16. februar, 2009 | Jaka Tomc

Širca o tržnici

Kulturna ministrica o gradnji garaž pod ljubjansko tržnico.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Plečnikove arkade so kulturni spomenik, vendar prezaščitenost ni potrebna, je danes poudarila ministrica za kulturo Majda Širca. “Ne zanima nas, ali je pod tržnico garaža ali kaj drugega, ampak nas zanima zgolj to, da tisto, kar je zaščiteno, ostane zaščiteno. V tej smeri gre tudi odlok,” je zatrdila ministrica.

Na vprašanje, kaj bo z garažno hišo, ki jo bo sedaj mogoče graditi, ter kakšne možnosti ima država, da to zaustavi, če bi takšni posegi lahko ogrozili arkade, je dejala, da arkad ne smejo ogroziti.

Ministrica je odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena podpisala 6. februarja.

Jaka Tomc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
38 x komentirano
  • OZNA 21 je rekel/-la:

    Skratka spet je omogočila verjetno kulturno posilstvo.Posiljevalec je spet na prostosti.

  • rukar je rekel/-la:

    GORJE DVORIŠČU, KJER SE KURE IN PETELINI REPENČIJO PROSTO PO NJEM ! TAM JE PAČ VSE POSRANO !

  • KAKTUS je rekel/-la:

    Ajde, gremo naprej, nad Plečnikove Žale, nadaljujmo prihodnost s plani iz sedemdesetih let komunistične ere !

  • Nikolovski je rekel/-la:

    ???

  • xrayspex je rekel/-la:

    ma res ste tepci. sploh ne veste, proti čemu točno bi se sploh pizdili. katere besede v zvezi “podzemno parkirišče” ne razumete? kakšno kulturno posilstvo?? prosim no…

  • Felix je rekel/-la:

    Prej je neprestano govorila, kako se uničuje kultura in kulturna dediščina, zatira svoboda govora, zapiranjo kulturne ustanove, izvaja nedemokratičnost na RTV., itd., danes pa je hujša kot vsi dosedanji kulturni ministri skupaj. Na vsak način želi uničiti Plečnika, da bo lahko potem dobil posel pri Jankoviču njen mož arhitekt Ravnikar. Kakšna perverznost. Ker ji ni uspelo zlepa, pa ji je uspelo zgrda in sicer tako, da je odstavila direktorja dikektorata za kulturno dediščino g. Prelovška, ki je največji poznavalev kulturne dediščine v Ljubljani, posebaj PLečnika. Prelovšek se ji je postavil po robu v bran Plečnika.
    Grozna baba, oprostite izrazu.

    To Vlado pa je res nastavil sam zlodej ! Vidimo se v paklu.

  • OZNA 21 je rekel/-la:

    Al Maida

  • Khmer Rouge je rekel/-la:

    To je pa res razočaranje. Simoniti je vsaj iz žlehtnobe zaščitil kulturno dediščino. Majda Širca pa bo dovolila Jankoviću, da uniči Ljubljano, ker je pač naš. Res žalostno.

  • Glow je rekel/-la:

    Slaba zavajanja, nobenega točnega odgovora na konkretno vprašanje. Kontra vsemu, kar je govorila prej…

  • Don_Vito_ je rekel/-la:

    Jankovićev klan seže daleč daleč…v gnojnico!

  • nace je rekel/-la:

    SLOVENCI, imamo vlado, da jo je hudič vesel, ne pa narod !

  • Rajko je rekel/-la:

    Naj mi en pove kaj kulturnega se bo uničilo z gradnjo podzemne garaže.

  • Golobtička je rekel/-la:

    Kdaj se začne z gradnjo podzemne-metroja v Ljubljani in kdaj bodo izkopali-postavili tameljni rov?

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    TA KOMUNJARSKA MRHA IN HUDA GRDOBA JE PONOVNO DOKAZALA , KAM NAZORSKO SODI.vse to počne , da bo njen podpovrečni arhitekt Ravnikar pridobival delo in naročila, ki imponirajo srbijanskemu opankarju, imenovanwmu tudi ljubljanski župan.Gnojnica !

  • neemocije je rekel/-la:

    rdeča podgana

  • neemocije je rekel/-la:

    nestrpna rdeča podgana

  • neemocije je rekel/-la:

    kulturno nestrpna rdeča podgana

  • neemocije je rekel/-la:

    itd. itd.

  • angie je rekel/-la:

    Bravo, ministrica,
    razkrinkala si blef z zaščito tržnice, ki jo je kot gnilo jajce podtaknil Simoniti, in Jankoviću točno povedala, kaj sme in česa ne. Po radiu sem slišala tisto Kuriličevo, ki je izjavila točno isto, kar je v delu povedal Simoniti… torej sta lepo usklajena proti razvojnim načrtom mola…

    Berem, da ste razvpitega plečnikologa Prelovška tudi dala v kot klečat, da se skesa, ker v štirih letih mandata v službi ni spacal skupaj zakona o zaščiti kompletnega Plečnika, kar bi človek od direktorja za dediščino pričakoval, ampak gasil požare tam (Tržnice, Plečnikov stadion, Blejski otok itd), kjer jih sploh ni bilo!

  • karneval je rekel/-la:

    Urednike Vesti v imenu etičnih in higijenskih minimumov prosim, da zajezijo primitivna spamanja hudobnih grdob, slaboumnih nestrpnežev, neemocije in uničevalca rdečuhov, ter podobne drhali. Taki degutantni idioti dušijo razvoj normalnih, argumentiranih debat na Vesti.
    Kot prvo mi, nabijači, povejte kateri projekt na tržnici bo delo arh. V. Ravnikarja, ki pod dva, velja za enega najproduktivnejših arhitektov svoje dobe in je dobitnik vseh državnih nagrad za odličnost v stroki! Verjetno ste ga, pod tri, v svoji zagrenjeni zabitosti zamenjali za g. A. Ravnikarjem, direktorjem tržnic.
    Pod štiri je Širca argumentirano in z vso zavezanostjo kulturi, klasični in sodobni, ter z vsem spoštovanjem do strok, ki so in bodo soudeležene, utemeljila svojo odločitev!
    A to ni očitno, pa vi ste totalno zaslepljeni od svojega sovraštva do česarkoli duševno uravnovešenega in ustvarjalnega. Kar je logično, ker ste sami ravno nasprotno.
    ps. Pa ne toliko zarad Širce ali Ljubljane, bolj iz svete jeze do spamerske drhali.

  • mušnica je rekel/-la:

    Tukaj so po mojem mnenju na delu raznorazni pritiski…odločitve posameznih politikov gotovo niso absolutno njihove. Kapital ima večjo moč.

  • Don_Vito_ je rekel/-la:

    Janka Rožiča za arhitekta nove Ljubljane! Njegove ideje bi edine lahko parirale z Plečnikovo zapuščino, vse ostalo je nepotreben kič!

  • francka je rekel/-la:

    Kaj pa je bilo drugega za pričakovati od najbolj kulturne ministrice vseh časov.Le kaj pravi njen mož Vojteh,ki je arhitekt?Kaj mu pomeni Plečnik?V ljubljani je treba vse uničiti in zgraditi nebotičnike in trgovske centre,kar je v sklsdu z filozofijo ljubljanskega župana.Kapital sveta vladar.in žal vladar tudi naši ministrici.

  • Pravi človek je rekel/-la:

    Uničiti želijo Plečnika. Zločinski komunisti. Če bi kakšen cigan na tem mestu postavil svojo barako bi jo zagotovo pustili tam.

  • Majda Širca je rekel/-la:

    Plečnikova dediščina ima še vedno status kulturnega spomenika. Na tržnici ni mogoče ničesar početi brez ustreznih kulturnovarstvenih soglasij.Derazglasitev začasne simonitijeve zaščite tržnice kot spomenika državnega pomena so soglasno pripravile strokovne službe MK oziroma dr. Damijan Prelovšek saj je odlok onemogočal kakršenkoli poseg v širši prostor okrog tržnice - tudi gradnjo Mesarskega mostu ali preprosto popravilo kanalizacije pod asfaltom. Prejšnji odlok je pač imel svoj namen in svoje sporočilo. Zaradi njega ne bi bilo mogoče izvesti niti natečajnih rešitev ob tržnici o katerih je - kot žirant - odločal tudi plečnikolog.g. Prelovšek.
    V info: kompletna državna zaščita plečnikovih del v Lj in njeni širši okolici se namerava zgoditi v kratkem: tisti, ki danes stokajo kako je dediščina z umikom rigoroznega in neživljenskega odloka ranjena, so vse do sedaj - torej štiri leta - držali roke križem.

  • karneval je rekel/-la:

    Halo, komentatorska drhal na Vesti, a vi znate razmišljat?! MOL kani pod strogim nadzorom strok, pod površino tržnice (ni plečnik) izkopati luknjo za parking, dodati fasado na upravno stavbo (ni plečnik) in dokončati (je plečnik) mesarski most! V glavnem bodo nasrkali “ciganski“ štanti, torej!? A rondo tomačevo pred plečnikovimi žalami vam pa ni sporen?

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Kurilić o tržnici

    http://studio.delo.si/intervju/20090217_5294

  • sergeja je rekel/-la:

    se strinjam, naj uredijo parkirne prostore pod tržnico.

  • neemocije je rekel/-la:

    karneval pravi:

    17. februar, 2009 ob 18:54
    Urednike Vesti v imenu etičnih in higijenskih minimumov prosim, da zajezijo primitivna spamanja hudobnih grdob, slaboumnih nestrpnežev, neemocije in uničevalca rdečuhov, ter podobne drhali. Taki degutantni idioti dušijo razvoj normalnih, argumentiranih debat na Vesti

    Kaj monopol nestrpnosti mora biti samo na levi???
    Ali je samo ideološka nestrpnost dovoljena??

  • marko je rekel/-la:

    kaj pa umikanje prometa iz središča Ljubljane pri vsej obremenjenosti in zaprtem centru? a je to še trend?

  • Samy je rekel/-la:

    Saj prav to je zanimivo. Sam center je Jankovič preoblikoval v peš cono, pod plečnikovo tržnico v središču mesta pa želi za vsako ceno imeti garžno hišo. Prepovedal vožnje z avtomobili v središču mesta, želi pa imeti garažo za avtomobile. Pa saj se mu morajo režati vse krave. Še bolj prismuknjeno pa je to, da mu pri tem sekundira ministrica za kulturo ga. Širca, kar pa najbrž ni za stonj. Ve se, da pri Jankoviču ni nič brez denarja. Izgleda, da se tudi kultura lahko prodaja in prostituira Jankoviču.

  • karneval je rekel/-la:

    @29 neemocije: ti pa tvoje levodesne predstave, če me že vprašaš, levi desne s pametjo in sposobnostjo, desni leve z gorjačo iz zasede. Seveda je dovoljena tudi nestrpnost kar tako, reciva ji organska, nestrpnost do vsega kar trpečega ogroža, to pa je v tvojem primeru verjetno večina življenja okoli tebe. Ne čudi pa se, da na take zverinsko nestrpne izjave, lahko odreagira nekdo, ki mu je všeč ideja nad ogenj z ognjem, torej s pravičnim povračilom, in to z vsaj trojno mero …

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    Ubožček, karnevalček.Na tem svobodnem portalu pišeš i izlivaš svojepregrete pol-potove zmedene izlive in si jemlješ pravico groziti in žugati vsem in vsakomur, ki ni na pol-potovi ali murgelski m krvavi njivi.Ravno vćeraj se je v daljni Kabodji začel veleproces proti edinemu še živečemu jaj-zločincu v pol-potovih časih , ko je komunjarska drhal pobila in pobijala svoje sodržavljane kot mesar muhe.Tudi v novejši slovenski zgodovini poznamo genocidnost nad sodržavljani v imenu titoizma in stalinistične revolucije.Zato ti predlagam, da se umiriš, globoko zadihaš in živiš normalno naprej, pljuvanje in bruhanje pa prepušćaš plačanim pisunom.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    No, norček, odmora je konec. Zdaj pa je čas za zdravila. Eno žličko za ateja, eno za mamico, eno za dedeka Frančka Domobrančka …

  • neemocije je rekel/-la:

    Carlos Contreras , fašizem= komunizem= nacizem. Kdor je res sodeloval (ne bil ideolološko obsojen) je totalno zagrešil, prav tako tisti, partizani, ki so aktivno sodelovali (torej v glavnem tisti na vrhu, kakor ti) za partijo za revolucijo za komunizem so prav tako totalitarno zagrešili.
    Ajde, če imaš jajca obsodi nacifašizem in komunizem…….
    Jaz nimam težav s tem…………..
    Jaz kulturno se demokrat , konservtivec in ne rdečuh ali črnuh….

  • neemocije je rekel/-la:

    Carlos Contreras , fašizem= komunizem= nacizem. Kdor je res sodeloval (ne bil ideolološko obsojen) je totalno zagrešil, prav tako tisti, partizani, ki so aktivno sodelovali (torej v glavnem tisti na vrhu, kakor ti) za partijo za revolucijo za komunizem so prav tako totalitarno zagrešili.
    Ajde, če imaš jajca obsodi nacifašizem in komunizem…….
    Jaz nimam težav s tem…………..
    Jaz kulturno sem demokrat , konservtivec in ne rdečuh ali črnuh….

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Kako bodo gradili POD tržnico podzemne garaže, ne da bi jo razbili - za podzemno garažo je namreč potrebno v zemljo skopati luknjo, to pa se ponavadi naredi tako, da koplješ od zgoraj dol v globino.

    Razen, če mislijo gradit - tunel.

  • karneval je rekel/-la:

    @33 uničevalec rdečuhov: si gledal v ogledalo, ko si to pisal? travme, ki so ti zameglile um in sposobnost razsodnega in objektivnega rezoniranja, so že toliko nazaj v zgodovini, da je smešno patetično, da obkladaš politike, ki leta 09 ne simaptizirajo z vatikanskim mnenjskim in vrednotnim sistemom, za komunistične klavce. Glede na zaključne besede, je možno, da na tvoji desni rami sedi malo bitje, ki ti zna prišepniti: “ Hej, sračkaš ga, u.r. tvoje žaljivke naperjene na nenazadnjaške politike niso osnovane na dejstvih ampak na slepem sovraštvu. mogoče moraš narediti korak naprej in pozabiti na travme iz preteklosti, ker ti ne dajo normalno živeti?” Samo da v tvojem primeru ne vem, ali gre za angelčka ali hudička?
    Drugače mi je pa v plačilo moralno zadoščenje, da zabijam idiotu kajlo v čelo! Ker jo sam to prosi …