10. februar, 2009 | Črt Butul

Preprosta marinada

Priprava preproste marinade, ki nas spominja na poletje.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Preprosta ribja marinada, ki jo pripravimo v hladnih dneh, nas spominja na poletje. Okusi nam pričarajo vonj morja in spomin na tople dni. Ribe so bogat vir beljakovin in kalcija.

marinada-6.jpg

V ribarnici kupimo kilogram svežih sardel ali sardonov (inčunov). Očistimo drobovino in jih razpolovimo ter izrežemo še sredinsko kost (hrbtenico). Ribice operemo v slani vodi in odcedimo. Položimo jih na širok raven krožnik, eno poleg druge. Čez narežemo čebulo na zelo tanke kolobarje.

marinada-2.jpg

Če želimo omiliti okus čebule, jo prej malo popečemo na žaru.
Potresemo s sesekljanim peteršiljem in strokom drobno sesekljanega česna, dodamo poper, sol.

marinada-4.jpg

Pokapljamo z domačim vinskim kisom ali z limoninim sokom. Za zaključek dodamo še oljčno olje. Krožnik ovijemo v folijo in položimo v hladilnik. Če jed pripravimo prejšnji večer, se bodo okusi med seboj prepojili. Še bolj nam bo šla v slast.

marinada-3.jpg

Tatjana Butul

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
13 x komentirano
  • Flander je rekel/-la:

    Hvala. Zdaj vem kaj bo danes za večerjo……

  • Angelca je rekel/-la:

    Pozdravljena. Sem vesela da sem te našla tudi na tej strani. Sedaj jo dajem med priljubljene, prav zaradi tvojih receptov.

  • Urbi je rekel/-la:

    @Tatjana

    Saj ne rečem, usta imam polna sline, če le pomislim na morske jedi. :-)

    Ampak, tole meso je presno. Saj ne rečem, če ribo ujameš sam, ali pa jo je ujel ribič par ur, preden si jo od njega kupil. Realnost je, da smo na celini odvisni od ribarnic. Nič slabega o njih, vendar si jaz ne bi upal dati na krožnik presno meso iz celinskih ribarnic…

    OK, saj sem pismen, napisala si “kupiš svežo ribo”, ampak to je “next to mission impossible”.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Imam podobne pomisleke.

  • andraž je rekel/-la:

    @Urbi, Carlos:

    Sicer piše sardele ali sardoni, ampak če se res bojite “celinskih ribarnic”, skočite do tiste v E.Leclercu, kjer dobite sveže piranske brancine z značko zataknjeno za škrgo, na kateri je napisan točen datum ulova. To je njihova garancija, da je riba res sveža. Obljubim, da bo okus popolnoma drugačen od vseh rib, ki ste jih kupili na ozemlju slovenskem.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Hm, ni slaba ideja. Hvala lepa za nasvet.

  • nejc je rekel/-la:

    Tisto niso “ulovljeni” brancini, so gojeni, od Fonde http://www.fonda.si/index.php?catID=5 jih lahko naročiš tudi po spletu (so pa odlični, četudi gojeni,da) Leclerk pa ni, da bi tam ribe kupoval. Na lj. centralni tržnici dobiš kaj dovolj svežega za tole.

  • andraž je rekel/-la:

    @nejc: si imel namen napisati “gojeni in ne divji”? Ker tako gojenega kot divjega brancina je treba ujeti/uloviti.
    Vsekakor so boljši tej, gojeni, ker so gojeni z najboljšo krmo, kar jih je mogoče dobiti. Tisti divji pa, vemo, pojedo še marsikaj neprimernega.

    A

  • nejc je rekel/-la:

    Lej, brancini niso ciplji, da bi se po dreku pasli. So predatorji in svoj plen ulovijo. Ulovljen, svež, divji brancin, je boljši kot gojeni, četudi hranjen z najboljšo krmo (gre za industrijsko pripravljeno suho hrano, brikete).
    Je pa je pri ribi najpomembnejše da je sveža. Tako da je v praksi Fondin svež brancin, četudi gojen, boljši kot divjak, ki se je tri tedne valjal po hladilnicah.

  • andraž je rekel/-la:

    @nejc: po tvojih izjavah sodeč očitno še nisi primerjal svežega Fondinega in svežega divjega brancina. sory.

  • jože je rekel/-la:

    @nejc&andraž: fanta, pejta nekam na hladno, pa si tiste brancine privošta. al pa vsaj preberta, kaj je drugi napisal…

  • andraž je rekel/-la:

    jožetu ne bom odgovarjal.
    nejcu pa dodajam: Niso briketi. Krma za gojene brancine je tudi za človeka užitna. In bojda okusna.

  • nejc je rekel/-la:

    pol pa dober tek. kar nabijaš brezveze, a ribe prodajaš v Leclerku pa reklamo delaš?
    Na njihovi strani je slika hranjenja, v vrečah na čolnu so briketi/peleti/zrna, sušena hrana skratka.

    http://www.fonda.si/index.php?catID=1&pageID=5

    “S čim hranite ribe?
    Hranimo jih s krmili, ki so bila razvita za fjorde na Norveškem, kar pomeni, da dosegajo najvišje ekološke standarde. Hrana so pravzaprav zrna iz mlete modre ribe iz Atlantika, ki imajo visoko vsebnost omega-3 kislin, kot ogljikovi hidrati pa sta jim dodana koruza in pšenica.” in v nadaljevanju:”večji delci, tudi celi ribji peleti pa se zaradi šibkih tokov in plitke vode posedejo v bližini kletk.“

    vir: http://www.val-navtika.net/?doc=128&cat=120