17. februar, 2009 | Nikola Maljković

Ali bodo državne pomoči preprečile upad delniških indeksov?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Delniški trgi se še vedno nahajajo znotraj omejenih območij tečaja, kamor so padli po oktobrskih borznih zlomih. Razmerje moči med kupci in prodajalci je zaenkrat uravnoteženo, se pa tečaji počasi približujejo pomembnim podpornim območjem. Ameriški indeks Dow Jones se je npr. že precej približal najnižjim nivojem iz novembra preteklega leta. Te nivoje opazuje precej vlagateljev, saj mnogi menijo, da bi njihov preboj predstavljal tehnični razlog za morebitne nove panične razprodaje. Pomemben nivo podpore na ameriškem indeksu S&P500 pa se nahaja okoli območja 800.

slika1

Trenutno dogajanje na delniških trgih krojijo predvsem novice iz ZDA, kjer Obamova administracija poskuša dvigniti razpoloženje vlagateljev s pomočjo reševalnih načrtov in stimulacijskega načrta, vrednega kar 787 milijard ameriških dolarjev, ki naj bi ga v torek dokončno potrdil predsednik ZDA Obama.

Kot smo lahko videli v zadnjih dveh tednih, so številni vlagatelji polagali velike upe v načrt reševanja bančne krize, saj so delniški indeksi v petek (6.2.) po slabi objavi podatka o številu novih brezposelnih oseb v ZDA zaradi pričakovanja predstavitve načrta zabeležili močan odboj.

Vendar so se tečaji ustavili ravno na odpornih/zgornjih nivojih ozkega trgovalnega območja, saj so bili vlagatelji razočarani z reševalnim načrtom, ki ga je le grobo predstavil finančni minister ZDA Geithner, o podrobnostih pa ni želel govoriti, ker jih seveda še sploh ni bilo.

Ampak ali je to res edini razlog? Morda pa za tem stoji drugačen motiv Obamove administracije, namreč da želijo v svojem arzenalu ohraniti nekaj močnega streliva za občasne »nove« pozitivne informacije glede stimulacijskega načrta. Te pozitivne informacije lahko uporabi v primeru večjih prodajnih pritiskov in tako podpre trge, da prepreči ponovne nenadne padce borznih tečajev, kot smo jih videli predvsem prejšnjo jesen.

Eden takih poskusov je bila tudi novica o morebitni predstavitvi načrta o pomoči družinam s težavami pri plačevanju hipotekarnih kreditov, ki je bila razlog za četrtkov popoln obrat na delniških trgih. Tukaj je potrebno poudariti, da je takrat šlo le za špekulacijo in je administracija objavila uraden čas predstavitve načrta šele v petek. Objava podrobnosti (ali pa le groba predstavitev) načrta je načrtovana za sredo ta teden.

Kljub vsem novicam in špekulacijam kaže, da so odboji precej kratkoročne narave, saj ne zdržijo več kot dva ali tri dni. Trenutno se približujemo času, ko bo na delniških indeksih prišlo do večjega premika, zaenkrat pa kaže, da bi ta premik lahko bil navzdol. Sam bi kljub prevladi prodajalcev rajši počakal na sam preboj in zaključek pod podporo, saj v zadnjem času opažamo precej povpraševanja okoli trenutnih nivojev.

slika2

Razmere so za kratkoročno trgovanje še vedno dokaj ugodne zaradi dnevne volatilnosti, čeprav je treba biti vedno previden in obvladovati tveganje z uporabo stop naročil, še posebej, če niste prisotni za trgovalnimi platformami, saj lahko tečaji hitro obrnejo smer ob nepričakovanih pozitivnih oziroma negativnih novicah.

Ker v zadnjem času nisem dosegel zadovoljivih rezultatov, sem naredil analizo vseh svojih poslov od začetka leta. Opazil sem, da sem v večini primerov pravilno izbral smer, vendar sem zaradi volatilnosti in pravil obvladovanja tveganja pogosto zapiral pozicije z izgubo, nakar je tečaj obrnil smer in nadaljeval v smeri, ki sem jo predvidel.

Razmišljal sem, da bi enostavno zmanjšal velikost pozicije in dal poziciji več prostora, vendar bi to hkrati pomenilo tudi manjši potencial za zaslužek, saj so se tečaji gibali v omejenem razponu in mi potencialni cilji ne bi nudili dovolj velikega razmerja med tveganjem in nagrado.

Zato sem se odločil, da bom začetno velikost pozicije razdelil na več delov. Na primer, pri trgovanju deset lotov indeksa Dow Jones, bi pozicijo razdelil na pet delov po dva lota. V tem
primeru večinoma dobim boljšo povprečno ceno, kot če grem takoj v pozicijo z desetimi loti, in hkrati imam še vedno dober potencial za dobiček, kljub temu, da stop naročilo postavim malce dlje kot ponavadi.

Pomembna prednost tega pristopa pa je, da še naprej tvegam enak odstotek portfelja, kot bi ga tvegal, če bi trgoval z desetimi loti. Tako s tem pristopom ne povečam tveganja, le poskušam izboljšati vstopno ceno z delnimi vstopi v pozicijo.

Uspešen teden.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano