13. februar, 2009 | Vesna Arhar Štih

Županu Zoranu Jankoviću, osebno!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V avgustu lanskega leta sem na dva vaša službena e-maila poslala svoj protest proti selitvi Šentjakobskega gledališča z naslovom Ne selite gledališča, vendar ni bilo odgovora. Zato sem pismo objavila še v Dnevniku in na Vesti.

No, ker ste vztrajali s selitvijo, sem na Vesti objavila še kolumno z naslovom Ljubljanske selitve. V obeh pismih so seveda navedeni argumenti, ki govorijo proti selitvi Šentjakobskega gledališča, zato vaša trditev v današnjem Dnevniku, citat: »Razen podpisov in čustev ne vidim niti enega argumenta, da se ne bi preselili!« ne drži. (Dnevnik, 12. 2. 2009, Šentjakobskega gledališča ne bo rešila niti peticija.)
Najprej bi vas rada spomnila na naša čustva, nas, ljubljanskih volilcev, ki so nas prevevala ob obkrožanju besedice ZA na glasovnici za izvolitev novega ljubljanskega župana. Ta besedica ZA in naša čustva ob njej so vam omogočila vašo zmago.

Rada bi vas spomnila tudi na naše argumente, nas, ljubljanskih volilcev, ki smo jih imeli ob obkrožanju besedice ZA na glasovnici za izvolitev novega ljubljanskega župana. Tudi ti naši argumenti so vam omogočili zmago. Takrat ste sprejeli izvoljeno mesto župana in ste bili veseli naših čustev pa tudi naših argumentov, ki jih tu ne bom ponavljala; seveda so bili naši argumenti različni, eden pa je bil vendarle prevladujoč. Saj veste, kaj mislim. Brez naših čustev in brez naših argumentov danes ne bi bili župan mesta Ljubljane.

Danes vam čustva 3600 Ljubljančanov, podpisnikov peticije, niso mar, argumentov pa, ki jih teh 3600 Ljubljančanov ima, tudi ne vidite, ker jih nočete videti!

Ne boste verjeli, ampak življenja mnogih ljudi se odvijajo skozi čustveni svet. Velika večina naših odnosov je zgrajena na čustveni osnovi. Ki pa ni nujno, da so vedno dozorela. Pravzaprav je čustveni neinteligenci, kot lepo imenujemo čustveno nezrelost, podvrženih veliko in preveč ljudi. Mnogi od njih, žal, delujejo v javnosti ali vodijo državo.

Tudi vas vodijo čustva pri vašem delu. No, pa tudi dobiček, seveda.

Vaš nepopustljiv odnos do Šentjakoba, Zoran Janković, je čustvene narave. Imenuje se TRMA!

Da ne vidite argumentov, da nočete videti argumentov, pa je vzrok v vašem nepoznavanje slovenske kulturne zgodovine. Če jo pa že nekoliko poznate, vam je zanjo malo mar; oprostite, Zoran Janković, je pač nimate v genih. Vam imena in dogodki, ki jih ne bom ponavljala, a so našteti v prejšnjih mojih zapisih, še več pa po leksikonih in knjigah, ki govorijo o slovenski umetnosti in kulturi, seveda nič ne pomenijo. Ker vam nič ne pomenijo, jih ne spoštujete. Ker jih ne spoštujete, jih boste preprosto zavrgli.
In mimogrede: pomanjkanje spoštovanja je tudi čustvo, ki je v tesni povezavi z nekulturnim odnosom. V obeh primerih gre za zelo zelo negativni čustvi.

Šentjakobsko gledališče ima zelo močan argument, da ostane na mestu, kjer je živel in delal skoraj sto let. Ta argument se imenuje kulturna zgodovina. Kot župan Ljubljane, Zoran Janković, bi morali vedeti, preden ste se odločili za kandidaturo, da imamo Slovenci do svoje kulturne zgodovine čustven odnos. Zato imamo tudi kulturne praznike in druge slovesnosti, ki nas spominjajo na delo naših prednikov. Vsak narodna na tej zemlji je obstal zaradi svoje kulture. Brez kulture tudi Slovencev ne bi bilo. Bili bi samo še na kakšnem starem zemljevidu, in v tem primeru vi, Zoran Janković, nikoli ne bi mogli postati župan mesta Ljubljane.

Vaš edini argument, župan Zoran Janković, da bi ukinili, oprostite, selili Šentjakobsko gledališče, se glasi: »poleg tega pa je Dom španskih borcev za vas boljša ponudba, saj bomo delali garažo in uredili ploščad!«
Garaža in ploščad! To pa je argument! Bravo!

Torej, na kratko: ko bomo imeli v Ljubljani dovolj parkirišč, urejenih garaž, urejenih ploščadi, bo mesto Ljubljana kot je treba. Kaj teatri, knjige, filmi, slike, glasba, kino dvorane, urejeni lokali! Garaže, garaže so in bodo naš nacionalni in mestni ponos. Že vidim nov, dela prost dan, ki bo posvečen »Očetu slovenskih nadzemnih in podzemnih garaž, avtomobilov in ploščadi«.

Res ne razumem, kako smo lahko »samo milijon nas je, milijon umirajočih med mrliči« obstali, ko pa v nobenem od prejšnjih stoletij ni bilo ne avtomobilov, ne garaž, ne urejenih ploščadi? Kako so partizani sploh lahko zmagali brez garaž in urejenih ploščadi? Pa Prešeren? Največji slovenski pesnik! Pisal je po gostilnah in kjerkoli pač že. Če bi imel že takrat urejene garaže in ploščadi, kako velik pesnik bi to šele bil! Svetovni! In ves svet bi imel 8. februarja proslavo in dela prst dan v njegovo slavo in čast.

Brez velikega števila imen kulturnih ustvarjalcev danes ne bi bilo Slovenije; tudi brez nekaterih politikov, a teh je že malo manjše število, nas tudi ne bi bilo; zelo redki pa so župani mesta Ljubljane, ki so bili zaslužni za ohranjanje slovenske identitete. Grobarjev vseh vrst pa imamo v preteklosti in bližnji sedanjosti na Slovenskem kolikor hočete. Bi bili res radi eden izmed njih tudi vi, Zoran Janković?

Danes glasujem za vaš odstop, župan Zoran Janković, čeprav sem dodala svoj glas k vaši izvolitvi! Glasujem PROTI vam z argumentom, da je treba slovensko kulturno izročilo spoštovati. Glasujem PROTI vam zaradi čustvenega odnosom do mojega, Slovenskega naroda zdaj in v preteklosti. Glasujem PROTI vam zaradi vašega tehnokratsko - kapitalistično-dobičkarskega odnosa do vsega mesta Ljubljane in vseh Ljubljančanov.

Vesna Arhar Štih

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
147 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    Kot, da je Ljubljana samo od ljubljančanov?
    A mi ruralci pa ne smemo v prestolnico?
    Naj se zaradi obiska gledališča, centra mesta, … sprehajamo in uživamo v ogledu smeti, ki jih imate meščani za vsakim vogalom? Prestolnica (pa tudi druga mesta) so grajena tudi z našim denarjem in do dobrin, kot je npr. kultura, teater, cirkus imamo enake pravice!!
    Naj poleg stroška prevoza do obrobja mesta plačujemo še taksi do končne destinacije?
    Dajte vi meščani, parkirajte vaša vozila na obrobju, pa bo zadosti parkirnih prostorov!!!

    Župana prestolnice bi morali voliti vsi volilni upravičenci države z vsaj 50% deležem vplivnosti!!

  • lan je rekel/-la:

    Nevrotični izliv.

  • OZNA 21 je rekel/-la:

    Izbrali ste čustveno revnega srbjanceljna,zdaj ga pa še zrušte,če ga lahko.Šentjakob je treba branit pred njim z vsemi sredstvi,tudi z lastnimi telesi. Tega govnača nekulturnega pa skint iz oblasti.Kje ste sedaj “FACEBOOKERJI” akcija!!!!!!! STOP ZA JANKOVIĆA. Čakamo!!!!

  • Glow je rekel/-la:

    Dolgo ste potrebovali, da ste ugotovili iz kakšnega testa je :) Drgač pa podpiram, itak

  • janez je rekel/-la:

    Nekateri pridejo k pameti in dobro je tako

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Vesna - pravilno :)

    Kar pa slišim po kuloarjih je pa to, da se Zokija vsi že fino bojijo. Sicer ne vem točno zakaj, verjetno pa ima za opravit z vsemi političnimi in gospodarskimi navezavami, ki se lahko dotaknejo skoraj vsakega. Od Milana Kučana, preko Magnifica in podobnih “umetnikov”, ki so uni-formno podprli Zorana. Kdo so ljudje, ki so šli na volitve pod Zoranovo zastavo in zmahali:

    Jadranka Dakić (podžupanja), Aleš Čerin (podžupan), prof. Janez Koželj (podžupan), dr. Marta Bon, Janko (Jani) Möderndorfer (podžupan), Roman Jakič, Marija unja Piškur Kosmač, Bogomir Gorenšek, prof. dr. Andrej Rus, Eva Strmljan Kreslin, Sašo Rink, Izr. prof. dr. Milena Mileva Blažić, Bojan Albreht, Peter Jožef Božič, mag. Nives Cesar, Peter Vilfan, Marko Bokal,
    Maša Kociper, prof. dr. Gregor Tomc, Mitja Meršol, Mojca Kavtičnik, Bruna Antauer, Iztok Kordiš

    Mogoče bi kakšnega Tomca vprašali, kaj je s kinom Šiška in kaj bo s Šentjakobskim gledališčem.

    Koliko je bilo medijsko prepoznavnih, ki so podpirali Zorana - se še spomnite volitev ?

    http://www.zoranjankovic.si/index.php#content#ajax/listGalleries.ajax.php#

    Sprehodite se s puščicami in vam bo kmalu jasno…

    Baje je na hudem udaru tudi Metelkova - seveda fašistoidni župan želi samo “red narediti”. Po drugi strani pa je še toliko prostora za nove stolpnice, ki samo čaka na Zokija in njegov sinovski gradbeni lobi.

  • peter je rekel/-la:

    Rasisticen komentar, ki nikakor ne bi smel biti objavljen (pravi in napacni geni). Sicer pa res en sam nevroticni izliv brez repa in glave. Teh argumentov proti selitvi ni mogoce prebrati. Nihce ne ukinja gledalisca, samo ga seli kilometer in pol (!!!) stran v bolje opremljeno stavbo, ki je ne bo delilo z drugim gledaliscem. Vecini, ki ne zivi v najstrozjem centru bo s tem gledalisce celo bolje dostopno.

  • Mimi je rekel/-la:

    ojej, kakšen prispevek! ‘osebno’ kao. :o|
    “Da ne vidite argumentov, da nočete videti argumentov, pa je vzrok v vašem nepoznavanje slovenske kulturne zgodovine. Če jo pa že nekoliko poznate, vam je zanjo malo mar; oprostite, Zoran Janković, je pač nimate v genih. …
    In mimogrede: pomanjkanje spoštovanja je tudi čustvo, ki je v tesni povezavi z nekulturnim odnosom. V obeh primerih gre za zelo zelo negativni čustvi.”
    ga. Vesna Arhar Štih: tole citirano prav lepo kaže vaš kulturen odnos.
    Čisto vsak, ki ima 5 minut časa, pride kričavo na veliko učit druge o kulturi.
    S temle zapisom ne Šentjakobskemu gledališču ne kulturnikom prav nič ne koristite.

  • punksnotdead je rekel/-la:

    Kako pa se slovensko kulturno zgodovino spravi v gene? “Kulturno zgodovino” se sicer tudi spreminja, drugače ponavad ratuje zatohla. Če župan oz. MOL podpira preselitev gledališča to še ne pomeni, da ne spoštuje slovenske kulturne zgodovine - preveč posplošen sklep. Prav tako ne vidim zakaj bi Šentjakobsko bilo pomembno le Slovencem? Temu gotovo ni tako. Seveda, tudi župana niso izbrali zgolj Slovenci. Hecno je sprevreči problematiko gledališča (pa če podpiramo njega selitev ali ne) v neko patetično epopejo, ki “prebuja nacionalna čustva” oz. nestrpnost. Konzervativno meščansko.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @peter: kultura -> jezik -> glasba -> zvočnost -> vibracije -> molekularne strukture -> geni

    In če se ga res “samo seli”, kako to, da ima 3500 ljudi (med njimi verjetno vsi zaposleni) sploh kakšne pomisleke zoper to “razsvetljeno” rešitev???

    Nisem še hodil kilometer in pol od Gospodarskega do Most, moral bi leteti.

    Ne rabim elesdeja, ne rabim Marijane, z eno flašo šnopca letim sredi Ljubljane.
    (poklon Magna Purgi)

    Dostop do sedanje lokacije je popolnoma odličen, na severni obvoznici se pičiš na “jankovićevo severno avenijo” in potem vse do “Šuštaršičeve Plave Lagune”, tam zaviješ levo in prideš na prostorno parkirišče stolpnice “Nijesan Reno”, ki samo še čaka na gradnjo dodatnih, novih poslovno-stanovanjskih enot.

    @Mimi - si ti ena muca coPataRica. Povej nam, prosim, o Zoranovi kulturi. Morda o vsej tisti slovenski glasbi, ki jo vrti kavarna Pločnik, pa o izboru slovenskih glasbenikov za novoletno praznovanje… dajmo, dajmo, zmoremo bolje.

    Rečemo kakšno o elitnih arheoloških izkopavanjih na področjih nove Emonike in Kongresnega trga, ki potekajo daleč od oči javnosti?

    Ko so v Berlinu našli ene skromne ostanke nekih rimskih mestnih vrat, so zaprli celoten projekt in naredili turistično znamenitost. Pri nas pa… saj vemo, there is no such thing as a Slovenian culture. Aufbix!

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    In ker sem iz Fužina ter se peljem vsakodnevno ob ali po Zaloški, vam povem, da je predvsem v Mostama to zadnji prostor v Ljubljani, kjer želite še več prometa.

    Najprej naj Zoki uredi tramvaj oz. javni promet, ne pa da cvetijo kot gobe po dežju nove in nove taxi službe.

    Ste morda opazili, da ponoči avtobusi sploh ne vozijo več, taksi biznis pa cveti?

  • Mimi je rekel/-la:

    Blaž - ne rabim jaz učit nikogar in nikomur govort o kulturi, glede na moje korenine sm pa po Arharjevi sploh lohk tih - ker slo kulture preprosto nimam v genih.
    Meni je to tako mimo napisat, da se mi bl ne bi mogl zdet, ker je preprosto ksenofobično (pa ne glede na to, kaj menim o županovanju Z.J.) in seveda ne dam kaj dosti na takšne sorte ‘kulturo’.

  • NoMercy je rekel/-la:

    najpomembnejše je, da se lahko mali dripci izdrkavajo, ko pljujeo po nekom znanem.

  • peter je rekel/-la:

    @Blaz
    Ja, Blaz,kje pa je Sentjakobsko gledalisce v Ljubljani??? Pri Gospodarskem sigurno ne! A ti sploh ves za kaj tukaj gre? Sentjakobsko gledalisce deli stavbo z Lutkovnim gledaliscem.Obe gledalisci domujeta pri trznici. Od trznice do Most je priblizno kilometer in pol. Gledalisce za mlade bi se preselilo v stabo Lutkovnega, Sentjakobsko pa v Spanske borce, kjer zdaj domuje Gledalisce za mlade.

  • peter je rekel/-la:

    @Blaz
    Si mogoce prespal zadnjih 20 let? Ljubljana nima nocnih avtobusov od leta 1991. Ukinil jih je Strgar.

  • peter je rekel/-la:

    @Blaz
    Aha- zdaj mije jasno! Ti si zamenjal Slovensko mladinsko gledalisce (SMG) z Sentjakobskim. No, nihce ne seli SMG-ja. Gledalisce za mlade pa je tretje gledalisce, da ne bi se tega zamesal. Do zmesnjave je verjetno prislo zaradi prevelikega odmerka kulture v genih.

  • Mimi je rekel/-la:

    :D

  • luna je rekel/-la:

    Spoštovana gospa Vesna Arhar Štih,

    Popolnoma vas podpiram. Nedopustno je, da se kulturo podreja garažam in plehu. Obnašanje in delovanje Jankoviča kaže na njegovo lastno kulturo. Žal pa smo sedaj žrtve tudi njegovi volivci.

  • zbik je rekel/-la:

    Edina sled Šentjakobskega gledališča v moji zavesti je “teater” okrog njegove preselitve. Tudi ko bo slednji ugasnil (smrt ali preselitev), ne bom potočil ne grenke solzice ne sladke kapljice.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    :)))) čista blamaža od Blaža; ne prva, ne zadnja…

    Ok, potem je še bolj jasno - gre za garaže, gre za pleh na Tržnici. Pa smo spet pri začetni Zoranovi špekulaciji okog Kresije - Harrods ali ruski hotel, izbira je vaša.

  • zbik je rekel/-la:

    Oh, med mojim razmišljanjem je Luna posijala.

    Kultura je, kar gojimo. Kar samo zraste, je Natura.
    Glede tega med plehom, teatrom, trgovino, stanovnanji ni razlike.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @peter - sedaj jih še manj.

  • Tečnstrdesc je rekel/-la:

    Naj bo gledališče tam kjer je, ni pa mi jasno, zakaj niti avtorica tega niti avtorji drugih zapisov, niso česa storili, ko je bilo to možno iz proceduralnega vidika in to Jankovič že vseskozi poudarja. Pa ne gre samo za gledališče, tudi pri drugih posegih se je javnost zganila prepozno - verjetno so aktivisti upali, da stvari delujejo tako kot včasih - pokličeš prijatelja na položaju in on vse ustavi, na srečo enih in žalost drugih to ni več tako.

  • wolf je rekel/-la:

    nima baba druzga dela kot, da dela take izlive besa, žvepla in ognja?

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Tečnstrdesc: osebno sem bil prisoten, ko so se leta 2007 jeseni kakor javno potrjevali prostorsko urbanistični načrti do leta 2025…

    Nivo tega postopka, hinavska birokratska naglica, onemogočenje prave javne razprave - vse to me je precej šokiralo.

    Sem v razpravi v Mestnem svetu (kjer so bili sedeži sicer popolnjeni, ampak nihče izven dvorane sploh ni bil obveščen, za kaj gre) vprašal, zakaj ni že narejen 3D model Ljubljane, zakaj meščani ne morejo z virtualno realnostjo pogledati, kakšno “modernost” jim pripravljajo…

    Odgovor enega glavnih rotiznojčanov tam je bila, da bo to urejeno marca 2008.

    Mestni četrtni sveti ne delujejo - niso kritični - ker so že na tem nivoju partije poklopile zadevo.

    Ljubljančanke in Ljubljančani smo obsojeni na taboriščni sistem, z betonsko okupacijo, kjer nihče nima pravice in možnosti ničesar niti komentirat, že je označen za “rasista”, “nacionalista”, ipd…. torej so Zokija nastavli tudi za to, da bi omogočili vsakršno kritiko.

    Ker kdor je proti Zokiju, ta je protiv nas.

    @wolf - bes? žveplo? ogenj? prihajaš od spodaj, peklenšček? - Korektno izpisano zasebno mnenje, če mene vprašaš. Dokaži svoje trditve s konkretnimi navedbami.

  • neemocije je rekel/-la:

    Vesna Arhar Štih vi niste dojeli bistva.
    Janković je pač naslednik starega rdečega ideološkega rasizma. Vaša dva priimka pa nimata niti en ć ali vsaj č (Pazite , da vas ne zapodijo nekam………).

  • domen je rekel/-la:

    @Blaz, Jankovic se je zavzel za Metelkovo, on ima zasluge za to da sploh se obstaja, da ni podrta in da je iz lastnistva Ministrstva za obrambo presla v roke obcine. Tako je omogocil njeno nadaljne delovanje. Torej nasprotno od tistega kar si ti ‘nekje slisal’.

    Res, kar je Mimi napisala drzi. Danes se vsak, ki ima 5 minut casa, razpistoli in kricavo uci druge o kulturi. To ne koristi nikomur, se najmanj tistemu kar s tem poskusajo doseci.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @domen - vem, kaj sem slišal in vem, kaj to pomeni.

    Metelkova je avtonomna cona, ki smo jo osvobajali od “novega sistema” oz. od kateregakoli sistema. Ni nikogaršnja last. Toliko za začetek.

    Da bi imel Zoran dobre namene po volitvah - ne bo šlo :)

    @Mimi, domen - najprej dokažita svojo etičnost in kulturnost s tem, da se predstavita javnosti in ji s tem izrazita spoštovanje.

    Zaenkrat sva “razkrita” le dva, čeprav za luno in petra sumim, kdo sta :)

    Toliko o “anonimnih branilcih tekovina” Zokijevega dosedanjega početja.

    Mimogrede - avtomobili mimo plečnikovih arkad? Pa kaj si ti nor…

    Pleh parkiran na tržnici? Motorno olje, prosim? 5 dek, kar po tleh postrgajte.

    Nekdo nam načrtno uničuje tržnico in ime mu je Zoran.

  • zirosi je rekel/-la:

    En “burgteater” več ali manj, bliže ali dlje - to ni noben pogoj kulture…

    Je gospa s celotnim zgornjim komentarjem preveč lepo dokazala na kakšnem nivoju je njena kultura.

    “Šentjakobsko gledališče ima zelo močan argument, da ostane na mestu, kjer je živel in delal skoraj sto let. Ta argument se imenuje kulturna zgodovina.”
    Uboga naša kulturna prihodnost, če je kakorkoli odvisna od nekega gledališča, za katerega niti ne vem več katerega spola je in od argumenta, ki ima ime.

  • neemocije je rekel/-la:

    domen pravi:

    13. februar, 2009 ob 12:36

    Res, kar je Mimi napisala drzi. Danes se vsak, ki ima 5 minut casa, razpistoli in kricavo uci druge o kulturi. To ne koristi nikomur, se najmanj tistemu kar s tem poskusajo doseci.

    Ali kričanje mora ostati kulturni monopol rdečuhov??

  • domen je rekel/-la:

    Glede Metelkove stojim za tem kar sem rekel. To kar pravis, da ni bila nikogarsnja last, ni res. Stara vojasnica (vecji del objektov tam) je bila v lasti MORS, ki jo je lani podaril MOL. In Jankovic je bil tisti, ki se je zavzel proti rusenju. Celo na Vesti v arhivu je posnetek obeh trditev, ki sem jih zdaj navedel in ce se vedno ne verjames, jih lahko poiscem.
    Najbolj mi je v spominu ostal njegov stavek: “Metelkova ostaja.”

    Drugace pa, ne poznas me in jaz ne tebe, ker nisem iz Ljubljane in nimam nic v kaksnih uradniskih krogih MOL. Na potek dogodkov nimam vpliva, vseeno mi je kaj bo, ce te pa se vedno zanima pa nimam problemov da bi se skrival za anonimnostjo..

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    A zdaj je tako, da so “rdeči” tisti, ki podpirajo Zorana in “desni” tisti, ki ga ne?

    Ne bo šlo! Jok brate, odpade! :)

  • domen je rekel/-la:

    Dodatek: prejsnji komentar je namenjen Blazu..

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @domen:

    1. tvoje besede in dejanja - ta naj se prepletejo v enovitost (ne pa ti men klele, da se ne skrivaš)

    2. če ti je vse-eno, zakaj potem sploh pišeš (torej še ena tvoja laž)

  • domen je rekel/-la:

    Tudi prav, ce beseda ne zadostuje bom poiskal posnetek.

    Vseeno mi je za potek dogodkov, ne pa tudi za ovrednotenje kolumen.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Ej, miško, ne rabiš iskat posnetka Jankovića. Razčisti pri sebi, zakaj trdiš, da se ne skrivaš? Imaš težave? Kako ti je ime in kako se pišeš - da se te spozna, prepozna, razkrije ćak.

    Če ti je vseeno za potek dogodkov, potem lepo prosim ne beri in ne vrednoti kolumen, saj le-te spreminjajo potek dogodkov.

    Mogoćešekey?

  • Mimi je rekel/-la:

    Blaž: “@Mimi, domen - najprej dokažita svojo etičnost in kulturnost s tem, da se predstavita javnosti in ji s tem izrazita spoštovanje.”
    Rabiš moje ime, da ti dokažem svojo kulturnost in etičnost? ;)
    Z njim ti tu ne bom ustregla, ti pa zagotavljam, da se povsem dovolj predstavljam javnosti tud s kakšnimi sočnejšimi (podpisanimi) mnenji in komentarji, kot si jih prebral tu. Včas pa človeku čist paše, da je anonimen. Če se bom želela predstaviti (kar se čisto lahko zgodi, vendar ko/če bom sama hotla), se pa bom, ta hip mi ni do tega, ker to sploh ni niti najmanj bistveno… če pa bom napisala kak članek, pa ti obljubim, da se podpišem. ;)
    Menim, skratka, da podpis sam ne kaže nujno na etiko in/ali kulturo posameznika.
    … morda pa je dovolj, da ti povem, da se moj priimek konča na -ić? boš zdaj kaj lažje percepiral moje morebitne nadaljnje komentarje na Vesti? ;)

  • Fonzi je rekel/-la:

    Bravo Vesna !! Najboljši komentar vseh časov na Vesti !!

    gremo zbirat podpise za odstavitev Zokija.

  • domen je rekel/-la:

    @Blaz, ime mi je Domen Keglevic. Tukaj je posnetek, ki dokazuje kar sem zgoraj navedel:

    http://www.vest.si/2008/09/03/metelkova-je-od-mesta/

    Metelkova je bila najprej v lasti MORS, ta jo je podaril MOL. Jankovic tudi jasno pove, da Metelkova ostaja taksna kot je. S tem naj bo stvar razciscena.

    Kot receno, za potek dogodkov mi je vseeno, ni mi pa vseeno za ovrednotenje kolumen. Vcasih mi je zanimivo prebrati kako ljudje razmisljajo in vcasih se mi zdi vredno napisati komentar. Tisto kar si napisal, da tudi moji komentarji spreminjajo potek dogodkov, drzi. Se enkrat: za to mi je vseeno. Ti dve stvari jaz razlocujem, ce jih ti ne in te to moti, je to tvoj problem.

    Prav je, da si nejevoljen ker sem pokazal na tvoje zmote, a ne vznemirjaj se prevec. Vsi smo ljudje, vsakdo se kdaj zmoti in to ni nic taksnega, ni pa potrebno v ekstrem iskati potesitev za svoj lastni ego.

  • Kokodak je rekel/-la:

    Ljubše bi mi bilo, če ti, Blaž Babič, ne bi podpisoval teh bedarij s pravim imenom. Ker se bom sedaj nelagodno počutil v družbi kateregakoli od Blažev Babičev, ki jih Slovenija premore.

    Kar se pa tiče kolumne - da je pod njo letnica 2009, je kar malo strašno. Neko klobasanje o čustvih in genih in identiteti, prav prozorno poveznjeno čez arho-buržoazno klepetanje stare mame.

    Ne piska kolumne, ne komentarji v njen bran ne nosijo Šentjakobskem gledališču prav nobene koristi.

  • Mimi je rekel/-la:

    Bravo Domen, se podpišem.
    hehe, razen pod tvoj podpis. ;)

  • jurij je rekel/-la:

    pfff, brezveze…

    ne dej se Zoran, ti si naš!

  • angie je rekel/-la:

    Vesna, pisma, če so osebna, pošljite na županov osebni naslov ali na Magistrat, ne v medije.
    Tja sodijo pisma javne narave, kot je denimo Ziherlovo Pahorju, ki ima naslov Odprto pismo mojemu predsedniku vlade

  • NoMercy je rekel/-la:

    a kupit si ga pa dripci ne znajo ?!?!?!
    naj gredo pa na cesto ali pa pod tromostovje špilat norce

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Pa pojdimo po vrsti:

    @Domen Keglevic:

    1. Glede tvoje “vse-enosti”. Še vedno si v temeljnem filozofskem precepu. Praviš, da počenjaš pisanje, pa ti je hkrati vse-eno. In kljub temu nadaljuješ. V končni fazi ti v resnici ni vse-eno, sicer ne bi nadaljeval. In tvoje vzvišeno “razločevanje” ne drži vode.

    2. Zmotil sem se okoli lokacije gledališča - grda pomota, priznam. Po drugi strani pa je popolnoma trden in resničen argument 3.600 podpisov Ljubljančank in Ljubljančanov, ki očitno ne morejo prepričati ne Zorana, ne vas, falange, da je nekaj pri tej selitvi MOČNO NAROBE.

    3. Ko kažeš izjavo Zokijevo - a si trezen? Govorim o tem, da se pripravlja napad na Metelkovo in me Zokijevo leporečje v tem primeru ne more pomiriti. Je mnogokrat, premnogokrat govoril o tem, kako prisluhne meščankam in meščanom, pa se noben od vas - falanga - ni obregnil ob njegovo “demokracijo”. Jasno postaja v zadnjem času, da je model absolutist in bo vsakič ponižal vsakogar, kdor je kritičen do njega.

    @Kokodak - Mar ti pišeš v korist neselitve Šentjakobskega gledališča? Ne bi rekel, le pametuješ ob strani, skrit v svojih sencah.

    @Mimi - Da, Mimi, kulturnost si sicer dokazala že s tem, da podpiraš selitev 100-letnega gledališkega delovanja v Moste, čeprav tega večina meščanov noče oz. jim ni jasno, zaradi česa bi bilo to sploh potrebno (razen zaradi garaž, kar vas vse skupaj ponovno dela za Zokijevo PR falango), etičnost pa bi vsekakor izkazala z javno predstavitvijo sebe in svojih argumentov v prid selitvi gledališča.
    Če si pa na -ić ali na -ič, pa me boli kokodajs. To še nič ne pomeni. Kot je Vesna v kolumni lepo napisala - volila je za Jankovića, pa jo je razočaral. Njo sedaj, mene prej, ostale kasneje.

    @jurij - se mi zdi, da si odnehal pri moji kolumni. Hja, zanimivo…

    @angie - še ena plačana brisalka elitnih riti.

  • ljubljančanka je rekel/-la:

    Nekateri smo že pred volitvami pričakovali takšna in podobna dejanja kapitalista, zato ga NISMO volili. Sedaj žal lahko samo gledamo, kako naše mnenje ne pomeni nič, važno je da so “nekateri priskrbljen” in delajo samo v svojem interesu.

  • Neja je rekel/-la:

    Se strinjam z angie.
    Drugače dobro razumem, da je težko presekati stoletno tradicijo in se preseliti, čeprav, /če sem prav dojela/, v boljše prostore, z boljšimi pogoji za gledalce /parkirišče…./. Ta hip, z današnje perspektive, je to težko sprejeti; zato človek lahko piše pretirano čustveno pismo, kjer zaradi občutkov nemoči(?) seje nacionalno nestrpnost-/geni/, žaljivke-/nov praznik/, maščevalnost-/ objava osebnega pisma, glas za odstop/ in se odziva ravno na tisti način, ki ga očita drugemu /naslovniku pisma/. Ne poznam vaših argumentov, ker jih v pismu ne navedete. Bi pa rada izvedela, če vi ali kdo drug pozna tudi pozitivne posledice morebitne selitve: Kaj bi pridobili vi ali mladi ali še kdo drug?

  • domen je rekel/-la:

    Blaz, ocitno je le to, da imas prevelik ego da bi bil sposoben sprejeti kritike in priznati svojo zmoto, ter tako zakljuciti debato. Ne operiras dejstvi temvec svojimi ugibanji (ki imajo namen v opravicevanju lastnega prav), zato ti po podrobnem pregledu vsega kar si napisal ne mislim vec odgovarjati.

  • G7 je rekel/-la:

    Kako kratek je spomin in kako zanimiv je razplet dogodkov.

    Med kandidati za župana Ljubljane, se je le Janković posebej in jasno zavzel za Metelkovo, medtem ko so nekateri kandidati kot npr. Franček Rudolf v kolumnah kar direktno pozivali k porušitvi Metelkove, kandidat Arhar pa je postal celo predsednik uprave taiste banke, ki je hotela na tistem mestu sezidati poslovno stavbo. Sedaj se mora revež na delo iz Ribnice voziti v BTC, kjer ima banka sedaj sedež. Smola pa taka.
    Kandidat Arhar je bil edini, ki je javno oznanil, da če/ko postane župan bo vsa razpoložljiva zemljišča znotraj obvoznice, ali cestnega obroča kot se je izrazil, spremenil v zadizljiva!??!!!

    Javno jadikovanje nad napačno volilno izbiro in točenje krokodiljih solz nam še največ o gospe sami. Glede ne njene dosedanje zapise me ne bi čudilo, če bi župan tudi v prihodnje drugače porabil čas kot za kot dopisovaneje z dotično gospo. Sicer pa ji predlagam naj piše ameriškemu predsedniku, tam bo vsaj dobila avtomatski odgovor.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Domen Keglevic

    Katero kritiko, katero zmoto? Da branim gledališče pred pobesnelimi zokijevci? In se mi zaradi stila očita nekulturnost ter velik ego. Tudi prav. Ti pa pobegni v sence opazovanja kolumen in nadaljnjega rušenja temeljev tega mesta s strani samodržca Zorana.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @G7 - kot sem seznanjen je župan dobil seznam projektov neposredno od prebeglega birokrata. Vse je skopiral in navedel kot “lastne projekte”, slikal se je s širokim nasmeškom (glej link na njegovo kampanjo, ko se je še delal prijaznega), podprli so ga vsi medijski čefurji in navzdol, jasno da je raja nasedla.

    Mislim, da nihče od tukaj sodelujočih ne govori o Arharju ali komurkoli drugemu kot kandidatki/kandidatu - gre za to da ta župan, ki je sedaj, ne posluša meščank in meščanov, ampak dela PO SVOJE, torej ZASE. Ljubljana pa ni ZASEbna, kot ni METELKOVA več del MOL, ampak je samostojen urbani prostor, osvobojen sistemcev in njihovega plenjenja.

    Si pa s svojim stilom dobro ponazoril aroganco vladarjev današnjega časa, Zokijevc!

  • GlobokaGrlo je rekel/-la:

    v tem času s toliko udeleženci bi lahko že v klobuke nabrali denar za odkup tiste podrtije.

    kolk enga pisarjenja pa nobenega efekta

  • Mimi je rekel/-la:

    Blaž: “@Mimi - Da, Mimi, kulturnost si sicer dokazala že s tem, da podpiraš selitev 100-letnega gledališkega delovanja v Moste.”
    Tud slučajno ne. Nič takega pod razno nisem napisala, obregnila sem se pod ‘kulturo’ in ‘gene’.
    Sicer pa očitno ti meniš, da svojo kulturo izkazuješ zgolj s tem, da se pod svoje komentarje podpišeš z imenom in priimkom.
    Kulturo se kaže do sogovornika med drugim tud tako, da ga poslušaš, če mu že govoriš.
    Glede na to, da je pismo pisala kulturnica, sem sama to razbrala iz vsega tega, kar sem. Janković ma že brez mene dovolj kritik in žolča (kultura pa že dovolj sranja).
    Skratka, sem sam za kulturo - kot konzument. :)

  • Neja je rekel/-la:

    Hvala za povezave. Prebrala sem samo pod točko2., ker nimam več časa. Na žalost, kljub razumevanju igralcev Šentjakobskega gledališča, gledam in občutim stvari drugače. Zame so gledališče ljudje, gledališka skupina, duh, ki ga ustvarijo s svojimi predstavami, ne hiša, dvorana in odrske deske. Kamor gredo ljudje, jih spremlja duh njihovega gledališča. Veje pa iz pisma občutek manjvrednosti amaterizma (občutek avtorice?) in zdi se mi, da je del vsebine problema tudi v tem.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Pa spet po vrsti, kot so hiše v Trsti:

    @GlobokaGrlo: odvečna intervencija, namenjena degradaciji razprave.

    @Mimi: če si konzumentka, potem razumi, da kultura ni le v žrtju, ampak predvsem v ustvarjanju. Za ustvarjanje potrebujejo ustvarjalci primerno okolje, to pa po njihovo Španski borci v Mostah niso.
    Pri genih je tako - debata se v vsakem primeru oteži, obstaja pa velika verjetnost, da Zorana Jankovića - tudi zaradi porekla in vzgoje (in genov?)- slovenska kultura prav malo briga.
    Jaz bi že poslušal sogovornika, pa ga nimam - le ena virtualna Mimi, ki konzumira kulturo.

    @Neja: igraš občutljivo dušico, a na koncu počiš kot pravi kmet s svojo desnico. Lažeš, lažeš, lažeš. Očitno nisi del nobenega ansambla, še najmanj Šentjakobskega, zato NE VEŠ v resnici, kaj je gledališče - ti to tehnicistično, kot bi bila v trgovini… ja, zokijevi… V pismu nisem zasledil amaterizma, le iskreno željo po reševanju gledališča, zato je tvoj namig - lažen.

    Še kdo?

  • Neja je rekel/-la:

    Blaž, se počutiš suveren, ko poln adrenalina frcaš po ljudeh? Jaz ničesar ne trdim, tako kot ti, pravico do svojega mnenja pa imam. Morda bi res moral bolj poslušati, kaj ti kdo želi tukaj reči (?) Tvoja stvar. Želela sem povedati, da avtorica išče vzroke za selitev tudi v tem, da se doživlja amaterske igralce za manjvredne, oziroma, da ona projecira take občutke v druge in v situacijo, drugače ne bi tega na tak način pisala. Prepričana sem, da je namen za predlagano selitev čisto drugje. Sem zdaj napisala bolj razumljivo?

  • Nikolovski je rekel/-la:

    čeprav sem proti selitvi gledališča, moram rečt,da stavek :
    “Če jo pa že nekoliko poznate, vam je zanjo malo mar; oprostite, Zoran Janković, je pač nimate v genih…” Kaj to pomeni zame? A to pomeni,ker so moji starci iz republik bivše Juge, da tud jst ne morem čutit slo kulture, ker jo nimam v genih? :/ tak način pisanja mi sploh ni všeč :(

  • Mimi je rekel/-la:

    Blaž: “@Mimi: če si konzumentka, potem razumi, da kultura ni le v žrtju, ampak predvsem v ustvarjanju. Za ustvarjanje potrebujejo ustvarjalci primerno okolje, to pa po njihovo Španski borci v Mostah niso.
    Pri genih je tako - debata se v vsakem primeru oteži, obstaja pa velika verjetnost, da Zorana Jankovića - tudi zaradi porekla in vzgoje (in genov?)- slovenska kultura prav malo briga.
    Jaz bi že poslušal sogovornika, pa ga nimam - le ena virtualna Mimi, ki konzumira kulturo.”

    Bodi brez skrbi, da presneto dobro vem, da kultura ni v žrtju, pač pa ustvarjanju. :D
    In še bolj vem, o kako zelo dobro, da potrebujejo ustvarjalci za ustvarjanje tako plac kot še marsikaj drugega. :o)

    “Še kdo?” :D :D

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Neja: Ne, res slabo pišeš.

    @Nikolovski: Predstavljaj si en teater v …. Nikšiću, 100 let kulture, pa pride en kmet župan, in pravi - tule bodo garaže, to pa je treba preselit in razselit. Kaj bi mu rekel? Da ni kmet?
    Raje, kot da se zaletavaš v ta edini stavek, ki ti povzroča srčne rane, se jasno postavi na stran slovenskega gledališča, pa ti bo kuj bolje.

    @Mimi: In hotela si povedati… ?

  • Lublančan je rekel/-la:

    Ma očitno je določeno rajo strah, da bo Jankovič uvedel malo reda (in tudi žrtvoval preselitev kakega gledališča), počistil z nesnago v Lublan in ukinil kaos, ki nekaterim kao Babičem tako zlo odgovarja.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    …malo reda?

    …žrtvoval gledališče, ali dve…

    …počistil nesnago?

    …ukinil kaos?

    —————————————–

    In ni še nominiran za Nobelovo?

    “Moja” Ljubljana bi bila bolj v smer tramvajev in urejenega javnega prometa, kar pa Jankoviću ne odgovarja, ima raje kaos s taksiji.

    Kaj nam pa bo gledališče, kaj nam pa bo dumišlija, sej mamo Franci na balanci, Bachus, in ostala umetniška prizorišča.

    Počistil nesnago? Zgolj navidezno, tako kot je znal očistiti police svojih trgovin.

    Kaos? Če je življenje kaos, potem vsekakor da.

  • Neja je rekel/-la:

    Mogoče pa ni vsa krivda za tvoje nerazumevanje ravno na meni. Verjamem, da se g.Vesna Arh iskreno zavzema za ohranitev lokacije gledališča, kot se najbolj zna, vendar s svojim pisanjem to ne počne, po moji presoji, najboljše. Današnje pisanje sem komentirala pod 47, v pisanju z novembra 2008 pa je zame čisto odveč kalimerovski del. Z več zaupanja vase, bi tudi bolj asertivno reševala probleme.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Neja - nehaj se sprenevedati. Če “verjameš” v iskrenost Vesne Arh, potem ji pri tem pomagaj, ne pa odmagaj - kar ravnokar počneš.

    Rodilnik tut nimaš rada?

    Torej si sledila zadevi že dalj časa? Si ji pomagala pridobiti “asertivnost”. Ajme, ajme, česa vse vi modeli ne najdete za izgovor…

    Včasih se človek “preveč dere”, potem je “nekulturen”, enkrat je žrtev kriva, ker “ni povzdignila glasu”, zdaj je pa kolumnistka… “premalo asertivna”.

    To vse je tipična slovenska kriminalna storilska patologija. Žrtev je vedno kriva, že zato, ker je žrtev, takoj zatem pa še zaradi enega od ravnokar naštetih vzrokov…

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Vesne Arhar Štih :)

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Gospa Štihova, ob vsem spoštovanju njenega preteklega dela na kulturnem področju in spoštovanju njenih let, bo morala dojeti, da se časi spreminjajo in da so mnoge (od nas) prehiteli. Žal je tako, da so v večini tisti, ki jim je važnejše, da se pripeljejo čimbližje in udobneje delovnemu mestu, trgovini in se jim zdi neumno, ozirati se na nek star “teater”oz. dober odstotek prebivalcev Ljubljane. In to se lepo kaže v precejšnji županovi popularnosti med Ljubljančani. Tisti duševni revčki, ki niste sposobni prežvečiti ene, ne glede na področje, teme, ne da bi jo začinili s političnim poprom-rdečim,belim ali črnim pa si vbijte v glave le to, da pri tekmi za dobiček oz. osebnimi materialnimi koristmi nosijo vsi tekmovalci enake barve dresov. In ljudska modrost, da je “denar sveta vladar” je starejša od Šentjakobskega gledališča.

  • yewo je rekel/-la:

    kultura je precenjena. podret te bedarije pa ukinit kulturo. prevec drzavnega denarja gre za to…

  • Oče je rekel/-la:

    BRAVO! Podpišem vsak stavek v tekstu. Nekultivirani smejoči se trgovec nikoli več ne dobi mojega glasu.

  • Oče je rekel/-la:

    …in Yewo, jaz bi raje ukinil debile tvoje baže.

  • neemocije je rekel/-la:

    Blaž Babič, @angie - še ena plačana brisalka elitnih riti.
    Najboljši post.

    ampak tudi ti se moraš pač zavedati:

    # neemocije pravi:
    12. februar, 2009 ob 10:27

    pravi predstavnik današnje LJ.
    prepričan sem, da so izredno ponosni na tega “strpnega” , “izredno pravilno izobraženega” balkanca

  • novinar je rekel/-la:

    Dost je blo, Janković! Začni razmišljat o odhodu, preden boš izžvižgan. Še Peter bi bil boljši od tebe.

  • Neja je rekel/-la:

    Rodilnik tut nimaš rada? Si mislil: Rodilnika tudi nimaš rada? Imam ga, samo redko, kadar hitim, se mi pritihotapi tožilnik.
    Ali misliš, da tvoj način komentiranja in etiketiranja drugih g.Arharjevi pomaga? Kako je že nekdo napisal? Prevelik ego?
    Kdaj se boš zavzel za Gledališče za mlade. Se oni ne ukvarjajo s kulturo?
    Vse dobro ti želim, a malo poglej še vase.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vsi dobro misleči Ljubljančani, kolikor vas je še ostalo!

    A niste opazili, da je Ljubljana že kar nekaj časa glavno mesto Šumadije.

    O usodi Ljubljane bosta imela glavno besedo poleg Jankovića tudi paroh in mufti.

    Le kaj so vredni ljubljanski in slovenski kulturno zgodovinski spomeniki nasproti dobičkom ata ter sinov Janković.

    Narodni interes je v Ljubljani le še Jankovićev poslovni interes.

    Sicer pa čaka Jankovića še veliko dela:

    -ljubljanski nebotičnik je treba nadzidati za nekaj nadstropij, da bo parcela pod njm ekonomičneje
    izkoriščena, pritličje nebotičnik in vsaj prvo nadstropje pa spremeniti v garažne prostore,

    -ljubljansko Tromostovje je treba podreti in ga nadomestiti z modernejšim mostom z
    večjo prometno pretočnostjo, da se bodo lahko napolnile vse javne garaže, ki jih bo zgradil župan
    skupaj s slovenskimi narodnimi izdajalci, na mestih, na katerih so stali doslej objekti kulturno
    zgodovinskega pomena, ki županovi falangi ne prinašajo pravega dobička,

    -moteč bo postal tudi Prešernov spomenik, ki mestu ne prinaša dobička. Treba ga je prestaviti na
    lokacijo, kjer ne bo nikomur na poti. Sicer pa bi tako oviral gradnjo pretočnejšega mostu na mestu
    današnjega Tromostovja, Brez pravega dobička tudi kraljuje nad Prešernovim trgom, ki bi se tudi
    lahko spremenil v dobička nosno parkirišče s pravim koncesionarjav.Najbolje pa ga bilo pozidati.

    -poleg Šentjakobskega gledališča je treba preseliti ali celo ukiniti tudi druga gledališča in opero.
    Tisto peščico Ljubljančanov, ki še obvladajo ali ljubijo žlahtno slovensko besedo in glasbo pa bo z
    enim ali dvem avtobusoma ceneje voziti na predstave v Kranj ali Celje.

    Imam še veliko idej, pa jih bom zadržal zase. Bojim se namreč, da bi me Janković, njegov prvi arhitekt Koželj in drugi iz tega gnezda tožili zaradi avtorskih pravic.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Neja - če ne opaziš… zdaj se niti več ne trudiš pomagati, oz. se ne trudiš držati videza, kot da pomagaš… zdaj si šla še eno stopnjo naprej, v napad name… ni logike… :)))

    Pa mladi…

    hah… punca, neiskrena si do amena, kaj čmo

    Ohranimo Šentjakobsko!

  • OZNA 21 je rekel/-la:

    Ste že kaj začeli na facebooku???? stop bastard!!!!!

  • Mimi je rekel/-la:

    Blaž - al si ti dons mal zgubil kompas al pa js kej narobe berem?
    Napadenega se počutiš ti?
    Neja ti je nekajkrat vljudno in spravljivo odgovorila, ti pa jo žališ; med drugim si jo kar nekajkrat obtožil da laže in da je neiskrena - torej obreguješ se ob njen značaj. ??
    Mislim da je imel eden od komentatorjev kar prav, ko je rekel, da morda bi bilo pa bolje, če se pod kaj ipak ne bi podpisal.
    To da si z imenom in priimkom ti ne daje nikakršne pravice, da žališ druge.
    Poleg tega pa govoriš o sklanjatvah, sam pa narobe sklanjaš.

  • Neja je rekel/-la:

    Sem iskrena, ne lažem, ne gre mi za noben videz. Eno je: nekoga ali nekatere razumeti /gospo Arhar&ostale/ in z njimi sočustvovati; drugo je: se strinjati z načinom pisanja /njenega/, in spet tretje: deliti ali ne deliti enakih pogledov na problem. Po človeški plati jo razumem in se tudi vanjo lahko vživim. Njeno pisanje pa zame ni dobro, sem povedala, zakaj. Kar pa se selitve tiče:da ali ne, nimam pravega odgovora. Kot sem že napisala, ne identificiram gledališča s stavbami in z odrskimi deskami ampak z ljudmi in verjamem, da bi Šentjakobsko gledališče lahko živelo naprej tudi drugje, odvisno od igralcev. Čez 50 let, ko bi pisali zgodovino, bi samo rekli, da so drugič zamenjali svojo lokacijo takrat in takrat, in nič drugega. Ali je razumna selitev ali ni, ne vem, ker poznam premalo podatkov. Mi je pa všečna ureditev, kjer bi imeli otroci “vse na kupu”. Tudi prehitro pripisovanje Jankoviču različnih /nepreverjenih?/ motivov za ta načrt, se mi zdi bolj čustveno kot razumsko ravnanje. Ali res uničuje kulturo, če dve gledališči zamenjata lokacijo? Ne vem. Ne morem pomagati. Tudi preveč sem oddaljena od Ljubljane. Vem pa, da se svet spreminja, da so spremembe boleče, kompromisi potrebni, žrtve pa ne vedno nujne.

  • Mimi je rekel/-la:

    se strinjam s tem kar si napisala, Neja.
    Moti me, da se ravno na račun kulture oz. zavzemanja zanjo šinfa in žali vsevprek in res me zanima, če bi bil ta prispevek tako bran in komentiran, če bi v naslovu preprosto pisalo: Šentjakobsko gledališče. ;)

  • Zbik je rekel/-la:

    Ob kakofoniji, vzbujeni z divjanjem hiperaktivnega nedonošenčka, ki s hitrostrelnimi rafali povalja vse luknje in vse, ki luknje na pravem mestu še nimajo, je težko obdržati stvari v fokusu.

    Pa vendar. Pamflet tete Vesne, vključno z njeno površno citirano pobudo

    http://www.vest.si/2008/11/27/ne-selite-sentjakobskega-gledalisca/

    je živo pričevanje o tem, kako se lotitii česa, če nočeš, da ti uspe. Če ti je pomembneje, kako se TI pri tem počutiš, ne pa da bi skoz komunikacijo dojemal, kako te dojemajo drugi. Če so bili v polemikah, pismih in peticiha argumenti take sorte, kot jih je najti v omenjenem sestavku, potem me ne čudi, da so bile pobude proti premestitvi neuspešne. Zakaj? Ton in razlaga sta taka, kot da gre za ukinjanje gledališča. In na koncu apel na MILOST,. MILOST, MILOST. To ni racionalna debata. To je histerična reakcija 4 letnega otroka, ki se brani Hiconcila®.

    Tale drugi poseg, zgornji pamfletek, je pathos zase. Nastavek s čustvi s konca citiranega sestavke se prelevi v delirilčno stokanje in paranoidne obtožbe Jankovića (geni, kultura, tradicija), pocukrano z očitki pomanjanja “ćustvene inteligence”. Zakaj pocukrano? Pa poglejmo si kratek uvodni citatek iz dela “Applied Emotional Intelligence”, avtorja Tim Sparrow & Amanda Knight, Wiley 2006.

    —-začetek citata—-
    We live in a world where change has to be taken for granted, and where the rate of change appears to be increasing steadily (though probably the rate at which it is increasing is itself increasing). This is due to the effects of a combination of factors:

    • advances in technology, particularly information and communication
    technology;
    • globalisation;
    • the Internet;
    • breakdown of cultural and, since the end of the cold war, political barriers,
    leading to more rapid exchange of ideas;
    • the spread of literacy and higher education;
    • greater openness to the contribution of different cultures;
    • the decline of conservative institutions, such as the extended family, and
    authoritarian regimes.

    Learning to live with change, to embrace it and not to be frightened by it is a task for us all, and involves not so much cognitive abilities as appropriate feelings and attitudes.
    —-konec citata—-

    Če komu manjka čustvene inteligence, ste to VI, teta Vesna. (Tudi sicer sem opazil, da se z očitki o pomanjkanju “čustvene inteligence” svojih močnejših sogovornikov loteva prav taka raličica folka. Morda naivno apelirajo na napuh sogovornika, ki bi morda ne želel biti neinteligenten, pa četudi čustveno— ne vem.)
    Čustvena inteligenca, bi vam morala pomagati amalgamirati, absorbirati spremembo, na pa da se ukopavate v lastno pomilovanje in histerične napade na Oblast. Razen, kot sem že v prvem posegu navedel, če ni namen vašega udinjanja prav ta “teater” z branjenjem teatra.

    Če pa nasprotno mislite, da imate svoj prav, potema EVO, bodite artisti, bodite umetniki: zaigrajte Jankoviću predstavo NJEGOVIH predstav, prodajte mu sanje svojih sanj, čustva svojih čustev. Prodajte mu videz, v katerem je on šerif zmagovalec, vi pa na isti lokaciji. HA. Tu preigravanje amaterizmom/elitnostna kultura čisto nič ne pomagajo. Potreben je talent.

  • G7 je rekel/-la:

    U ćika Babić, kakšen levji delež komentarjev in to lepo razporejenih čez cel dan. Še sreča da nimaš kaj drugega za počet.

    Zbik, dober komentar.

  • freja je rekel/-la:

    Gospa Arhar Štih, tisti trije, štirje najeti komentatorji, Vas naj nič ne motijo. Vsak normalen in pameten čovek ve, zakaj gre.Tisti, ki sedanjega župana nismo volili, smo kar slutili, kako bo denar prvi , kultura pa - kot vedno - na koncu. Se pa zna zgoditi, da nas bo na cestah protestiralo kar precej in to bodo vse točke manj za župana, kajti, na koncu vseh koncev so se vedno kulturniki zganili, ko je bilo treba. Edino mi vemo, kaj je to (ljubiteljska) umetnost, ki jo potrošniška mentaliteta rine na obrobje, ker pač ne prinaša dovolj koristi. Edino mi se zavedamo, kaj taka na videz nedolžna -pa zelo pragmatična odločitev pomeni za mentaliteto naroda, ko se duhovni standardi rapidno nižajo.

  • en_tipson je rekel/-la:

    Ja, komentar bi bil zelo dober, ce bi bil napisan leta 2007. Zdaj smo 2009. in gledamo, kako se podira kapitalizem in z njim vred tale opevani pojem “napredka za vsako ceno”. Jaz se bojim, da bo Jankotu enostavno zmanjkal denarja za vse njegove megaloprojekte, pametnjakarske pridige gor al pa dol.

    …ce ima Jankovic namen prezidat vso Ljubljano po dolgem in pocez, naj najprej pokaze svoje misice in dokonca celovske dvore in Emoniko. Potem bo kredibilen sogovornik, ne pa da po ‘naše’ razlaga, ja, tlele bo stal neboticnik, tlele bo parkirna hisa, tlele pa bordel, in hiti pripravljat teren za nove projekte. Raja se pa like 3 mesece vozi mimo luknje, obdane z ograjo. Kje so stroji, delavci? Ko je blo treba posto pri zelezniski postaji podret, je to trajal en teden; zdaj pa bolj ali manj vse stoji…

  • asd je rekel/-la:

    jankovića podpira preveč ljudi zato si lahko privošči, da je trmast. če bi bil naprimer arhar bi bolj pazil, da ugaja vsem, ker drugače bi bil kaj hitro kak medijski linč. tako preprosto je to. sami ste si krivi, kaj ste pa tako množično volili za njega, da se počuti, da javnega mnenja ne more izgubiti, oziroma zelo težko.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Neja: Kot sem rekel - si lažnivka. Gre ti za sesuvanje avtoričinega komentarja. To delaš počasi in v rokavicah, vendarle - tvoji cilji so jasni. Moja vloga je bila enostavna - razkrinkati tebe in tebi podobne bedne anonimneže.

    @konzumentka Mimi: futraj se dalje, z Danielo, z Grašotom, z Zokijem

    @Zbik - si prasička. PR prasička. Če bi se srečal s teboj, javno, bi ti popušil v 3 minutah. Več ti ne dam :) Duvaj se naprej, na valovih merkator-pitalizma, naučenih floskul inu lažnih parametrov.

    @G7 - poglej http://www.teameurope.info in presodi, če si sposoben, s čim se je potrebno ukvarjati dandanašnji (preko celega dneva), da vsaj kdo predre medijske manipulacije velekapitala, ki mu v svoji ego-preproščini nasedaš.

    @en_tipson - simbol Jankovićeve vladavine in urbanistike bo še nekaj časa stal pod gradom = najgrša hiša velikega ljubljanskega investitorja Jožeta Anderliča, zgrajena popolnoma na črno in v nasprotju z mestno zakonodajo. Korupcija v najčistejši steklo-betonsko-jekleni upodobitvi.

    @asd: Nič ni skrito, da bi ostalo skrito. Lažnivim nasmeškom g. Jankovića bo tudi prišel konec. Uživajmo v predstavi :)

    Smrt fašizmu - hvaljen Jezus!

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @OZNA 21: Jasno, akcija - http://www.facebook.com/group.php?gid=57873981468

  • Petrovc je rekel/-la:

    JANOSIK: “…ce ste zajca spekl, ga pa se pozrite!”

  • Neja je rekel/-la:

    Zadnjič sem se spuščala v kakšen dialog z nekom, ki ni sposoben normalno komunicirati, ki žali, etiketira ljudi, ki je poln samega sebe in zato misli, da je vseveden in da je njegov pogled edino pravilen. Cilj pač ne posvečuje sredstev. Od tebe, Blaž Babič, je treba iti daleč proč.

  • od žmauca brat je rekel/-la:

    :) ajej ajej kulturniki kot kulturniki

    Samo jamranje, nobene iznajdljivosti, nobenga smisla za biznis. Dogovorite se z g. županom, da na stroške Lj proračuna temeljito obnovite, poglobite in nadgradite Šentjakobsko. Za gledališčem rezervirajte še 4 parcele za gradnjo individualnih hiš (lahko tudi bunkerjev, sam da se zida), ki jih bo občina odkupila za varne hiše. In boste v novih prostorih, pa še ultra humanitarci boste izpadli. Pogoj je en sam, saj veste kateri. € se bodo črpali tako ali tako iz vreče in se nihče ne bo sekiral.

    ” That’s the name of the new game”

  • OZNA 21 je rekel/-la:

    Ljubljanski slovenjceljni so si pač izvolili to kar si zaslužijo SRBJANCELJNA.Čipčaparja.Svojim baje še ni plačal računa za volitve??? Mi čemo organizujemo Fužine i naša područja,a ti zna se šta trebaš …..??? Baje so zlo nervozni.

  • Petrovc je rekel/-la:

    ZAVBI prav:
    NOJA, drzi k prbit, men so tud naetikiral vse tepke nek norci! Pa se na suho cespljo so prlepl plakate, na cesplo, k ne daje nobenga soka vec! Niso sposobn komunizirat pa kr s etiketami, norci, dol pa gleda en trunkl, kot bi bil mal skilast in prav, da je njegov augenmas glih. Sj pravmo, hrobovc, reklama posvecuje vse, tud na SUH CESPL. Etiketa je hudic, se posebej, ce se ne da odlept, ce je povhna farb.
    Se cist gliham, da je bols k etiketirane, pa plakatirane, bl fajn je onanirane, z druge tace.

  • Mimi je rekel/-la:

    Freja: “Gospa Arhar Štih, tisti trije, štirje najeti komentatorji, Vas naj nič ne motijo.”
    A daj nehaj! A to zares obstaja? Najeti komentatorji? :)))
    Me prav zanima, keri so to, kar se mene tiče, je tako videti edino Blaž, ki je pač najbolj zagnan in vnet. :)

    Blaž: “@konzumentka Mimi: futraj se dalje, z Danielo, z Grašotom, z Zokijem.”
    :D Pravzaprav ne poslušam take muzke, mi ni všeč (gre pa sicer za hrvaška pevca, Jankoviču pa se očitajo njegovi geni - srbski), z ‘Zokijem’ pa nimam prav nobene zveze.

    Tud jaz mam kakšne pripombe na Jankovića (ki se v večini nanašajo prav na kulturo), a dotični prispevek govori o nečem točno konkretnem in dosega ravno nasprotno od tistega, kar hoče doseči.

    Zbik, super komentar.

  • novinar je rekel/-la:

    Najeti komentatorji? - Ne vem, najbrž se intelektualno borijo za Našo stvar, marsikdo med njimi tudi zastonj.

    Tistim, ki ste žalostni, ker nimate slovenske genetsko kulturne zasnove: ni dovolj znanje slovenščine, treba je biti tudi malo zaljubljen v umetnost, ki se je v zadnjih stoletjih rojevala iz nje. Kdor se v življenju vsaj enkrat ni smejal Županovi Micki, kdor ne čuti, kaj je to Matiček se ženi (če se spomnim le malo nazaj), pač ni kriv, da so mu važnejši županovi obljubljevani a večinoma neizpeljevani gradbeni projekti od slovenske ljubiteljske kulture.

    Njegovi računi se seveda ne morejo dobro iziti, tudi če ga na občini podpira kakšen kvizlinški kvazikulturnik.

  • Petrovc je rekel/-la:

    Novinar: ne bi rekel, da je Linhardtov “Maticek se zeni” ravno slo genetska kultura! Ukradeno iz Francoske literature.

  • novinar je rekel/-la:

    Pač nisi Petrovc razumel pojma, kot je bil mišljen. Misel namreč namreč ni bila rasistična.

    Gotovo pa ni šlo za genetsko kulturno zasnovo tipa:

    zidam garaže
    take sem baže
    če kdo me podmaže
    a za kulturo
    si sto na uro
    rasturam curo

  • Mimi je rekel/-la:

    Hm, v Šentjakobskem gledališču ’se sme’ torej uprizarjati samo ‘Matičke’ in ‘Micke’. ;D
    Vse v duhu čistega neomadeževanega slovenstva. :)))
    Menim, da narod, ki ima močno kulturo in je dovolj samozavesten, ne rabi pljuvat po drugih kulturah.
    Pravzaprav pa sama že več kot 20 let ustvarjam na podobnih področjih, brez plejsa, brez budgeta, pa mi še nikoli ni prišlo na misel, da bi za svojo tržno nesposobnost krivila nekoga z ‘xy geni’ in še manj, da bi javno žalila koga, kogarkoli, na račun njegove kulture.
    Tko da če ne bi vidla enega pisa slo kulture, lohk slednjo razberem (ali ne) iz napisanih stavkov.
    Saj je tudi beseda, slika…, in ne samo igra.
    Tu pa ne vidim kulture oz. umetnosti - vidim borbo za en plac z nizkimi udarci, kar pa jemljem že za politiko - ne umetnost.
    Umetnik ima poriv, da ustvarja - in bo ustvarjal Z ali BREZ, TU ali TAM. :)

  • Petrovc je rekel/-la:

    Novinar: seveda nisem razumel! Ker prvic slisim za pojem “SLO genetska kultura” Bi te pa prosil, da me, nepoznavalca, poucis, kaj to je!?

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Mimi - bravo, ti bi bila prava kulturna ministrica - Buto teater moramo uvesti, kaj nam bodo vse tiste zgradbe, praktikabli, sedeži pod streho v sredini mesta. Naj gre vse lepo na obrobje, v Moste, saj se bodo že znašli. Na Proletarski in Partizanski bodo postavili novi španski borci umetniške zasede, se vrgli izza vogala in IGRALI, USTVARJALI umetnost, PORIVALI do konca…

    @Ti in Neja sta ali pomanjkljivo pametni in temu ustrezno prekomerno glasni, ali pa čisto navadni zokijevki iz plačilnega navdušenja. V obeh primerih me prosim obe opozorita, če se kje srečamo, da se čimprej odstranim in ne zgubljam časa, takisto energije ne. Za taka čustveno-antalihentna brezna ga ne želim trošiti.

    Po napisanem poflu slutim, da si kao-levičarka, kao zato, ker ne razumeš 5% realnosti.

    “sama že več kot 20 let ustvarjam na podobnih področjih, brez plejsa, brez budgeta, pa mi še nikoli ni prišlo na misel, da bi za svojo tržno nesposobnost”

    …in si povedala svoje. Umetnost naj se presoja preko tržne sposobnosti in tiste, ki je ne dosegajo, naj se prepusti propadanju ali se jim vrže še hlod ali dva na pot.

    Koliko je torej umetnikov v tem tvojem skupinskem projektu? A sama si? Si klasična umetnica-Butalka, če ne gre tebi, naj ne gre še drugim… babše privoščljivo!

    Veš, konzumentka Mimi, tukaj se pogovarjamo o GLEDALIŠČU, ki ima VEČJE število zaposlenih, je EKIPNI projekt, s svojo notranjo logiko in specifičnim logističnim ozadjem. Šentjakobsko gledališče je v središču mesta, tako da ga lahko dosežejo z vseh strani Ljubljane, če ga prestaviš v Moste, bo “naključnih obiskovalcev” iz Viča, Rudnika, Šiške in Bežigrada primerno manj.

    Zokiju pa gre za Kresijo, ker mu gre za Kresijo, mu gre za garaže, ker mu gre za garaže, mora naredit plac in naredil ga bo z odstranitvijo Šentjakobskega najprej.

    Če pade to, pade tudi tržnica - in tukaj nekako imaš dodatni razlog, zaradi česar sem proti temu lažno-nasmejanemu gradbeno-trgovskemu virusu.

    In še to mi povejta, skupaj z Nejo - ali se ne skrivata ravno zato, da ne bi bili prepoznani? KOGA torej sem užalil??? Morda črke na zaslonu, vajino tipkovnico ali vseh šest vajinih možganskih celic? Me bosta - tako kot prebrisani policaji prebrisanega pisatelja - prijavili za žalitve? Resnica vaju boli in pekli, saj je jako enostavna.

    Ja, za politiko gre - za kulturno politiko in politiko kulture - tega pa naš plačani župan Zoran ne izvaja v prid slovenske kulture, naših zanamcev in tega ljubega mesta. Mimi, za politiko - fej in fuj politiko - ki se je naj bi Slovenci ogibali v širokem krogu, da se je ja ne dotaknemo in da ja ne prevzamemo odločanja v svoje roke.

  • Mimi je rekel/-la:

    Blaž: “KOGA torej sem užalil???”
    U-žalil ne, a žališ pa mene - osebo, ki se pogovarja s tabo (ali meniš, da se črke same pišejo - in ali ti bo res v kakšno korist ali osebno zadoščenje, če boš pod mojo objavo videl napisano recimo: ‘Maja Novaković’. ;))
    sicer pa nimam kaj več reči na tvoj… hm, komentar. Si že vse povedal.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    @Maja Novaković - seveda sem se trudil povedati čimveč, da pa sem uspel povedati vse, še sam težko verjamem.

    Ne žalim tebe kot osebo, te sploh ne poznam, tolčem pa po neumnostih, ki jih tvoj um proizvaja. Loči se od njih in naenkrat ne bo več bolelo. ZO AJNFAH. In ne mešaj čobodre tam, kjer ni treba, zato si tudi dobila… hm, lekcijo. lp

  • Mimi je rekel/-la:

    Napisala sem: “recimo ‘Maja Novakovič’ “, pri čemer sem uporabila poljubno izmišljeno ime (ki mi je prvi hip padlo na pamet), zato sem ga dala v narekovaje, tole pa pišem (zdajle tebi v odgovor) zaradi morebitne škode, ki bi jo imela zarad mojega pisanja morebitna resnična Maja Novaković (če seveda obstaja).
    Tako da prosim, če mi boš nadalje komentiral, da me naslavljaš kot Mimi - kakor sem se tudi predstavila (tu).

  • neemocije je rekel/-la:

    BALKAN RULES!!

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Če nimaš jajčnikov za javno delovanje, potem ne meči zakrinkana peska v oči ljudem.

  • andlen je rekel/-la:

    “Zadeva” Šentjakobsko gledališče in njega izgon na mestno obrobje je “zunanji spolni znak” velike svinjarije.
    Šentjakobsko gledališče je še zadnji ostanek velikega in učinkovitega vseslovenskega prizadevanja za ohranitev identitete v sovražnem “multikulturnem” (da je le nemško!) okolju, ki je konec 19. stoletja s svojim “globalizmom” (v resnici pa odurnim šovinističnim imperializmom) pometalo z vsem “slovenskim” v deželi, ki mu je pomenila oviro za “Drang nach Adria”!
    V najstarejšem delu slovenske Ljubljane (nomen!), okoli Šentjakoba, so vzniknili vrhunci slovenske umetnosti in znanosti. Tu je bila prva visoka šola z inštituti v jezuitskem kolegiju in kulturno središče z Reduto. Slovenski potencial je rodil slovečo Šentjakobsko knjižnico, ki je bila kot prva žrtev “proletarskega internacionalizma” izgnana iz svojega okolja in je poniknila v brezzobo “Mestno knjižnico”. Šentjakobsko gledališče, je dolgo delovalo v velikih prostorih prvega nadstropja stavbe v Svetega Florijana ulici (danes Gornji trg) št. 27. Tam so odmevali dovori Ivana Cankarja, tam je svoje pesniške stvaritve recitiral Kosovel. Tam se je razvnemal samoobrambni vzgib, ki je pometel z vsiljivci (Vsemi?).
    Iz skromnega a domačega šentjakobskega okolja so gledališče potem premaknili v Mestni dom na Krekov trg, kar je konec koncev še vedno središče starega mesta.
    Danes je žrtev shizofrenega procesa. Za knjižnico sedaj tudi gledališče. S shizofrenimi izgovori, da prostor namenjajo otrokom (kolikšen delež prebivalstva starega mestnega jedra so otroci? Kaj niso otroci značilnost “mlajših” mestnih predelov?), ga izganjanjo v prostore še bolj shizofrenega imena… Saj bi se človeku utrnila misel, da gre za dom “Špasnih norcev”, a gre za prekleto resne reči.

  • Neja je rekel/-la:

    Mimi, a ti mogoče veš, kdo je ta človek, ki se podpisuje z Blaž Babič in ponižuje ter žali ljudi, ki samo povejo svoje mnenje. Sem mislila, da taki nastopajo le pri političnih temah. Čisto drugače je prebrati tvoj komentar, andlen, ki je dobra osnova za razmislek in debato. Osebno pismo Jankoviću, o katerem imam svoje mnenje, ne vsebuje argumentov.

  • Vrba žalujka je rekel/-la:

    Hvala bogu, da ima še kdo svoje mnenje! Ampak ne, Neja, tukaj ni več argumentov, ker so v Ne selite gledališča in Ljubljanske selitve I. in II. Sapienti sat!

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Madonca je veliko argumentov za tiste, ki želijo razpravljati o vsebini :)

    http://www.vest.si/2008/06/25/selitev-gledalisca/

    http://www.vest.si/2008/09/17/dramo-v-btc/

  • Mimi je rekel/-la:

    Neja: “Čisto drugače je prebrati tvoj komentar, andlen,”
    Res je… čisto drugače se bere in velik več ‘doseže’ (lohk). :)

    ne, pojma nimam (Neja), očitno tok kot ti. pač nekdo ki komentira, kar se mene tiče, eno ime=en nik - kot berem tebe, recimo. Nekdo deseti, ki je naneslo, da smo se zapričal v/o eni temi. :)

  • (ne)kulturna lekcija je rekel/-la:

    ma jebite se vsi, ki obkladate drug druga. vi ne rabite gledališča, ampak ogledala.
    se vidite v njih? jajčniki-kako izvirno in stilno dovršeno. kmetavzarji!
    gledališče naj ostane, ampak ko berem te bedne pisarije mi je slabo.

  • novinar je rekel/-la:

    Petrovc (96) - Trubači & Pečeno prasence u garažnoj palaći. To ti je vrh nove slovenske kulture v Ljubljani. Dobra je tudi Pjetar Vaskrs & Grupa limeno-kulturnih birokrata. Genetsko preverjeno, verjemi. Pobrito do temena. Glih za pod Vodnikov trg. Za to umetniško smer je značilen tudi projekt Selitba Magistrata u Stožice (ali Lopta umjesto glave). Upam, da sem ti vsaj malo bolj razložil. Če pa še vedno ne razumeš, ti povem še to, da je v zadnjem obdobju tipično genetsko-ljubljanski postal komad Nema više ljubavi.

  • Petrovc je rekel/-la:

    Novinar: ahhhaaaaa, zej pa razumem! Hvala.
    Takole: sem gledal SLO film, sicer ne gledam NIKOLI slo filmov, razen Kekec iz leta 1947 in Triglavske strmine. Torej, na kulturni prireditvi v nekem veleposlanistvu, v tujini, tudi za tujce, sem gledal film Petelinji zajtrk. Po filmu so me domacini, visji sloj domace druzbe, sprasevali, ce Slovenci samo popivamo, preklinjamo, se gonimo, nic ne delamo in se pobijamo, da smo mentalno zaostali,….
    Filom, ki nas Slovence enaci z kulturo crnovalovske Italijanske in Bosanske kulture iz sedemdesetih, iz filmov: ko to tamo pjeva, ocka na sluzbeni poti, Dolybell … itd.
    Z jezikom, ki je popolnoma umetna mesanica nekaka izprijena jugoslovanscina s periferije kakega zanikrnega ciganskega barakarskega naselja.
    SRAM me je bilo! Sram, na Presernov rojstni dan!!
    Sram, ker predstavljam slovensko kulturo in bit zivljenja kot del nekdanje Avstrije in kot del Evrope, tu pa so se mi domacini smejali, da smo pravzaprav podobni njihovim Curkom, Haripom, ciganom,…
    In to film, na prvem mestu okusa SLO naroda!
    Vse je izgubljeno, dragi moj novinar, vse!!
    Se spomnis, kaj je pisal g. Trstenjak: posteni, marljivi, nelazljivi, miroljubni, verni,….
    O kom je to pisal?
    Sedaj pa se trgovine za revne,pisma na vrhu, pobude za gazo, obiski spodnjega pimpeka,……

  • Petrovc je rekel/-la:

    Pa se to: Ob kozarcu slovenskega vina iz Stajerlanda, oh, slovenci imamo najboljse vino na svetu,
    sem poslusal pripombo neznanca, Slovenca, iz bliznje druzbe, ki je razlagal drugemu, sogovorniku,tujcu, ki ocitno nekaj ni razumel:
    “..se dobro, da so bili angleski podnapisi, sicer bi tudi jaz nic ne razumel….”
    Se strinjam, tudi sam sem jih vecinoma bral.

  • francka je rekel/-la:

    Draga Vesna.Strinjam se s Tvojim razmišljanjem,vendar bi morala na to pomisliti že takrat,ko si oddala glas za Jankoviča.Ljubljančani ste ga množično izvolili in zdaj ga imejte.Vsi tisti,ki spoštujemo slovensko kulturo smo bili že pred izvolitvijo Jankoviča prepričani,da temu človeku slovenska kultura ne pomeni nič.Zanj je pomemben le kapital in z njim povezani trgovski centri,nebotičniki,garaže in druge zadeve potrošništva.Prav Ti Vesna bi morala o tem človeku vedeti,da ga kultura,še posebej slovenska ne briga.Morda ga bolj briga muslimanska ali srbska,slovenska zagotovo ne.Le kako ste mogli Ljubljančani zaupati mesto takemu človeku?Zdaj ga imate in on vam sporoča,da je samo on tisti ki odloča kaj je dobro in prav za Ljubljančane.Prav vam je. Namesto župana,ki spoštuje in tudi pozna slovensko kulturo ste izvolili človeka,ki ni Slovenec,oz.ki ne pozna in ne razume slovenske kulture.

  • neemocije je rekel/-la:

    Lj ostanek balkanskega komunizma v Sloveniji

  • Petrovc je rekel/-la:

    Vsem:
    ubogim in obubozanim,
    ponizanim in razzaljenim,
    pohlevnim in v brezupu,
    izbrisanim in poniznim
    z nocmi brezupa in dnevi zalosti:

    Vsem, ki ste ali samo pomislili, dvigniti roko nadse, v dno duse ponizani, oroponi jutra.
    Ki so vam ukradli sanje in ukradli jutri.
    Tistim ,ki bi radi samo trdo in posteno deleli in ziveli skromno a cloveka vredno zivljenje, dostojno in spokojno od svojih rok in uma.
    .
    Se spomnite nasih sanj, nase vere, nasega zanosa!?

    Bila je noc sanj in bilo je jutro, ko smo se prebudili pokradeni, prevarani, nalagani, ponizani!

    Zacelo se je v sedemdesetih, malo nas je bilo, ki smo upali, ki smo sanjali, ki smo verjeli in si drznili in ki smo bili opazovani. Toda, ki smo bili tudi trdni in ponosni, da smo Slovenci.

    Do tistega vecera, do tistega jutra, ko naj bi se prebudili iz sanj v nov, delovni, dan, smo greli in verjeli o Sloveniji postenosti, delovnosti, dostojnosti in enakih moznosti za vse.
    Dali so nam veselico, ki smo jo sami placali in se kupili vstopnice, da ko smo odprtih src vriskali za jutri, da so nas medtem, zasanjane, kradli, zlo dezele, poslednja izprijenost stvarstva. Cez noc smo bili okradeni in prevarani.
    Tedaj smo bili eno, nihce se ni vprasal, kaj je oce prijatelja pocel pol stoletja nazaj. Strmeli smo v jutri.
    Gospodje, nic ni tako, kot zgleda, nic, ponizni so morda danes brez sanj, vi pa ste brez jutri!

    Trepetate, kapitalisti neoliberalni, trepetate v zlatih kletkah, medtem ko narod tava v brezupu, trepetaje, kajti cas in moj Oce, moj Bog, sta zoper vas.
    Ne bojte se nasega gneva, ne bojte se nase pameti. Kajti, nihce ne bo dvignil roke nad vas, nihce ne misli o zlu revolucije, Bog vas bo zaznamoval, kot je Kajna, in miru ne najdete, povem vam, bojte se vecnega tavanja!

    Ni bilo dosti, da so pokradli kapital. Bila je noc, tja do dveh zjutraj, ko so nam pokradli tudi sanje same.
    Noc v parlamentu, kjer so Pilat in sodrga sodili nedolznem in kjer si je Pilat umival roke, sodrga pa se drla:
    “Kriv je!”
    Mi pa smo se z solzami poslavljali od postenja in sanj. Vedeli smo, da je to afera, zlagana, da Janez ni kriv!

    Tem dvema nocema so sledile lazi in kraje kar pri belem dnevu, nihce se vec ni sramoval in nihce se vec ni skrival. In laz je postala resnica in resnica laz!

    Sedaj nas slepijo s pismi.
    Sedaj nas slepijo s pobudami
    Sedaj nas slepijo s novimi aferami

    Njihove grabezljive dlani pa so vnasih zepih in lakomno grebejo za poslednjimi drobizi.

    In sedaj nam ponujajo trgovine za reveze!
    Nic novega, na vzhodu jih imajo ze dvajset let. To so trgovine, kjer brezdomni in obubozane upokojenke kupujejo z votlimi ocmi, zalostnimi obrazi, ponizani, obubozani in pnizni, ostanke loja, ostanke ob kosteh in kosti same, hrano, ki ji je ze potekel rok, hrano, ki je vzeta iz prodaje,…
    To nam ponujajo, novo ponizanje, novo razvrednotenje, kaste pri belem dnevu!
    Postajamo golobi mesta, podgane, cistilci svinjarije in ostankov. Liberalni gosppodje pa bodo privarcevali pri utiliziranju odpadkov. Samo se kastrirajo nas, kot golobe, pa smo tam in to ni dalec.
    Kje je tista glasna druscina, ki ob vsakem dvomu velicine in cistosti neke podtaknjene revolucije iz daljnega NKVD? Kje, da se ne dvigne, da ne oporeka, sedaj, kot oporeka vedno, ce le kdo podvomi, o njih dejanjih slavne in vecne zgodovine, ko pa je sedaj jasno direktno zlo nad ideali za katere so se borili in tudi osojali na smrt, dolzne in nedolzne.
    Nobena cloveska resnica ali laz nista vecni in nista nespremenljivi. Samo Bog je vecen.

    Videl sem mamico, ki je z zalostnimi ocmi prestevala nekaj EURO v denarnici, s najcenejsim kruhom in najcenejsim mlekom in najcenejsimi makaroni v vozicku. Deklica ob njej je prosila:
    ” Mami, a lahko tole cokoladko, saj je samo pol EURA?”
    “Ne, srcek, mami nima denarja, ne moreva”
    Vzel sem cokoladko in ji s strahom, da odkloni, ponudil:
    “Na, je ze v redu!”
    In videl sem velike, zarece oci zahvale, ki jih doslej nisem poznal, tudi ne pri svojih otrokih, ko so dobili darilo za tisoc EURO!
    Gospodje, vi ste tisti, ki ste otroku vzeli radost!

    Videl sem mlado mamico, ki je polozila roko nase! Se pred tisto nocjo, ko so nam rekli, naj sanjamo, je pridno delala, bila vesela in se radostila zivljenja, v travah se z vriskom podila s otrokom.
    Ko se je prebudila v nov dan je bila okradena vsega. Nic, nic ni imela dati deklici v skodelico, v dlan, na pot v solo. In dvignila je roko nase!
    Gospodje, vasa roka krvavi od greha in na vasi vesti so krvi, ki krice do neba!

    Videl sem oceta, ki je imel sina, ponosen je bil nanj. Sin pa ne na svojega oceta! Ponizanega, brez dela, brez prihodnosti. Oceta, ki ni mogel pokoncno in ponosno voditi sina skozi zivljenje, ker je bil sam sklonjen in ponizan. Ste videli noci oceta, ki ga je sram pred sinom, sram, da nima dostojansva!
    Oceta, ki sinu ni upal pogledati v oci.
    Gospodje, vi ste ocetu vzeli dostojanjstvo !

    Liberalizem je umrl, ziveli liberali!

    Prihajajo casi zapiranja mej. Prihaja zlo krize, kakrsne svet se ni poznal.
    Prihajajo pa tudi casi kazni za grehe!
    In tam ni izprijenega SLO sodstva, ki resnico umaze v laz in laz pozlati za resnico.
    Tam je neoporekajoca beseda.

  • yewo je rekel/-la:

    stari ljudje naj se zavejo, da gre cas naprej. nismo vec kmetavzarija. potrebna je sodobnost in ne neka stara bedarija. koga pa zanima kdo je bil arhitekt.. poscijem se na plecnika. dejstvo je, da je treba ljubljano posodobit. podret vso starino in zgradit spodobne stavbe. pika. sploh se nimamo kaj pogovarjat. LA, NY, Dubai,… to mora bit zgled ljubljani, ne pa neke starinske obrabljene zadeve… kravjeki navadni…

  • Petrovc je rekel/-la:

    Yewo:
    Zavbijeva radost!
    se p[a globoko strinjam s tabo. Prilagam tudi plan tvojih sanj:
    1. Prodamo falcon in kupimo vodikovo bombo vecjih rusilnih moci
    2. Prvo soboto ob 23-ih zvecer sprozimo alarm in cez petnajst minut jo vrzemo nad Ljubljano.
    Mladi so v disku, na ulicah, na Nemski,…, torej bodo hitro zbezali iz Ljubljane. Stari, upokojenci, pa
    spijo in tako ne bodo nic slisali.
    3. Vrzemo bombo.
    Rezultat:
    1. Znebimo se starih, torej penzionistov in denar prusmerimo v gradbenistvo, novi DARS.
    2. Na en mah dobimo iz Ljubljane veliko gradbeno jamo. Torej prisparamo cca.: 10% pri sami gradnji.
    3. Brez potrosnje energensov pozgemo stare knjige. Kravjeke!
    4. V veliko jamo vdre voda iz barja, dobimo veliko jezero.

    Akcija:
    1. Kot v Dubaju, naredimo umeten otok sredi velikega jezera. Zminiramo Triglav, da zvozimo kamenje
    za otok in kamnite zgradbe (beton).
    2. Uvozimo tri milijone delavcev (samo razmisljam: Bosne, Slovaske, Uzbekistana, Tadzikistana,
    Moldavije,..), da bodo delali, nam maldim se pac ne da, mi razmisljamo. Slovenska nataliteta se
    razmnozi na kake 4 miljone in lahko nagajamo se sosedom! Stanski ucinek vodikove bombe.
    3. Mimogrede, ko smo ze splanirali Triglav, sega Ljubljanska kotlina do meje z Avstrijo in gradbisce
    se poveca.
    4. Gradimo sto metrov visoke, lepe, prekrasne monolite iz betona in stekla. Slovenijo se vidi iz vesolja,
    ko se lesketa steklo ob vzhajajocem soncu. Stranski ucinek Kitajskega zidu.
    5. Uvozimo se miljon prostititk iz vzhoda. IN imamo Dubai!

  • Petrovc je rekel/-la:

    Zavbijev projekt ‘YEWO”
    TOM2:
    Ce ze delamo smo temeljiti! Dost je starega kravjeka tudi v Mariboru! Hocemo Dubai! Akcijo ponovimo!
    In zupan ima gradbeno jamo za Univerziado studentov!
    Na pobocju gradbene jame smucisca in skakalnice. V kotlini ledene ploskve!
    Stranski ucinek: koncno smo prvi v hokeju in nogometu!

  • Petrovc je rekel/-la:

    Zavbijev projekt “YEWO”
    TOM3:
    Pa se stranski drzavotvorni ucinki:
    Sosedje se nas boje, po principu, z norcem ni dobro cesenj zobati!
    1. Hrvati zbeze do Zadra in koncno je pol Jadrana nasega.
    2. Italjani zbeze do Piave in koncno smo na meji, ki jo je leta 1917 zakolicil nas Romel.
    3. Avstrijci se umaknejo v Nemcijo, saj so tako Nemci. In koncno smo spet v Dunaju!

  • Mimi je rekel/-la:

    …. v glavnem; osebno čisto podpiram in razumem ustvarjalce ŠG v zvezi s samim predmetom obravnave.
    A TAKŠNALE pobuda mojega (in še marsikoga) podpisa nikoli ne bo dobila (umetniško bolj dovzetni s(m)o še bolj občutljivi na/za vse, kar v Kulturo preprosto ne sodi).
    Bi blo smiselno bolj stvarno in človeško (če se že sklicuje na človečnost in čustva) to zastavit, pa bi imeli velik več podpornikov (in morda tud uspeha).

  • Neja je rekel/-la:

    Petrovc, občudujem tvojo kreativnost. Mimi, podobno misliva.

  • Petrovc je rekel/-la:

    Zavbijevo pismo:
    Sosedovemu psu-Sultanu (krucifiks).

    Sm mav prestehnov tvoje umske komemoracje, pardon, komentarje, na vsh straneh in sva za skp!

    Prid kj k nm v hribe, smo tak, da k scijemo, skolka poc.
    Pa smo tak, da zupco solimo z umetnm gnojm, pole pa gnojimo z soljo, tko svetuje gospoda z doline, z kmeckega ministrstva.
    Pa smo tak, da starost otrok dolocamo tko, da jm odsekamo roko in stejemo letnice.

    Prid, nujno rabm bukovno za tnalco, da bom vhka cepu polena in za kajle, da bom z macolo podkajlov tepko.

    Alpo te pospravljam!

  • en_tipson je rekel/-la:

    @Yewo
    “LA, NY, Dubai”

    Najbolj zapufana mesta na svetu…

  • igooor je rekel/-la:

    Svet se spreminja. Janković kapo dol. On je edini politik, ki ne samo da ve kaj govori, tudi nekaj naredi. Bravo Jankovič! Res je, da je naredil mogoče tudi kaj slabega ampak to je 1 proti 10.

    Metelkova je bila tudi vojašnica, a zdaj naj pa jokam zaradi tega, ker ni več vojšnice v Ljubljani? Pa še to je, da sploh ne bodo izginili, ampak jih bodo preselili. Še nastopali bodo lahko v starih prostorih. Kaj bi jaz dal, da bi me malo preselili, še posebno v novo zgrajeno stavbo. Sigurno bi mi malo možgane prevetrilo.

    Jankovič ne ruši ampak ureja!! Ker je bila Ljubljana neorganizirana! Ljudje svetujem vam, da pojdite malo ven v svet, prinesite s sabo ideje in jih povejte Jankoviču, on posluša predloge. Pojdite, pa ne rušit, kaj ni dobro; ampak mu raje povejte rešitev in kaj bi še lahko bilo! Zakaj nimamo zadosti zalog plina, ali pa zadosti odlagališč smeti, čeprav vsi to rabimo? Bedne iniciative! Pojdimo imeti iniciativo za vlaganje v zeleno industrijo, ali pa za legalizacijo marihuane! Celo življenje večina govori samo NE.

    Namesto, da bi oni razmišljali o temu, kako hočejo imeti nove prostore organizirane, jim bodo to naredili drugi. Če ne bodo zadovoljni so si sami krivi!

    Pa še nekaj o Slovenski kulturi. Kaj smo prispevali v tale naš svet? Ali kdo pozna kakšnega tujca, ki pozna kakšno Slovensko delo? Ali imamo kdaj kakšnega kulturnika ali skupino, ki se pojavlja na prvi strani časopisa? Vedno je bilo in bo tako, da je treba znati prodajati. Če hočemo naučiti psa, da sede mu moramo znati prodati svojo idejo. Enako velja za vse stvari. Kulturniki se znajo samo pogovarjat in ne prodajat! Če bi pa imeli denar, se jim pa nebi bilo treba preseliti, ampak takrat bi se… Spomnil sem se tudi nekaj Slovencev, ki so prispevali v svet. Laibach, Avseniki, Žižek in pa seveda največ kralj ameriške polke Frank Jankovič. Zgleda, da so Jankoviči zelo uspešni in priljubljeni. HA HA.

  • Petrovc je rekel/-la:

    Igooor:
    1. Bi bilo pa tebi treba kaj vec, kot samo preselitev v novo stanovanje, da bi ti prevetrilo mozgane.
    Takole po Biblijsko, kaka Amazonka skozi tvoj hlev nad goltalom.
    2. Kaj in kako vodi g. Jankovic Ljubljano me ne znima, ker nisem Ljubljancan in ga torej nisem volil.
    Selitev gledalisca me ne zanima, to je stvar Ljubljancanov. Bi pa bil takoj za to, ce bi ne selili, temvec porusili lutkovno gledalisce, kjer je bilo pred leti prevec antikulture in se smrdi po njej.
    3. Zaloge plina in odlagalisca smeti in legalizacija droge, pa tudi ne spada skupaj. Pa se ne bi mucil z tehnicnimi tolmacenji, ker jih ne bos razumel. Tudi glede legalizacije, ki jo ze povsod ukinjajo.
    4. Psa ne ucimo z idejami, temvec z vajo! Pes se odziva refleksno, pa saj ne poznas tistega Rusa (Pavlov), ki je to nakljucno odkril.
    5. Me pa zanima, kaj je g.Zizek prispeval svetu, da je med velikani ?
    Samo ne mi navajat kakega seznama politicnih filozofov, ki jih je toliko, kolikor je politicnih stojnic
    in sejmov. Vsi razlicni in vsi pomesani. Klasicni filozofi s politicnimi mesetarji.
    In kralj ameriske polke nikoli ni izjavljal, se deklariral, da je Slovenec. V Ameriki tega nihce ne ve!

    Uspesen in priljubljen pa je bil, Frenk, to je res.
    In res je tudi, da je bil g. Jankovic Z. uspesen in priljubljen direktor v MERCATORJU.

    Sicer me pa zanimajo samo neumnosti na teh straneh!

  • Yozo je rekel/-la:

    se ga spomnim, ko je pred nekaj leti, na TV, pred vesoljno slovenijo, VEČKRAT, zatrdil, da nikoli ne bo šel v politiko in celi, da nikoli ne bo kandidiral za župana…

    buahaha

    sej ne vem a se mi bolj smili on al folk ki ga je volil

  • Neja je rekel/-la:

    Dragi Petrovc, v glavnem se strinjam tudi s tvojim komentarjem Igooorju, me pa skrbi zadnji stavek. Se naslajaš ob besedah, stavkih, ki se ti zdijo neumni in jih potem vsevedno popravljaš? Je tvoja vloga učenje drugih ali /in/ dokazovanje sebi, kako si bolj razgledan, bolj pameten…..?

  • krucefiks je rekel/-la:

    @yewo: Plečnikova dela so del naše kulturne dediščine, ki jo je potrebno ohranjat. Brez nje ostane samo lupina brez vsebine.

    @igoor:
    “On je edini politik, ki ne samo da ve kaj govori, tudi nekaj naredi.”

    Kaj je naredil?

  • neemocije je rekel/-la:

    igooor, rdeči balkanac je napravil do sedaj 1 od 22 obljubljenih del. ampak ker je rdeč je pač več kot dovolj. racionalnost in objektivnost nista pomembni………

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Do leta 2025 naj bi bile na Savi, severno od Ljubljane, zgrajene kar 3 nove rečne elektrarne z zajezitvijo.

    Na predstavitvi prostorskih načrtov (ki sem jo enkrat že omenil, bilo je jeseni 2007, od 300.000 Ljubljančanov jih je bilo prisotnih cca. 100) se je oglasil en mulo in dejal, kako potrebujemo te zajezitve, da bodo študentje veslači pridobili nove poligone.

    Tako nekako se pri nas načrtuje in razpravlja o največjih projektih.

    Po tisti razpravi je bilo 1 teden časa približno, za pripraviti ugovore, pripombe meščanov… toliko o “demokratičnosti” in “transparentnosti”.

  • igooor je rekel/-la:

    Zame najpomembnejša stvar, ki jo je naredil je, združitev javnega holdinga MOL. Pred njim so najprej kopali vodovodarji, potem so čez par mesecev polagali električne kable… zdaj morajo to delati skupaj. Potem so pa še druge stvari. Uredil je Prešernov trg, obnovil dosti fasad, počistil smetišče pred žalami… če pa bomo imeli tem nekje leta 2012 še kopališče na špici, bo pa itak Ljubljana najlepše mesto:) Stadiona sicer ne bomo imeli, bo pa športni center, ker hala Tivoli nima več dovoljenja za mednarodne predstavitve(mogoče do letošnjega leta). Tako bomo imeli vse na enem mestu. Spet dokaz za urejanje in smisel.
    Petrovc, ti kar dej z tehničnimi tolmačenji se bom še kaj naučil, zame to ni tabu. Mogoče za prodajanje nisem dal najboljši primer. Lahko bi dal na primer kako najstniku prodaš idejo, da se mu splača hodit v šolo(če je trmast). Ali pa, da greš s prijatelji v kino…
    Če misli kdo, da bi znal voditi Ljubljano bolje, naj to razglasi in verjetno bo dobil moj glas, do takrat bom pa podpiral najsposobnejše.

  • neemocije je rekel/-la:

    neemocije pravi:

    17. februar, 2009 ob 10:34
    igooor, rdeči balkanac je napravil do sedaj 1 od 22 obljubljenih del. ampak ker je rdeč je pač več kot dovolj. racionalnost in objektivnost nista pomembni………

    Odgiovor:

    bomo imeli tem nekje leta 2012 še kopališče na špici,
    bo pa itak Ljubljana najlepše mesto:)
    bo pa športni center,
    Tako bomo imeli vse na enem mestu.

    Spet dokaz za urejanje in smisel. - ha, ha, ha, ha

    in torej ponavljam:

    ” ker je rdeč je pač več kot dovolj. racionalnost in objektivnost nista pomembni………”

  • neemocije je rekel/-la:

    neemocije pravi:

    17. februar, 2009 ob 10:34
    igooor, rdeči balkanac je napravil do sedaj 1 od 22 obljubljenih del. ampak ker je rdeč je pač več kot dovolj. racionalnost in objektivnost nista pomembni………

    Odgovor:

    bomo ————————–imeli tem nekje leta 2012 še kopališče na špici,
    bo ——————————pa itak Ljubljana najlepše mesto:)
    bo ——————————pa športni center,
    Tako bomo ——————-imeli vse na enem mestu.

    Spet dokaz za urejanje in smisel. - ha, ha, ha, ha

    in torej ponavljam:

    ” ker je rdeč je pač več kot dovolj. racionalnost in objektivnost nista pomembni………”

  • krucefiks je rekel/-la:

    @igooor: Janković je bil izvoljen zaradi programa, v katerem je nanizal roke velikopoteznih projektov. Koliko jih je bilo do roka izpeljanih ali jih še bo? Večine sploh ne bo, ne samo, da ne bodo do roka. V svojem mandatu je dokazal samo to, da je populist in da pri njemu prevladuje kapitalistična logika, ki se ne ozira na kulturno zgodovinsko dediščino.

  • cucka je rekel/-la:

    Kar se tiče vašega javkanja čez župana s srbjanskimi geni njegovim pišmeuhovskim odnosom do kulture, domišljavostjo,aroganco, rdečim pedigrejem pohlepom za dobičkom, vam sporočam;prav vam je, kaj ste pa živjo vpil! Mislim seveda ob izvolitvi. Jaz takih tipov ne vilim in jih nikoli ne bom pika.

  • ferdo je rekel/-la:

    Avtorici vsa čast, ko priznava svojo zmoto ob podpori Jankovića za župana Lj.
    Žal pozno, a bolje, kot nikoli.
    Sam osebno ob izvolitvi pretkanega Srba za župana nisem mogel verjeti, da se je to res zgodilo.
    Eno samo razočaranje, ki sem si ga razlagal tudi z dejstvom, da ima vsaj pol prebivalcev Ljubljane v svoji žlahti žlahtno balkansko kri. To sem nekje slišal, prebral, je pa samo po sebi žalostno. Ampak tako pač je.
    Mimogrede, oče nedeljskega dela trgovk, je že prej na čelu Mercatorja pokazal svoj pravi obraz in večina trgovk bi ga že zdavnaj izvozila v njemu ljubo domovino srbsko.
    Srbin zdaj ‘raztura’ tudi po prestolnici in trenutno ga ne vidim, ki bi ga lahko ustavil.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Ja, ja, tvoj rodovnik, Ferdo, je pa brez balkanskih primesi. No ja, če seveda ne upoštevamo poštarjev in kdo ve še koga. Ampak bakice, ki bi o tem pričale, so že šest sežnjev pod zemljo. Ljuba jebena domovina.

  • rok je rekel/-la:

    Janković je demokrat, ki vedno upošteva mnenja drugih. Če so seveda enaka njegovim.

    Kolikor se spomnim njegovega programa pred volitvami, so bile to, sedaj je že jano, uglavnem laži in prenapihovanja, ki jih revček sedaj ni sposoben izpeljati in išče vedno nove in nove izgovore.

    Samo spomnite se, kako je večkrat samozavestno ponavljal, da bo leta 2008 igral na novem štadionu nogomet z našo reprezentanco, selektor bo pa Katanec. Tega ni govoril, kot da je to njegov načrt, za katerega se bo trudil, to je govoril kot sveto resnico, kot dejstvo, ki se bo zgodilo 100%. To njegovo resnico si lahko sedaj vtakne v rit, če Sarkič ni ravno na delu (ne vem, meni se je zdel vedno tako rjav okoli ust, kadar je delal intervju z njim).

    Ne gre podcenjevati človeka, ki je sposoben nanizati tri laži v eni povedi, ampak kdo bi se čudil, a ne, Tone, vi ste ga nastavili, politika ga je nastavila.

  • krucefiks je rekel/-la:

    To, da je Janković srb, je irelevantno. Vsi, ki se obešate na to, imate ksenofobna nagnjenja.

    Relevantna so njegova dejanja. In tukaj si je sam skopal luknjo s svojimi napovedmi rokov pri velikopoteznih načrtih. Bi bil pameten takrat, pa bi vse skupaj v meglo zavil kot ostala politika, pa se ga sedaj ne bi dalo lovit na besede. Kot drugo so se pa njegove menedžerske sposobnosti, ki bi naj bile prednost (kao apolitik, ki bo mesto poštimal) izkazale za izrazito kapitalistično usmerjen način razmišljanja, ki vidi samo dobiček. Boli ga đoni za kulturo. Razen, ko se gre za Danijelo.:D

  • Mimi je rekel/-la:

    Se strinjam, krucefiks!
    točno to sem hotela napisat sama; namreč, pobuda proti ponovnemu glasovanju Z.J. za župana pravzaprav temelji na očitkih genom, srbstvu, pa še, ker hoče preselit ŠG. :o)
    Bojim se takih “argumentov” (tudi tako osebnih: Pahor mi ne ustreže v eni moji zadevi osebne ali lokalne narave in to mi je argument za javno žaljenje in lobiranje proti).
    Meni osebno je Janković sicer najboljši župan do zdaj, saj nihče od ostalih ni naredil 1/5 tolk kot on, pa vendar se mi zdi bolje, ko bi bil ostal v podjetništvu, ker mu to velik bl ustreza oz. mu je pisano na kožo.
    Igooor je že precej plusov naštel, sama pa lahko še kakega dodam: Ljubljanica je po 20 letih čista, vrtički so urejeni oz. se še urejajo, Ljubljana diha, živi, turisti radi pridejo, dogajajo se brezplačne prireditve mednarodnega slovesa, nekaj parkov se je uredilo, obstajajo številne brezplačne delavnice za otroke in tako dalje.
    Je ljudski, vedno med ljudmi, nikol se ga ne vid z avtom s šoferjem se furat (kar je bil difolt pri nekaterih prejšnjih županih) itd….
    Pa naj en ‘našteje’ (haha) dobra dela ex županov: sedežnica? :D
    Nadvse oz. najbolj pa mu zamerim tržnico in sploh pomanjkanje posluha za kulturne (pa tudi nekatere druge) zadeve (se ne da motit, je v tem samopašen).
    Me je pa groza te ksenofobije in splošnega sovraštva in negativizma, ki se strašno širi in se je že razpaslo v vse pore.

  • neemocije je rekel/-la:

    krucefiks, janković ni srb (škoda) ampak BALKANAC, kar je popoplnoma nekaj drugega.
    Je nostalgični izredno ideološko nestrpeni rdečuh , balkanska kulturna mutacija 40 letnega totalitarnega komunističnega režima, dedič krvoločne in divje partije.

  • Mimi je rekel/-la:

    … aja, in (v plus): povezane knjižnice v LJ sem pozabila (pod 139.), ko smo ravno pri ‘kulturi’. :)
    Za brezdomce se lepše skrbi, se bolje integrirajo v družbo (niso samo ‘lačna usta’, pač pa tud bolje zase (po)skrbijo).
    Po nekaterih mestnih predelih (tudi odročnih) povezane in osnažene potke (smetnjaki, čiščenje snega…), celotna pot ob Ljubljanici je posebno ljubljansko doživetje (z izjemo ozaveščenosti samega folka, ker seveda najbrž Z.J. ne bo vsake posamezne odvržene plastike prišel osebno spucat)…
    Legalizacija Metelkove (pustmo to, da Metelkovci sami je pravzaprav ne podpirajo, a, dejstvo: še stoji, imajo kje bit in ustvarjat), kjer je btw eden od boljših evropskih youth hostlov…
    itd. itd.
    Kje so dosežki ex županj/županov?
    Prosim naštevanje…. :)
    (in predloge za boljše tudi)…

  • Mimi je rekel/-la:

    p.s. ob nadaljnjem (morebitnem? :)) pripisovanju mi petih in pol možganskih celic, naj opomnim, da imam pravico do celo samo štirih ali treh. Kaki dve pa očitno že moram imeti (še delujoči), da lohk sploh funkcioniram in imam in semle pišem svoje mnenje (ni pa seveda zanemarljivo, da plačam tudi kakšen davčič v skupno blagajno - vsekakor večjega, kot ga odžrem).
    Tako da, hvala Bogu za demokracijo! ;)

  • neemocije je rekel/-la:

    Mimi , našim rdečuhom ne ostaja drugega kot “intelektualno” in “kulturno” poniževanje. če si nova boš kmalu opazila, kajti nimajo argumentov zato pa bodo pazijo na vejce in stešice……… (ter se seveda samooklicevali za vsevede samo zato, ker jim je kakšen “ideološki boter” podaril kakšno diplomo ….)

  • neemocije je rekel/-la:

    Mimi , našim rdečuhom ne ostaja drugega kot “intelektualno” in “kulturno” poniževanje. če si nova boš kmalu opazila, kajti nimajo argumentov, da zelo pazijo na vejce in stešice……… (ter se seveda samooklicevali za vsevede samo zato, ker jim je kakšen “ideološki boter” podaril kakšno diplomo ….)

  • en_tipson je rekel/-la:

    neemocije, imas cuden nick.

    Ker si poln emocij, pa to.

  • David Supan je rekel/-la:

    V Ljubljani me najbolj moti javni promet. LPP je obljubil, da bodo letos iz voznega parka odstranili tiste lesene starine, kar pa dvomim, da bodo realizirali. Prav tako so obljubili, da bo do poletja vsak avtobus LPP imel nameščeno klimo. Za to prav tako dvomim.
    Sam se zavzemam za uvedbo cestne železnice ( tramvaj), a vendar razumem, da Janković tej ideji ni naklonjen, saj javni promet še nikoli ni bil profitabilen. Edino dobro v tem letu (morda celo mandatu) je pospešitev uvedbe EMK - Urbane.

  • Kult je rekel/-la:

    Pozna kdo kakšno kulturo brez čustev? Kultura brez čustev je nekultura. A je Šentjakobsko začelo akcijo za preselitev? To bi bilo smiselno. Ne pa, da se nekdo drug spravi na njih in jih meče ven. Iz kulturnega ambienta Stare Ljubljane, kamor na vekov veke spadajo. So turistični produkt in blagovna znamka SKUPAJ z lokacijo!
    Za preselitev ni nasilnež izrekel še nobenega smiselnega argumenta, ki bi vzdržal presojo.
    Omega!