opozicijo, je Golobič odgovoril, da je bila ta dana prej, kot je bil dokument temeljito proučen. Kot je še dejal, vidi velike možnosti, da predlog, ki ga bo podala koalicija uspe. Po njegovem mnenju je Janša lahko “zadovoljen z pripravljenostjo druge strani, da se pogovarja o kriznih ukrepih, ki so najbolj urgentni”, in da bo imel “več kot dovolj priložnosti” za to, da se sooči z realnostjo krize v kateri je Slovenija tudi zato, ker so bile “določene stvari v preteklosti s strani slovenske vlade slabo narejene”.

Ostali odgovori na vprašanja novinarjev o partnerstvu:

Kot je dejala Zalokar Oražmova, je dobro, da se opoziciji predstavi tudi predlog vojnih zakonov oziroma da se v zvezi s tem išče konsenz. Po njenih ocenah do težav tu ne more priti, če zadaj ni ideoloških predznakov, “kajti gre izključno za uresničitev odločbe ustavnega sodišča, kar je pa včasih pri nas tudi problem”.

Gregor Golobič na vprašanje o Blejskem otoku:

Na svetu stranke Zares bodo sicer v prihodnjem tednu začeli postopke za oblikovanje kandidatne liste in oblikovali tudi skupino za oblikovanje programa za nastop strankine liste na evropskih volitvah. Na vprašanje, ali obstaja možnost skupne kandidatne liste stranke Zares in LDS, je Golobič odgovoril, da je to bolj hipotetična kot realna možnost.

Golobič o kazenski odgovornosti posameznikov za slabe odločitve (prejšnje vlade):

Na naše vprašanje, kako komentira Janševo izjavo v tedniku Reporter, da sedanjo vladno koalicijo povezuje ideološki beton, ki je tako trden, da bi bilo treba včasih pogledati na koledar in se prepričati, da nismo več v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je Golobič dejal, da z vso vsebino ni seznanjen, mu pa zadošča že ta insert, da razume, da gre “za glas, ki prihaja v resnici iz 70-tih let, tako kot tudi politika, ki jo je na mnogih področjih vodil”. Neargumentirano diskvalificiranje je po njegovih besedah “pravzaprav resnična plat pobude 2+10, to je način sodelovanja, partnerstva, kot si ga predstavlja - na eni strani škornji, na drugi strani pa aktovka”. O Janševih očitkih v Reporterju, da skuša obnoviti svojo mrežo v telekomunikacijah in energetiki, je Golobič dejal, da naj bi se direktorat za elektronske komunikacije prenesel na ministrstvo za znanost, visoko šolstvo in tehnologijo, na katerem že deluje direktorat za informacijsko družbo in se tako združil v en direktorat, “kar je smiselno in logično”. Kot je poudaril, je na to “že zelo nedvoumno odgovoril, da to ne pomeni nobenega prenosa nobenih pooblastil ali kakršnih koli resornih pristojnosti za gospodarske družbe, ki delujejo na področju telekomunikacij”.

Cveta Zalokar Oražem in Gregor Golobič o varčevanju pri plačah in sejninah ter odpravninah:

Premier Borut Pahor in minister Gregor Golobič sta se sešla s predstavniki visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti. Srečanje je eno izmed zadnjih predhodnih sestankov vlade z različnimi družbenimi skupinami in institucijami v luči oblikovanja t.i. Razvojnega dialoga. Premier Borut Pahor je po sestanku dejal, da sta vlogi znanosti in izobraževanja nenadomestljivi v preseganju nastale gospodarske situacije ter oblikovanju nove razvojne paradigme. “Vlada bo v ta namen posebno pozornost namenila tem področjem, saj prav tu želimo preseči stare vzorce in postaviti nov mejnik ter nove standarde”, je poudaril ter obenem pozdravil pripravljenost sogovornikov za sodelovanje.

Gregor Golobič o sestanku vlade z raziskovalci:

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
19 x komentirano
  • jure martinjak je rekel/-la:

    UŽALJENOST GREGORJA GOLOBIČA:

    Ta tiskovka je plod užaljenosti GG, ko je včeraj izvedel v Reporterju, da je Janez Janša, dal intervju za Reporter v sredo - še pred Trenji, in ga v njem pošteno okrcal, Gregor pa za to ni vedel do včeraj in se sedaj počuti prevaranega, ker na Trenjih ni nastopil bolj ostro do Janeza Janše.

  • jure martinjak je rekel/-la:

    ne morem, da se nebi smejal….hahaha

  • medek je rekel/-la:

    O kazenski odgovornosti prejšnje vlade: NYT

    http://www.alternet.org/rights/120748/forgive_and_forget_the_crimes_of_the_bushies_i_don%27t_think_so/

    Prevod - expresni :)

    Ali to pomeni, da so tisti z močjo v rokah, v resnici nad zakoni, ker jih pač nikoli ne doleti pravična kazen zaradi zlorab moči, ki so si jih privoščili na oblasti.

    Večina zlorab vključuje uporabo moči vladanja za nagrajevanje političnih prijateljev in kaznovanje političnih nasprotnikov.

    Če škandali povezani s temi zlorabami niso nikoli raziskani, potem je to zagotovilo, da se bo ponovilo znova. Ti ljudje imajo veliko prijateljev in vzdrževanje njihovega komforta ni poceni.

  • kaktus je rekel/-la:

    Moj stari oče je imel osemnajst otrok in dovolj iskušenj z njimi, da je lahko ob neki priliki pogodrnjav, rekoč .: “Otroci so kot golobiči, vsak trenutek te lahko poserjejo” ! Izkušnje so izkušje, ni kaj !

  • GNILE POMARANČE je rekel/-la:

    Ja čudn, da ga še na WC-ju niste posnel. Una zraven se pa trese k uni kužki k so jih mel včasih slovenski delavci na zadnji polici fičota.Kimavčki priskledniški.

  • medek je rekel/-la:

    Revizija NLB? Kdor bo iskal, zlagal in primerjal zgolj številke, bo verjetno kaj našel, a gotovo ne odgovora na vprašanje zakaj.

    http://razgledi.net/blog/2009/01/21/nenavadni-pojav-milijona-evrov-nerazumne-nagrade/#more-3445

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    Pravi praznik je videti stranko s svojim predsednikom, ki predstavlja pobude, aktivno deluje, se drži svojih načel ter se ne prereka in puli samo za imidž. Se je pa kdo prisiljen kdaj branit, ja, zaradi tistih, ki se predvsem pulijo za imidž, medtem ko ga drugim serijsko blatijo z vsemi razpoložljivimi možnimi “nešportnimi” sredstvi.

  • Opazovalec je rekel/-la:

    Če sta Golobič in Oražmova največ, kar premore vladajoča koalicija, potem adijo pamet.

  • milan je rekel/-la:

    sam tale oražmova se pa nekam čudno trese revca, kaj abstinenca od alkohola. baje ga pije ko žolna, toni dragar pa je že itak zapit do amena.

  • doajen je rekel/-la:

    ne vem kajsi mislijo v zaresu…si lahko s tako kalimerovsko, cinično in licemersko držo obetajo npr. 15% podpore… dvomim… denis, to je antipropaganda… bumerang

  • Nogavička je rekel/-la:

    Simona, temu aktualnemu fenomenu puljenja za imidž in vsi prijemi s tem v zvezi se, očitno, lahko reče tudi partnerstvo 2+10.

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @Nogavička:
    Jap!!! Tudi! Očitno! Bolje dva velika prazna bobneča soda skupaj, kot en poln, čigar zven ne seže do ušes glasovalcev za zmago. Poln sod si mora dandanes kategorično omislit nekakšen zvonik za vzbujanje pozornosti. Doba “nasvetov za šoping” pač, na vseh frontah. Žal.

    @milan:
    Poante tvojega komentarja pa ne razumem. Si morda pri Oražmovi opazil, da slabo, pijano ali nekonstruktivno opravlja poslanstvo v primerjavi s kolegi ali pozivaš k pomoči osebi, ki jo brezmejno ceniš, da bi čimdlje nadaljevala z uspešno kariero? Ali pa samo tračariš z namenom šikanacije?

  • ervinator je rekel/-la:

    Spet bolni hvalospevi politikom.

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    Brez bolno obsedenih hujskačev proti določenim politikom, ki se ti kot senca napopajo na rit, bi bili “hvalospevni” užitki precej precej manjši. Mogoče se pa res v vsem najde nekaj dobrega.

  • ervinator je rekel/-la:

    Ne glede na bolno obsedene hujskače proti določenim politikom, ki ne prevladujejo samo v spletu, ampak tudi med propagandno profesionalnimi novinarji (še posebej med večino tistih iz peticije 571), se sam zgražam tudi nad tistimi, ki politikom pišejo hvalospeve. To so zares ekstremisti.

  • milan je rekel/-la:

    ne extremisti ampak talibani

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    Najbolj se zgražam nad hujskaškimi ekstremisti, ki se jim meša od prividov hujskaških in hvalospevnih ekstremizmov pri drugih … da je njihovo ogledalo očitno močno zaprašeno, se jim pa sanja ne. Pravzaprav se niti ne zgražam več, ampak smejim.

  • ervinator je rekel/-la:

    Smešna si kot Regica. ;)

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    … je rekel Kvakec.