31. januar, 2009 | Vest

Žižkov kulturni boj

Predavanje filozofske zvezde na Ministrstvu za kulturo.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS


Predavanje dr. Slavoja Žižka z naslovom Amerika proti Evropi: kulturni boj?

MP3 (80 MB)
YouTube

Odgovori na novinarska vprašanja po predavanju.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
130 x komentirano
  • Camille je rekel/-la:

    Hvala!

  • janez je rekel/-la:

    Majhen RDEČE RJAV hrošč

  • miha je rekel/-la:

    oberstar.blogspot.com

  • Judita je rekel/-la:

    Žižek raztural kot običajno. V eni stvari se z njim ne strinjam, namreč ko pravi, da Slovenija nima ničesar posebnega, kar bi lahko dala svetu. Ima namreč njega.

    Superca je , da ga je nova ministrica, ki je obiskovala Žižkova predavanja še ko ni bila ministrica, povabila predavati kar na MK in uvedla ta novi forum s posrečenim imenom Divje misli.

    Žižek naj bi več javno deloval v SLO, da ozavesti umsko otopele množice in jih prebudi k odgovornemu demokratičnemu diskurzu na različnih področjih v lokalnih okoljih .

  • Matej Mlakar je rekel/-la:

    Glede razlik pojmovanja demokracije: Če bi imel priložnost, bi Žižka samo vprašal če je bil Walter Lippmann Američan ali Evropejec?

  • kinky tone je rekel/-la:

    Jaz sem za naše.

  • Judita je rekel/-la:

    Matej, zanimivo vprašanje. Kaj ga nimaš priložnosti postaviti Žižku? Ima kdo urnik njegovih predavanj v Slo?

  • Q_ je rekel/-la:

    …kr zanimivo, čeprav se s kar nekaj zedevami ne strinjam v celoti.

  • Štrigon je rekel/-la:

    Še en “radikal-chic” nakladač.
    Vsekakor bi pasal zraven tudi policaj Bavči, za kakšen nasvet kako
    se bomo prebijali z našimi 500 ojri v tem novem svetu.
    A v Londonu pa bo predaval o vračanju komunizma ?
    Pri nas pa je bil LDS-ov “ideolog”.
    Lepo vas prosim, a ne bi že enkrat nehali se igrat neke
    revolicijonarje. Konec koncev so to samo zdolgočaseni falirani partijci.

  • monika je rekel/-la:

    Dober sociolog kulture, ni pa filozof. Super show, me veseli, da ste to pripeli sem, Vest.

  • asdf je rekel/-la:

    ja, tud jaz ga utopim v žlici vode)))))))

  • Klotilda je rekel/-la:

    Ja, Štrigon, v Londonu bo predaval v novem komunizmu, kajti komunizem je edini odgovor, ki bi ti ga dal tudi policaj Bavči na tvoje vprašanje o prebijanju z 500 ojri. Samo da Žižek ne blefira.

  • neemocije je rekel/-la:

    Samo rdeče podgane lahko ploskajo takemu bedaku.

  • neemocije je rekel/-la:

    # Štrigon pravi:
    31. januar, 2009 ob 17:18

    Še en “radikal-chic” nakladač.
    Vsekakor bi pasal zraven tudi policaj Bavči, za kakšen nasvet kako
    se bomo prebijali z našimi 500 ojri v tem novem svetu.
    A v Londonu pa bo predaval o vračanju komunizma ?
    Pri nas pa je bil LDS-ov “ideolog”.
    Lepo vas prosim, a ne bi že enkrat nehali se igrat neke
    revolicijonarje. Konec koncev so to samo zdolgočaseni falirani partijci.

    podpišem.

  • messner je rekel/-la:

    Žižek je velik intelektualec svetovnega kova. Zanimiv govornik, zelo razgledan. Me prav zanima koliko je na svetu ljudi, s katerimi bi hotel Alain Badiou skupaj predavati kako temo. Velik dosežek za Slovenca.

    Dejstvo je, da se ne morejo vsi strinjati z njegovo usmeritvijo, pa vendar mislim da ne more noben pri zdravi pameti trditi, da mu v svetovnem merilu ni uspelo. Kot človeku, ki zagovarja svoje poglede.

    Če človek bere maloumne komentarje pod to temo, se rahlo zamisli. Zamisli se tudi ob vzdušju ob tem predavanju. Ministrica ni bila sposobna na pamet niti predstaviti gosta. Žižek je že v začetku povedal, da ne ve točno o čem naj bi sploh govoril … zaključna debata (organizacija, vsebina) - katastrofalno.

    Torej. Odličen predavatelj. Grozna organizacija ob takem predavatelju. In kup nestrpnih slovencev, ob katerih se je mislim da gost počutil slabo. Žal.

    Drugačna misel, ki je argumentirana s strani strokovnjaka je bogastvo. Kreteni mislijo, da je pa takrat potrebno ob drugačni misli pljuvati. Pa saj je tudi o tem govoril v svoji predstavitvi, verjetno pa tem tudi to ne pomaga … kar je seveda tudi omenil. Žal ni podrobneje razložil, obljubil pa je, da bo drugič. Se že veselim.

  • monika je rekel/-la:

    @neemocije, pa si ti sploh preposlušal ali tako na splošno pripominjaš?
    Jaz Žižka glih ne ljubim, verjetno je Dolar boljši filozof. Ampak tole je pa lušten nabor raznih zgodb, ki jih neuvedeni v ožje svetovne inteligent kroge sicer ne bi nikoli slišali in tako tudi ne bi vedeli, kaj si ti ljudje privatno mislijo o kaki stvari. Tudi Žižkove ad hoc analize, ali za koga morda raje rokohitrske bombice, so pravzaprav bolj smiselne, kot je to pri njem v navadi. Škoda, ker se ni dlje zadržal pri svojem videnju stalinizem vs. milenarizem v SZ; to bi bilo res zanimivo slišat.

  • Klotilda je rekel/-la:

    Žižek je genij.

  • Judita je rekel/-la:

    Sploh se mi ne zdi pomembno, če ga je ministrica predstavila na pamet, gladko ali ne. Pomembno je, da je pokazala in uresničila pripravljenost, da gosti na MK genije, ki lahko sejejo seme kritičnega razmišljanja, kajti vsako x-to seme se tudi prime.

  • monika je rekel/-la:

    Bi šlo tudi brez semen.

  • Štrigon je rekel/-la:

    Le zakaj ne predava Žižek o komunizmu v Ljubljani ?
    Iz istega razloga kot nismo Slovenci rasisti do černcev v Afriki.
    Ko pa so tukaj, pa je druga pesem, kajneda ?

    V Ljubljano naj pride predavat Antonio Negri in Žižek naj raje
    svetuje Bavčiju kako skupno naprej v novo ero.

    Rabimo učitelje, da zgradimo pravo levico ne pa še ponovno neko
    LDS-ovsko potegavščino.

  • Klotilda je rekel/-la:

    Žižek ni glasnik kakršnekoli ideologije, temveč človek, ki zna in zmore na glas in zanimivo razmišljati s svojo glavo, pri čemer se ne ozira na všečnost do aktualnih oblasti. Zato tudi verjetno ničesar ne zamolči in v ničemer ne manipulira in ne zavaja iz nekih pragmatičnih razlogov. Pozna kdo še koga v Sloveniji, ki je takšen?

  • mitja je rekel/-la:

    Meni je predavanje kot laiku na področju sociologjije in filozofije zelo zanimiv.

    Mam pa vprašanje za snemalca:

    Kaj se dogaja s zvokom po 10. minuti? Zmanjkalo baterije na oddajniku ali sprejemniku?
    Take napake pri takem govorcu si res ne bi smel privoščit.
    (vzemi kot konstruktivno kritiko)

  • Jan je rekel/-la:

    #22 mitja

    Hvala za konstruktivno kritiko. Se opravičujemo zaradi slabega zvoka po 10. minuti v videu. Zato tudi mp3 datoteka, kjer je zvok sčiščen, žal pa ni več sinhron s sliko, zato tudi naknadna sinhronizacija ni pomagala. Predavanje smo prenašali v živo na naši spletni strani in zvok je bil speljan direktno na net. Z drugo kamero smo snemali na trdi disk in preko dodatnih izhodov speljali zvok tudi v njo. Sprva je kazalo, da bo šlo. Žal pa je prišlo do šuma in tekom naslednjega tedna, bom poskušal zadevo popraviti (oz. poskušal uganiti odstotek vpočasnitve videa predavanja, da bo sinhron z mp3jem).
    Prvič smo s terena oddajali v živo in vse sile smo napeli za to. Žal nam je za napako v posnetku in do nadalnjega priporočamo poslušanje mp3 datoteke.

  • Martin je rekel/-la:

    @Klotilda
    Popolnoma se strinjam s tabo. Žižek ni mesija kot ga polovica ljudi skuša dojemati. V njegovih govorih ne boste našli receptov, samo opozorila in drug pogled na problem. Rešitev problema (kakršnega koli že) pa bo moral vsak (ali družba) najti sam. Intelektualci pač to vedo.

    @messner
    “Kup nestrpnih slovencev”
    Pri popularni filozofiji/debati so pač (najmanj) trije tipi ljudi: intelektualci, burkači in večni nestrpneži (ljudje, ki vedno iščejo probleme v drugih namesto v sebi). Intelektualec posluša in poskuša skozi debato/seminar izoblikovati najprej lastno mnenje, nato pa še izraziti svoje stališče. Burkač bo v vsem iskal zabavo (krohot iz ozadja!), ne glede na (ne)resnost teme. Večni nestrpneži pa bodo vedno najdli nekaj (npr. pojavno obliko), s katerim bodo nastopali proti in dvigovali lasten ego.

    Če izpeljem iz predhodnega odstavka, je problem kritične mase(torej vsake razširjene ideologije) prav v tem, da večina (v ozadju verjetno vsem zvoni D-E-M-O-K-R-A-C-I-J-A) sploh ne razmišlja o problemu samem, kaj šele o rešitvi problema. Posledično seveda pomeni, da je problem irrelevanten, so le interesi posameznikov (ekstremni pragmatični liberalni kapitalizem). Tukaj vidim vzrok današnje krize kapitalizma. Evropa ima dober model (solidarnost), vendar pa kot pravi Žižek, ga ni sposobna braniti pred zunanjim - tretjim svetom.

  • messner je rekel/-la:

    @Martin
    “Večni nestrpneži pa bodo vedno najdli nekaj (npr. pojavno obliko), s katerim bodo nastopali proti in dvigovali lasten ego.”

    Nestrpneži in primitivci pridejo na vrsto takrat ko nastopi molk. Molk tistih, ki bi morali kaj reči, tistih poklicanih. Tako je vedno bilo. Takrat ko tistim ki bi morali imeti idejo zmanjka ideje, takrat se razrasejo kreteni, ki nasproti splošnemu prepričanju obmolknejo ko slišijo pametno besedo, le molka ne prenašajo. Takrat se oglasijo, ker ne morejo biti tiho v tišini.

    “je problem kritične mase(torej vsake razširjene ideologije) prav v tem, da večina (v ozadju verjetno vsem zvoni D-E-M-O-K-R-A-C-I-J-A) sploh ne razmišlja o problemu samem,”

    Ukvarjaš se le s posledico. Ne gre za vprašanje kaj si misli kup mesa, o katerem govoriš ti. Dejstvo je da kup mesa ne more misliti drugega kot pač misli. Bolj bistveno vprašanje je, kako organizirati človeško biomaso, da zmore več ali manj. Recepti, ki jih danes uporabljamo za ta problem, so najmanj brez domišljije, da ne zapišem kaj bolj grobega.

    “Tukaj vidim vzrok današnje krize kapitalizma. Evropa ima dober model (solidarnost), vendar pa kot pravi Žižek, ga ni sposobna braniti pred zunanjim - tretjim svetom.”

    Tu se pa ne strinjam ne z Žižkom ne s tabo. Kaj pa če je rešitev v pospravljanju lastega praga in v dajanju svetlega zgleda ? A je tisti, ki kot kreten opleta okoli res rešitelj ? Ker kao nekaj dela. Kaj pa če je rešitev v tem, da urediš sebe ?

    @Judita
    “Sploh se mi ne zdi pomembno, če ga je ministrica predstavila na pamet, gladko ali ne. ”

    Torej, sploh ni pomembno kaj govorimo ali kako … le da se čveka. Tako enostavno pa ne bo šlo. Zelo pomembno je, kako se začne taka debata in kako je načrtovana. Začela se je kilavo, načrtovana in vodena pa sploh ni bila, kar je na začetku povedal tudi Žižek. Svoje mnenje o vsemu je povedal tudi na koncu, ko je povedal, da se ob debati ni dobro počutil (med vprašanjem, zakaj riše). Torej, takega človeka je potrebno izzvati, mu dati pogoje, ne pa ga le posaditi na stol in čakati čudo. Moja ocena organizacije: komaj zadostno (ker so poskrbeli za osvetlitev in gretje ne morejo dobiti nezadostne ocene).

    Moja cena Žižkovega nastopa: glede na okoliščine: prav dobro.

  • Martin je rekel/-la:

    @messner

    apropo kritična masa. kritična masa je vedno posledica - ne more biti drugače. Posledica vzvoda, ki je lahko dober ali slab. Masa ne zahteva kvaliteto, temveč le maso samo (topovsko hrano), zato je hudič, ko se le ta razkropi. Ni več veličine, ampak le posameznik v svoji goli dobri/slabi podobi.

    apropo “pospravljanje pred lastnim pragom”
    To je res. to je treba narediti. In evropa recimo to dela ali bolje se bori za ohranitev solidarnost vsaj v neki še zmerni varianti.Vendar pa ne pozabi, da so ZDA do sedaj - po lastni želji - bile strelovod vsega ti. tretjega sveta (somalija, vietnam, afganistan, venezuela, kuba, srbija, iran, sev. koreja, ipd). Zakaj? ker je bil supersila, kar EU (še) ni. Ker pa ZDA izgubljajo moč in se ji EU zato približuje, bo EU kmalu postala strelovod. In takrat se bo od nje pričakovalo več, in s tem bo EU - tako kot ZDA - naredila več napak. Vendar EU - vsaj danes - ukrepov na svetovni ravni ni sposobna izvajati. pa priznajmo, ZDA tudi - razen na Balkanu - ni storila zares kaj koristnega (vietnam , somalija, irak, južna amerika, ipd).

    @judita / messner
    Širca je bila katastrofalna in neprimerna svoji poziciji in renomeju

  • messner je rekel/-la:

    @Martin

    “Posledica vzvoda, ki je lahko dober ali slab. ”

    Prav v zvodu je bistvu in kritične razprave o našem vzodu danes ni, čeprav jih zgodovina nudi ničkoliko, dobra domišljija in znanje pa seveda še več. Razprava in jamranje nad bedo razpuščene mase pa je popolnoma brezplodno početje. Razpuščena masa je dejstvo, posledica - slabega vzvoda.

    “ne pozabi, da so ZDA do sedaj - po lastni želji - bile strelovod vsega ti. tretjega sveta”

    A lahko jasno empirično poveva, kaj bi se zgodilo če tega strelovoda ne bi bilo ? Seveda ne, lahko samo ugibava … a je ta strelovod res napravil boljše, kot pa če ga ne bi bilo ?

    Dajva za primer vzamiva Congo, ki ga je omenjal tudi Žižek:

    http://therealnews.com/t/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=2986
    (trije zanimivi deli)

    Takih primerov lahko seveda nanizava še mnogo. Pa je to divjanje ZDA po svetu res napravilo kaj dobrega ? ALi pa gre za recept (ki ga ZDA uporabljajo tudi v danšnji finančni krizi): samo da nekaj delamo, pa saj ne moremo samo gledati … dajmo vržimo nekaj bomb na deželo, dva tri vojaške udare, pa bomo videli kaj bo … ne moreš samo stati in opazovati in občasno ponuditi roko, to bi bilo ja nedostojno … treba je ukrepati …

    Južna Amerika se očitno popravlja, od kar američani izgubljajo svojo moč “ukrepanja” …

    “Vendar EU - vsaj danes - ukrepov na svetovni ravni ni sposobna izvajati.”

    Ni sposobna, ali noče. Ne delati nič, je včasih več kot blazneti. S tem je tako kot v življenju. Včasih je lažje kao pomagati nekomu drugemu, kot pa pogledati v svoje govno. Mislim pa da se tako kot v privatnem življenju, kot tudi v mednarodni politiki vse začne doma. Najprej je treba stabilizirati dom, kar pa pobira energijo, tako da ne moreš blazneti po svetu …

  • robi je rekel/-la:

    no comment

  • neemocije je rekel/-la:

    Žužek je ekstremist in kot tak “všeč” točno določenim krogom, ki ga predstavljajo v javnosti zelo zavajajoče. Rdeče ovce v pomanjkanju boljših alternativ se s tem “nostalgičnim pristopom” zadovoljijo in ga celo “hvalijo”. Tudi Paris Hilton lahko predstavimo kot “filozofinjo” in ker je Paris Hilton bolj prepoznavna je torej sposobnejša??
    koliko ideoloških in idejnih masturbatorjev je v današnji družbi - res veliko, cela čreda.

  • messner je rekel/-la:

    “Tudi Paris Hilton lahko predstavimo kot “filozofinjo” ”

    Seveda lahko, to je seveda odvisno od kretena ki jo predstavlja. Obstajajo pa v svetu določene eminence, ki sodijo v sam svetovni vrh. Se pravi, da je skorajda ni univerze na svetu, kjer ne bi pametni ljudje (z veliko znanja) hoteli gostiti takih ljudi. Ena takih oseb je recimo Alain Badiou. In ta človek bo 13. v mesecu nastopal skupaj z Žižkom v Londonu. Zame je to dokaj dobra referenca, ki bi jih lahko naštel še veliko več …

    Dejstvo pa je, da je priznani “neemocije” ocenil, da gre pri Žižku za idejnega masturbatorja.

    Dve referenci …. “neemocije” ali Alain Badiou … komu naj človek verjame … človek je v dvomu, kajti resnica je zelo izmikljiva reč … vsa svetovna slava seveda ne predstavlja gotovosti, da neemocije v tem primeru nima prav … težke so dileme filozofov, res je …

    Jaz se bom zaenkrat v tej težki dilemi zanesel na Badiou-a, ki ga zelo cenim, kakor ga cenijo tudi ogromne množice izobraženi zmotljivih smrtnikov na tejle zemljici … in Alain Badiou očitno meni, da je Žižku za zaupati … res pa je, da je tudi “neemocije” natresel nekaj zelo zanimivih protiargumentov … Paris Hilton in to … dileme …

  • exštudent je rekel/-la:

    http://www.ff.uni-lj.si/oddelki/filo/osebje/zizek.htm

    Žižek ni le filozof, ampak je redni profesor filozofije. Žal pa smo študentje pogrešali njegova predavanja na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer so javna predavanja in učilnice večje od avle na MK.

  • mimir je rekel/-la:

    Najbolj genialna izjava, ki jo je kdaj dal, je bil odgovor na vprašanje:
    “Kako sto, da američani sploh sprejmejonjegova predavanja, njegove kontroveryne izjave, ala - Hitler ni bil dovolj zloben? Sah je ponavadi, že zaradi veliko manj kontroverznih izjav kot je njegova, cela afera, cel halo.”
    Odgovor se je glasil nekako takole: “Ja, kaj? Jaz sem balkanec” LOL,… Da mu je marsikaj pač odpuščeno zaradi slovesa - inteligentnih divjakov - ki ga pač balkanci imajo v svetu. Ljudji, ki so sposobni biti druga šahovska velesila in so že čez 10 let izvajalci največje morije v Evropi po 2 svetovni vojni. Skratka genialen odgovor. Odgovor, ki da misliti marsikateremu vase zagledanemu, homofobno-omejenemu, ruralnemu slovencu, ki sovraži svoje poreklo in ki bi, ko ga tujec vpraša s kod prihaja, najraje odgovoril kar Avstrija.

    *Ruralnost v tekstu ni mišljena kot poreklo človeka ampak stanje njegovega duha.

  • messner je rekel/-la:

    @mimir
    “Odgovor, ki da misliti marsikateremu vase zagledanemu, homofobno-omejenemu, ruralnemu slovencu, ki sovraži svoje poreklo in ki bi, ko ga tujec vpraša s kod prihaja, najraje odgovoril kar Avstrija.”

    Takih je mislim da malo, mislim da se boš moral dobro potruditi, da mi boš s prstom pokazal enga, ki bi tako odgovoril - Avstrija ? Pa ti nisi resen. Pa še ta redki primer verjetno ni reprezentativen, če sploh obstaja. Slovenci smo veliki lokalpatrioti in tudi veliki džeki. Seveda mamo med sabo tudi butle, pa kaj … vsak jih ima … morda pa se jim stanje izboljša … lahko bi bilo še slabše … lahko bi bili avstrijci ;)

  • Martin je rekel/-la:

    @messner

    Jaz se pa bojim ravno nasprotnega. Da se preveč pogovarjamo o vzvodih (npr. revoluciji, rešitvi finančne krize oziroma krizi vrednot), premalo pa o posledicah. Tukaj spoštujem Pahorjevo retoriko in dejanja, ko se na vse kriplje trudi ne bi razkrajal politiko in socialne partnerje in jih - tudi za ceno finančne podučinkovitosti in lastne priljubljenosti - usmeril k enemu cilju - tj. blaginji.

    Blaginja po mojem mnenju pa je le tedaj, ko ima moč srednji razred. Višji razred je preveč bogat in s tem prevečkrat izpirjen.

    Nižji se mora boriti, da preide v srednji. Srednji pa, da tam ostane. Obama stavi prav na njega in srčno upam, da mu uspe, kajti svet mu bo sledil. Višji razred pa je ravno prav obdavčen, da ne pade v srednjega in s tem ne izgubi motivacije za nadalen zaslužek.

  • kaktus je rekel/-la:

    Slavuj-evo čivkanje in klatenje z okončinami stanejo baje 50.000 everčkov po eni seansi, če sem pravilno informiran !? Torej ministrici ni bilo težko seči v naš žep. Bilo bi pošteno, da tisti, ki ga radi poslušajo sežejo v svoj žep ! Meni ga je dovolj že kakšno minutko na “TV”ekranu, saj ga moram neprestano brisati, kot bi vozil po dežju .
    Z odličnimi pozdravi !

  • neemocije je rekel/-la:

    messner, “Jaz se bom zaenkrat v tej težki dilemi zanesel na Badiou-a, ki ga zelo cenim, kakor ga cenijo tudi ogromne množice”
    50 Badiou + 1.000 žužkov skupaj ne veljata 1 Madonno - tudi njo, kar mi je znano, cenijo ogromne množice , tudi v sami Lj.

  • messner je rekel/-la:

    @kaktus
    “Slavuj-evo čivkanje in klatenje z okončinami stanejo baje 50.000 everčkov po eni seansi”

    A lahko navedeš vir, da je v tem primeru tudi šlo za to vsoto ? Ali le v prazno obrekuješ ? Tako prazno obrekovanje ni lepa lastnost človeka … skoraj bi rekel da je nedostojna …

  • neemocije je rekel/-la:

    kaktus, ne, on vpraša med 4.000 in 6.000 ojroti.

  • messner je rekel/-la:

    “50 Badiou + 1.000 žužkov skupaj ne veljata 1 Madonno - tudi njo, kar mi je znano, cenijo ogromne množice , tudi v sami Lj.”

    Če bolj pozorno prebereš moj komentar, boš videl, da nisem napisal da so množice tiste, ki so pomembne … te gredo res na Madono, pa na Paris Hilton pa še kaj je te sodrge …

    “ogromne množice izobraženih zmotljivih smrtnikov”

    Izobražnih je tule ključna beseda, v primeru Badiua pa gre za zelo izobražene, saj tega gosta vabijo na vse eminenentne univeze sveta. Saj morda je tako tudi z “neemocije”, ne vem, ker se ni prestavil z imenom in priimkom … dejstvo pa je, da ima lahko tudi “neemocije” prav, saj je spet podal zelo zanimive argumente, tokrat Madona …. človek ne more biti nikoli prepričan …. jaz zaenkrat verjamem Badiou-ju … res pa je, da sem zmotljiv.

  • neemocije je rekel/-la:

    kaktus, pa še to, v resnici - prav na koncu so “predavanja” le neke vrste “kulturno pranje denarja” (razne javne ustanove namreč imajo razne “vrle” projekte finansirane s strani davkoplačevalce, občasno je tudi simbolični “prispevek” (večinoma pa si tja povabljen - ker je pač “prikazan kot chic dogodek za v glavne pseudo-urbane levičarske samooklicane intelektualce).
    občasno seveda podarijo te “idejne masturbacije” razni tajkunčki raznim rdečim ovcam……

  • neemocije je rekel/-la:

    beeeee, beeeee, ……………..

  • messner je rekel/-la:

    @Martin
    “Jaz se pa bojim ravno nasprotnega. Da se preveč pogovarjamo o vzvodih (npr. revoluciji, rešitvi finančne krize oziroma krizi vrednot), premalo pa o posledicah.”
    To je eno in isto. Ne moreš se resno pogovarjati o vzvodi, če ne govoriš o posledicah. Torej tudi tebe moti, da se ne resno pogarjamo o vzvodih.

    “Blaginja po mojem mnenju pa je le tedaj, ko ima moč srednji razred. Višji razred je preveč bogat in s tem prevečkrat izpirjen.”

    To je recimo eden izmed pristopov - moč položiti v roke srednjemu razredu. Eden izmed vzvodov. Morda je to prava pot, vendar samo zato, ker na prvi pogled izgleda všečna in pravična, to ne pomeni da bo tudi pravilna. Še manj pa to pomeni, da tisti ki to pot zagovarjajo, to v resnici počnejo.

  • neemocije je rekel/-la:

    messner kdo so te “ogromne množice izobraženih zmotljivih smrtnikov”??

    (točno določeni krogi - vedno eni in isti)

  • neemocije je rekel/-la:

    messner : “Izobražnih je tule ključna beseda, v primeru Badiua pa gre za zelo izobražene, saj tega gosta vabijo na vse eminenentne univeze sveta” - tudi sira Paula Davida Hewsona, ki je komaj dokončal srednjo šolo , če se ne motim.

  • messner je rekel/-la:

    (točno določeni krogi - vedno eni in isti)

    … morda v Sloveniji, ker nas je pač malo …. v svetovnem merilu pa je populacija tistih, ki cenijo Alaina Badiou-a zelo široka. Kot pravim, v glavnem akademsko izobraženi ljudje …

  • messner je rekel/-la:

    “tudi sira Paula Davida Hewsona, ki je komaj dokončal srednjo šolo , če se ne motim.”

    Ne bereš pozorno … nikjer nisem omenil izobrazbe Badiua …. govoril sem o izobraženosti tistih, ki vabijo. Se ti to pogosto dogaja, da se ne moreš zbrati, ko bereš … za to obstajajo strokovnjaki, morda ti lahko pomagajo … če vabijo Hewsna, potem je ta človek že napravil kaj takega, kar je za njih zanimivo, tudi če je počel glazbene ali človekoljubne zadeve … vsekakor pa resni krogi preferirajo Badioua pred Hewsnom … razen tisti, ki študirajo popularno kulturo …

  • messner je rekel/-la:

    “Nižji se mora boriti, da preide v srednji. Srednji pa, da tam ostane. Obama stavi prav na njega in srčno upam, da mu uspe, kajti svet mu bo sledil. Višji razred pa je ravno prav obdavčen, da ne pade v srednjega in s tem ne izgubi motivacije za nadalen zaslužek.”

    Ta zedeva ne dovoli objavljanja you-tubinih linkov …. ;(

    pred watch? samo dodaj url od you-tube, pa bo delalo ….

    Obama bo glede Conga očitno nadaljeval to kar je delal Bush:
    watch?v=OpoTt11H8ps&NR=1

    watch?v=P6Vv7VsgETs&feature=channel
    (4. minuta tega intervjuja je zelo zanimiva glede Obame …)

    Kar se tiče krepitve srednjega razreda, pa žal Obama ne počne niti tega. Tale komentator je zelo zanimiv, ker sploh govori o tem:

    http://financialtruth0.blogspot.com/search/label/Ron%20Paul

    V Sloveniji smo žal zelo slabo informirani o pomembnih stvareh, včasih imam občutek da so v Rusiji skorajda boljše, še posebej če spremljaš njihove razprave. V javnih medijih sploh ne moremo izvedeti, koga in kaj se v tem trenutku izplačuje v vsotah, ki zelo presegajo tista, ki so namenjena srednjemu razredu. To posredno plačujeva ti in jaz (razen če si ti v visokem razredu ;) …

  • Mamicoti je rekel/-la:

    Pri nas je redko, da pride izobraženec do besede. Na TV nastopajo samo baletni plesalci in pleskarji v obliki preoblečenih političnih zvezd. Pravo olajšanje, ko se da poslušat debato na malo višji ravni, pa ne glede ali se govori o komunizmu ali demokraciji.

  • Martin je rekel/-la:

    @messner

    Upam, da Obama uspe z davčno reformo. Ne upam, mora, saj imajo večino v kongresu. Obljubil namreč je, da bo 95% ljudi profitiralo z davčno reformo. Torej bo 5% najbogatejših obdavčenih bolj, ostali manj kot do sedaj. Bush je vztrajal ravno pri obratnem.

    To je glavni vzvod za krepitev srednjega sloja- poleg ureditve obveznega - torej solidarnega - zdravstvenega zavarovanja.

  • neemocije je rekel/-la:

    in torej naj še enkrat “najbolj izobraženi” (v čem- oz. samooklicana avantgarda - ki jo bedaki ne razumemo) prevzamejo oblast in naj še enkrat poučijo vse ostale butalce kaj je prav in kaj ne, kako
    se obnašat,kaj mislit itd??

    pomisli, če bi v Franciji narod verjel bedarijam, ki jih je pravil pred desetletji…..

    The student uprisings of May 1968 reinforced Badiou’s commitment to the far Left, and he participated in increasingly radical communist and Maoist groups, such as the UCFML. In 1969 he joined the faculty of University of Paris VIII (Vincennes-Saint Denis), which was a bastion of counter-cultural thought. There he engaged in fierce intellectual debates with fellow professors Gilles Deleuze and Jean-François Lyotard, whose philosophical works he considered unhealthy deviations from the Althusserian program of a scientific Marxism………………….In the 1980s, as both Althusserian Marxism and Lacanian psychoanalysis went into decline.

    ali

    En tant que militant politique, Badiou a été l’un des dirigeants du maoïsme français (militant à l’UCFML) ……. Il ne renie ensuite rien ou presque de cet héritage. Alain Badiou considère que les phénomènes comme le goulag et la révolution culturelle ne doivent pas conduire, concernant le communisme, à «jeter le bébé avec l’eau du bain» et qu’« aujourd’hui, la démocratie n’est rien d’autre qu’un outil de propagande du capitalisme ».

    Zame samo še en nadarjen “kulturnik”, ki je razumel, kako “jebat” davkoplačevalca (čeprav je pljuval po sistemu, ni imel težav postati “državni uslužbenec”), se postavit med prave vrste v pravem trenutku in od tega precej zaslužiti………

    Živ

  • neemocije je rekel/-la:

    Martin pravi:

    Upam, da Obama uspe z davčno reformo. Ne upam, mora, saj imajo večino v kongresu. Obljubil namreč je, da bo 95% ljudi profitiralo z davčno reformo. Torej bo 5% najbogatejših obdavčenih bolj, ostali manj kot do sedaj. Bush je vztrajal ravno pri obratnem.

    ???? preveč Dnevnika ???? to so rezultati….

  • messner je rekel/-la:

    @neemocije
    “Zame samo še en nadarjen “kulturnik”, ki je razumel, kako “jebat” davkoplačevalca (čeprav je pljuval po sistemu, ni imel težav postati “državni uslužbenec”), se postavit med prave vrste v pravem trenutku in od tega precej zaslužiti………”
    “pomisli, če bi v Franciji narod verjel bedarijam, ki jih je pravil pred desetletji…..”

    Kot je lepo povedal Žižek, so še v šestdesetih na švedskem prakticirali evgeniko. V razviti državi Švedski, so sterilizirali manjvredno raso. Taka je bila pač takrat evropska misel. Dejstvo je, da se naše znanje s časom spreminja. Ne nujno vedno linearno na boljše. Badiou-a jemati iz konteksta glede tega, kar je rekel leta 1968 je skrajno neresno … To je kot da bi rekel, da so v sedemdestih zdravniki bili ubijalci, ker niso uporabljali zdravil, ki jjih poznamo danes, oziroma so uporabljali zdravila, za katera danes vemo, da so nevarna .. tudi filozofska misel se razvija ..

    Moderni tekst Badiua so seveda daleč od revoluconarnega levičarstva. Meni je trenutno najbolj všeč tale:
    http://zalozba.zrc-sazu.si/index.php?q=sl/node/74

    @”In torej naj še enkrat “najbolj izobraženi” (v čem- oz. samooklicana avantgarda - ki jo bedaki ne razumemo) prevzamejo oblast in naj še enkrat poučijo vse ostale butalce kaj je prav in kaj ne, kako se obnašat,kaj mislit itd??”

    Sem že večkrat napisal, da sem kot samokritičen človek v dilemi, katerega misleca naj poslušam. “neemocije” ima recimo zelo kritične misli glede Badioua, ki mi je všeč. Primerjam argumente in se trudim …

    Kdo pa lahko jasno trdi, da tale argument nima vrednosti:
    “beeeee, beeeee, ……………..”

    No, za enkrat, bom ostal raje pri Badiou, kot veliko akademske srenje po celem svetu. Res pa je, da se lahko tudi motimo.

  • neemocije je rekel/-la:

    messner, beeee, beeeeeeee niso bili namenjeni tebi. Sploh ne. tvoja razmišljanja so poštena, se ne strinjava ampak te občudujem, ker - vsaj zgleda - da nimaš vzgojenih predsodkov.
    lp

  • messner je rekel/-la:

    @mamicati
    Pri nas je redko, da pride izobraženec do besede.

    To se mi zdi, da je ključen problem. Pa si ne znam razložiti zakaj je tako. Zdi se mi, da se naši izobraženci nočejo izpostavljati. So nekako vljudno tiho … ne vem …

    Ob vseh teh prepletih, ki se dogajajo v trenutnih nemirnih časih, sploh ni neke kritične razprave v slovenskem prostoru. Občasno od nekoder prihrumi kak Žižek in se vsaj dotakne določenih tem, potem pa spet sneg prekrije pokrajino ….

    @Martin:
    “Upam, da Obama uspe z davčno reformo. Ne upam, mora, saj imajo večino v kongresu. Obljubil namreč je, da bo 95% ljudi profitiralo z davčno reformo. Torej bo 5% najbogatejših obdavčenih bolj, ostali manj kot do sedaj. Bush je vztrajal ravno pri obratnem.
    @neemocije:
    “???? preveč Dnevnika ???? to so rezultati….”

    No tukaj pa se strinjam z “neemocije”. Premalo pravih informacij je verjetno krivih za tako naivno razmišljanje … Davčna reforma že, vendar mora človek pogledati kaj se vzporedno dogaja z monetarno politiko in kaj počne FED. Ne vem ali se staram in se mi je včasih res zdelo, da imamo več pregleda nad informacijami ali pa sem le bolj odrasel in komaj danes vidim, da informacij nimamo …

    Čisto za začetek je morda najbolje, da začneš brati dodatne vire, ki povedo, kaj se dogaja zraven tistih uradnih stvari … tudi danes … pod okriljem svetega Obame. Recimo o tem, kaj počne FED, v Amariki lahko o tem vsaj bereš … pri nas pa vse tiho je bilo …

  • messner je rekel/-la:

    @Martin:
    “Upam, da Obama uspe z davčno reformo.”

    http://therealnews.com/t/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=3220&updaterx=2009-02-01+01%3A01%3A56

    Ob vsem povedanem je čisto vseeno kaki so davki .. davki so ob vsem tem hec … Če za 70% povečaš denarno maso in jo daš nekomu (komu ? , verjetno je to namenjeno za reveže pod mostom), potem to pomeni, da v istem trenutku “srednji razred” izgubi toliko in toliko svojega denarja, ki ga ima v tem trenutku v žepu, v banki … ker njihov denar ni več toliko vreden …

    Kar je zanimivo pri vsem tem, da tudi v Evropi obstaja “FED” in slovenska podružnica … Nekateri pa gledajo, kako dobro Obama pleše … in kako odločno prihrani Pahor …

    Informacije …. to rabimo. In da jih komentirajo kompetentne osebe.

  • Q_ je rekel/-la:

    @messner,

    najbolje je bedaka ignorirati.

  • Grof Monte Kristo je rekel/-la:

    Q in messner, sta sicer precej ostra, vendar odločna - delim mnenje z vama.

  • Andrej je rekel/-la:

    Ali je ob vsem tem, kar pove, nujno potrebno, da tako nevrotično krili z rokami?

    Ali je nujno potrebno, da so misli tako raztrgane in nepovezane? Stalno prekinja samega sebe in prejšnjo misel pusti nedokončano ter začne z novo.

    Ali je nujno potrebno tolikokrat omeniti Stalina, Marksa in trilijon besed, ki se končajo na -izem in torej zvenijo učeno?

    Na tem področju sem laik, zato se mi Žižek žal zdi nastopaški blefer, njegove strokovnosti pa ne znam cenit. Priznam pa, da je na trenutke zelo duhovit.

  • asd je rekel/-la:

    joj!. žižek je mix med komunistom (bedna ideologija), psihoanalitikom (freud, ruglej sta dokaz da so bedni) in “umetnikom” (večina umetnikov je blesavih). rezultat: skrajna blesavost. večina ljudi ga ni zastopila 50%. saj še sam ni vedel kaj bi rad povedal. pa kakšne čudne gibe ima, kot bi bilo nekaj narobe z njim. ts ts. še bajuk ga owna anytime.

    še graja snemalca: nisi mogel združiti mp3 datoteke z videom? še jaz bi znal pa se sploh ne ukvarjam z video editom.

    :D

    aja pa s širco se spet razumeta? ker žižek je enkrat rekel, da si najslabše misli o ljudeh, ki so zapustili lds, ko mu je šlo slabo…

  • Martin je rekel/-la:

    @Andrej

    mislim, da je pač to že postal njegov image in ga moraš sprejet ali pač ne. XOR varianta.

    @messner

    apropo informacije

    Res je, slabo smo informirani - ne da je informacij premalo, ampak nismo jih sposobni procesirat niti brat, saj imamo premalo izobrazbe na teh področjih. Obama je bil izbran zato, ker so mu ljudje zaupali, vedoč da ne vedo, so zaupali njemu. Ne ker on ve, ampak ker si bo izbral ustrezno ekipo in jo bo znal voditi. In tukaj je njegova prednost - poudarjen LEADERSHIP. In samo to upanje ima množica (tukaj smo vsi v istem loncu), da bo te vodstvene sposobnost uporabil za krepitev srednjega razreda. Kako? Tako kot je že davno rekel Masten (lahko, da je koga citiral). Lastnike podjetij, ki so v težavah, je potrebno z dokapitalaizacijo razlastiti in zagotovoiti obstoj podjetij na katerih se želi graditi prihodnost, nato pa ta podjetja prodati in zagotoviti POVSOD ustrezne sindikate kot protivzvod. Solidarnornost kot je v ameriških ligah NBA in NHL ipd, ki je lep primer kako se stvarem streže. Kajti njihov namen je, da se vsakemu - tudi poražencu - da vedeti, da je pomemben člen v verigi. S tem se bo mogoče prebrodila kriza, vendar pa je potrebno še z davčnimi spodbudami in drugimi zagotoviti ustrezno maso denarja za srednji sloj. To bo spodbudilo krepitev na dolgi rok. Ima pa srednji sloj tudi svoje ‘pokvarjence’, ‘lenuhe’ in ‘zastonkarje’ zato je treba že danes pomisliti na vzvode krepitve mehanizmov, ki bi te spodbudili k aktivnostim v pravo smer.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Asd, kaj si pa ti do zdaj skupaj spravil? Aja, pa Rugelj ni bil noben psihoanalitik.

  • messner je rekel/-la:

    @Martin
    “Res je, slabo smo informirani - ne da je informacij premalo, ampak nismo jih sposobni procesirat niti brat, saj imamo premalo izobrazbe na teh področjih.”

    Informacij nismo sposobni procesirati, ker to ni v naši moči. Tudi če bi celo življenje študirali, bi obstajala področja, ki jih ne bi razumeli. Tako da je del pač del človeške zmotljivosti. Informacij pa je definitivno premalo.

    Recept za to, da bi bi ljudje imeli informacije je tak, da ima družba dostop do strokovnjakov, ki interpretirajo realne podrobne informacije. Pri nas interpretirajo v glavnem le politiki, za informaciej pa velja stroga cenzura.

    V ZDA je teh razprav več … tako da človek do ionformacij lahko pride če se potrudi. Kar se tiče LEadershipa, pa je glede mojih do sedanjih informacij kilavo … en blef … Če si pogledal za film za primer Konga, si lahko videl, kdo in na kak način bo reševal ta problem v času njegove vladavine. Žalostno, če ne bi bilo res … če ta človek ne bi bil črn …

    Kar se pa tiče sindikatov in dokapitalizacije pa si mi zdi izredno zanimiv tale komentar:

    http://therealnews.com/t/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=3223&updaterx=2009-02-01+10%3A22%3A54

    KO slišiš take komentarje se ne moreš več zanašati na pravljice o solidarnosti, vidiš da se dogaja nekaj čisto drugega. Ko vidiš kako Obama prosi za Bailout money v kongresu, pod mizo pa natisne trikrat tako vsoto, katere ne smejo komentirati niti na kongresu, ti gre na bruhanje. Potem vidiš da so razprave o davkih le farsa, krinka, da se dogaja nekaj popolnoma drugega.

    Res je žalostno, da pri nas ni razprave … ob problemih, kot je proračun se na TV prepucavata Vizjak in Potrč … škoda vsake sekunde, da bi človek to poslušal.

  • Q_ je rekel/-la:

    Ameriški FED je v povsem privatna ustanova, ki kongresu le poroča. Praktično vse ukrepe sprejema brez soglasja katerekoli demokratično izvoljene institucije.

  • messner je rekel/-la:

    @Q
    “Ameriški FED je v povsem privatna ustanova, ki kongresu le poroča. Praktično vse ukrepe sprejema brez soglasja katerekoli demokratično izvoljene institucije.”

    Seveda in prav to je zanimivo. Če recimo FED za 100% poveča maso denarja v obtoku … kot je lepo povedal tale predstavnik FED-a - mi nismo nikomur dali denarja, mi smo ga posodili … Kakšen smisel ima potem obdavčenje ? Morda pa ni naključje, da je taka institucija izven kontrole, tako da tudi Američani ne morejo zvedeti, kdo jim je odvzel 50% vrednosti njihovega denarja (s tem ko je enormno povečal količino denarja v obtoku) in dodelil “kredite” … komu ? v času ko kreditov ni ?? Kdo je dobil ta deanr in koliko ? Kdaj ga bo vrnil ? A ga bo ?

    O tem se ne govori.

    Zelo mi je všeč naslednja izjava:

    Permit me to issue and control the money of the nation and I care not who makes its laws. — Mayer Amsched Rothchild, a prominent European banker in the eighteenth century

    Dve stoletji kasneje se o tem ne pogovarjamo več … FED pa je res privaten in neodvisen, le da noben ne ve kaj pravzaprav dela ;)

    V Evropi je stvar še bolj žalostna. Enako se recimo v tem trenutku dogaja v Sloveniji, razprave o tem pa sploh ni … Gledamo burke o tem ali je bil proračun izravnan ali ne … in to prvič v zgodovini pozitiven …

  • neemocije je rekel/-la:

    Q_, same bedarije, preveč Dnevnika….

  • messner je rekel/-la:

    @Andrej in ASD
    Zanimivo je, da če Freud ne bi počel tega kar takrat je in je bilo v tistem času res enkratno delo, da Andrej sploh ne bi uporabil besede nevrotično. Do tega izraza je prišlo šele po tem, ko je Freud ljudem uradno predstavil pojem podzavesti … Freud, velik človek, zdravnik, ki ga zelo cenim. Res je, da je človeštvo te fenomene poznalo že od prej (ASD verjetno pozna tudi njegove predhodnike (ki so se do takrat trudili s tem orehom) glede na to, da se je lotil kritike Freuda), pa je vseeno on tisti, ki je celo zadevo “odkril” in spravil v neke okvire. Da je bil na tej novi stopnici možen nadaljni napredek.

    Danes je njegovo znanje seveda zastarelo, pa vendar se mi zdi, da je človek res napravil ogromno za znanje človeštva. Še posebej, če se človek vživi v kakšnem času je živel. Polovica evropejcev okrog njega se je ukvarjala s tem, kako bi pobila drugo polovico, ostali so rjoveli po ulicah, gledali rokomet in se drli, da so umetniki itak kreteni … Duce, Duce, Dolfi …. kolektivna norost. Ta človek pa si je vzel svojo cigaro in se lotil dela … Legenda …

    Zakaj pa Žižek krili ko sneta skira ?

    Če danes gledamo recimo rokometaše na prvenstvu v Zagrebu, vidimo njihovo skladno gradnjo in fantastično koordinacijo gibov. Odlično tudi rjovejo, skočijo, tečejo. Telesa so kot bi bila isklesana po modelu grških junakov.

    Ti ljudje so se oblikovali v okolju, ki je primerno za človeka - žival. V tem okolju so prebili večino svojega časa. Kaj pa naj napravi človek, ki noče le rjoveti, skakati in ciljati z žogo. Ki noče biti le zarukana žival. No, tak se odpravi na drugo pot. Svoje življenje prebije med knjigami, bere kaj so rekli pametni ljudje skozi zgodovino in primerja njihove misli. Seveda za ceno svoje banalne telesnosti. To tudi za Žižka ni bilo zastonj, je imelo določeno ceno. Je pač izbral tisto, kar mu pomeni več.

    Vendar pa nekateri pri Žižku ne iščemo telesne virtuoznosti, ki je milo rečeno nima … ima pa nekaj drugega. Tako da je mislim da za vse poskrbljeno. Eni se lahko posvetijo rokometašem, na vsake kvatre pljunejo na misleće ljudi, drugi pa se posvetijo težko pridobljenim mislim … za katere se pa res nikoli ne da vedeti ali so 100% pravilne .. v Žižkovo misel je bilo vloženega veliko truda, to mislim da lahko potrdi vsak.

  • Ljubo je rekel/-la:

    huh neki me zanima, g. Janeza Ruglja ni več, mamo še Slavoja, kdo nam še ostane?

  • Ljubo je rekel/-la:

    Merkat ga bo treba!

  • Andrej je rekel/-la:

    @messner

    Point taken.

  • messner je rekel/-la:

    @Ljubo
    “Merkat ga bo treba!”

    Morda bi mu lahko dodelili stalnega varnostnika, če že lazi po zahodnem bregu in študira njihove avtoceste … ga je bolj škoda kot kakega našega ministra … pa redne zdravstvene preglede mora met …

    Pa z mlado ženo ne sme preveč telovaditi, da ga ne infarkt …

    http://jdeanicite.typepad.com/.shared/image.html?/photos/uncategorized/zizek_wedding_2.jpg

    … lepo z mero, je že v letih …

  • amayer je rekel/-la:

    S. Žižek: A. Badiou vs. A. Badiou + Lyndon LaRouche? Lyndon LaRouche

    How-Russia-was-surprised?

    http://www.larouchepac.com/news/2008/12/28/how-russia-was-surprised.html

  • Martin je rekel/-la:

    @messner, 67 komentar

    Lepo povedano.point za vse je, da je treba delat in to predano, ne glede na to kaj si, kdo si. In žižek, freud bosta ostala v spominu vseh, kar pa seveda ni cilj dela - je le posledica dejstva, da sta res dobra in sta svoje delo tudi promovirala. Naš cilj pa je, da se ustvari trdne temelje (s tvojimi besedami stopnico), preko katere bodo naši zanamci stopili še na višjo. Dobrega učitelja pač vedno premaga učenec.

    @Ljubo, 69.komentar

    Vedno bo nekdo, ki bo izstopal. Vedno!

  • ANALITIK je rekel/-la:

    KAKTUS, to še ni največji znese, ki ga je ali, ki ga bo ministrica vrgla proč.

  • Judita je rekel/-la:

    Žižkove kretnje, ki jih slabšalno ocenjujete nekateri v tem forumu, so kot prvo, nepomembna zadeva, drugič pa prikupna zadeva. Na predavanjih se ne obnaša umetelno kakor večina šolanih javnhi nastopačev (politiki, voditelji TV oddaj ipd.), ki nimajo nič izvirnega za povedati, pa kljub temu “očarajo široke množice, ker “znajo tako dobro govoriti”. Jaz osebno takšnim že v naprej ne zaupam, ker če bi imel kaj v glavi, ne bi rabil hoditi na drage retorične tečaj. Pomembno mi je, kaj pove in ne, kako pove. Torej, hočem reči, da je Žižkova telovadba zelo prikupna in neponovljiva, je njegov lasten izvirni izraz. Prav človeški je, bravo.

  • pešak je rekel/-la:

    živ duh, živa misel v živahnem telesu
    me prav zanima, kako se ta cerebralni magnat umiri od svojih misli
    želimo mu še veliko energije
    v primerjavi ž njim naši poslančki izgledajo, kot, ka so v letargiji

  • Andrej je rekel/-la:

    @ Judita

    Eto, ravno to, ko trdiš, da so Žižkove kretnje prikupna zadeva me malo skrbi. Namreč, če so prikupne tebi, ali je možno, da so prikupne tudi drugim? In, če so prikupne tudi drugim, ali je možno, da podzavestno ravno zaradi tega njegove besede pridobijo (pre)veliko težo? Ljudje si ustvarijo sliko - tale je genij, ker uporablja težke besede kot genij (Stalin, Marks, trilijon besed, ki se končajo na -izem, vštevši Stalin-izem in Marks-izem) in ker se tudi vede kot genij, saj čudaško maha z rokami. Glede na to kakšen renome ima Žižek, je pravzaprav vseeno kaj pove, važno je, da se sliši učeno in da je videti, da je bilo povedano na učen način - ki lahko vključuje tudi čudaške poteze.

    Včasih se mi pač zdi, da malo blefira, zakaj bi sicer sploh želel toliko pozornosti ljudi, ki ga sploh ne razumejo? Če je velik strokovnjak, potem ga ljudje na tovrstnih masovnih predavanjih niti ne morejo razumeti. Razumejo ga lahko le strokovnjaki njegovega kova, ki se ukvarjajo s podobnimi stvarmi, berejo podobne stvari, razmišljajo o podobnih stvareh. Naključni mimoidoči ga seveda ne razume, tako kot naključni mimoidoči v povprečju ne zna popravit avtomobila, ne zna operirari na srcu in ne zna plesati baleta - ker se s tem pač ne ukvarja. Naključnega mimoidočega teh stvari seveda tudi ne moreš naučiti v enem večernem predavanju. Zakaj torej sploh predavati takim ljudem? Zato, da sam osebnostno napreduješ v svoji stroki po mojem ne. Morda zato, da izpadeš frajer? Morda zato, da zaslužiš? Kaj je Žižkov motiv? Ali tako hrani svoj ego?

  • naključni mimoidoči je rekel/-la:

    če se sprehodim mimo delavnice, ne morem trditi, da je mehanik blefer
    če mi na srcu operirajo svojca, je normalno, da mi dohtarji po mojih sposobnostih razložijo, kaj se z njim dogaja
    eto- prisluhi žižku morda ne bodo ozdravili družbe,
    morda, pa nam pomagajo razumeti v kakšnem sranju živimo
    sicer pa-ali ni neuporabnost filozofije njen privilegij?
    žižku očitati, da hrani svoj ego, ob vsem trdem delu in metrih knjig, pa je kar malo neresno

  • monika je rekel/-la:

    Okay, meni je vse tisto kriljenje tudi simpatično, ampak to so geste nekoga, ki precej snifa, ne glih kakega plašivca. Samo toliko.

  • neemocije je rekel/-la:

    Zame samo še en nadarjen “kulturnik”, ki je razumel, kako “jebat” davkoplačevalca (čeprav je pljuval po sistemu, ni imel težav postati “državni uslužbenec”),ki se zna postavit med prave vrste v pravem trenutku in od tega precej zaslužiti………

  • Andrej je rekel/-la:

    Če ti srčni kirurg razlaga, kaj se dogaja s tvojim sorodnikom, poskuša biti čimbolj razumljiv, uporabljati čim manj strokovnih besed, tako da ti bo jasno bistvo.

    Pri Žižku imam ravno nasprotni občutek, kot da želi stvari čim bolj skomplicirati, zato da ga ne bi nihče do potankosti razumel in bi tako ohranil neko distanco, renome genija.

    Če srčni kirurg diskotira o strokovnem problemu s svojim kolegom, pri tem uporablja drugačen jezik, kot če diskotira z naključnim mimoidočim. Tudi motivacija je druga. Pri kolegu izmenjujeta mnenja, se drug od drugega učita in izpopolnjujeta. Če razlaga tebi, kot sorodniku operiranega, ozavešča tebe, on kot strokovnjak ne pridobi ničesar.

    Ali tudi Žižek uporablja drugačen jezik, ko govori z različnimi ljudmi, ali vedno istega? Ali ima javna predavanja za občo javnost z namenom ozaveščati ali z namenom krepiti svoj renome? Ali je njegov glavni cilj napredovati kot strokovni individuum ali biti slaven?

    Ne vem, če kdo lahko enostavno odgovori na ta vprašanja, morda še Žižek sam ne.

  • messner je rekel/-la:

    @Andrej
    “Če ti srčni kirurg razlaga, kaj se dogaja s tvojim sorodnikom, poskuša biti čimbolj razumljiv, uporabljati čim manj strokovnih besed, tako da ti bo jasno bistvo.”

    Srčna kirurgija je napram filozofiji dokaj enostavna veda. Če bi stari grki poznali postopke sterilnosti in anestezije, bi mimogrede operirali na srcu. Ta dva postopka pa tudi nista bogve kako komplicirana. Torej imaš srce, ki mu pušča zaklopka (tesnilo) in to tesnilo zamenjaš s takim z umetnimi materiali. Uporabiš nit in šivaš. Uporabljaš nož in režeš. Druga pogosta operacija, ki jo delajo srčni kirurgi pa je premostitvena operacija oziroma baypasi. Vzamejo veno ali arterijo z enega konca in jo našijejo namesto zožene zaradi aterosklerotičnega procesa, tako da lahko kri teče okoli zožitve.

    No, to je skorajda vse kar rabiš vedeti o srčni kirurgiji.

    “Pri Žižku imam ravno nasprotni občutek, kot da želi stvari čim bolj skomplicirati, zato da ga ne bi nihče do potankosti razumel in bi tako ohranil neko distanco, renome genija.”

    Pri filozofiji je pa stvar drugačna. Morda je to tako kot pri zelo zahtevni matematiki, fiziki in kemiji. Če bi ti kak kemik skušal vsaj približno razložiti kako res krožijo elektroni okoli jedra, bi se ti verjetno prej skravžalo (pozabi pravljice za lahko noč iz srednje šole o orbitalah, te so samo zato, da si vsaj malo lahko kaj predstavljaš). Da bi človek sploh lahko razumel, o čem gre pri filozofiji, mora najprej poznati vsaj osnovne pojme iz tega področja. Teh pojmov pa v naravi ni, tako kot so pri srcu, žilah in tesnilih. To je huje kot če bi govoril v drugem jeziku. Niso problem samo izrazi, stvar zakomplicira dejstvo, da učenec v začetku ne pozna niti pomenov. Tako se ne more samo naučiti prevoda v drug jezik, naučiti se mora novih vsebin. Zato je fiolozofija zahtevna reč.

    Žižek velja za tistega, ki se zelo trudi stvar prevesti v človeški jezik, torej približati pojme tistim, ki jih ne poznajo tako dobro. Če se ti to morda zdi čudno, bo morda dobro da za primer neprijaznega branja v roke vzameš recimo Heidegerja (ki ga sploh ne maram). Ta se ne trudi s poenostavljanjem, temveč govori v jeziku, ki ga pač filozofi poznajo.

    Seveda pa se trudi tudi biti slaven … a mu to lahko zameriš … od tega tudi dobro živi .. zato je tudi provokativen, da se loči od bledih mevž, ki snovi ne znajo napraviti zanimive .. in zato tudi nič ne zaslužijo …. Vsekakor ga midva zelo težko sodiva, če ima prav … ČE pa ga ceni Badiou, pa se mi to že zdi neka referenca, da Žižku bolj podrobno prisluhnem … še boljše pa je brati njegove knjige, ker imaš potem več časa, da kritično oceniš napisano.

  • Kaktus je rekel/-la:

    Nič posebnega ni povedal. Povzetki njegovih prejšnjih predavanj. Čudno da ni povedal še primer straniških školjk. Mislim da je bilo to predavanje nekoliko posiljeno.

    lp

  • Andrej je rekel/-la:

    @messner

    Glede ugotovitve, da je filozofija neka nadveda, ki je bolj komplicirana in zahtevnejša od drugih, naprimer srčne kirurgije se pa s tabo niti približno ne strinjam. Znanje je neskončno in to velja za vse vede. Primerjati kaj je bolj komplicirano, filozofija ali medicina ali matematika ali pa morda veda o kleklanju, je absurd.

    Če pa že hočeš, pa se lahko z absurdnim malo poigrava… Če bi srčna kirurgija res bila tako enostavna, da jo lahko opišeš v treh stavkih, potem ljudje ne bi potrebovali 10 let, da začnejo resno operirati. Nasprotno, filozofira lahko vsak otrok, resno pa lahko filozofira vsak, ki je naredil naprimer 4 letni faks. Pravzaprav tudi midva ravnokar filozofirava. Seveda ne kot modreca kova Žižek, pač kot laična filozofa. Torej, to je čisto lahko. Zato, da si dober filozof niti ne rabiš kakega faksa. Predvsem moraš brati veliko drugih filozofov, za katere ljudje verjamejo, da so dobri, nato pa iz prebranega narediti smiseln miks, dodati nekaj svojih prepričanj in vse skupaj zaviti v celofan kompliciranih izrazov in - potencialno - čudnih kretenj. Piece of cake.

  • highkick je rekel/-la:

    to pa je konj tale tip!!!!!

  • Judita je rekel/-la:

    Andrej, ne vem, če ti hodiš na Žižkova predavanja ali ne, in če da, ali poznaš tamkajšnjo publiko ali ne, kajti jaz ti povem, da na Žižkova predavanja hodijo ljudje, ki se na takšen ali drugačen način ukvarjajo s filozofijo in teoretsko psihoanalizo. Torej ne gre za “naključne mimoidoče”.

    Tudi sicer so tvoji komentarji podcenjujoči do sogovornikov v tej forumski debati, zato se jaz tukaj ne bom več oglašala.

  • angie je rekel/-la:

    Gospod Sever, ker dvomim, da bo šel lahko kdo od vas v london 13. marca, ko bosta Žižek in Badiu imela komunistični manifest v živo, vas prosimo tistega dne vsaj za kak link!

  • Andrej je rekel/-la:

    @ Judita

    Niti malo nisem želel biti ponižujoč do nikogar. Moj zadnji post je mišljen kot protiargument messner-ju, ki je ponižujoče razglabljal o srčni kirurgiji. Seveda pa je tvoje sodelovanje na forumu tvoja izbira. Jaz pač povem kaj mislim. Če sem te užalil, se ti opravičujem, ne razumem pa, zakaj.

    Kar se tiče naključnih mimoidočih: če je njegovo predavanje prenašano preko interneta na portalu, ki je namenjen vsesplošnemu informiranju, potem je tudi potencialna publika splošna - naključni internetni mimoidoči sprehajalci. S tem seveda ni nič narobe, sprašujem pa se, ali je njegovo zanimanje za to kar počne res pristno, če za svoje delo išče potrditev od zunaj - od široke publike. Kakšen je namen tega? Krepitev samozavesti? Služenje denarja? Slava?

    Morda gre za ozaveščanje, vendar me v to še nihče ni prepričal, niti Žižek sam.

  • naključni mimoidoči je rekel/-la:

    klonirajmo žižka - razvijajmo to jaro kačo
    če dotični ne bi bil poosebljenje etičnosti
    bi že zdavnaj izpadel kot blefer-brez skrbi

  • mb je rekel/-la:

    Ba filozofa takega slovesa smešno! O čem sploh govori? kaj sporoča? Poslušam in ne uspem slediti… Brez repa in glave! Na FFju sem v času studija poslušal kopico precej bolj zanimivih in sposobnih predavateljev, medtem ko se je Žižek potepal naokrog in se šel intelektualni turizem… Vsa sreča…
    mb

  • Martin je rekel/-la:

    Apropo percepcija Slovencov do sposobnih Slovencev

    Velikokrat slišimo kako Slovenci popljuvamo vse in se morajo sposobni dokazovati v tujini. Moje mnenje glede tega je, da smo Slovenci majhni po številu in da v Sloveniji pač ni težko izstopat. Ukvarjamo se s toliko različnimi stvarmi - pomislite samo s koliko športi se ukvarjamo. Kakšne različne hobije, seveda pa tudi POKLICE. Če v SLo eno stvar zagrabiš in jo dlje časa delaš/preučuješ, si kmalu med boljšimi. To v podzavesti vemo vsi, zato se dosežki na slovenski ravni pač ne cenijo tako zelo. Naših estradnih zvezd ne smatramo kot zvezd, ker so zvezde načeloma nedosegljive in tako predstavljajo neki kvazi ideal. Pri nas pa zvezde srečamo v sosednjem lokalu, na wc-ju, avtobusnih postajah,… Če vse to sešteješ, mora slovenec, da ga Slovenci vzamejo za sposobnega iti preko meje. Se tam, v močnejši konkurenci dokazati in se vrniti v SLO in svojo kvaliteto spromovirati. Šele takrat se ga bo vzelo resno in najprej slavilo (Danilo Tuerk, Žižek, Kajfež), nato brutalno popljuvalo in na koncu mogoče kritično in trezno ocenilo.

  • bosanc je rekel/-la:

    najbolši pridejo na koncu
    kurci, kje ste bili prej
    bosanc najprej skuži, da je žižek ok

  • asd je rekel/-la:

    žižek me spominja na nekega šamana: dela se da je ne vem kako pameten in da pove ne vem kaj izvirnega. ljudje mu pa praznoverno zaupajo kot primitivci zaupajo v nadnaravno sposobnost šamanov. in to ravno zaradi njegovega načina govorjenja, ki priznam da je zanimiv in dinamičen in pritegne človeka. ampak nesmisel je nesmisel ne glede kako ga okrasiš. in žižek je mojster krašenja svojih nesmislov.

    njegov problem je, da v svojem bistvu ni znanstvenik kot je naprimer Chomsky. Chomsky je čisto nasproten govorec: govori zelo počasi in na dolgočasen način. ampak njegovo govorjenje ima veliko znanstvene podlage in smisla zato je tako priznan. tale video sem šel gledati z vso objektivnostjo, ker sem pričakoval nekaj vsaj približno inteligentnega kot od Chomskega, pa sem bil zelo razočaran: uvod zelo beden, naprej pa čakam in čakam pol ure da se začne govoriti kaj smiselnega pa nič in ustavim ta nesmisel. če je povedal kaj smiselnega v nadaljevanju je to njegova napaka, najboljše stvari se pripravi za začetek.

  • asd je rekel/-la:

    politični filozofi so pa itak mimo. marx je dokazal da ni dobro preveč filozofirati v politiki. pameten človek se bo čimbolj zanašal na izkušnje v politiki, ne pa filozofiral in se delal pametnega in pomembnega. to so delalali voditelji prvih primitivnih držav, ki jih je človeštvo ustvarilo: delali so se, da so poslani od boga (faraoni…) in od tod dobili svojo avtoriteto in moč. komunajzarji so se delno zanašali na isti trik, žižek pa tudi zgleda da se gre nekaj takega, vsaj podzavestno. delno pa filozofira samo zato da filozofira (da ima kaj delati), ne pa zato, da bi dosegel nek koristen smiseln cilj. filozof zame ni nič vreden če ni obenem še resen znanstvenik. najprej mora biti človek znanstvenik, šele potem filozof. :D

  • Martin je rekel/-la:

    @asd

    Zato pa vsako predavanje prične z disclaimerjem: “Ne vem, kaj pričakujete od mene.” V stilu jaz bom govoril, vi pa me poslušajte kakor večerne novice ali bolje novice na Vesti. Resne novice z zajebantskimi vložki.On pove svoj prav in samo to je smiselno poslušati. Raznolikost misli, raznolikost pogledov na problem. In kakor rudar ne bo sposoben operirati in kirurg napeljati vode iz rudnika, tudi Žižek ne bo vodil sveta ali slovenije niti tropa zaslepljenih. Lahko pa kirurg in rudar vodita/upravljata rudnik skupaj zelo učinkovito. Tako komplementaren je Žižek tudi do politike, ko bi ga ta le poslušala.

  • medek je rekel/-la:

    Today the world is run by three of the most secretive institutions in the world:

    The International Monetary Fund,

    the World Bank,

    and the World Trade Organization,

    all three of which, in turn, are dominated by the U.S. Their decisions are made in secret. The people who head them are appointed behind closed doors. Nobody really knows anything about them, their politics, their beliefs, their intentions. Nobody elected them. Nobody said they could make decisions on our behalf.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Arundhati_Roy

  • pitch je rekel/-la:

    Jerulazelem…lol

  • rukar je rekel/-la:

    Predavanje bivšega pod predsednika ZDA in nobelovega nagrajenca nas je stala nekaj stotisoč evrčkov, kar se prekriva. Povedal je samo tisto, kar ve v sloveniji vsak “popoldanski ” ekolog.
    Predavanja bivšega Nemškega kanclerja Schmidta so okoli 80.000 eu.
    Upoštevajoč, da gre za svetovnoznanega filozofa je vsaka cena prenizka.

  • pohvala je rekel/-la:

    tudi “nekulturni” kulturni ministrici

  • TOT je rekel/-la:

    Dobro, a lahko da kdo podatek, koliko je MzK plačalo to predavanje, da se neha ugibat?

  • Peter Božič je rekel/-la:

    Če je naravno stanje stvari vojna in mir,kar je celotna zgodovina sveta,potem ima Žižek prav,ko je izbrisal vse vsebinske prvine Nurnberških procesov,ki so pravzaprav plačilo za izjmeno velik račun nacionalističnih velikih držav,ki so zašle v tako vojno,da je sicer bil po njej,kot zmeraj mir,toda nauklearne vojne si niso mogli več šrivošpiti,ker po njej ne bi bilo ne vojne ne miru.
    In je zaspan otok miru,ki jim ZDA in Islam,nadomešča zgodovino kontroliranih vojn nadomešča nekdanjo zgodovino vojne in miru.In ker to ni naravno stanje,bo v vesj Evropi izbruhnilo izredno stanje kot je že v Italiji.To je prihidnost.
    Iz naravne kože torej nihče ni prišel ven,nič se ni spremenilo in mi ostjamo potekantropusi.To je resnica,amapak samo en del.o drgem delu pa se ne govori,ker ga nihče ne more predvideti.Ali sem preok na podlagi Žižkovih spoznanj ali ne.Peter Božič

  • Martin je rekel/-la:

    apropo pojavnost govorca

    Koga si želite poslušat? Pahorja ali Žižka. Prvi je uglajen in lep, a pove malo. Drugi njegovo nasprotje, a pove veliko. Pač je treba določit nek trade-off, če sploh.

  • luka je rekel/-la:

    evo si bom vzel čas in pogledal predavanje:) da bom lahko napisal 104 komentar

  • luka je rekel/-la:

    čist tko, nevmesno, ta model se kokira……

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Lukec, Slavoj je eden redkih iz tiste generacije, ki ni nikoli ne pil ne kadil, še manj jedel mamile.

  • Gašper je rekel/-la:

    Vest.si : Glede na to da imate, zvočno datoteko, kjer je zvok boljši, bi lahko ta zvok dodali na film in šele po tem prenesli na internet, ne vem v čem je problem, to zna vsak 10 letnik.

  • Semso je rekel/-la:

    Ce sem prav razumel predavanje: obstajajo dick, pussy in asshole. Amerika je dick, Rusija in Kitajska hoceta to bit, Evropa pa je pussy al pa asshole. odvisno od situacije.
    Izrael je klitoris in Palestniska obljubljena drzava izmikajoca G-tocka

  • Semso je rekel/-la:

    sram me pa je vidno neartikulirane bodoce slovenske intelektualne elite na tem podrocju. Kaksna debilna vprasanja, ej! Ce hoces bit dober filozof, moras razumet svet in ne filozofe v knjigah. slednji so samo orodje tvoje diskusije. in to je bistvena razlika med žižkom in njemu podobnimi ter ostalimi povprečneži.

  • Edi je rekel/-la:

    Vsi ki pljuvate čez Žižka…Napišite v wikipedii Philosophy, Žižek je namreč tam in povsod drugod uvrščen med najboljše še živeče filozofe in sploh najbolše politične filozofe vseh časov…

  • Andrej je rekel/-la:

    @ Edi

    Prosim, naredi copy/paste stavka z vnosa “Philosophy” v Wikipedii, ki omenja Žižka. Jaz ga nisem našel.

  • DragicaJ je rekel/-la:

    Edi in kaj je novega pogruntal? Meni se zdi da samo povzema večje filozofe. Je preprosto pozer, ki si upa . (in zato ga tisti, ki si ne upa kuje v zvezde..)

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Dragica je seveda kompetentna za ocenjevanje dosežkov na področju filozofije …

  • Edi je rekel/-la:

    @Andrej
    Se opravičujem, moja informacija ni bila čisto točna… Žižek je v podrubriki filozofije: politična filozofija, uvrščen med najboljše filozofe 20.stoletja

    link: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_philosophers

  • Edi je rekel/-la:

    @DragicaJ
    citiram:”Je preprosto pozer, ki si upa . (in zato ga tisti, ki si ne upa kuje v zvezde..)”

    Zgleda da vi ne razumete dosti tega sveta… Ker, če si ne upaš, ne prideš nikamor, lahko sem jaz največji genij na svetu pa si ne upam stopiti pred ljudi in predstaviti lastnih zamisli in iz tega potem ni nič… znanje samo ne pomaga čisto nič…si je treba tudi upati.

  • simsalabim je rekel/-la:

    zvok je v kurcu, sram vas bodi.

  • neemocije je rekel/-la:

    # Carlos Contreras pravi:
    6. februar, 2009 ob 20:50

    Dragica je seveda kompetentna za ocenjevanje dosežkov na področju filozofije …

    Drugi pa so dobri samo za ocenjevanje dosežkov na področju pornografije……

  • povzetek je rekel/-la:

    kdor misli, da žižek nič ne pove, je res ubog
    kaj edino vidi berač na kristusu?
    njegove žepe

  • Petrovc je rekel/-la:

    Edi:
    na tej strani manjka nekaj imen: Moses, Jezus, Kant,……..
    Kaksen pa je prevec.

  • neemocije je rekel/-la:

    povzetek , in torej jaz hočem biti UBOGI!!!

  • povzetek je rekel/-la:

    Tudi prodajalci kostanja morajo od nečesa živeti.

  • bask je rekel/-la:

    :}

  • Andrej je rekel/-la:

    @Edi

    Znanje samo ne pomaga nič, si je treba tudi upati. Pogum sam pa tudi ne pomaga nič, je treba tudi znati in znanje ustvarjati.

    Vprašanje je, ali Žižek le poustvarja in razlaga druge velike filozofe, ali znanje ustvarja sam. Znanstvenik, ki sam ne ustvarja znanja, ni vreden nič. Lahko pa je dober učitelj, ki obstoječe znanje posreduje. Sam težko ocenim, v katero kategorijo Žižek sodi, ker ga premalo poznam, takole na prvi pogled pa se tudi meni zdi, da bolj posrednik (in to dober), kot izvor novega.

  • kuljaj je rekel/-la:

    živjo!

    okoli naš najrazličnejša orodja, tehnologija na vrhuncu..

    Ampak zvoka Vam pa še vedno ne uspe uštimat. Se mizdi škoda.. Dajete no zaposlit kakšnega mladega SAE diplomanta, da vam stvari spravi v red, da bo use skupaj ušesom bolj prijazno.

    Brez zamere.

    lp,

    k

  • dejan je rekel/-la:

    k se tko šmrka okol nosa k da je zadrogiran…..pa hauswifes majo ful dobr sarkazm,ironizem iz banalnih dogodkov ko da se ne strinjam z njim….Žižek naj mav več razkoplje zadeve ,ne pa sam naniza nesmisle…

  • dejan je rekel/-la:

    k se tko šmrka okol nosa k da je zadrogiran…..pa hauswifes majo ful dobr sarkazm,ironizem iz banalnih dogodkov ko da se ne strinjam z njim….Žižek naj mav več razkoplje zadeve ,ne pa sam naniza nesmisle……

  • uf je rekel/-la:

    kje pases ti najdu?

  • ralu je rekel/-la:

    Izjemno predavanje. Če je kdo v Sloveniji ki zna vsaj pol toliko razpredat, bi ga rad slišal.
    Raja se obnaša vedno bolj kretensko. Kar je videti po komentarjih nekaterih ki skušajo Slavoja diskriditirat.

    Upam, da je tule dobra referenca za Slavoja, ki mu jih Slovencem ni treba polagat, saj itak ne zastopijo.
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_2005_Global_Intellectuals_Poll