19. februar, 2009 | Denis H.

Techno klasicizem

Techno klasicizem z dušo prvič v Sloveniji - jutri v K4!
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Klubu K4 bo jutri, 20. februarja, potekal tretji sezonski Elements večer, na katerem bodo prvič pri nas nastopili angleški ultra techno/idm veterani The Black Dog. Večer bo poln simbolike, saj bodo na 20. dan februarja nastopili v letu, ko mineva 20 let od njihovega prvega, zdaj že zimzelenega hita Virtual, in v letu, ko Klub K4 praznuje svojo jubilejno 20. sezono.

The nature of Being…

Ob glasbenikih, kot so The Black Dog, brez opletanja s presežniki enostavno ne gre. Ken Downie, Ed Handley in Andy Turner stojijo ob boku največjih eminenc britanske elektronike, kot so Aphex Twin, Autechre in B12, od njihovega prvega zimzelenega hitiča “Virtual”, v katerem so pionirsko združili techno, breakse in ambientalo, pa, kot rečeno, letos mineva že 20 let. Ken Downy je v intervjuju za Klub K4 o tem dejal: “Nekateri obiskovalci naših nastopov bi lahko bili naši otroci, a jaz se še vedno počutim kot del techno scene in sem zelo vesel, da ljudje še vedno poslušajo našo glasbo. Poglejte Kraftwerke, še vedno hodijo na turneje v svojih šestdestih. Mislim, da techno ni tako obseden s starostjo, kot je lahko s tem obremenjena popularna glasba. Techno publika je pripravljena sprejeti izvajalce na podlagi njihove glasbe in ne na podlagi njihove starosti. To spoštujem.”

Na tem mestu velja omeniti, da sta sredi 90-ih Handley in Turner zapustila trio in nadaljevala svojo pot z zelo uspešnim IDM projektom Plaid, ustanovnemu članu Ken Downieju pa sta se z novo energijio pridružila brata Martin in Richard Dust in The Black Dog so lani z izjemnim LP-jem Radio Scarecrow pobrali naslov najboljšega album leta 2008 v DJ Magu. The Black Dog torej niso le prefinjen del starošolskega techno kanona, temveč še kako aktualni oziroma, če zaključimo kot techno poeti, še vedno zrejo naprej, kot so to počeli že leta 89′ v legendarnem hitiču “Virtual”: “I’m sitting in my room imagining the future… ”

The Black Dog - Siiiipher - Radio Scarecrow

Več o artistih pa si lahko ogledate tukaj.

Denis H. in ekipa K4

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • Dave je rekel/-la:

    V prvem stavku je napaka, verjetno bo dogodek 20. februarja in ne 20. januarja kot je zapisano.

  • mi ha je rekel/-la:

    kateri rubriki na vesti bi tale prispevek najbolj ustrezal? oglasom. :P

    a se lahko zmenimo, da vam povem kaj imam za en žur naslednji teden doma in nekaj napišete o tem tule gor? sigurno bo bolj zanimivo, kot igranje na korenje in bobnanje na zelje ali kvazi vizualizacijski projekt ljubiteljev digitalne tehnologije. dajte no, ali je to klasika ali alternativa alternative?

    a je techno klasicizem samo naslov, ki je všeč avtorju ali bo ekipa črnega psa špilala nekaj, kar poslušalci jemljejo kot klasičen techo ali techno klasika!? grem pogledat, samo zato, da pokomentiram v ponedeljek za kaj ste porabili 1k+ svojih in jaz 100+ svojih znakov. ;)

  • Nahel je rekel/-la:

    Zakaj za vraga je zraven še video Olge in Scannerja?

  • vajgl je rekel/-la:

    techno je itak naj muzika ever

    zgornji video te popelje čez tisočletno zgodovino, kar naslov “The nature of Being” definitivno pove.

    super.