19. februar, 2009 | Denis Sarkić

RTV SLO bo dobil 1€

RTV prispevek bodo povišali za 1 € in tako pomagali javni hiši.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ministrstvo za kulturo je predlagalo ministrstvu za finance, da se v letošnjem zakonu o izvrševanju proračuna, ob rebalansu, RTV prispevek poveča za en evro, je dejala kulturna ministrica Majda Širca. Dodala je, da se bodo s tem sanirala “tista vprašanja, ki so vezana na uvajanje reforme plač v javnem sektorju, zaradi katere je RTV SLO v veliki krizi”. Širca je v izjavi za medije po sestanku s člani programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija zatrdila, da se ministrstvo za finance strinja s predlogom za povišanjem RTV prispevka. Povedala je tudi, da so se na sestanku tudi zavezali, da bosta tako programski kot nadzorni svet sodelovala pri pripravi novele zakona o RTV SLO, ki naj bi bil sprejeta do konca letošnjega leta.

Ministrica Majda Širca in RTV-jevca Stane Granda in Franc Orešnik po sestanku (v celoti za sladokusce):

Ministrica je tudi zatrdila, da prejšnja vlada RTV prispevka ni spreminjala zaradi političnih odločitev. Na naše vprašanje, ali obstaja zakonska podlaga za dvig prispevka, je Širca odgovorila, da po zakonu o RTV prispevka v letu 2009 ni mogoče spremeniti. Ob tem je pojasnila, da je zaradi nespremenjenega prispevka prišlo do izpada sredstev v višini 20 milijonov evrov in da je bilo treba zaradi tega ukrepati. “Zato smo, da bi zadostili zakonskim dolžnostim, predlagali, da gre to v zakon o izvrševanju proračuna,” je pojasnila ministrica in nadaljevala, “da se lahko v tem smislu popravi določeno stanje, ki izhaja iz neurejenega nadomestila za plače v javnem sektorju oziroma javnem zavodu”. Po njenih besedah je rešitev usklajena z ministrstvom za finance. “Smo tudi v iskanju vseh oblik možnosti, kako bi izravnavanje plač in uvajanje novega plačnega sistema na RTV SLO popravili,” je poudarila in pojasnila, da bo povišanje prispevka uveljavljeno s sprejetjem rebalansa. Širca meni, da je povišanje prispevka s pomočjo zakona o izvrševanju proračuna legalna rešitev.

Ob tem je zatrdila, da je nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant lani dal preko ministrstva za gospodarstvo 1,2 milijona evrov za digitalizacijo RTV SLO, ki pa so bila, tako Širca, porabljena za plače, kar naj bi bilo po njenem nelegalno. Ministrica je glede novele zakona o RTV SLO dejala, da je zanjo zakon neustrezen v tistih delih, ki govorijo o avtonomiji javnega zavoda, statusu novinarjev kot javnih uslužbencev, tretjem programu RTVS, financiranju, razvoju, arhivu in avtonomiji uredništev. Širca je še povedala, da je proti prodaji “srebrnine” RTV SLO, ki jo ima javni zavod v obliki delnic. Kot je dejala, se boji, da je ta “srebrnina že pokurjena oziroma vsaj načeta”.

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Stane Granda je po sestanku dejal, da je “hvaležen, da je naša prošnja tako hitro realizirana, kajti časi so težki”. Po njegovih besedah sestanek z ministrico ni bil “pogovor gluhih oziroma monolog, ampak dialog”. S povišanjem prispevka za en evro se bo RTV SLO, tako Granda, izognila katastrofi, ne pa tudi težkim časom. “Varčevati bo treba,” je poudaril. Na vprašanje, ali je denar za plače zaposlenih zagotovljen ali pa bo treba najemati kredite, je predsednik programskega sveta odgovoril: “Če bo RTV SLO najemala kredite za plače, bo to kratkoročni kredit. Mislim pa, da bodo delavcem plače zagotovljene po kolektivni pogodbi.”

Po besedah predsednika nadzornega sveta RTV Slovenija Franca Orešnika javni zavod varčuje že od konca lanskega leta, rezultati pa so, tako Orešnik, vidni. “Nadzorni svet je na zadnji seji zahteval od vodstva javnega zavoda, da jim v najkrajšem možnem času pripravi program varčevalnih ukrepov, in to zavezo je vodstvo sprejelo,” je še pojasnil in dodal, da naj bi bili ti ukrepi v kratkem času “na mizi”. Orešnik je prepričan, da bodo z obljubljenim povišanjem prispevka in varčevalnimi ukrepi ohranili javno RTV in izpolnjevali njeno poslanstvo. Kot je pojasnil, bo RTV SLO, če se bo prispevek povečal maja, s tem dobila za okoli 5 milijonov evrov sredstev. Na vprašanje, za kaj se bo porabilo ta sredstva, je dejal, da ne more konkretno odgovoriti, saj je to stvar vodstva. Glede nakupa novih avtomobilov pa je Orešnik poudaril, da je to stvar poslovodstva, “menim pa, da je bila odločitev ekonomsko upravičena”. Hkrati s tem je tudi prepričan, da je bila prenova vhodov v stavbi Radia Slovenija in TV Slovenija potrebna. Zavrnil pa je tudi bojazen ministrice za kulturo, da naj bi bile delnice RTV SLO “pokurjene”. Kot je dejal, ta sredstva niso “pokurjena, so pa dejansko načeta”. Po njegovih besedah lani niso prodali nobene delnice.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
24 x komentirano
  • Primoz je rekel/-la:

    Ja časi so težki…. Za vse razen za davkoplačevalce, ki kot kaže lahko sfinanciramo vse kar se bo kdo spomnil.

  • Fonzi je rekel/-la:

    A še niso tehle črnomašnikov in bivših prodajalcev avtomobilov zamenjali? Kdaj bo pa četrta ponivtev Otrok iz Petrička?

  • Janez je rekel/-la:

    Lopovi!

  • BORAC je rekel/-la:

    Iz javnega zavoda RTV, je potrbno izgnati 10 % zaposlenih, ker tam nimajo kaj delati, ne pa da se povišuje RTV prispevek.

  • Don_Vito_ je rekel/-la:

    10% ?? jaz mislim, da je številka bližje 50%

  • luka je rekel/-la:

    banda…

  • angie je rekel/-la:

    Bravo Širca, elegantno je tole speljala in matiral grimsa na celi črti! Celo najbolj zvesti zagovornik grimsovega zakona mogočni Granda je moral priznati svoj greh: sledil in verjel sem napačnemu! Če bo v cerkvi na kolenih odžebral še pokoro, mu bo prizaneljivi Bog ta greh gotovo odpustil, saj zvesto služi njegovi Besedi (z dopisovanjem v Družino).

    Na koncu tele tiskovke je bilo pa malček čudno: nadzornik RTV ( kdo je ta Orešnik Franc, od kod so ga vzeli in kaj zna ?!?) potunkal generala Guzeja, če prav razumemo…In tista z varnostnimi razlogi za marmornato avlo je pa res bosa - že prej so imeli zaposleni kartice za vstop v hišo, video kontrolo gostov in še varnostniki receptorji so fizično vsakega oblajali, ki je namreval h komu na rtv. Šele potem, ko je rtvjevec priznal, da želi obisk, si dobil tablico gost za vsto v rtv. tako da, Granda, razlogi, ki ste jih navedli, ne držijo!

  • Tony je rekel/-la:

    Ministrica Magdalena-Majda Širca se sedaj pojavlja kot rešiteljica RTV SLO, s tem ko se je usmilila RTV SLO in blagovoljno dvignila prispevek RTV za 1 EUR. Hvala Alahu, hvala ministrci Majdi, hvala Majdini krstni zavetnici Magdaleni. PLače novinarjev so rešene.
    Zakon o RTV pa bo Majda spremenila zato, ker pač nekaj mora narediti, če želi odstraniti sedanje zakonito vodstvo.
    In svetopisenska grešnica Magdalena, sedaj ministrca Majda Širca, bo srečna, ko bo lahko s svojimi solzami in z dišečim kulturnim oljem mazilila novo vodstvo RTV SLO in spremenila programski svet. Namesto sedanjih svetnikov bo v svet ustoličila Miheljaka, Vezjaka, Kocjančiča, Dragoša, Zihrla,Cvikla, Stanovnika, Ropa.,. itd, samo civilno iniciativo.
    Takrat se bomo lahko nagledali komunistične patizanščine in obujali spomine na genocidne čaše, ko je brat partizan klal razrednega sovražnika in političnega naspotnika. Hura takšnim TV oddajam!

  • neemocije je rekel/-la:

    rdeča nestrpna podgana

  • luka je rekel/-la:

    seveda, program vreden vsakega centa….:)

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    In potem se Koko čudi, da ima takšne težave z ženskami. Ajej. Očitno posledica vzgoje: kdo ve, kako je atej ravnal z mamico.

  • AzzQim je rekel/-la:

    Dokler so tam Granda, Radović, Pirkovič, Možina, Vasle in Jurič, ne bo tam nič drugače :)

  • angie je rekel/-la:

    Tony, ti pač si psiholog! Širca nikoli ne bi s solzami ali oljem, ampak z intelektom. Kaj je to, boš vpršašal? No, to je tisto, česar ti nimaš.

  • CVEK je rekel/-la:

    Azz@ Hočeš nazaj KOCJANČIČA ? Človek, ki je za sabo puščal sama pogorišča ! On je “zaslužen” za največjo postavko v slovenskem javnem dolgu 235 000. 000 $, imel prste (izposodil )pri “podarim- dobim” po poročanju časopisov, mahinacije z odškodninami ob nesreči na Korziki (povprašajte oškodovance ),slabo fin. stanje na “RTV”-eju itd..Inazadnje, desetletja po nesreči na KORZIKI, je šele osovražena vlada JANEZA JANŠE pospravila razbitine na gori ST. PIETRO, kar bi morali postoriti Kocijančičevi in Kučanovi že zdavnaj prej !

  • kaktus je rekel/-la:

    Kar bivšemu ministru za kulturo ni uspelo, niti ni imel potrebe povišati naročnino “RTV-eja, je Širc-eva napravila na ho-ruk ! NA TELEVIZIJI SE BODO ZOPET ZAREDILE PODGANE !

  • želvak franček je rekel/-la:

    Links 2 3 4 …
    http://www.youtube.com/watch?v=P6XrKN16cuc

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Kako se rešiti finančnega suženjstva RTV-ju!!!

    http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200475&stevilka=3371

    Na priloženem linku je Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija.

    Človek, ki ugotovi, da ni več zavezan za plačilo RTV prispevka lahko z izpolnitvijo posebnega obrazca to sporoči RTV-ju, in oni mu morajo prenehat pošiljat položnice za tri leta. Čeprav je pravilnik pisan izjemno restriktivno vsekakor srčno vzpodbujam vse ljudi, naj obrazec izpolnijo (seveda če izpolnjujejo pogoje) in nehajo financirat ta nensitni javni zavod.

    Le spomnite se, kako so na RTV-ju prevedli besede Baracka Obame ob invaguraciji na položaj predsednika ZDA…nikar jim ne plačajte niti enega evra, če jim ga ne rabite.

    Kar je najlepše - RTV Slovenija od leta 2000 ne sme več pridobivat podatkov od kabelskih operaterjev, kdo vse je odjemalec njihovih storitev:

    http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2000113&stevilka=4712

    Čeprav ta pravilnik določa, da je potrebno o tem, da nimate TV sprejemnika predložiti dokaze, dovoliti vstop pooblaščeni osebi RTV ali svoj podpis na obrazcu overiti pri notarju vas spodbujam, naj vas to ne prestraši - takšna overitev je čisto poceni, še cenejša pa je pri UE - overitvi sta izenačeni za takšne bagatele!

    Določba, da moraš nekomu dovoliti vstop v stanovanje je smešna - samo policaj s sodno odredbo ali v izjemnih nujnih primerih brez nje lahko zahteva prisilni vstop v stanovanje!

    Ljudje, dajte RTV-ju vetra in nehajte plačevat naročnino - seveda če ste do tega upravičeni, ker nimate sprejemnika!!!!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Kako nehati plačevati RTV naročnino!!

    Cenjeni somišljeniki in ostali ljudje dobre volje.

    RTV Slovenija. Ne samo, da moramo prenašati njeno pomanjkanje ideološke nevtralnosti(spomnimo se samo škandaloznega prevoda govora g. Barracka Obame, ko niso omenili boja zoper komunizem), zanjo moramo celo plačevati naše trdo prigarane evre.

    Vendar je nekaj mogoče storiti - mogoče je prenehati plačevati to fevdalno dajatev, ki se imenuje prispevek za RTV. Kdor namreč ne poseduje televizorja, lahko z izpolnitvijo posebnega obrazca to sporoči RTV-ju, ki ga mora izbrisat iz baze zavezancev za RTV prispevek.

    Če izpolnjujete pogoje, vas pozivam, da to storite, kjub temu, da morate predložiti dokaze o svojem neimetju TV-ja (genialno, negativni dokaz), spustiti v stanovanje RTV-jevega biriča, ali pa overiti svoj podpis pri notarju. Opozarjam vas, da je podpis, overjen pri UE zadosten, saj ima v takih bagatelah izenačen učinek z overitvijo pri notarju. In tudi pri notarju taka overitev ni draga.

    Kar je najlepše, od leta 2000 RTV ne sme več zahtevati podatkov kabelskih operaterjev za ugotavljanje, kdo ima TV in kdo ne (vsekakor pa nikogar ne spodbujam naj krši zakon - ravno obratno - vrzite televizorje na smetišča, odpovejte RTV prispevek in peljite za te solde raje familijo ali partnerja na v kino).

    Tu so linki:

    Pravilnik o odpovedi:

    http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2000113&stevilka=4712

    Ustavna odločba, ki prepoveduje pridobivanje podatkov kabelskih operaterjev:

    http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2000113&stevilka=4712

  • ppp je rekel/-la:

    Za TV mi je sicer vseeno, ampak da moja ministrica za kulturo ne zna uporabljati rodilnika (2. sklon), ne pa žalosti

  • neemocije je rekel/-la:

    Carlos Contreras pravi:

    19. februar, 2009 ob 16:50
    In potem se Koko čudi, da ima takšne težave z ženskami. Ajej. Očitno posledica vzgoje: kdo ve, kako je atej ravnal z mamico.

    koliko zahtevaš za tvojo rit?
    5 -10 evrov??

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Tale bučman je čisto obseden s mojim iztrebljevalnim procesom. Enkrat brska po mojem dreku, drugič si ogleduje mojo zadnjo plat. Pa se mu ja ni zgodilo kaj takega kot Freudovemu “Volčjemu človeku”?

  • neemocije je rekel/-la:

    rdeči bolniki

  • Deni je rekel/-la:

    Tudi jest se bojim, da bo na RTV sam še več nasposobnih podgan v podobi Kocjančiča, Vardjana, Peskove….Grimsek pa je res nastavil voditelje oddaje Ozare.

    Majda, ali bomo še vedno plačevali Grimsov ( tretji ) program in gledali neskončne ponovitve? Ali je to vredno evra več ali sploh ukinitev nacionalnih programov?? Saj jih itak nihče n e gleda!!!!! Malo raje prebero raziskave o gledanosti, kjer je jesno, da nacionalko gledajo samo v času Dnevnika!!!!

  • juratovacpetar je rekel/-la:

    zakaj podražitev?Takoj suspendirat lenuha ali nesposobneža na oddelku naročnin.Ta kreten mi meče slušalko telefona (celo uro).ko mu hočem povedat,da imam redno poravnan dolg za 3 mesece nazaj.Kdo krade,da jim potem manka?Širca bi se rada prikupila na nekulturen način do naročnikov.