25. januar, 2009 | Denis Sarkić

Preživeti z 10.800 €

Vlada omejila sejnine in plače ter nagrade vodstev državnih podjetjih.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vlada je na svoji 9. redni seji sprejela sklep, s katerim nadzornikom družb v državni lasti in javnih zavodov priporoča, naj sejnine znižajo za polovico in naj se v času trajanja sklepa do konca 2010 odpovedo nagradam. Sprejela je tudi priporočila glede plač, nagrad in odpravnin članov in predsednikov uprav družb v državni lasti. Vlada z namenom omejevanja učinkov finančne krize priporoča, da se članom nadzornih svetov v gospodarskih družbah, ki so v delni ali celotni državni lasti, in javnih zavodih sejnine razpolovijo, da se nadzorniki v času trajanja sklepa do konca leta 2010 odpovedo nagradam iz naslova dobička družbe. V skladu z dosedanjo ureditvijo, ki jo je vlada sprejela februarja 2007, so bili lahko člani nadzornih svetov gospodarskih družb udeleženi pri dobičku, če se je ta hkrati namenil tudi za izplačilo družbenikom, in sicer v višini do največ 15.000 evrov na posameznega nadzornika. Sejnine naj bi se letos in prihodnje leto za člane nadzornih svetov gibale od 75 evrov bruto na sejo za mikro družbe do 275 evrov za velike družbe, oziroma za predsednike nadzornih svetov od 97,50 evra bruto na sejo za mikro družbe do 357,50 evra za velike družbe.

Minister Lahovnik in predsednik Pahor o plačah, nagradah, odpravninah in sejninah:

Vlada je tudi sprejela priporočila glede plač, nagrad in odpravnin članov in predsednikov uprav družb v delni ali celotni lasti države. Kot je povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, so plače uprav vezali na povprečno plačo v dejavnosti in velikost družbe. V malih družbah je izhodišče za plačo največ trikratnik, v srednjih družbah štirikratnik, v velikih družbah pa petkratnik povprečne plače v dejavnosti. Na področju energetike je izhodišče za plačo v srednjih družbah dvakratnik, v velikih pa največ trikratnik povprečne plače v dejavnosti. Če gre za krizni management, se lahko ta količnik izjemoma poveča za ena, nujno pa bo soglasje pristojnega ministra.

Nagrade članom in predsednikom uprav so omejene na največ dve bruto plači letno, pri čemer naj bi se upoštevalo kazalce uspešnosti, izboljšanje položaja posamezne družbe, primerjavo dobička in izboljšanja kapitala družbe glede na sorodne družbe v panogi, gibanje dobička glede na preteklo leto, povečanje izvoza in odpiranje novih delovnih mest. Odpravnina je omejena na največ šestkratnik povprečne mesečne plače posameznika, ki je do nje sicer upravičen le v primeru, če družbo zapusti in je razrešen iz nekrivdnih razlogov. Če bo ostal v podjetju, mu odpravnina ne pripada. Vlada predstavnikom države v nadzornih svetih priporoča, da predlagajo uskladitev že sklenjenih pogodb najkasneje v roku enega meseca in da če v nadaljnjih dveh mesecih pogodba ne bo usklajena, o tem obvestijo vlado.

Lahovnik je navedel nekatera konkretna zmanjšanja po panogah za velike družbe. Po okvirnih, informativnih izračunih na podlagi podatkov za lani bi se tako najvišja možna bruto plača na področju telekomunikacij v velikih družbah omejila na 10.800 evrov bruto, skupaj z nagrado pa bi znašalo plačilo okoli 12.600 evrov. Na finančnem področju bi pri finančnem posredništvu najvišja bruto plača znašala okoli 10.000 evrov, z nagrado 11.800 evrov, v usnjarstvu pa 6000 evrov bruto, z nagrado nekaj nad 7000 evrov bruto. V energetiki bo plača omejena na 6700 evrov buto, z nagrado na 7800 evrov. Priporočilo velja tudi za hčerinske družbe, tako da ne bo več prihajalo do primerov, da bodo člani uprav dobivali pavšalne nagrade za sodelovanje v nadzornih svetih hčerinskih družb, je dejal minister. Lahovnik meni, da so takšne plače še vedno stimulativne in odražajo “neko običajno poslovno kulturo in družbene norme v Sloveniji”.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • krema za sončenje je rekel/-la:

    le kako bodo živeli ubogi reveži? kriza, če si navajen na tak hud standard, precej huje kakor delavcem, ki so navajeni obrniti vsak evro petkrat!

  • luka je rekel/-la:

    to je še za nas študente no way…:)

  • blerta je rekel/-la:

    A opazite, kako se premier Pahor “nima kam za dat”, medtem ko minister Lahkovnik razlaga? :) Srkne vmes malo iz kozarca, se nasmehne tu in tam kakšnemu novinarju v množici… Prav hecno je videt,no. :)

  • kvikl cvikl je rekel/-la:

    Paperino&Barbi;

    direktor ima ziljon možnosti da si “proporočeno” znižano plačo zviša na poljuben znesek; zavarovanje,avti,”seminarji”…Če vaju seveda sploh jebe z vašimi priporočili

    po drugi strani bo Cvilimož porabil stotaužente davkoplačevalskih evrov za revizijo revizij v tistih firmah,katerih direktorji so na unem USB ključu….
    A ne bi blo ceneje,če Drago Kos ugotovi,da je v Luki zmanjkalo 10 Viled in 2 metli,ter da gre očitno za korupcijo in kriminal.Časarja enostavno odrežete in prišparate ta dnar.
    Sej narod bo zastopu..itak ste že pred volitvami vse vedeli,kaj se dogaja.
    ..
    za tole se vama pa raja smeji v fris…
    očitno pripravljata teren,kako raji (volilcem) povedat,da bomo namesto janševih 500EUR pristali na KGBjevih 400 EUR

  • Nogavička je rekel/-la:

    Če se kviklu zdi potrebno, in celo nujno, pokomentirati in sproti površno navržti še izmišljeno zrno koruze ali dve v stilu vsem (nekoč) znana Ekspresa in Slovenskega tednika, zdaj pa Reporterja, Demokracije in spletne strani SDS, potem stvari le niso tako črne kot se to lahko zdi na prvi pogled; predvsem ker vlada ni samo Pahor tako kot je bil njega dni Janca in nam je bil zato vsem “dobra” medijska šo(a)la s prikrito vsebino.

  • UDARNIK je rekel/-la:

    Naivna ponošena nogavička, nekdanji večkratni udarnik te sprašuje, ali ni bil sam Janša veliko pmetnejši od celotne sedanje vlade.

    Nogavička ima srečo, ker jo obubožani lsastnik zaradi nove vlade še ne bo mogel kmalu zamenjati.

  • sonja je rekel/-la:

    3 bierta

    Ja sem opazila, Pahor se obnasa kot da mu je total brez veze, kaj drugi govorijo, vmes koketira z vsemi in vsakim in je total nepozoren do tega, kaj njegovi ministri govorijo. Grozno. Maneken s prazno glavo

  • blerta je rekel/-la:

    ˛@ sonja:
    Ja, natanko kakor praviš. Ubogi Lahovnik ga med svojim razlaganjem sicer ne vidi in ne more opaziti, da premier sploh ne sledi, kaj govori, a vendar deluje ultra stvar neobzirno in nevljudno. Če bi Pahorja vmes, ko se nasmiha na levo in desno, v danem trenutku presenetili z vprašanjem, ali lahko v dveh stavkih obnovi, kar je njegov minister povedal v zadnje pol minute, mislim, da bi sprožili kar malo zadrege.

  • Pravi človek je rekel/-la:

    Barabe komunistično-kapitalistične in ostala internacionalsitična banda.
    Slovenija bi morala biti etnično čista, homogena država, patriarhalna družba in socialna.
    Izkoriščevalne turbokapitaliste in ciganske parazite bi bilo potrebno zatreti. Moški bi morali imeti minimalno plačo 2000 evrov, da bi lahko preživljali ženo in otroke. Ženskam je treba vrniti tradicionalno vlogo matere in gospodinje.

  • NoMercy je rekel/-la:

    @ Pravi človek: da nisi ti na napačnem koncu sveta obtiča(l)??
    malo JV so tvoje besede meso

  • Nogavička je rekel/-la:

    … ali pa v napačnem času?!

    Pravi človek :-) , ali je potrebno ženskam vrniti ali vriniti tradicionalno vlogo?

  • Mila je rekel/-la:

    RES IMAJO PROBLEM! NAJ SE POSVETUJEJO S TISTIMI, KI MORAJO PREŽIVETI S 400EVRI ALI MANJ!!!¨

    DOSTOJANSTVO, KI GA NUDI DRŽAVA ( ZA NEKATERE BOLJ, ZA NEKATERE MANJ…), JE S TAKIMI RAZPONI, Z MOŽNOSTIMI ASTRONOMSKEGA ZASLUŽKA…., KRŠENO IN ŠE BO KRŠENO. S TEM SE VEDNO KRŠIJO PRAVICE ČLOVEKA, PA NAJ VARUHINJA NAREDI ŠE TAKO “RELEVANTNO” POROČILO.