25. januar, 2009 | Denis H.

Faze Action, vznemirjajoča akcija

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Turobno vreme, nesplužena parkirišča, srhljivost novic, neznosna spotika bivanja in še kaj, kar leži nad vsakodnevnim oblačjem, me vedno pripeljejo do iskanja lahkotnejše, toplejše iluzije…

Pod vplivom funka, disca in jazza vzamem ščepec elektronike in house ritma, pomešam z zahodno klasično, pan afriško in latino glasbo in puf, danes nič drugega kot Faze Action.

Brata Simon in Robin Lee sledita izredno zanimivi zgodbi, ki se prične v mestu Amersham, kjer sta odraščala, vse dokler se Robin ne odloči kljub glasbeni izobrazbi, oditi na Japonsko, kjer bo poučeval angleški jezik. Ampak poleg družinskih korenin ju druži tudi ljubezen do glasbe, zato si po pošti na kasetah pošiljata ideje in ustvarjata dalje.
Njun pričetek z naslovom The Original Disco Motion EP je opazil tudi že takrat priznani Francois Kevorkian, vendar se stvar ni nikamor premaknila. Vse dokler nista leta 1996 ustvarila singla, ki še danes velja za enega njunih najbolj poznanih In the Trees. Podpis pogodbe z produkcijsko hišo Nuphonic Records pripelje Robina nazaj v Veliko Britanijo in tako leta 1997 izdata prvenec z naslovom Plans and Designs.
Album z osnovo housa iz devetdesetih, vsebuje prvine retro jazza, prehode hard bopa, podkovan pa je s štiri četrtinskim utripom, ki ga poudari diskoidna funk plesna osnova. Vse skupaj se izkaže za prijetno mešanico, ki nekako preseže preteklo delovanje.

Drugi album z naslovom Moving Cities izide leta 1999, tokrat pri Warner Brosu, kjer ostajata še danes. Album ne prikaže veliko novega, čeprav se že pozna razlika v sami produkciji. Ostajata zvesta discu, latinu in jazz-funku, glasove pa posodita Zeke Manyika in Vanessa Freeman, ki lepo dopolnita globoke šablone.

Abstract Funk Theory je kompilacija, ki izzide leta 2002. Z uvodnim Carry on, Turn Me On, kmalu zapluje v old-school funk, disco, jazz in pop mešanico, kjer si na klaviaturah da duška Johnny “Hammond” Smith, ki se meša s kitarskimi vložki Azymuthov. Vokalna zasedba The Undisputed Truth, pa v poplavi takratnih ˝boy bandov˝, pokaže kaj pomeni pravi r´n´b. Zgoščenka, kjer se vidi, da jima je vzela veliko časa in je bila skrbno izbrana, je najboljši prikaz tega, kako je nastal album Moving Cities.

Umeščanje soul in gospel zvokov na plošku Broad Souls je dokaz teorije, da sta brata Lee izredno pomembna posameznika, ki sta soodgovorna za nastanek nove zvrsti glasbe, ki jo imenujejo nu-disco. Gostujoči vokal Andre Espeut pripomore k izdelku, ki je izredno lepo poslušljiv, vendar ne prinese sprememb v naša življenja.
Kompilacija Later kot edinstven prikaz reka ˝poglej v preteklost in videl boš prihodnost˝, se vrne nazaj h koreninam neo-soula, brit popa in ostaja zvesta latino funk kitarskim vložkom, je odlična mešanica tistega, kar bi ji sam rekel ˝barska glasba˝.

Poleg lastne produkcije pa se seveda brata Lee posvečata tudi priredbam znotraj same elektronike, kjer dodajata svoj podpis k Alex Gopherju, Ianu Poolyju, Carlu Craigu, Jeromu Sydenhamu, Tiger Stripesom in mnogim drugim.
Dvojec, ki je v poplavi enostavne elektronske glasbe prava redkost, velikokrat ostane neslišen, a izguba je kot vedno, na strani poslušalca.

Na promocijskem kanalu Youtube na žalost tudi ni velike izbire, pa vendar, je vsaj delen vpogled v njuno ustvarjanje in žarek v ta oblačni dan…

Faze Action - Moving Cities


Vir: Youtube, avtor: S0NlK

Faze Action - To Love Is to Grow


Vir: Youtube, avtor: Braenchild82

Faze Action - Samba


Vir: Youtube, avtor:Braenchild82

Faze Action - Kariba


Vir: Youtube, avtor: Braenchild82

Faze Action - Isis


Vir: Youtube, avtor:Braenchild82

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.