23. januar, 2009 | Jani Sever

Policijska blamaža

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Šok. Škandal. Saj ni res. Policija je ovadila pisatelja zaradi pisanja. Obrekoval naj bi delo slovenske policije. Za posrat! Se jim je zmešalo? To je prvi dosežek slovenske policije po zamenjavi oblasti. Notranja ministrica je najbrž res ponosna.

Vse skupaj je seveda tudi prava burleska. Policijska uprava Ljubljana namreč sporoča, da zaradi suma storitve kaznivega dejanja razžalitve trenutno še poteka predkazenski postopek. Razžaljeni naj bi bili seveda policisti. Ko bo končan, bodo o vseh zbranih obvestilih seznanili pristojno državno tožilstvo. Zdaj najbrž podrobno prebirajo knjigo in opise v njej primerjajo z dogodki, ki so se zgodili policistom v znamenitem rajonu. Vsako podrobnost, ki se ujema, gotovo pridno beležita vsaj dva policista. Za vsak slučaj.

Da ta predstava ni daleč od resnice, dokazuje bizarna domislica, ki so jo preiskovalci izdali avtorju knjige. Ko jim je zagotavljal, da je vse, kar je zapisano v knjigi, fikcija, so preprosto sklenili, da bo moral to šele dokazati. Skratka pisatelj naj se lepo skupaj vzame in dokaže, da se tisto, kar je zapisal, nikoli ni zgodilo. Butale res niso daleč. Le kako zadržati smeh ob vseh teh vrhunskih neumnostih. Morda tako, da se spomnimo, da je zadeva lahko tudi smrtno resna. In če je resna za pisatelja, ki mu grozi pregon, je resna za nas vse.

Pisatelj je Goran Vojnović. In knjiga se imenuje Čefurji raus. Bila je večkrat ponatisnjena in je torej prava slovenska uspešnica. No, to pri policijski logiki prav nič ne šteje. Je samo razlog, da jo je nek policist sploh prebral, oziroma, da je nekdo iz policije slišal, da v njej nekaj piše o policiji in da podoba slovenskega policista v njej ni predstavljena dovolj bleščeče. Kakšna fantastična zaplankanost! Tako veličastna, da vzbuja sume, da gre za nekaj drugega. Da to preprosto ne more biti naključje.

A s tem naj se ukvarjata vodstvo policije in notranja ministrica. Oni so tisti, ki jim ta primer nikakor ne more biti po volji. Nova oblast je sicer obljubljala bolj učinkovito policijo, vendar si nihče te učinkovitosti ne predstavlja tako, da bomo poslej priča preganjanju umetnikov. Tega smo sicer v preteklosti, tudi nedavni, že doživljali. A je šlo vedno za primere, v katerih je bil tožnik nekdo drug. Zdaj je pregon od vsega začetka v roke vzela kar policija sama, ki naj bi bila tarča nespodobnega pisanja. Konflikt s svobodo govora je to postavilo na nov, višji nivo.

Ob tem je pomenljivo, da slovenska policija v času po zamenjavi oblasti še vedno ni pospešila preiskave domnevnega podkupovanja v primeru nakupa finskih oklepnikov. Videti je, kot da je glede tega še vedno vse po starem. Nihče ni opazil, da bi bil v Sloveniji kdo zaslišan. Nihče o zadevi ne poroča. Kot da je imel prav Janez Janša, ko je napovedoval, da bo zadeva pač poniknila, potem ko so na volitvah zmagale levo sredinske stranke. In res, celo na srečanju notranje ministrice z generalno državno tožilko o primeru ni bilo govora.

Namesto tega smo dobili preiskovanje umetnosti. Kot kaže je slovenska policija prepričana, da se na to zelo dobro spozna. Če je zapisanega kaj, kar bi bilo lahko žaljivo, ali se policistom vsaj tako dozdeva, preprosto začnejo raziskovati. In če niso prepričani, da se je tisto moteče, kar pisatelj opisuje, zares zgodilo, je rešitev prav tako na dlani. Naj kar dokaže, da gre za fikcijo, če lahko. Ha! Gotovo mu ne bo uspelo. Tudi zato, ker je neprijetnih prozorov, ki so jih policisti res povzročili, gotovo dovolj.

To ni fikcija, to je realnost.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
54 x komentirano
  • Partizan! je rekel/-la:

    Se strinjam z zapisanim!

  • JoeJoe je rekel/-la:

    Policaji hočejo dokazat, da vic, zakaj policaji vedno hodijo v parih, ne drži. Tam bi naj en znal brat, en pa pisat…

    Zdaj vemo, da znajo vsi brat.

    O tem, če znajo vsi pisat, bo treba pa še debatirat.

  • Jacques je rekel/-la:

    Sramota. Na Dnevniku so dali dober primer policista, ki je med Shakespearovo predstavo skočil na oder in aretoral morilca. V vsaki normalni državi bi Šinkovec letel, če ne celo notranji minister. Pozivam vse pisatelje in pesnike, naj nemudoma začnejo vključevati policiste in politike v svoja dela. Pa da vidimo, kako hitro bo zmanjkalo prostora v zaporih …

  • obama je rekel/-la:

    Ob tem je pomenljivo, da slovenska policija v času, po zamenjavi oblasti, še vedno ni pospešila preiskave domnevnega podkupovanja v primeru nakupa finskih oklepnikov. Videti je, kot, da je glede tega še vedno vse po starem. Nihče ni opazil, da bi bil v Sloveniji kdo zaslišan. Nihče o zadevi ne poroča. Kot, da je imel prav Janez Janša, ko je napovedoval, da bo zadeva pač poniknila, po tem, ko so na volitvah zmagale levo sredinske stranke.

    Roki je včeraj na Komunistu objavil novico,da je preiskava na Finskem v slepi ulici,da bo mogoče le obtožnica za industrijsko špijonažo in da nimajo nobenih dokazov o podkupovanju…Razen,če ni Pečetov nečak u međuvremenu kaj najdu..

    Novica je bila sicer umaknjena dokaj hitro…Očitno se počasi pripravlja teren za “pravilno interpretacijo”

  • Nogavička je rekel/-la:

    … in kakšen dokaz se torej potrebuje za preiskavo o finski Patrii: depeša mirno roma v bunker na hladno, v tem primeru razžalitve policije (ali policaja) pa ni nobenega dvoma?

  • Iax je rekel/-la:

    Haha. Si predstavljate kolk tožb bi po tej logiki moral dobiti H’woodski filmarji, vsakič ko se pojavi kak skorumpiran al pa brutaln policaj.

  • mihajlo je rekel/-la:

    Hja, zakaj pa jih nic ne povprasate po Patrijah. A ce ne povejo pa ni potrebe. Sej ce politika potihne ni potrebe da bi se novinarji. Glede na to, da drzavljane teh nekaj miljonov evrov zanima, je zanimivo zakaj se novinarji v to ne poglabljajo vec, kaj sele globlje. Saj ce bi hoteli v tem asu bi ze nasli se kaksen vir in se kaksni informacijo, pa bi se dalo kaksno dodatno zgodbo spisat ali dopisat.

  • obama je rekel/-la:

    Nogavička pravi:

    23. januar, 2009 ob 11:30
    … in kakšen dokaz se torej potrebuje za preiskavo o finski Patrii:

    ..ja jebemtitota,ne vem kakšne..sej jih imate polne polne gobce in polne mape dokazov: Burglund,YLE,KOS..Sej z njimi že pol leta otresate gobce….Dejte jih na spregled,kamarilja spletkarska. A zdej jih nimate,al kaj?

  • Okapi je rekel/-la:

    Nijedne nema bolje od naše policije …

  • trees je rekel/-la:

    Če je to, kar je napisal Sever res, je to popolna blamaža slovenske policije. Vseeno pa je treba vedeti, da tukaj ministrice ni moč vpletati, ker se le-ta ne sme vmešavati v delo policije. Torej ministrica tukaj ni nič kriva, tudi objektivno ne - razen če ne bo odredila notranje preiskave zaradi tega dogodka.

  • obama je rekel/-la:

    trees pravi:

    23. januar, 2009 ob 11:46
    Če je to, kar je napisal Sever res, je to popolna blamaža slovenske policije. Vseeno pa je treba vedeti, da tukaj ministrice ni moč vpletati, ker se le-ta ne sme vmešavati v delo policije. Torej ministrica tukaj ni nič kriva, tudi objektivno ne - razen če ne bo odredila notranje preiskave zaradi tega dogodka.

    ..zamisli si,da bi se to zgodilo za časa ministra Mateja

  • Nikolovski je rekel/-la:

    bruahahahahahahaha :D ne me jebat :D
    naši vrli policaji majo pa včasih res… hude policijske fore :D

  • Ljubiti resnico, častiti lepoto je rekel/-la:

    OK, najprej se mi je obrnil želodec, potem pa sem pomislil: Policija ni neumna, odkrila je poslovni model, ki se je že dvakrat obnesel. In v vseh treh primerih je šlo za minorne avtorje, ne pa kakega Jančarja. Fikcija boli, resnica pa ne obstaja. Kako krasni časi…

  • bp je rekel/-la:

    Vojnovića takoj k Denisu na pokoro!

  • šifra je rekel/-la:

    “policestate”…se mar virus širi!…
    jst (še) vedno verjamem v našo policijo!(to so naši sosedje ,bratje… )edino,če so ali bodo “uvozili” tuje,”varuhe zakona”…!
    potem pa vsem nam ni več pomoči !
    ali so morda “zakoni” pre/mili …smo preveč samoljubni, potrebijemo (kot narod)malo več “vzgojnih” metod!
    morda ….???

  • Mirjana je rekel/-la:

    Je pa ministrica MNZ nenadoma zadovoljna z delom tožilke BB (kot Jnai že navaja),..in imamo dve zadovoljni funkcionarki…a mi smo zadovoljni? Ministrica se res ne sme mešati neposredno v delovanje olicije,..a lahko sproži preiskavo, in če je potrebno zahteva,da se naredi malo reda…sicer ne vem čemu služi minister
    Dokazov za Patrijo je BB izjavila da ni. Dokazi pač niso potrkali na vrata ter dejali tu smo! Mal smo spali v kaslcu od polis,..pa se nam ni dalo več,..a imete tudi vi kak kaslc?
    In če smo že pri tožilstvu.
    ENO leto je bilo 14.1. ko sem kazensko ovadila odvetnika Matoza. Tožilstvo je v izjemno kratkem času zaseglo ključni dokument, o katerem bo še govora,..a od tedaj naprej…molk. Zadeve še niso predali naprej, ker bi radi še nekakšen podatek od policije (v Kopru),..a jim v tem letu žal še ni odgovorila…in tako čakamo…čaka plois, čaka tožilstvo, čaka Mirč….
    Ko sem poklicala MNZ da mi povedo v koliko časa je policija na poziv tožilstva dolžna posredovati zahtevano info. ali pa dokument, oziroma, kakšne so pristojnosti tožilstva da pritisne na policijo… seveda nihče ne ve povedati ničesar. So pa dejali, naj najprej sama raziščem na policiji, da mi povedo zakaj zadeva stoji…halo? a sedaj bomo še to delo opravljali mi?
    No, v enem letu nisem imela časti niti en krat govoriti s tožilko (je moja pravica),..čeprav sem klicala ali pa bila fizično prisotna na tožilstvu med uradnimi urami.
    Hm,…res nekaj na hudo škripa.
    In je pirčakovati, da bo postopek proti piscu dost hitreje tekel.
    Takle mamo,..in če takle ostane, je odvisno od nas in ne od njih.
    lep dan vsem,..tukaj je prelep sončen dan, ki diši po pomladi…:))

  • 133 IN 1 MILIČAR je rekel/-la:

    Kaj se smejete levaki.Zdaj zahtevajte interpelaijo ali odstop Katke Illy Kresal-Senica.Da se to zgodi Mateju bi ga danes že odstavljali ali najmanj medijsko-fakebookovsko linčali.Bog ne daj, da bi Romšek kaj takega skup spravu.???

    571 hlapcev upam,da tudi vas malo zaslišijo miličarji.

  • NoMercy je rekel/-la:

    končno nekaj napredka, da policaji niso preganjali in pripeljali svojega “starega znanca”

  • bullock je rekel/-la:

    Še dobro, da kdo kaj napiše, da imajo policajčki delo. Tudi njim bi morali skrajšati delovnik, saj očitno razen kakšnega pisatelja, v Sloveniji nimamo druge kriminalitete.

  • Q_ je rekel/-la:

    Predlagam policijsko samoovadbo!!!

    Pred desetletjem ali več je MNZ izdal knjigo vicev o policajih. Naj sami sebi dokažejo, da tam niso zapisane resnice.

  • Bellisima je rekel/-la:

    Bravo palicija; bralnost Čifurjev se bo povečala za večkratnik mnogokratnika;

  • Rado je rekel/-la:

    Fikcija gor, ali dol.

    Navsezadnje lahko tudi človek s tem povzroči škodo.
    Tudi jaz lahko diskreditiram, npr, soseda, če bi začel po okolici spraševati ljudi: “A je res moj sosed pedofil”?
    Po mesecu dni te kampanje bi se osnovna poanta izgubila. Ostal bi le slab madež in sum na sosedu.

    Stvari niso enoznačne. In posameznikova svoboda je omejena s svobodo drugega.
    Ne pozabi Jani tega, v svoji časnikarski sveti jezi.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Rado, prepričana sem da je med policaji še ostalo dobrih, resnično dobrih policistov,..(v kolikor niso obupali ter odšli), problem je na vrhu. Vrh je zadolžen, da ima policija strokovne kadre, dostojne pogoje in pripomočke za delo, pa morda še kakšno izobrazbo poleg nekih tečajev,..glih da so.
    Ali bi sedaj po tvoje morali o tem molčati?…da se kdo ne bi počutil užaljen?
    če so se odločili za kazensko ovadbo, so mneda vedeli, da slednje po vsej verjetnosti kapne v javnost.
    Kje je sedaj problem?..kje ga je “usekal” Jani,..a si je zadevo izmilslil?

  • Rado je rekel/-la:

    Mirjana,

    če že vztrajaš, da lahko avtor brez omejitev naklada, potem vsaj policiji (tudi) dovoli, da pred sodiščem poskuša uveljaviti svoj prav.
    Sodbo, kakršnakoli bo že, bomo itak sprejeli vsi.

  • Rado je rekel/-la:

    Torej Mirjana,
    Jani ga je kapnil tu, kjer policiji ne “dovoli”, da bi se branila.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Rado, sedaj bo vsak pisatelj, ki bo hotel pisati moral najprej prebrati vse zakone, podzakonske akte, novele zakona…in na kraju pripisal…zgodba je fikcija in kakršnakoli podobnost s kokrkoli je zgolj slučajna?… velja tudi za omenjeno enoto.
    Oblast je enostavno postala preveč užaljiva,…imaš idejo koliko funkcionarkjev se toži (na naše stroške), ..ker so notorično užaljeni.? In pazi, tožijo navadne smrtnike, njihova užaljenost pa prične nekako pri 100.000 uero čiste vage.
    Seveda pa lahko poslanec Plemeniti žali vsakogar…in to celo v tujini? Da on ima imuniteto.
    Pa se mu nič ne zgodi.
    Kaj misliš o tem?
    Poslanec lahko žali tudi ženske v parlamentu,..pa ima imuniteto in se mu nič ne zgodi.
    Je pa še zanimivo, da poslanka Pečanova, ki ima v parlamentu imuniteto toži člana CI, ker se čuti užaljena za 30000 euro…pa ne koprskega župana, ki nikoli ni šparal z žaljivkami,..a to je očitno ni motilo,…
    Stvari res niso enoznačne
    Pa še to:…Sodbo, kakršnakoli bo že, bomo itak sprejeli vsi.
    pa tudi plačali Rado …mi!

  • 133 IN 1 MILIČAR je rekel/-la:

    Miličar je že ponudu odstop a ga je miss Illy Kresal-Senica zavrnila.Naj kar ona odstopi! Milano vabi ;)

  • šifra je rekel/-la:

    ..toliko “sranja” ni bilo nikoli ,kot je v sednjosti ,še “sprdnit” se ne bo več smel nihče,ne da bi nekomu odvzel “svoboščine”…dostojanstvo morebitnega vohanja “smrdljivosti”!!
    ..nerazumljivo je dejstvo ,da so v nebo vpijoči “primeri” ,vendar se zgubljajo v “megli” nerazumne “pozabe” ….lepo vas prosim .!.!
    kdo “potencira” ne/smisle “ovadb” ,ki si sledijo kot po tekočem traku..!?

  • Arh je rekel/-la:

    Prvič: Neverjetno kaj se dogaja. Saj bo kmalu tako kot v Rusiji!

    Drugič: Je pa tudi res, da danes je že vse kar si nekdo izmisli umetnost.

  • ccc je rekel/-la:

    Neverjetno.

  • Rado je rekel/-la:

    Ne vem Mirjana.
    Zdi se mi, da gledaš le na eno stran.
    Policiji sploh ni lahko. Opravljati mora “umazana” dela, ob čemer je nihče od državljanov nima rad in jih lahko neomejeno “obklada” s fikcijskimi zgodbami.

    Malo prej sem poslušal pisatelja po radiju in se mi je zdel čisto v redu dečko.
    No, a vendar moja empatija sega tudi na drugo stran.

  • Mirjana je rekel/-la:

    Rado, meni se smilijo tisti policaji, ki ne morejo delati svojega dela dobro. So slabo plačani, slabo opremljeni…in zato sem napisala, da policija izgublja asvojo avtoriteto prav zaradi vodstva, ne pa zaradi zaposlenih policistov. Mislim, da so mediji poročali koliko njih je že odšlo zaradi neprimernih razmer..si pozabil našo policijo na Brdu? Degradacija lastnih uslužbencev….
    Interviju je objavljen tudi na vesti..in tudi meni se dečko zdi zelo umirjen…pa še prav ima.
    Avtoriteto bo potrebno povrniti najprej z dostojnim vodstvom.
    In tukaj ministrica lahko veliko naredi.

  • joze je rekel/-la:

    Najbolj absurdno je pa to, da je tudi Šinkovec avtor (zelo) dobre znanstvene fantastike …

  • joze je rekel/-la:

    Lapsus: gre za nekega drugega Matjaža Šinkovca, ne pa za bolj znanega soimenjaka diplomata, ki je tudi pisatelj …

  • ShowDown je rekel/-la:

    Slovenska policija….vzame en primer, da ga vrže medijem, da se o ostalem policijskem (ne)delu ne piše. Hvala Slovenija, da mi zapreš oči, ko se to mora storiti. (:

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Kdo ve (pa ne pove), če je Vojnovič že častil “zaslužne” policiste s pijačo. Ali si lahko predstavljate učinkovitejšo propagando (reklamo po starem) za “inkriminirano” knjigo.

  • dyboc je rekel/-la:

    pa ti ves, da ta knjiga caka ze tretji ponatis in je dalec od tega, da bi rabila kaksno podobno propagando ?

  • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

    Bravo. Za v Rim je pa primeren. A mi lahko kdo pove zaradi česa že. Do italijanske manjšine se je obnašal enako mačehovsko kot do avstrijske. Politika je pa res kurba. In politiki njeni zvodniki. Kakšna dikcija: za v Rim je pa primeren. Za posrat. Povejte, da vam je kapljal na glavo in ste ga imeli dosti in mu popustili. No, lepo. Rupla v Rim, reševanje zdravstva na napačnem koncu, moratorij tajkunom na megalomanske kredite, pomoč podjetjem v recesiji. Povzdigniti bogate in še bolj potlačiti revne. Lepo. Kot slon v trgovini s porcelanom. Vedno manj ste izvoljivi… Pa smo mislili, da je bila prejšnja vlada slaba…

  • kvikl cvikl je rekel/-la:

    Rok Praprotnik je danes končal zadevo Patrija in počasi pripravlja bralstvo na veliki predec…
    tole sem ujel na blog danes..

    Rok Praprotnik petek, 23.01.2009 ob 11:36

    Janez Janša nima nobene podlage za tožbo proti meni ali Dnevniku, saj nikoli nisem zapisal, da je bil podkupljen. Še več. Že 3. septembra sem v komentarju izrecno zapisal, da ne poznam nobenih indicov, kaj šele dokazov, da je bil Janez Janša podkupljen. In tako je še vedno. Vztrajam pa tudi pri tem, da “najtransparentnejši” posel ni transparenten in da je bilo z njim povezanih veliko nepravilnosti, nenavadnosti in sumov. Najbližje dokazlivosti je zaenkrat sum industrijske špionaže. Sicer sem pa vse to zapisal v zadnjih dveh odstavkih objavljenega komentarja zgoraj.

    Veš kaj več o tem…Je kakšna strategija za folk že pripravljena?

  • Marjan je rekel/-la:

    Par dobrih nastavkov. Sever: …zaplankanost…da vzbuja sume, da gre za nekaj drugega…Sam sumim (in nekaj komentarjev gre v to smer), da je afera zrežirana (Vojnović je filmski režiser) kot gverilski marketing za knjigo. Po nekem naključju sem član v petih ali šestih srednjevelikih splošnih knjižnicah…Pogledam v Cobiss - Čefurjev, če bi jih hotel danes brati v knjižnicah skoraj ne dobim - večinoma izposojeno! mimogrede: knjiga verjetno še ni doživela ponatisov (če bi jih, bi se to videlo v Cobiss), ne vem koliko izvodov je štela prva izdaja ne koliko knjig so prodali v prosti prodaji (število javno dostopnih in trenutno skorajda vseh izposojenih) izvodov v splošnih in šolskih knjižnicah je blizu 400. Kar je za slovenski roman zelo veliko. Večina slovenskih romanov se komaj približa 200. Vojnović je dobro socializiran in zanimiv človek…objavlja kolumne v Dnevniku…filmski režiser itd. Njegov roman imam že dlje na svojem seznamu… To da naj bi v njem žalil policijo me za branje ne more kaj dosti bolj motivirati saj v glavnem berem kriminalke kjer vsesplošnih žalitev ne manjka…Kar me sili, da si knjigo kupim je ves ta hrup, ki je zdaj okrog nje…Ker kar se je tej knjigi zdaj zgodilo večini drugih zlasti slovenskih se pa nikoli je to da je fikcija preskočila v realnost… In to je za začetek to! Ideja o zrežiranosti mi je bistveno bližje kot preigravanje variacij na temo pisateljske in občečloveške svobode “na tim prostorima” od bivše Juge prek osamosvojitve in skozi tranzicijo…Bilo je s častnimi izjemami preveč pisateljskega blefa…Zato: bravo Vojnović in držim pesti za dobro prodajo in nove marketinške pristope k promoviranju slovenskih knjig!

  • Butale Land je rekel/-la:

    sedaj bodo pa knjiho vsi prebrali tudi tisti ki je niso nameravali !

  • Phoenix je rekel/-la:

    Na teh forumih veliko bluzite, bolj malo pa se ukvarjate s temo kolumne, ki bi lahko dejansko zbujala skrb. Dejstvo je, da je državna institucija zamenjala fikcijo z realnostjo in nastopila, kot v dobrih starih časih, zoper posameznika, ki je v usta junaka romana vnesel besede, ki naj bi razžalil to institucijo. Nekdanja »tacenska« miselnost se očitno še uspešno ohranja. No, po medijskem pritisku je prišlo do umika kazenske ovadbe in si nato poleg ovadenega oddahnili vsi, od ministrice do spokorjenega v. d. generalnega direktorja policije. Hvala bogu, ampak še zmeraj ostaja odprto vprašanje, kako je do tega sploh lahko prišlo? Kako lahko ministrica sploh ščiti dejanja v. d. generalnega direktorja policije, ki je podpisal ovadbo, s katero naj ne ni bil dovolj seznanjen? Od kdaj generalni direktorji policije ali v. d. generalnega direktorja podpisujejo ovadbe? Direktor naj bi s svojim podpisom ne le objektivno, ampak tudi subjektivno odgovarjal? Kako lahko vali krivdo za to na neko službo, ki mu je (zelo verjetno po naročilu) napisala ovadbo, ki jo je podpisal? Bo še potrebna kakšna žrtev, kot v Romškovih časih, ko se je pred lastno nesposobnostjo in odgovornostjo branil s šikaniranjem in premeščanjem podrejenih. Se je res kaj spremenilo?

  • janez je rekel/-la:

    Reklama pa je dobra.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Dandanes bi ovadili tudi Fridolina Žolno zaradi zgodbe o policaju in Cefizlju.

  • 007 je rekel/-la:

    Šinkovec and company SHAME. Kdo je vse šef v polciji??

  • neemocije je rekel/-la:

    Marko mi je pravil, da hodi po LJ en neumen bedak, ki se ima za pisatelja, ki pa je v resnici pravi mafijač, ki je umoril že šest oseb, od katerih dve obglavil, posili deset žena in je izredno nestrpen do vseh, ki mu kaj rečejo, tako da pošlje nanj lepo organizirano tolpo.
    Kurba prekleta.

  • neemocije je rekel/-la:

    VSE JE BILO ZMENJENO, ALI ŠE NE RAZUMETE??

  • Opazovalec je rekel/-la:

    Ljubljani poznam tudi pisuna, ki ima smo enega bralca svojih knjig, sebe. Preživi, ker je na tranzicijski levici.

  • Pikec je rekel/-la:

    Policija je ukradla duševni mir svoji ministrici. Advokat jo je moral celo noč tolažiti.

  • francka je rekel/-la:

    Res bedasta poteza policije.Sledilo je sicer opravičilo,vendar se ni nikomur nič zgodilo.V.d direktorja policije še vedno uživa vso podporo notranje ministrice,pa tudi o njej se ne piše nič slabega.Si lahko predstavljamo kaj bi se zgodilo,če bi do tega prišlo pod prejšnjo vlado?Vsi naši neodvisni novinarji,še zlasti tisti,ki mislijo širše,Pop Tv,Kanal A Liberalna akademija in drugi branilci svobode govora bi najmanj teden dni v vseh naših neodvisnih medijih zahtevali nemuden odstop direktora policije Romška in seveda notranjega ministra Mateja ter gotovo še predsednika vlade Janša.Novinarji 571 bi nemudoma poslali v svet peticijo o grozljivem omejevanju svobode pisanja in Pop Tv bi nemudoma naredila ooddajo Trenja,kjer bi Romška in Mateja,sploh vso tedanjo oblast pribijali na križ.Ker so pa naši na oblasti je to le manjša napakica,ki ni vredna prevelike pozornosti.Se strinjam,vendar v drugačnih razmerah temu ne bi bilo tako.Dvojna merila.Pa naj še kdo trdi,kako so naši novinarji neodvisni ?Kar se pa afere Patrija tiče bi pa že bil skrajni čas,da raziskovalni novinar Praprotnik povpraša ministrico za notranje zadeve kaj je z preiskavo.Zdaj je že morala ugotoviti kdo na policiji to zavira,saj je vse pod njeno komando.Katere so tiste osebe /po Praprotniku naj bi jih bili 26/,ki naj bi v Sloveniji prejele podkupnino.Praprotnik in Kos sta v času afere zelo vehementno trdila,da imajo finski novinarji vse dokaze,zdaj pa oba trdita ,da pravzaprav ni tako in,da je za njiju zadeva končana.Kako končana?Za nas volilce,ki smo morali o tem mesece poslušati zadeva nikakor ni končana.Zadevo je potrebno pripeljati do konca ,sicer bomo razdeljeni na tiste,ki so verjeli Praprotniku,Kosu in Cviklu in na tiste,ki jim niso verjeli.Posebno Praprotnik in Kos imata zato še naprej veliko obveznost,da zadevo raziskujeta in ne,da naenkrat trdita,da sta končala.Morda je za njiju res konec,saj sta dosegla,kar je bilo potrebno.Oblast se je zamenjala,.Cilj je bil dosežen tudi s pomočjo te afere,zdaj pa naj se vse lepo pozabi.Ni res .Nič se ne bo pozabilo,dokler se afera ne razčisti.Zato Praprotnik v akcijo,saj vendar ima vse dokaze.Njegovo finski kolegi mu jih bodo gotovo posredovali.Če jih imajo seveda?To je veliko vprašanje za Praprotnika?Seveda tudi za nas volilce?

  • RUKAR je rekel/-la:

    policiji nazaj vsa pooblastila in daljše pendreke !
    Če jaz žalim policista v postopku me lahko kaznuje, mar ne !

  • Spidi je rekel/-la:

    Policajem po pisarnah je dolgčas pa prebirajo knjige in tu in tam koga prijavijo.